Akkor most van győri akkumulátorgyár-terv, vagy nincs?

Pintér Bence 2023-03-23 14:23:00
Az biztos, hogy tavaly ilyenkor még volt. A többi félrebeszélés. Vélemény!

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Hétfőn az LMP tüntetést szervezett Győrben a városba tervezett akkumulátorgyár ellen, amihez a Szívügyünk Szentiván civiljei is csatlakoztak. Én műsorvezetőként vettem részt az eseményen, de az elején mondtam egy rövid beszédet magam is.

Másnap érkezett is a polgármesteri reakció, miszerint szó sincs, és szó sem volt akkumulátorgyárról. Dézsi Csaba András tavaly augusztus, a szentiváni civil ellenállás kezdete óta ezt a lemezt fújja, azonban a narratívájával vannak apró problémák. Ezeket fogjuk most kivesézni, mégpedig azért, mert az egész ügy tagadásával a polgármester teljesen ellehetetleníti az érdemi vitát arról, hogy kellene-e egyébként Győrnek akkugyár – azt is megmondjuk, hogy miért csinálja ezt.

Miért gondolja bárki, hogy akkugyár lesz?

Hozzám tavaly márciusban érkezett az első jelzés, hogy az új Ipari Parkra a kormánytól kölcsönbe kapott 10 milliárd forint, amit februárban lengettek be, valójában arra érkezett, hogy egy akkumulátorgyár Győrbe telepítését készítsék elő. Ekkor már elkezdődött az érintett földek felmérése, a tulajdonosok megkeresése, ugyanis mezőgazdasági területen, Szentiván közelében menne ez a projekt.

Hivatalosan ekkor még csak annyi ment ki, hogy 10 milliárd forintot kapott a város a kormánytól Ipari Park-bővítésre – ekkor még ki sem derült, hogy kölcsönt, s nem támogatást. Amit a témában jártas forrásaim egyébként szükségesnek tartottak, tekintve, hogy az önkormányzati tulajdonú Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. kezelésében lévő terület utolsó darabjait is eladták, és egyébként a padlást is kisöpörték, kivették a pénzt a cégből.

Ezzel az információval még nem nagyon tudtam mit kezdeni, általánosan tájékozódtam az akkumulátorgyárakról, de semmilyen fix információ nem érkezett be arról, hogy mi készül itt. Őszintén szólva a következő hónapokban meg is feledkeztem a dologról. Aztán augusztus elején robbant a bomba, mikor a szentiváni lakosokat a terület átminősítése kapcsán partnerségi egyeztetésre hívták, és ebből kiderült, hogy a közben kiemelt beruházássá váló projektben érintett terület gipz-besorolású ipari területté válna, ami azt jelenti, hogy ezen a hatalmas, 400 hektáros területen

„különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni.

Jött a két botrányos lakossági fórum, a szentiváni aláírásgyűjtés, majd tüntetés, jogi lépések – amelyek közül az egyik kapcsán a kormányhivatali válaszban akkumulátorgyárat említettek. Eközben a polgármester ragaszkodott hozzá, hogy nem tudja, mi fog ide települni.

De még bőven mielőtt mindez forró téma lett volna, egy júniusi interjúban Pintér-Péntek Imre, az Iparkamara megyei elnöke lazán megemlítette, hogy „...tárgyalások folynak az Volkswagen konszernnel egy akkumulátorgyár létesítéséről is Győr környékén.” Az tehát, amit sok fideszes miniinfluenszer hangoztat, hogy senki sem beszélt akkugyárról, nem igaz: egy elég fontos, a dologra rálátó ember beszélt erről.

Jelentősen megkönnyítve ezzel az én dolgomat, mivel informálisan ekkorra tudtam arról, hogy folyik, folyt valamiféle hivatalos egyeztetés az ügyben a Volkswagen, a kormány, az Iparkamara és a város részvételével, de bizonyítékot, nyilatkozót nem találtam az ügyben. Így szerencsére Pintér-Péntek Imre maga mondta el egy interjúban, hogy ez történik:

világosan kimondta, hogy tárgyalnak egy akkumulátorgyár létesítéséről Győrben,

amit aztán a Volkswagen sem cáfolt.

S miközben a polgármester az elképesztő civil ellenállás kapcsán rögtön defenzívába ment át, a szentivániak megfélemlítéséről beszélt, lakóhelyük jövőjéért aggódó szülőket provokátorozott és külföldiügynöközött le, valakik, valahol októberben mégis bedurrantotta az ellenkampányt Koloszár Tamás egykori újságíró vezetésével.

Nem csak „Ipar nélkül Győrnek nincs jövője” néven indult Facebook-oldal, de Koloszár GyőrPlusz-címlapon, illetve a GyőrPlusz tévé műsorában adta elő érveit, de nem pusztán az iparfejlesztés, hanem egészen konkrétan az akkumulátorgyártás Győrbe hozása mellett. A Facebook-oldal posztjait a helyi Fidelitas akkori, Dézsi-rajongóoldalt is létrehozó tagjai kezdték megosztogatni mindenhol. (Őket azóta lecserélték.)

Álljunk meg most egy pillanatra, és összegezzük, hogy miért gondoljuk sokan, hogy legalábbis tavaly augusztusban még akkumulátorgyárnak készítette elő a terepet a városvezetés:

  • Pintér-Péntek Imre iparkamarai elnök júniusban elmondta, hogy tárgyalnak erről, a Volkswagen nem cáfolta ezt. Ez tulajdonképpen eldönti a kérdést.

  • A kormányhivatal egy válaszában akkumulátorgyárról írt.

  • A terület gipz-besorolást kapna, senki sem tudja megmondani. hogy miért.

  • A terület hatalmas, ha nem valami nagy gyár viszi el egy jó részét, akkor nagyon-nagyon sok évtizedre elegendő lenne Győrnek. (Más kérdés, hogy pl. Rechnitzer János szerint ez nem feltétlenül a legjobb hely erre.)

  • Fidesz-közelből ellenkampány indult ősszel, ami nyíltan az akkumulátorgyár telepítése mellett állt ki, tényként kezelve, hogy ez a kérdés.

És akkor lesz-e akkugyár?

Hogy Dézsi polgármester miért tagadja ezt most nagyon hevesen? Egyrészt nyilván azért, mert a szentivániak óriási ellenállására egyáltalán nem számított, és pontosan látja, mit gondolnak az emberek arról, hogy akkumulátorgyárat akarnak hozni a kertjeik alá. Mivel első a népszerűség, nem állhat be az akkugyár mellé, de ellene sem léphet fel a pártfegyelem miatt talán.

Másrészt viszont mostanra úgy tűnik, hogy a Volkswagen elengedte, hogy Győrben építsen akkumulátorgyárat.

A magyar telepítés persze nagyon vonzó, hiszen a magyar kormány hangosan bejelentette, hogy ő „akkumulátornagyhatalom” szeretne lenni, ami a valóságban azt jelenti, hogy a nyugati és keleti multik környezetszennyező és veszélyes gyárait nemcsak önként és dalolva, de egy csomó állami támogatással megszórva várják, hogy aztán azokban jelentős részben külföldi vendégmunkások dolgozzanak alacsony bérért német és kínai profitot termelve, amiből még csak magyar beszállítók sem részesülnek nagyon.

A Volkswagen felől mégis hétről hétre eltérő hírek érkeznek, hogy nem döntenek erről idén, aztán hogy mégis, aztán arról, hogy Csehországba fogják vinni, aztán mégis arról, hogy kuka az egész, viszik Kanadába, vagy lehet, hogy mégsem. Ami a folyosói pletykák alapján valószínűnek tűnik, hogy Győr valamiért már nem nagyon van az opciók között.

Innen nézve érthető, ha Dézsi polgármester az egész ügyet teljesen le akarja tagadni,

hiszen polgármestersége egyik legnagyobb blamázsa lenne a dolog: amikor minden kérdés nélkül, gyakorlatilag titokban döntött volna több mint tízezer győri életét közvetlenül, és 140 ezer győri életét minimum közvetetten érintő ügyben. Most, hogy az ügy tárgytalan, jobb úgy tenni, mintha meg sem történt volna az egész.

Ez persze nem jelent semmit, a fogaskerekek Győrben még mozognak, és gipz-besorolású területté akarnak tenni 400 hektár termőföldet Szentiván tőszomszédságában, miközben a városvezetés semmi érdemit nem hajlandó kommunikálni az ügyben – ez pedig akkor sincs rendben, ha nem épül akkumulátorgyár.

Ahogy a poszt elején idézett hétfői beszédemben elmondtam: az ősbűn nem az akkugyár, hanem a beteges titkolózás.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Még nyerhetnek is azok, akik online számlára váltanak a Szombathelyi Távhőnél

Ma a Kámoni Arborétumban találkozhatnak a Hőmanóval a gyerekek.

Megint nem úszta meg 100 alatt a ZTE Körmenden

Ötödik meccs fog dönteni a bronzérem sorsáról.

Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Eső nem, szél viszont lesz pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Nem szavazta meg a helyi Fidesz-frakció Szombathely békepárti határozatát

A kormánypárti képviselők nem értettek egyet a nyilatkozatba bekerült ENSZ határozattal.

LMP: A kínai akkugyár diktál a magyar kormánynak.

Varga Mihály lebuktatta a kormányt az LMP szerint.

A honvédelem lesz a 2024-es költségvetés nyertese

1300 milliárd forintot kap a honvédelmi alap, ez a GDP 2%-át haladja meg.

Egyelőre nyitva marad a megmaradt 7 szombathelyi posta

De csak három üzemeltetésére lenne kötelezettség.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Még kiviteli tervek sem készültek a szombathelyi északkeleti elkerülőhöz

Hende Csaba megtévesztette a választókat - hangzott el a közgyűlésen.

Ismét meghirdették az „Idősbarát lakásprogramot” Győrben

A program célja, hogy javítsa a gondozásra, ápolásra szoruló idős emberek lakhatási körülményeit.

Nem ment el a mai szombathelyi közgyűlésre a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője

Illés Károly mellett Kecskés Lászlónak és Ágh Ernőnek is fontosabb dolga akadt.

Csütörtökön nem lesz eső

Napos, gomolyfelhős idő valószínű, de időnként jobban összeállhatnak a gomolyok.

Elhunyt Tina Turner

Kétség nem fér hozzá, hogy maradandót alkotott.

Újabb tüntetést tartott az LMP Debrecenben az akkumulátorgyárak miatt

A főtérnél felállított színpad előtt több százan hallgatták meg a beszédeket.

Egyelőre mégsem szüntetik meg Szombathelyen a két oladi szelektív szigetet

Illés Károly maga is az egyikbe hordja a hulladékot. Elnapolták a kérdést.