A Canned Heat elhozta Woodstock világát Bildeinbe

KORG . 2023-08-15 18:49:17
James Joyce is emlegetve lett a pinkamenti rockfesztiválon.

Úgy volt, hogy idén a Pinka befenyít: nem sokkal a 23. picture.on nyitánya előtt a burgenlandi Bildeint is elérte az árhullám. A határfolyó rendesen megbokrosodott, egészen focipályáig, azaz a leendő kempingig nyúlt. Kérdésessé vált, mi lesz eztán. Sátrat mégsem illő vízre verni. A napokra folyóvá lett patak aztán meggondolta magát és levonult.

 

Az ok egyszerű: szereti a zenét, ezért is lett Pinkarock.

Hát, ki is tört rendesen a buli a picit még sáros réten, több ezer (!) ember teremtette meg a maga kis Woodstock-ját a zöldben. Nem is sejtve, hogy személyesen maga Woodstock is ellátogat Bildeinbe. Vegyük ezt a 2. számú ajándéknak a teremtőtől, aki nyilván szereti a rockzenét.  

Kezdésre, augusztus 10-re aztán össze is állt a csapat. A falusiak – 300 lakos, közte egyre több kitelepült magyar – dologra kelt. Söprűt fogott, szervezett, főzött és sütött, őrt állt, eligazított, szemetet cipelt, friss vizet vitt a mentőknek, a rendőröknek, kire mi jutott. Ebben a pár napban ugyanis az egész település a rockzene szolgálatába szegődött, aminek a hozama sem marad el, nyilván. Ez a 3. számú ajándék.

A 4. számú pedig maga az esemény, a templomi nagyszínpadon és az almáskertben zengő, pörgő, harsogó, kavargó, felszabadító, lehengerlő hangáradat. Bildein amúgy közepes csodának számít Ausztriában. A maga módján tényleg példátlan, hogy egy kis település ennyi éven át fenn tud tartani egy ilyen nívós eseményt.

 

Mivel minden évre jut néhány világsztár: Jimmy Cliff, Uriah Heep, Manfred Mann, Leningrad Cowboys, Anti-Flag, Ignite, dEUS, Clawfinger, Limetree, Royal Republic, Tito & Tarantula... Bármely nagy fesztivál megirigyelhetné, annyi szent. És kiegészült magyar, közte vasi bandákkal is: Lord, Tankcsapda, Anima, Halor, Cserga és barátai, Quimby, Báró, 30Y, Ocho Macho.

A 23 év alatt egyetlen botrány sem történt, a jókedvet balesetek sem övezték. „Balesetről" maximum az árak újkori emelkedésekor beszélhetnénk, de hát ez egy magyarnak természetes.  

Most sem maradtunk nagyágyúk nélkül. A Therapy? már többször fellépett Bildeinben, mindig nagy és kitartó lelkesedés fogadta. Most is. Látható volt, szeretnek ebben a relatíve szűk térben játszani – 2 ezer néző maximum – már csak azért is, mert a hangosítás tankönyv szintű. Egy nóta erejéig azt is megtudhattuk, hogy a Szombathelyhez is köthető ír író, James Joyce milyen viszonyban állt a nővérével.

 

Az Anima Sound System is volt már itt, de most kifinomultabb, az elektromos/szinti zenét tekintve ütősebb formáját mutatta, két remek énekesnővel. Ez a zene a popularitást ötvözi az experimentális megoldásokkal, vagyis új szintre emeli a kísérletezést, a műfajok összekócolását. Talán a dEUS világa ugrik be, hát nem egy rossz iskola, de az Anima zenei szuverenitása vitathatatlan.  

Kellemes meglepetés volt a vajdasági Phrenia szereplése. A heavy-banda meglepően profin és érett színpadi koreográfiával rukkolt ki. Röpült is a forgács (ez itt az elismerés jele, no meg az alacsonyan szálló sör).

A fesztivál szenzációját egy véletlen szülte. Úgy volt, hogy az egykori tini-zenekar, a lányokat őrületbe kergető Sweet lesz a fő szám, ám a covid megint csúnyát tett a levesbe. Óriási szerencsével a szervezők megtalálták és lekötöttek egy koncertre az éppen Európában turnézó woodstocki legendát, a Canned Heat formációt.

 

Talán mondani sem kell, hogy mekkora élmény volt látni azokat, pontosabban azt a zenészt, aki anno, 1969-ben a történelembe magát beíró woodstocki színpadon állt és őrjítette a félmilliós közönséget.

Néhány könnycsepp az ősz fürtök alól azért kijött. De az igazi elismerés az volt, amikor egy tinilány csoport kifogástalan angolsággal énekelt az egykori slágereket, közte Lets'Work Together, On The Road Again.

Az idei Pinkarock nagy durranása – szó szerint is, hiszen a hangerő megrázta a falut – az ausztrál Airbourne fellépése volt. Erő, dinamika, tehetség, a rock igazi erényeit vonultatták fel a távoli földrész zenészei. Jól érzik magukat Európában, mert a bildeini fellépés a már fél éve (!) tartó turnéjuk egyik állomása volt.

Bildein Szombathelytől 22 kilométer, Pornóapátiban áthajthatunk a határon. Ki van írva, hogy mi egy uniós ország vagyunk, még le is csillagozták. Osztrák oldalról hiányoznak a külsőségek, egy kis tábla tudatja, hogy ez itt az államhatár és kész.  

De minek is magyarázat ott, ahol a demokrácia magától értetődő és a rock sem lett udvari.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.