A második és harmadik autó parkolása is kedvezményes lesz Győrben a III-as övezetben

Pintér Bence 2023-05-08 07:19:00
Kedvezményes bérletet válthatnak a Győrben lakó, III-as körzetben dolgozó óvodai, bölcsődei, egészségügyi dolgozók is, ha elfogadja a közgyűlés a javaslatot.

Bár már egy éve lassan, hogy – egy elvileg teljes körű közvélemény-kutatás után – elfogadták, a lakossági reakciók alapján a májusi közgyűlésen átalakíthatják az idén áprilisban életbe lépő új fizetős zóna működését Győrben – derült ki a Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester által a GyőrPlusznak adott interjúból.

A városvezető kifejtette:

„A következő közgyűlés elé azt a javaslatot viszem, hogy a III/A/B/C/D övezetben minden állandó lakcímmel rendelkező győri lakos minden autója után egyenként csupán havi ezer forintért parkolhasson. Ez egy évre 12 ezer forintot jelent autónként. Szerintem ez már egy rendkívül méltányos díj.  Ezzel is ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy minél többen állandó lakcímmel éljenek Győrben. Vagyis a kedvezmények igénybe vételének lehetősége pusztán ennyin múlik.”

Jelenleg ugye egy címen csak egy autóra jár kedvezményes lakossági parkolóbérlet, ami évente 12 ezer forintba kerül, a második autóért már 63 ezer forintot kell fizetni, míg a szimpla, tehát nem lakossági bérlet a III. zónában 126 ezer forintba kerül; ezek a tételek mérséklődnének most. Aki már megvette a drágább bérletet, annak a Győr-Szol vissza fogja téríteni a különbözetet.

Ezen felül

kedvezményt kapnak a III-as fizetős zónában, önkormányzati fenntartású óvodában, bölcsődében, egészségügyi intézményben dolgozók is.

Egészen pontosan a következő kör válthat „Szívügyünk Győr”–bérletet:

„akik a III/A/B/C/D övezetekben található, az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban, bölcsődékben, valamint az egészségügyi alapellátásban dolgoznak.  Háziorvosok, fogorvosok, a mellettük dolgozó asszisztensek, adminisztrátorok és védőnők a munkáltatói igazolás alapján. Illetve azok is kiválthatják ezt a bérletet, akik nem önkormányzati fenntartású oktatási, nevelési, gyermekvédelmi, gyermekjóléti vagy szociális intézményben dolgoznak, amennyiben állandó győri lakhellyel rendelkeznek.”

Ezzel a bérlettel az intézmény főbejáratától számított 200 méteren belül ugyancsak havi ezer forintért parkolhatnak a munkanapokon.

FRISSÍTÉS: Mint kiderült azóta a rendeletből, ezen a ponton a GyőrPlusz cikke pontatlan volt, ugyanis azt sugallta, hogy tanároknak, tanítóknak is járhat a bérlet – ez azonban nem igaz, a rendelet úgy fogalmaz:

A tavalyi díjemelésre és zónabővítésre az után került a sor, hogy az egyébként rendszeresen tilosban parkoló Dézsi Csaba András polgármester 2021-ben saját hatáskörben már hozott egy ilyen jellegű döntést, de azt egészen őszig titokban tartotta. Abban a verzióban a lakossági parkolóbérlet nem 12, hanem 24 ezer forintba került volna. Cikkeink megjelenése után téma lett a parkolóbérletek árának emelkedéséből, a döntést pedig a választásra készülő Simon Róbert Balázs fideszes országgyülési képviselő közbelépése után visszavonták, majd egy közvélemény-kutatást készítettek a parkolásról, amelynek adatait a mai napig nem akarja kiadni az önkormányzat, pedig a polgármester ígéretet tett rá, hogy közzé fogja tenni az eredményt.

A teljes interjú itt olvasható.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.