Csendes demonstrációval tüntettek Táplánszentkereszten a még meg nem nyitott, de mégis üzembe álló zöldhulladék-kezelő ellen

Farkas Bazsi 2023-03-30 11:36:00
Közben kiderült, a munkagépek nem tudnak behajtani abból az irányból a telepre, amit a polgármester eredetileg kijelölt.

Továbbra sem csitulnak a kedélyek Táplánszentkereszten a tervezett zöldhulladék-kezelő ügyében. És bár egyre másra bukkannak fel újabb és újabb akadályok, a polgármester csaknem tesz le ró, hogy a tervét végigvigye.

Tavaly májusban kezdődött a telep és a lakossági tiltakozás ügye. Történt ugyanis, hogy Perl János (független) polgármester előzetes lakossági tájékoztatás nélkül egyszer csak úgy döntött, hogy egy korábbi szántót zöldhulladék-kezelőnek jelöl ki. Az üzemeltetést pedig a FaKus-Alpin Kft. végzi el.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A terv úgy derült ki, hogy a tervezett telep szomszédságában élő család egyszer csak a földmérőkkel találkozott, akik közölték, hogy itt hamarosan hulladékkezelőt létesítenek.

Ezt követően aláírásgyűjtésbe kezdtek a faluban. A 2000 választóból több mint 600-an írták alá a petíciót, amiben azt kérték, hogy ne a kijelölt területen legyen a telep. Az ezt követő lakossági fórumon ugyanez hangzott el.

A polgármester akkor két dolgot jelentett ki. 

A céggel megkötött bérleti szerződés - amiben évi 500 ezer forintos bérleti díjat állapítottak meg - tökéletes, csakúgy mint a kijelölt terület.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A szerződést kis idő múlva fel kellett bontani és újat kötni. A területről pedig kiderült, hogy besorolása nem teszi alkalmassá arra, hogy ott ipari tevékenységet folytassanak, vagyis zöldhulladék-kezelőt üzemeltessenek. 

A polgármester - mit sem törődve a lakossági tiltakozással - a terület átsorolását kezdeményezte.

A lakossági tiltakozás amúgy nem csak a terület miatt van. Azt is nehezményezik, hogy a telep a környékbeli települések zöldhulladékát is befogadná. Komoly forgalom élénkülést eredményezve ezzel. Továbbá a zöldhulladék darálása vélhetően zajjal, porral járna, ami még tovább zavarná az egyébként nyugodt falusi környezetet.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Fakus pedig addig is, az önkormányzat tudtával, működési engedély nélkül neki állt használni a telepet. Egyelőre csak a falu hulladékát helyezte el. Tegnap kezdték meg az előzetesen kiértesített lakosság zöld szemetét összegyűjteni. Néhány helyi pedig autóikkal a telep környékén leparkolva tiltakozott a telep ellen.

A napokban egyébkén újabb fejlemény derült ki, ami tovább nehezíti majd a kezelő működését. Korábban ugyanis az volt a terv, hogy a régi vasúti töltésen közlekednek majd a teherautók. Ide eddig a 87-es útról lehetett behajtani. Az engedélyezési eljárásban azonban a Magyar Közút lezárta az töltés és a főút kereszteződését. Mint kiderült, évekkel korábban valaki eltávolította a behajtást akadályozó korlátot, így eddig szabálytalanul közlekedtek itt. A telepet - amennyiben megkapja a működési engedélyt - ezentúl csakis a falu útjait használva tudják majd megközelíteni a járművek. 

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.