Belvárosi mélygarázsok építése helyett kerékpárutak fejlesztését szorgalmazza a frissen megjelent győri mobilitási terv

Pintér Bence 2023-06-19 12:10:58
175 oldalas tanulmány készült a győri közlekedés fejlesztéséről, érdekes eredményekkel.

Az eheti győri közgyűlésen kerül a testület elé Győr Megyei Jogú Város Fenntartható Mobilitási Terve, amelyet márciusra készítettek el a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. megbízásból a győri Széchenyi István Egyetem szakemberei.

A terv által áttekintett, majd egy hosszasan kifejtett szempontrendszer szerint súlyozott fejlesztési elképzelésekből kiderül:

a következő évtizedekben kevesebb parkolófejlesztésre, és több kerékpárút-fejlesztésre lenne szüksége a városnak.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog. A következő időszakban a dokumentum több részletét is ismertetjük – máshol nem hozzáférhető, rendkívül érdekes adatok szereplnek itt a városi közlekedésről – egyelőre most azt emeljük ki, milyen fejlesztéseket javasoltak a szakemberek kiemelésre.

Száz bicikliutat, ezeret!

A dokumentum 136. oldalán kezdődik a korábban felsorolt és körbejárt projektek pontozásos értékelése. Itt nyolc szempont alapján pontozták a különféle projekteket:

  • beruházási költség,
  • megvalósíthatóság,
  • nettó működési költségre gyakorolt hatás,
  • közlekedésbiztonság,
  • környezeti hatások,
  • elérhetőség változása (beleértve az eljutási idő megváltozását),
  • szolgáltatási színvonal és/vagy épített környezet változása,
  • városfejlesztési szempontok.

A 139. oldalon először projektcsoportonként láthatjuk, mely csoport hány pontot kapott. Magasan kiemelkedve a mezőnyből a kerékpáros fejlesztések 9,5 pontot kaptak összesen, a közösségi közlekedés további fejlesztései 4,8, a gyalogos létesítmények és a szemléletformálás 4,5-4,5 pontot kapott. A parkolási projektek 2,9, az útfejlesztési projektek összesen 2,6 pontot kaptak.

Ennek ugye az is az oka, hogy utóbbiak jóval drágábbak, mint az előbbiek; ennek megfelelő a vázolt ütemtervben természetesen az utóbbi csoportok fontosabb elemei is helyet kaptak.

Az intermodális projekteknél jól látszik ez: a városközponti intermodális csomópont, tehát Győr vasútállomás és a helyközi autóbusz-állomás területén modern, integrált közlekedési központ kialakítása 50 milliárd forintba kerül, ennek következtében csak 2,8 pontot kapott, mégis az első ütemben javasolja a dokumentum megvalósításra.

Ebben a körben egyébként a legtöbb pontot a győrszentiváni intermodális decentrum kialakítása kapta. Ez Győrszentiván vasútállomásnál autóbusz-forduló és megállóhely, tárolótér, szociális helyiség, P+R, B+R, K+R parkolók kialakítását jelentené. (A K+R azt jelenti, hogy van hely csak arra az időre megállni, amíg tömegközlekedésre igyekvő útitársunk kiszáll – ez a „Kiss & Ride”.)

A további közösségi közlekedési fejlesztéseknél a legtöbb pontot az éjszakai buszjáratok kialakítása, bővítése; illetve a járatsűrítés kapta – bár mint a dokumentum megjegyzi, itt csak az új autóbuszok beszerzési költségét vették figyelembe, „tekintettel arra, hogy az üzemeltetési költségek nagymértékben függenek attól, hogy milyen nagyságrendű szolgáltatásbővítést feltételezünk”.

A kerékpáros létesítmények mind magas pontszámot kaptak: itt olyan régi adósságok is megjelennek, mint a bácsai bicikliút, de olyan elképzelések is, mint több új szentiváni bicikliút, a Pápai út melletti kerékpárút, egy Szabadhegyet és Adyvárost összekötő kerékpárút, vagy a Móricz Zsigmond rakpartról induló kerékpárút az Ipar útig, De ezzel csak a projektelképzelések töredékét említettük, sok közülük fájó infrastrukturális hiányi a városi kerékpáros hálózatból.

A gyalogos fejlesztések között a legmagasabb pontszámot a vakok és gyengénlátók mozgását segítő taktilis burkolati jelek elhelyezése kapta a gyalogátkelőhelyek, buszmegállók, nagyobb közintézmények környezetében; ezen felül magasabb pontszámot kapott még a „fásított sétány kialakítása a belváros szíve, a Baross utca és az épülő Városrét kulturális és lakónegyed között” projekt is, ami nem egyenlő az autómentes zóna belvárosi kiterjesztésével, az külön projektként szerepel (2 milliárd forintba kerülne).

A parkolási projektek viszonylag alacsony pontszámot kaptak, mivel sok projekt ezek kötül rendkívül bonyolult lenne. Így magas pontszámot kapott a Petőfi híd alatti parkolóterület fejlesztése és a parkolásmenedzsment fejlesztése; viszont nagyon alacsonyat a Batthyány tér, a Megyeház tér, a II. János Pál tér vagy a Czuczor Gergely-Árpád úr-Szent István út alá tervezett mélygarázs kialakítása.

Az útfejlesztési projektek közül a Győrszentivánt bekötő út emelkedik ki. Ezt követi az 1. sz. főút kapacitásának bővítése a város nyugati bejáratánál – írja a dokumentum. Áruk miatt kaptak alacsony pontszámot a nagyon nagy (30-35 milliárdos) projektek, mint a nemrég leállított Mosoni-Duna-híd, a belső nyugati elkerülő és az északnyugati elkerülő.

A csomópontfejlesztési projektek közül is – idézzük ismét a dokumentumot – a kisebb költségűek vannak elől a listán. Ezek többnyire a város peremén találhatók. A projektek többsége 2,0-2,2 közötti értékelést kapott. Ezek a projektek egy adott csomópont kapacitását növelik ugyan, de várhatóan áthelyezik a problémát a szomszédos csomópontokra, így környezetileg nem túl hatékonyak.

Mi lenne az ütemterv?

Mint említettük, a pontok nem feltétlenü ldeterminálják, hogy mit milyen ütemben javasol megvalósításra a tanulmány – ez a rész a dokumentum 151. oldalán kezdődik. Így az első ütemben, 2030-ig a következő fejlesztések megvalósítását javasolja a tanulmány:

  • a belvárosi intermodális csomópont,
  • 12 darab 21 és 140 millió forint közötti költségű kerékpárút;
  • a belvárosi gyalogos zóna bővítése;
  • a taktilis burkoalti jelek elhelyezése;
  • Petőfi híd alatti ártérben parkoló kapacitás fejlesztés;
  • új Mosoni-Duna-híd az Ipar út meghosszabításában;
  • 82. sz. főút új nyomvonal kiépítése a 82/M1 és a 83/821 csomópontok közötti szakaszon
  • belső nyugati elkerülő út kiépítésének folytatása a hiányzó elemek megépítésével (1. sz. - 83. sz. főút közötti szakasz)
  • 1. sz. főút bevezető szakasz négysávosítása a 85-ös csomóponttól
  • 821. sz. főút 2x2 sávra bővítése a 83. sz. főút és a Szigethy A. út közötti szakaszon
  • Panoráma elkerülő út 81-82 főutak közötti szakasz
  • Győr 821. sz. főút - Kálvária utca jelzőlámpás körforgalmú csomópont
  • 14. sz. főút - Zemplén u. csomópont átépítése jelzőlámpás forgalomírányításúra, sávbővítéssel a főírányban
  • 83. sz. főút - Szentlélek tér csomópont fejlesztése
  • Radnóti-Köztelek-Kígyó u. csomópontjának jelzőlámpás kiépítése
  • 14. sz. főút és 1401. jelű út csomópontjában körforgalom kiépítése

Eközben a dokumentum javaslatai már elő kéne készíteni a második ütem (2030-2040) fejlesztéseit, a harmadik ütem pedig azt jelenti, hoyg meg kell nézni, hogy az oda sorolt projektekre szükség lesz-e egyáltalán. A Győr város fejlesztési tervébe korábban bekerült belvárosi mélygarázs-építéseket majdnem mind a harmadik kategóriába sorolja a dokumentum.

Érdekes dolog ez egyébként: a korábban általunk is ismertetett terv és a mobilitási terv között vannak közös pontok, de vannak erős különbségek is. Például jóval hangsúlyosabb szerepet kap utóbbiban Győrszentiván fejlesztése.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.