Közlekedési szakértő: nem realitás rövid távon a kötöttpályás közlekedés Győrben

Pintér Bence 2023-06-29 09:39:00
Horváth Balázs, a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánja szerint a gyalogosokra és a kerékpárosokra kéne szabni a városi közlekedést.

Horváth Balázs, a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar dékánja volt a Kisalföld podcastjának vendége.

A szakember elmondta: a dugók és a károsanyag-kibocsátás legjobb ellenszerének azt látná, ha a gyalogos-, biciklis- és tömegközlekedés olyan infrastruktúrával csalogatna, hogy ne legyen kedvünk autóba ülni.

Kifejtette, hogy az autó a legkárosabb közlekedési alternatíva, azt kell elérni, hogy aki szeretne gyalogolni vagy kerékpározni, annak legyen biztonságos, kényelmes lehetősége eljutni a céljához, minél kevesebb közbevetéssel, aki pedig nem szeretne vagy nem tud gyalogolni vagy biciklizni, annak megfelelő alternatíva legyen a tömegközlekedés. Nem olyan kerékpáros, gyalogos infrastruktúrát kell építeni tehát, ami az autósokat „védi” a kerékpárosoktól, hanem fordítva – olyat, ami a fenntartható közlekedési módokat preferálja.

Szerinte az egyensúly a lényeg, hogy aki megteheti, szívesen üljön fel a kerékpárra,

amivel egyébként egy hétköznapon gyorsabban ér be a városba, mint autóval.

A szakértő beszélt arról is, hogy Győr harminc éve még egy kifejezetten kerékpárorientált város volt, emlékeztetett: a Vagongyár mellett a kerítés teljes hosszában fedett kerékpártároló volt, a Célgépgyárnál kétszintes kerékpár-parkolóház volt, míg a Richards-nál egy egész teleknyi fedett parkoló volt. A város nagyon jól bejárható a kerékpárral, sík, a legtöbb része egy 6-8 kilométeres körön belül van.

Korábban a tömegközlekedést is rengetegen használták, 1998-ban még 140 ezer felszálló volt naponta a buszokon, csak az autóbuszos hálózat nem fejlődött megfelelő léptékben a várossal, sőt, vissza is fejlődött, ezért az emberek is elfordultak tőle. Mindez erősen hozzájárul a reggeli-délutáni torlódásokhoz.

Elmondta: a kötöttpályás közlekedés, a villamos, elővárosi vasút rövid távon nem reális alternatíva,

főleg azért, mert az emberek mára annyira elfordultak a tömegközlekedéstől, hogy egyszerűen nem érné meg megcsinálni. Hosszabb távon lehet gondolkozni rajta, de a környező településeken a legtöbb helyen a falu szélén van a vasútállomás, ha még van. Szerinte ennél olcsóbb, rövid távon látványosabb eredményeket produkáló megoldások vannak. A vízi közlekedés szintén kevésbé fontos Győrben, mivel nagyon kevés lakóterület vagy közlekedési célpont van a vizek mellett.

Szólj hozzá!

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is

Honlapépítés lépésről lépésre: az alapoktól a befejezésig

Egy weboldal elkészítését érdemes profikra bíznia annak, aki nem járatos a webprogramozásban.