Április elsejétől életbe lépnek az új fizetős parkolózónák Győrben

Pintér Bence 2023-02-27 10:51:01
A tavaly nyári döntés nyomán Nádorváros keleti fele és Adyváros egy jelentős része kerül be a fizetős zónába.

Április elsejétől

életbe lépnek az új fizetőparkoló-zónák Nádorváros keleti, illetve Adyváros északi részén Győrben, ezen felül a Szent István úti lakótelepen

– mint arra Balla Jenő győri képviselő az elmúlt napokban felhívta a figyelmet a Facebookon.

Az új nádorvárosi és adyvárosi zónák a III. zónába kerülnek, tehát óránként 320 forint lesz a parkolás óránként, az éves lakossági bérlet 12 ezer forint az első autóra, a másodikra 63 ezer forint. (A szimpla, tehát nem lakossági bérlet a III. zónában 126 ezer forintba kerül.) A Szent István úti lakótelep a II. zónába tartozik, itt a parkolás alapdíja 440 forint lesz, a lakossági bérlet pedig ugyanúgy 12 ezer forintba kerül évente az első autóra, de egy második autóra 100 800 forintba. (A nem lakossági bérlet ára itt 201 600 forint.)

Az új parkolózónák határai így festenek A Győr-Szol térképe alapján:

A döntés nem friss, a fizetős parkolózónák kiterjesztéséről tavaly nyáron, a parkolódíjak emelésével együtt döntött a győri közgyűlés, és mi is akkor számoltunk be róla először. Az indoklásban (3. oldal) a forgási sebesség növelését, illetve a közösségi közekedésre történő áttérés ösztönzését emelte ki a cég, de ott volt azért a bevételnövelés is, mint cél.

A közgyűlési vitában a Fidesz részéről Borsi Róbert azzal érvelt, hogy az árak felzárkóztatása történik a díjak emelésével, de nem az a cél ezzel, illetve a zónák kiterjesztésével, hogy megnöveljék a Győr-Szol bevételeit. Pollreisz Balázs szocialista képviselő tiltakozott a javaslat ellen, és nem is szavazta meg azt, egyedüliként a teremben. (Az ügyet most felhozó Balla Jenő kérdésünkre elmondta, hogy akkor éppen külföldön tartózkodott, ő tehát nem vett részt az ülésen.)

Radnóti Ákos alpolgármester is elmondta akkor, hogy nem jó dolog szerintük sem, hogy emelni kell a parkolási díjakat. Radnóti szerint ugyanakkor igaz az is, hogy maguk a lakosok kérték, hogy fizetnének akár a felszíni parkolásért is, ha enyhülne a parkolási probléma. Szerinte a lakossági bérlet havi ezer forintos díja mindenkinek kigazdálkodható lesz.

A tavalyi díjemelésre és zónabővítésre az után került a sor, hogy az egyébként rendszeresen tilosban parkoló Dézsi Csaba András polgármester 2021-ben saját hatáskörben már hozott egy ilyen jellegű döntést, de azt egészen őszig titokban tartotta. Abban a verzióban a lakossági parkolóbérlet nem 12, hanem 24 ezer forintba került volna. Cikkeink megjelenése után téma lett a parkolóbérletek árának emelkedéséből, a döntést pedig a választásra készülő Simon Róbert Balázs fideszes országgyülési képviselő közbelépése után visszavonták, majd egy közvélemény-kutatást készítettek a parkolásról, amelynek adatait a mai napig nem akarja kiadni az önkormányzat, pedig a polgármester ígéretet tett rá, hogy közzé fogja tenni az eredményt.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.