A Canned Heat elhozta Woodstock világát Bildeinbe

KORG . 2023-08-15 18:49:17
James Joyce is emlegetve lett a pinkamenti rockfesztiválon.

Úgy volt, hogy idén a Pinka befenyít: nem sokkal a 23. picture.on nyitánya előtt a burgenlandi Bildeint is elérte az árhullám. A határfolyó rendesen megbokrosodott, egészen focipályáig, azaz a leendő kempingig nyúlt. Kérdésessé vált, mi lesz eztán. Sátrat mégsem illő vízre verni. A napokra folyóvá lett patak aztán meggondolta magát és levonult.

 

Az ok egyszerű: szereti a zenét, ezért is lett Pinkarock.

Hát, ki is tört rendesen a buli a picit még sáros réten, több ezer (!) ember teremtette meg a maga kis Woodstock-ját a zöldben. Nem is sejtve, hogy személyesen maga Woodstock is ellátogat Bildeinbe. Vegyük ezt a 2. számú ajándéknak a teremtőtől, aki nyilván szereti a rockzenét.  

Kezdésre, augusztus 10-re aztán össze is állt a csapat. A falusiak – 300 lakos, közte egyre több kitelepült magyar – dologra kelt. Söprűt fogott, szervezett, főzött és sütött, őrt állt, eligazított, szemetet cipelt, friss vizet vitt a mentőknek, a rendőröknek, kire mi jutott. Ebben a pár napban ugyanis az egész település a rockzene szolgálatába szegődött, aminek a hozama sem marad el, nyilván. Ez a 3. számú ajándék.

A 4. számú pedig maga az esemény, a templomi nagyszínpadon és az almáskertben zengő, pörgő, harsogó, kavargó, felszabadító, lehengerlő hangáradat. Bildein amúgy közepes csodának számít Ausztriában. A maga módján tényleg példátlan, hogy egy kis település ennyi éven át fenn tud tartani egy ilyen nívós eseményt.

 

Mivel minden évre jut néhány világsztár: Jimmy Cliff, Uriah Heep, Manfred Mann, Leningrad Cowboys, Anti-Flag, Ignite, dEUS, Clawfinger, Limetree, Royal Republic, Tito & Tarantula... Bármely nagy fesztivál megirigyelhetné, annyi szent. És kiegészült magyar, közte vasi bandákkal is: Lord, Tankcsapda, Anima, Halor, Cserga és barátai, Quimby, Báró, 30Y, Ocho Macho.

A 23 év alatt egyetlen botrány sem történt, a jókedvet balesetek sem övezték. „Balesetről" maximum az árak újkori emelkedésekor beszélhetnénk, de hát ez egy magyarnak természetes.  

Most sem maradtunk nagyágyúk nélkül. A Therapy? már többször fellépett Bildeinben, mindig nagy és kitartó lelkesedés fogadta. Most is. Látható volt, szeretnek ebben a relatíve szűk térben játszani – 2 ezer néző maximum – már csak azért is, mert a hangosítás tankönyv szintű. Egy nóta erejéig azt is megtudhattuk, hogy a Szombathelyhez is köthető ír író, James Joyce milyen viszonyban állt a nővérével.

 

Az Anima Sound System is volt már itt, de most kifinomultabb, az elektromos/szinti zenét tekintve ütősebb formáját mutatta, két remek énekesnővel. Ez a zene a popularitást ötvözi az experimentális megoldásokkal, vagyis új szintre emeli a kísérletezést, a műfajok összekócolását. Talán a dEUS világa ugrik be, hát nem egy rossz iskola, de az Anima zenei szuverenitása vitathatatlan.  

Kellemes meglepetés volt a vajdasági Phrenia szereplése. A heavy-banda meglepően profin és érett színpadi koreográfiával rukkolt ki. Röpült is a forgács (ez itt az elismerés jele, no meg az alacsonyan szálló sör).

A fesztivál szenzációját egy véletlen szülte. Úgy volt, hogy az egykori tini-zenekar, a lányokat őrületbe kergető Sweet lesz a fő szám, ám a covid megint csúnyát tett a levesbe. Óriási szerencsével a szervezők megtalálták és lekötöttek egy koncertre az éppen Európában turnézó woodstocki legendát, a Canned Heat formációt.

 

Talán mondani sem kell, hogy mekkora élmény volt látni azokat, pontosabban azt a zenészt, aki anno, 1969-ben a történelembe magát beíró woodstocki színpadon állt és őrjítette a félmilliós közönséget.

Néhány könnycsepp az ősz fürtök alól azért kijött. De az igazi elismerés az volt, amikor egy tinilány csoport kifogástalan angolsággal énekelt az egykori slágereket, közte Lets'Work Together, On The Road Again.

Az idei Pinkarock nagy durranása – szó szerint is, hiszen a hangerő megrázta a falut – az ausztrál Airbourne fellépése volt. Erő, dinamika, tehetség, a rock igazi erényeit vonultatták fel a távoli földrész zenészei. Jól érzik magukat Európában, mert a bildeini fellépés a már fél éve (!) tartó turnéjuk egyik állomása volt.

Bildein Szombathelytől 22 kilométer, Pornóapátiban áthajthatunk a határon. Ki van írva, hogy mi egy uniós ország vagyunk, még le is csillagozták. Osztrák oldalról hiányoznak a külsőségek, egy kis tábla tudatja, hogy ez itt az államhatár és kész.  

De minek is magyarázat ott, ahol a demokrácia magától értetődő és a rock sem lett udvari.

Szólj hozzá!

Győrújfalu belügyeibe is megpróbált beleszólni Dézsi polgármester

A GyőrPlusz újságba lejárató cikkeket író volt győrújfalui polgármestert küldte be Dézsi testületi ülésre.

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.