Belvárosi mélygarázsok építése helyett kerékpárutak fejlesztését szorgalmazza a frissen megjelent győri mobilitási terv

Pintér Bence 2023-06-19 12:10:58
175 oldalas tanulmány készült a győri közlekedés fejlesztéséről, érdekes eredményekkel.

Az eheti győri közgyűlésen kerül a testület elé Győr Megyei Jogú Város Fenntartható Mobilitási Terve, amelyet márciusra készítettek el a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. megbízásból a győri Széchenyi István Egyetem szakemberei.

A terv által áttekintett, majd egy hosszasan kifejtett szempontrendszer szerint súlyozott fejlesztési elképzelésekből kiderül:

a következő évtizedekben kevesebb parkolófejlesztésre, és több kerékpárút-fejlesztésre lenne szüksége a városnak.

Persze nem ilyen egyszerű a dolog. A következő időszakban a dokumentum több részletét is ismertetjük – máshol nem hozzáférhető, rendkívül érdekes adatok szereplnek itt a városi közlekedésről – egyelőre most azt emeljük ki, milyen fejlesztéseket javasoltak a szakemberek kiemelésre.

Száz bicikliutat, ezeret!

A dokumentum 136. oldalán kezdődik a korábban felsorolt és körbejárt projektek pontozásos értékelése. Itt nyolc szempont alapján pontozták a különféle projekteket:

 • beruházási költség,
 • megvalósíthatóság,
 • nettó működési költségre gyakorolt hatás,
 • közlekedésbiztonság,
 • környezeti hatások,
 • elérhetőség változása (beleértve az eljutási idő megváltozását),
 • szolgáltatási színvonal és/vagy épített környezet változása,
 • városfejlesztési szempontok.

A 139. oldalon először projektcsoportonként láthatjuk, mely csoport hány pontot kapott. Magasan kiemelkedve a mezőnyből a kerékpáros fejlesztések 9,5 pontot kaptak összesen, a közösségi közlekedés további fejlesztései 4,8, a gyalogos létesítmények és a szemléletformálás 4,5-4,5 pontot kapott. A parkolási projektek 2,9, az útfejlesztési projektek összesen 2,6 pontot kaptak.

Ennek ugye az is az oka, hogy utóbbiak jóval drágábbak, mint az előbbiek; ennek megfelelő a vázolt ütemtervben természetesen az utóbbi csoportok fontosabb elemei is helyet kaptak.

Az intermodális projekteknél jól látszik ez: a városközponti intermodális csomópont, tehát Győr vasútállomás és a helyközi autóbusz-állomás területén modern, integrált közlekedési központ kialakítása 50 milliárd forintba kerül, ennek következtében csak 2,8 pontot kapott, mégis az első ütemben javasolja a dokumentum megvalósításra.

Ebben a körben egyébként a legtöbb pontot a győrszentiváni intermodális decentrum kialakítása kapta. Ez Győrszentiván vasútállomásnál autóbusz-forduló és megállóhely, tárolótér, szociális helyiség, P+R, B+R, K+R parkolók kialakítását jelentené. (A K+R azt jelenti, hogy van hely csak arra az időre megállni, amíg tömegközlekedésre igyekvő útitársunk kiszáll – ez a „Kiss & Ride”.)

A további közösségi közlekedési fejlesztéseknél a legtöbb pontot az éjszakai buszjáratok kialakítása, bővítése; illetve a járatsűrítés kapta – bár mint a dokumentum megjegyzi, itt csak az új autóbuszok beszerzési költségét vették figyelembe, „tekintettel arra, hogy az üzemeltetési költségek nagymértékben függenek attól, hogy milyen nagyságrendű szolgáltatásbővítést feltételezünk”.

A kerékpáros létesítmények mind magas pontszámot kaptak: itt olyan régi adósságok is megjelennek, mint a bácsai bicikliút, de olyan elképzelések is, mint több új szentiváni bicikliút, a Pápai út melletti kerékpárút, egy Szabadhegyet és Adyvárost összekötő kerékpárút, vagy a Móricz Zsigmond rakpartról induló kerékpárút az Ipar útig, De ezzel csak a projektelképzelések töredékét említettük, sok közülük fájó infrastrukturális hiányi a városi kerékpáros hálózatból.

A gyalogos fejlesztések között a legmagasabb pontszámot a vakok és gyengénlátók mozgását segítő taktilis burkolati jelek elhelyezése kapta a gyalogátkelőhelyek, buszmegállók, nagyobb közintézmények környezetében; ezen felül magasabb pontszámot kapott még a „fásított sétány kialakítása a belváros szíve, a Baross utca és az épülő Városrét kulturális és lakónegyed között” projekt is, ami nem egyenlő az autómentes zóna belvárosi kiterjesztésével, az külön projektként szerepel (2 milliárd forintba kerülne).

A parkolási projektek viszonylag alacsony pontszámot kaptak, mivel sok projekt ezek kötül rendkívül bonyolult lenne. Így magas pontszámot kapott a Petőfi híd alatti parkolóterület fejlesztése és a parkolásmenedzsment fejlesztése; viszont nagyon alacsonyat a Batthyány tér, a Megyeház tér, a II. János Pál tér vagy a Czuczor Gergely-Árpád úr-Szent István út alá tervezett mélygarázs kialakítása.

Az útfejlesztési projektek közül a Győrszentivánt bekötő út emelkedik ki. Ezt követi az 1. sz. főút kapacitásának bővítése a város nyugati bejáratánál – írja a dokumentum. Áruk miatt kaptak alacsony pontszámot a nagyon nagy (30-35 milliárdos) projektek, mint a nemrég leállított Mosoni-Duna-híd, a belső nyugati elkerülő és az északnyugati elkerülő.

A csomópontfejlesztési projektek közül is – idézzük ismét a dokumentumot – a kisebb költségűek vannak elől a listán. Ezek többnyire a város peremén találhatók. A projektek többsége 2,0-2,2 közötti értékelést kapott. Ezek a projektek egy adott csomópont kapacitását növelik ugyan, de várhatóan áthelyezik a problémát a szomszédos csomópontokra, így környezetileg nem túl hatékonyak.

Mi lenne az ütemterv?

Mint említettük, a pontok nem feltétlenü ldeterminálják, hogy mit milyen ütemben javasol megvalósításra a tanulmány – ez a rész a dokumentum 151. oldalán kezdődik. Így az első ütemben, 2030-ig a következő fejlesztések megvalósítását javasolja a tanulmány:

 • a belvárosi intermodális csomópont,
 • 12 darab 21 és 140 millió forint közötti költségű kerékpárút;
 • a belvárosi gyalogos zóna bővítése;
 • a taktilis burkoalti jelek elhelyezése;
 • Petőfi híd alatti ártérben parkoló kapacitás fejlesztés;
 • új Mosoni-Duna-híd az Ipar út meghosszabításában;
 • 82. sz. főút új nyomvonal kiépítése a 82/M1 és a 83/821 csomópontok közötti szakaszon
 • belső nyugati elkerülő út kiépítésének folytatása a hiányzó elemek megépítésével (1. sz. - 83. sz. főút közötti szakasz)
 • 1. sz. főút bevezető szakasz négysávosítása a 85-ös csomóponttól
 • 821. sz. főút 2x2 sávra bővítése a 83. sz. főút és a Szigethy A. út közötti szakaszon
 • Panoráma elkerülő út 81-82 főutak közötti szakasz
 • Győr 821. sz. főút - Kálvária utca jelzőlámpás körforgalmú csomópont
 • 14. sz. főút - Zemplén u. csomópont átépítése jelzőlámpás forgalomírányításúra, sávbővítéssel a főírányban
 • 83. sz. főút - Szentlélek tér csomópont fejlesztése
 • Radnóti-Köztelek-Kígyó u. csomópontjának jelzőlámpás kiépítése
 • 14. sz. főút és 1401. jelű út csomópontjában körforgalom kiépítése

Eközben a dokumentum javaslatai már elő kéne készíteni a második ütem (2030-2040) fejlesztéseit, a harmadik ütem pedig azt jelenti, hoyg meg kell nézni, hogy az oda sorolt projektekre szükség lesz-e egyáltalán. A Győr város fejlesztési tervébe korábban bekerült belvárosi mélygarázs-építéseket majdnem mind a harmadik kategóriába sorolja a dokumentum.

Érdekes dolog ez egyébként: a korábban általunk is ismertetett terv és a mobilitási terv között vannak közös pontok, de vannak erős különbségek is. Például jóval hangsúlyosabb szerepet kap utóbbiban Győrszentiván fejlesztése.

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.