Belvárosi mélygarázsok építése helyett kerékpárutak fejlesztését szorgalmazza a frissen megjelent győri mobilitási terv

Pintér Bence 2023-06-19 12:10:58
175 oldalas tanulmány készült a győri közlekedés fejlesztéséről, érdekes eredményekkel.

Az eheti győri közgyűlésen kerül a testület elé Győr Megyei Jogú Város Fenntartható Mobilitási Terve, amelyet márciusra készítettek el a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. megbízásból a győri Széchenyi István Egyetem szakemberei.

A terv által áttekintett, majd egy hosszasan kifejtett szempontrendszer szerint súlyozott fejlesztési elképzelésekből kiderül:

a következő évtizedekben kevesebb parkolófejlesztésre, és több kerékpárút-fejlesztésre lenne szüksége a városnak.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog. A következő időszakban a dokumentum több részletét is ismertetjük – máshol nem hozzáférhető, rendkívül érdekes adatok szereplnek itt a városi közlekedésről – egyelőre most azt emeljük ki, milyen fejlesztéseket javasoltak a szakemberek kiemelésre.

Száz bicikliutat, ezeret!

A dokumentum 136. oldalán kezdődik a korábban felsorolt és körbejárt projektek pontozásos értékelése. Itt nyolc szempont alapján pontozták a különféle projekteket:

  • beruházási költség,
  • megvalósíthatóság,
  • nettó működési költségre gyakorolt hatás,
  • közlekedésbiztonság,
  • környezeti hatások,
  • elérhetőség változása (beleértve az eljutási idő megváltozását),
  • szolgáltatási színvonal és/vagy épített környezet változása,
  • városfejlesztési szempontok.

A 139. oldalon először projektcsoportonként láthatjuk, mely csoport hány pontot kapott. Magasan kiemelkedve a mezőnyből a kerékpáros fejlesztések 9,5 pontot kaptak összesen, a közösségi közlekedés további fejlesztései 4,8, a gyalogos létesítmények és a szemléletformálás 4,5-4,5 pontot kapott. A parkolási projektek 2,9, az útfejlesztési projektek összesen 2,6 pontot kaptak.

Ennek ugye az is az oka, hogy utóbbiak jóval drágábbak, mint az előbbiek; ennek megfelelő a vázolt ütemtervben természetesen az utóbbi csoportok fontosabb elemei is helyet kaptak.

Az intermodális projekteknél jól látszik ez: a városközponti intermodális csomópont, tehát Győr vasútállomás és a helyközi autóbusz-állomás területén modern, integrált közlekedési központ kialakítása 50 milliárd forintba kerül, ennek következtében csak 2,8 pontot kapott, mégis az első ütemben javasolja a dokumentum megvalósításra.

Ebben a körben egyébként a legtöbb pontot a győrszentiváni intermodális decentrum kialakítása kapta. Ez Győrszentiván vasútállomásnál autóbusz-forduló és megállóhely, tárolótér, szociális helyiség, P+R, B+R, K+R parkolók kialakítását jelentené. (A K+R azt jelenti, hogy van hely csak arra az időre megállni, amíg tömegközlekedésre igyekvő útitársunk kiszáll – ez a „Kiss & Ride”.)

A további közösségi közlekedési fejlesztéseknél a legtöbb pontot az éjszakai buszjáratok kialakítása, bővítése; illetve a járatsűrítés kapta – bár mint a dokumentum megjegyzi, itt csak az új autóbuszok beszerzési költségét vették figyelembe, „tekintettel arra, hogy az üzemeltetési költségek nagymértékben függenek attól, hogy milyen nagyságrendű szolgáltatásbővítést feltételezünk”.

A kerékpáros létesítmények mind magas pontszámot kaptak: itt olyan régi adósságok is megjelennek, mint a bácsai bicikliút, de olyan elképzelések is, mint több új szentiváni bicikliút, a Pápai út melletti kerékpárút, egy Szabadhegyet és Adyvárost összekötő kerékpárút, vagy a Móricz Zsigmond rakpartról induló kerékpárút az Ipar útig, De ezzel csak a projektelképzelések töredékét említettük, sok közülük fájó infrastrukturális hiányi a városi kerékpáros hálózatból.

A gyalogos fejlesztések között a legmagasabb pontszámot a vakok és gyengénlátók mozgását segítő taktilis burkolati jelek elhelyezése kapta a gyalogátkelőhelyek, buszmegállók, nagyobb közintézmények környezetében; ezen felül magasabb pontszámot kapott még a „fásított sétány kialakítása a belváros szíve, a Baross utca és az épülő Városrét kulturális és lakónegyed között” projekt is, ami nem egyenlő az autómentes zóna belvárosi kiterjesztésével, az külön projektként szerepel (2 milliárd forintba kerülne).

A parkolási projektek viszonylag alacsony pontszámot kaptak, mivel sok projekt ezek kötül rendkívül bonyolult lenne. Így magas pontszámot kapott a Petőfi híd alatti parkolóterület fejlesztése és a parkolásmenedzsment fejlesztése; viszont nagyon alacsonyat a Batthyány tér, a Megyeház tér, a II. János Pál tér vagy a Czuczor Gergely-Árpád úr-Szent István út alá tervezett mélygarázs kialakítása.

Az útfejlesztési projektek közül a Győrszentivánt bekötő út emelkedik ki. Ezt követi az 1. sz. főút kapacitásának bővítése a város nyugati bejáratánál – írja a dokumentum. Áruk miatt kaptak alacsony pontszámot a nagyon nagy (30-35 milliárdos) projektek, mint a nemrég leállított Mosoni-Duna-híd, a belső nyugati elkerülő és az északnyugati elkerülő.

A csomópontfejlesztési projektek közül is – idézzük ismét a dokumentumot – a kisebb költségűek vannak elől a listán. Ezek többnyire a város peremén találhatók. A projektek többsége 2,0-2,2 közötti értékelést kapott. Ezek a projektek egy adott csomópont kapacitását növelik ugyan, de várhatóan áthelyezik a problémát a szomszédos csomópontokra, így környezetileg nem túl hatékonyak.

Mi lenne az ütemterv?

Mint említettük, a pontok nem feltétlenü ldeterminálják, hogy mit milyen ütemben javasol megvalósításra a tanulmány – ez a rész a dokumentum 151. oldalán kezdődik. Így az első ütemben, 2030-ig a következő fejlesztések megvalósítását javasolja a tanulmány:

  • a belvárosi intermodális csomópont,
  • 12 darab 21 és 140 millió forint közötti költségű kerékpárút;
  • a belvárosi gyalogos zóna bővítése;
  • a taktilis burkoalti jelek elhelyezése;
  • Petőfi híd alatti ártérben parkoló kapacitás fejlesztés;
  • új Mosoni-Duna-híd az Ipar út meghosszabításában;
  • 82. sz. főút új nyomvonal kiépítése a 82/M1 és a 83/821 csomópontok közötti szakaszon
  • belső nyugati elkerülő út kiépítésének folytatása a hiányzó elemek megépítésével (1. sz. - 83. sz. főút közötti szakasz)
  • 1. sz. főút bevezető szakasz négysávosítása a 85-ös csomóponttól
  • 821. sz. főút 2x2 sávra bővítése a 83. sz. főút és a Szigethy A. út közötti szakaszon
  • Panoráma elkerülő út 81-82 főutak közötti szakasz
  • Győr 821. sz. főút - Kálvária utca jelzőlámpás körforgalmú csomópont
  • 14. sz. főút - Zemplén u. csomópont átépítése jelzőlámpás forgalomírányításúra, sávbővítéssel a főírányban
  • 83. sz. főút - Szentlélek tér csomópont fejlesztése
  • Radnóti-Köztelek-Kígyó u. csomópontjának jelzőlámpás kiépítése
  • 14. sz. főút és 1401. jelű út csomópontjában körforgalom kiépítése

Eközben a dokumentum javaslatai már elő kéne készíteni a második ütem (2030-2040) fejlesztéseit, a harmadik ütem pedig azt jelenti, hoyg meg kell nézni, hogy az oda sorolt projektekre szükség lesz-e egyáltalán. A Győr város fejlesztési tervébe korábban bekerült belvárosi mélygarázs-építéseket majdnem mind a harmadik kategóriába sorolja a dokumentum.

Érdekes dolog ez egyébként: a korábban általunk is ismertetett terv és a mobilitási terv között vannak közös pontok, de vannak erős különbségek is. Például jóval hangsúlyosabb szerepet kap utóbbiban Győrszentiván fejlesztése.

Szólj hozzá!

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.