A második és harmadik autó parkolása is kedvezményes lesz Győrben a III-as övezetben

Pintér Bence 2023-05-08 07:19:00
Kedvezményes bérletet válthatnak a Győrben lakó, III-as körzetben dolgozó óvodai, bölcsődei, egészségügyi dolgozók is, ha elfogadja a közgyűlés a javaslatot.

Bár már egy éve lassan, hogy – egy elvileg teljes körű közvélemény-kutatás után – elfogadták, a lakossági reakciók alapján a májusi közgyűlésen átalakíthatják az idén áprilisban életbe lépő új fizetős zóna működését Győrben – derült ki a Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester által a GyőrPlusznak adott interjúból.

A városvezető kifejtette:

„A következő közgyűlés elé azt a javaslatot viszem, hogy a III/A/B/C/D övezetben minden állandó lakcímmel rendelkező győri lakos minden autója után egyenként csupán havi ezer forintért parkolhasson. Ez egy évre 12 ezer forintot jelent autónként. Szerintem ez már egy rendkívül méltányos díj.  Ezzel is ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy minél többen állandó lakcímmel éljenek Győrben. Vagyis a kedvezmények igénybe vételének lehetősége pusztán ennyin múlik.”

Jelenleg ugye egy címen csak egy autóra jár kedvezményes lakossági parkolóbérlet, ami évente 12 ezer forintba kerül, a második autóért már 63 ezer forintot kell fizetni, míg a szimpla, tehát nem lakossági bérlet a III. zónában 126 ezer forintba kerül; ezek a tételek mérséklődnének most. Aki már megvette a drágább bérletet, annak a Győr-Szol vissza fogja téríteni a különbözetet.

Ezen felül

kedvezményt kapnak a III-as fizetős zónában, önkormányzati fenntartású óvodában, bölcsődében, egészségügyi intézményben dolgozók is.

Egészen pontosan a következő kör válthat „Szívügyünk Győr”–bérletet:

„akik a III/A/B/C/D övezetekben található, az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban, bölcsődékben, valamint az egészségügyi alapellátásban dolgoznak.  Háziorvosok, fogorvosok, a mellettük dolgozó asszisztensek, adminisztrátorok és védőnők a munkáltatói igazolás alapján. Illetve azok is kiválthatják ezt a bérletet, akik nem önkormányzati fenntartású oktatási, nevelési, gyermekvédelmi, gyermekjóléti vagy szociális intézményben dolgoznak, amennyiben állandó győri lakhellyel rendelkeznek.”

Ezzel a bérlettel az intézmény főbejáratától számított 200 méteren belül ugyancsak havi ezer forintért parkolhatnak a munkanapokon.

FRISSÍTÉS: Mint kiderült azóta a rendeletből, ezen a ponton a GyőrPlusz cikke pontatlan volt, ugyanis azt sugallta, hogy tanároknak, tanítóknak is járhat a bérlet – ez azonban nem igaz, a rendelet úgy fogalmaz:

A tavalyi díjemelésre és zónabővítésre az után került a sor, hogy az egyébként rendszeresen tilosban parkoló Dézsi Csaba András polgármester 2021-ben saját hatáskörben már hozott egy ilyen jellegű döntést, de azt egészen őszig titokban tartotta. Abban a verzióban a lakossági parkolóbérlet nem 12, hanem 24 ezer forintba került volna. Cikkeink megjelenése után téma lett a parkolóbérletek árának emelkedéséből, a döntést pedig a választásra készülő Simon Róbert Balázs fideszes országgyülési képviselő közbelépése után visszavonták, majd egy közvélemény-kutatást készítettek a parkolásról, amelynek adatait a mai napig nem akarja kiadni az önkormányzat, pedig a polgármester ígéretet tett rá, hogy közzé fogja tenni az eredményt.

A teljes interjú itt olvasható.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.