Az első civil levegőtisztaság-mérés eredményeit is ismertették a szentiváni lakossági fórumon

Pintér Bence 2023-03-23 00:01:00
Sik Sándor helyi fideszes képviselőt is megkérdezték a fórumon arról, hogy mi a helyzet az önkormányzati méréssel.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Lakossági fórumot tartottak Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban az Ipari Park-bővítés ellen tiltakozó Szívügyünk Szentiván civiljei – ezen arról számoltak be, mit értek el az elmúlt hónapokban, hol tart most az ügy. Az is kiderült, hogy mi lett a levegőtisztaság-mérés eredménye. Az eseményről egy darabig élőben közvetítettünk:

A fórum előadásokkal indult, Kun Zoltán élővilág-és tájvédelmi szakértő beszélt a tervezett Ipari Park-bővítés környezetvédelmi kérdéseiről. Arról beszélt elsőként, hogy a 400 hektáros Ipari Park-fejlesztésről beszélünk, de egyéb „lopakodó” fejlesztések is készülnek a környéken, például egy „okoskamion-parkoló”, az inerthulladék-lerakó bővítése dél felé, vagy a vasútállomás kibővítése.

Ezek hatásait szerinte nem külön-külön, hanem egyben kéne vizsgálni.

Kiemelte: az Ipari Park-bővítés nem felel meg Győr klímastratégiájának. Emellett a zöldfelületek csökkenése növeli a felmelegedést, városi hőszigetek alakulnak ki: amikor a Püspökerdőben 23,3 fok van, az Audi-gyártelep területén 43 fok. Emellett ha 400 hektár szántót ipari területté alakítanak, akkor 160 hektár erdőt kéne telepíteni Győrőn belül. A tájvédelmi szakértő kifejtette: a Szigetköz vízkészlete sem kifogyhatatlan.

Nem adja ki az önkormányzat a levegőtisztaság-mérés adatait...

Dr. Balogh-Farkas Renáta ügyvéd a civilek jogi lépéseiről számolt be a közönségnek. Kiderült például, hogy a tavaly augusztusban beadott 1000 lakossági véleményt nem olvasták át a városházán, mert voltak olyan beadványok, amelyekben nem a sablonszöveg szerepelt, de erre is csak sablonválaszt kaptak februárban, amely az ő észrevételeikre nem reagált.

Elmondta: november-decemberben az önkormányzat levegőtisztaság-mérése megtörtént, de nem hozták nyilvánosságra az adatokat, a civilek közérdekű adatigénylésére sem adták ki azokat.

Felidézte azt is, hogy Dézsi Csaba András polgármester az egyik önkormányzati cégen keresztül megpróbálta levédetni a Szívügyünk Szentiván névre a védjegyet, majd az összes városrészre a „Szívügyünk...”-szlogent, ez darabonként 150 ezer forintjába került a városnak. Egyébiránt a szentivániak is bekapcsolódtak az eljárásba egy észrevétellel, amire a napokban kell válaszolni.

Jogi fronton a partnerségi eljárás lezárása ellen is felléptek a civilek, és törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Kormányhivatalnál. A lezárás ugye decemberben nem ment át a vonatkozó bizottságon sem, januárban azonban már igen. Dr. Balogh-Farkas Renáta ezután arról beszélt, hogy milyen jogi út van nyitva a civilek előtt.

...de szerencsére a szentivániak maguk is mértek

Szabó Andrea, a Szentiváni Öko Szeglet elnöke ezután a levegőtisztaság-mérésre indított adománygyűjtés számait ismertette: 16,3 millió forint érkezett be az egyesülethez, hat nap alatt gyűlt össze 10 millió forint. A mérés végül valamennyivel több, mint 10,4 millió forintba fog kerülni. Ezután a levegőtisztaság-mérés folyamatát, a cég és a mérési helyszínek, időszakok kiválasztásának szempontjait ismertette: ez utóbbi azért is fontos, mert a decemberi önkormányzati mérés (Greenlab Kft.) például a gyárak leállásának idejére esett.

A talajvíz-vizsgálatra is jutott így pénz, amelyet október-novemberben el is kezdtek: 62 kútból vettek előzetes mintát a környéken. Ez alapján választották ki, hogy hol készüljön akkreditált mintavétel és vizsgálat. Végül három helyet jelöltek ki közterületen, ahol ezen a héten csütörtökön fognak mintát venni. Ez bruttó 2,5-3 millió forintba fog kerülni várhatóan.

Az első levegőtisztasági mérés eredményét Lautner Péter levegőtisztaság-védelmi szakértő ismertette. Először a 2018-as mérést ismertette, ez alapján a szentiváni levegő minősége leginkább megfelelő volt – a formaldehid mennyisége volt magas. Az szentivániak által finanszírozott mérést OMSZ Refrencia Labor végezte. Nagyon fontos, hogy ezekből az adatokból még nem lehet következtetéseket levonni, azokat majd csak az egész éves mérés után lehet biztosan megítélni. A mostani első kéthetes mérés adatait ismertetve

óvatos kiértékelésként elmondta: a szállópor 2,5 mikronnál kisebb frakcióival lehet gond, határérétékközeli napok voltak. A széndioxid, nitrogénmonoxid, nitrogéndioxid értékei jók, az ózonnal és a kén-dioxiddal sincs most gond, de előbbivel még lehet majd nyáron. A formaldehiddel sem voltak most komoly problémák.

A fémek esetén vannak nagyobb kilengések, de ebben a szektorban a téli adatok semmiképpen sem elegek a fűtési szezon miatt.

Végül Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke számolt be a gödi akkumulátorgyár melletti élet mindennapjairól, ahol a gyár egy kilométeres körzetében több ezer ember él, a gyár ráépült a városra. Különösen éjjel jelentős a zaj, ami miatt sokan nem tudnak pihenni. Akkreditált méréssel is kimutatták a zajterhelést, de semmilyen eredményt nem tudtak a civilek elérni a zajcsökkentés érdekében. 14 méter mélyen találtak olyan oldószert a talajvízben, amit a gyár is használ, de a hatóság azt kérte tőlük, igazolják, hogy honnan jön a szennyezés. Bodnár Zsuzsa elmondta, hogy tűz- és katasztrófavédelmi szabálysértések miatt 39-szer kapott büntetést a gyár, de a kifizetett bírság töredéke a megtermelt profitnak. A gyárban dolgozó 6000 munkavállaló fele külföldi, román, kínai, ázsiai, műszakváltáskor a munkásokat szállító buszok okoznak dugót a helyieknek.

Az esemény végén a lakosok kérdezhettek. Az első kérdés rögtön az eseményen nézőként résztvevő Dr. Sik Sándor fideszes képviselőhöz érkezett, mégpedig arról, hogy miért nem hozza nyilvánosságra az önkormányzat a maga mérési eredményeit. A képviselő elmondta: a polgármester az egész éves mérés eredményét akarja majd bemutatni, mivel mint itt is elhangzott, egy mérés eredményéből sokat nem lehet lmegállapítani. Ő egyébként azt javasolta, hogy mindent hozzanak nyilvánosságra. A jelenet a Szívügyünk Szentiván élő videóján kb. 1 óra 20 perctól látható.

Szabó Andrea azt kérdezte, hogy ha ez a magyarázat, azt miért nem írta bele a polgármester a válaszba?

Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő is felszólalt, Sikra reagálva elmondta: a civilek nem is kiértékeléseket, hanem adatokat kértek, valamint ismertette, hogy a közgyűlés nem fogja tárgyalni azt a beadványát, amit a civilek jogi csapata írt, és ami megakadályozná akkumulátorgyárak építését. Ugyanígy elutasította a Helyi Választási Bizottság népszavazási kérdését arról, hogy legyen-e akkumulátorgyár Győrben.

Fotó és nyitókép: Szívügyünk Szentiván

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.