Csendes demonstrációval tüntettek Táplánszentkereszten a még meg nem nyitott, de mégis üzembe álló zöldhulladék-kezelő ellen

Farkas Bazsi 2023-03-30 11:36:00
Közben kiderült, a munkagépek nem tudnak behajtani abból az irányból a telepre, amit a polgármester eredetileg kijelölt.

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Táplánszentkereszten a tervezett zöldhulladék-kezelő ügyében. És bár egyre másra bukkannak fel újabb és újabb akadályok, a polgármester csaknem tesz le ró, hogy a tervét végigvigye.

Tavaly májusban kezdődött a telep és a lakossági tiltakozás ügye. Történt ugyanis, hogy Perl János (független) polgármester előzetes lakossági tájékoztatás nélkül egyszer csak úgy döntött, hogy egy korábbi szántót zöldhulladék-kezelőnek jelöl ki. Az üzemeltetést pedig a FaKus-Alpin Kft. végzi el.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A terv úgy derült ki, hogy a tervezett telep szomszédságában élő család egyszer csak a földmérőkkel találkozott, akik közölték, hogy itt hamarosan hulladékkezelőt létesítenek.

Ezt követően aláírásgyűjtésbe kezdtek a faluban. A 2000 választóból több mint 600-an írták alá a petíciót, amiben azt kérték, hogy ne a kijelölt területen legyen a telep. Az ezt követő lakossági fórumon ugyanez hangzott el.

A polgármester akkor két dolgot jelentett ki. 

A céggel megkötött bérleti szerződés - amiben évi 500 ezer forintos bérleti díjat állapítottak meg - tökéletes, csakúgy mint a kijelölt terület.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A szerződést kis idő múlva fel kellett bontani és újat kötni. A területről pedig kiderült, hogy besorolása nem teszi alkalmassá arra, hogy ott ipari tevékenységet folytassanak, vagyis zöldhulladék-kezelőt üzemeltessenek. 

A polgármester - mit sem törődve a lakossági tiltakozással - a terület átsorolását kezdeményezte.

A lakossági tiltakozás amúgy nem csak a terület miatt van. Azt is nehezményezik, hogy a telep a környékbeli települések zöldhulladékát is befogadná. Komoly forgalom élénkülést eredményezve ezzel. Továbbá a zöldhulladék darálása vélhetően zajjal, porral járna, ami még tovább zavarná az egyébként nyugodt falusi környezetet.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Fakus pedig addig is, az önkormányzat tudtával, működési engedély nélkül neki állt használni a telepet. Egyelőre csak a falu hulladékát helyezte el. Tegnap kezdték meg az előzetesen kiértesített lakosság zöld szemetét összegyűjteni. Néhány helyi pedig autóikkal a telep környékén leparkolva tiltakozott a telep ellen.

A napokban egyébkén újabb fejlemény derült ki, ami tovább nehezíti majd a kezelő működését. Korábban ugyanis az volt a terv, hogy a régi vasúti töltésen közlekednek majd a teherautók. Ide eddig a 87-es útról lehetett behajtani. Az engedélyezési eljárásban azonban a Magyar Közút lezárta az töltés és a főút kereszteződését. Mint kiderült, évekkel korábban valaki eltávolította a behajtást akadályozó korlátot, így eddig szabálytalanul közlekedtek itt. A telepet - amennyiben megkapja a működési engedélyt - ezentúl csakis a falu útjait használva tudják majd megközelíteni a járművek. 

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.