Akkor most van győri akkumulátorgyár-terv, vagy nincs?

Pintér Bence 2023-03-23 14:23:00
Az biztos, hogy tavaly ilyenkor még volt. A többi félrebeszélés. Vélemény!

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Hétfőn az LMP tüntetést szervezett Győrben a városba tervezett akkumulátorgyár ellen, amihez a Szívügyünk Szentiván civiljei is csatlakoztak. Én műsorvezetőként vettem részt az eseményen, de az elején mondtam egy rövid beszédet magam is.

Másnap érkezett is a polgármesteri reakció, miszerint szó sincs, és szó sem volt akkumulátorgyárról. Dézsi Csaba András tavaly augusztus, a szentiváni civil ellenállás kezdete óta ezt a lemezt fújja, azonban a narratívájával vannak apró problémák. Ezeket fogjuk most kivesézni, mégpedig azért, mert az egész ügy tagadásával a polgármester teljesen ellehetetleníti az érdemi vitát arról, hogy kellene-e egyébként Győrnek akkugyár – azt is megmondjuk, hogy miért csinálja ezt.

Miért gondolja bárki, hogy akkugyár lesz?

Hozzám tavaly márciusban érkezett az első jelzés, hogy az új Ipari Parkra a kormánytól kölcsönbe kapott 10 milliárd forint, amit februárban lengettek be, valójában arra érkezett, hogy egy akkumulátorgyár Győrbe telepítését készítsék elő. Ekkor már elkezdődött az érintett földek felmérése, a tulajdonosok megkeresése, ugyanis mezőgazdasági területen, Szentiván közelében menne ez a projekt.

Hivatalosan ekkor még csak annyi ment ki, hogy 10 milliárd forintot kapott a város a kormánytól Ipari Park-bővítésre – ekkor még ki sem derült, hogy kölcsönt, s nem támogatást. Amit a témában jártas forrásaim egyébként szükségesnek tartottak, tekintve, hogy az önkormányzati tulajdonú Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. kezelésében lévő terület utolsó darabjait is eladták, és egyébként a padlást is kisöpörték, kivették a pénzt a cégből.

Ezzel az információval még nem nagyon tudtam mit kezdeni, általánosan tájékozódtam az akkumulátorgyárakról, de semmilyen fix információ nem érkezett be arról, hogy mi készül itt. Őszintén szólva a következő hónapokban meg is feledkeztem a dologról. Aztán augusztus elején robbant a bomba, mikor a szentiváni lakosokat a terület átminősítése kapcsán partnerségi egyeztetésre hívták, és ebből kiderült, hogy a közben kiemelt beruházássá váló projektben érintett terület gipz-besorolású ipari területté válna, ami azt jelenti, hogy ezen a hatalmas, 400 hektáros területen

„különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítményeket” lehet majd elhelyezni.

Jött a két botrányos lakossági fórum, a szentiváni aláírásgyűjtés, majd tüntetés, jogi lépések – amelyek közül az egyik kapcsán a kormányhivatali válaszban akkumulátorgyárat említettek. Eközben a polgármester ragaszkodott hozzá, hogy nem tudja, mi fog ide települni.

De még bőven mielőtt mindez forró téma lett volna, egy júniusi interjúban Pintér-Péntek Imre, az Iparkamara megyei elnöke lazán megemlítette, hogy „...tárgyalások folynak az Volkswagen konszernnel egy akkumulátorgyár létesítéséről is Győr környékén.” Az tehát, amit sok fideszes miniinfluenszer hangoztat, hogy senki sem beszélt akkugyárról, nem igaz: egy elég fontos, a dologra rálátó ember beszélt erről.

Jelentősen megkönnyítve ezzel az én dolgomat, mivel informálisan ekkorra tudtam arról, hogy folyik, folyt valamiféle hivatalos egyeztetés az ügyben a Volkswagen, a kormány, az Iparkamara és a város részvételével, de bizonyítékot, nyilatkozót nem találtam az ügyben. Így szerencsére Pintér-Péntek Imre maga mondta el egy interjúban, hogy ez történik:

világosan kimondta, hogy tárgyalnak egy akkumulátorgyár létesítéséről Győrben,

amit aztán a Volkswagen sem cáfolt.

S miközben a polgármester az elképesztő civil ellenállás kapcsán rögtön defenzívába ment át, a szentivániak megfélemlítéséről beszélt, lakóhelyük jövőjéért aggódó szülőket provokátorozott és külföldiügynöközött le, valakik, valahol októberben mégis bedurrantotta az ellenkampányt Koloszár Tamás egykori újságíró vezetésével.

Nem csak „Ipar nélkül Győrnek nincs jövője” néven indult Facebook-oldal, de Koloszár GyőrPlusz-címlapon, illetve a GyőrPlusz tévé műsorában adta elő érveit, de nem pusztán az iparfejlesztés, hanem egészen konkrétan az akkumulátorgyártás Győrbe hozása mellett. A Facebook-oldal posztjait a helyi Fidelitas akkori, Dézsi-rajongóoldalt is létrehozó tagjai kezdték megosztogatni mindenhol. (Őket azóta lecserélték.)

Álljunk meg most egy pillanatra, és összegezzük, hogy miért gondoljuk sokan, hogy legalábbis tavaly augusztusban még akkumulátorgyárnak készítette elő a terepet a városvezetés:

  • Pintér-Péntek Imre iparkamarai elnök júniusban elmondta, hogy tárgyalnak erről, a Volkswagen nem cáfolta ezt. Ez tulajdonképpen eldönti a kérdést.

  • A kormányhivatal egy válaszában akkumulátorgyárról írt.

  • A terület gipz-besorolást kapna, senki sem tudja megmondani. hogy miért.

  • A terület hatalmas, ha nem valami nagy gyár viszi el egy jó részét, akkor nagyon-nagyon sok évtizedre elegendő lenne Győrnek. (Más kérdés, hogy pl. Rechnitzer János szerint ez nem feltétlenül a legjobb hely erre.)

  • Fidesz-közelből ellenkampány indult ősszel, ami nyíltan az akkumulátorgyár telepítése mellett állt ki, tényként kezelve, hogy ez a kérdés.

És akkor lesz-e akkugyár?

Hogy Dézsi polgármester miért tagadja ezt most nagyon hevesen? Egyrészt nyilván azért, mert a szentivániak óriási ellenállására egyáltalán nem számított, és pontosan látja, mit gondolnak az emberek arról, hogy akkumulátorgyárat akarnak hozni a kertjeik alá. Mivel első a népszerűség, nem állhat be az akkugyár mellé, de ellene sem léphet fel a pártfegyelem miatt talán.

Másrészt viszont mostanra úgy tűnik, hogy a Volkswagen elengedte, hogy Győrben építsen akkumulátorgyárat.

A magyar telepítés persze nagyon vonzó, hiszen a magyar kormány hangosan bejelentette, hogy ő „akkumulátornagyhatalom” szeretne lenni, ami a valóságban azt jelenti, hogy a nyugati és keleti multik környezetszennyező és veszélyes gyárait nemcsak önként és dalolva, de egy csomó állami támogatással megszórva várják, hogy aztán azokban jelentős részben külföldi vendégmunkások dolgozzanak alacsony bérért német és kínai profitot termelve, amiből még csak magyar beszállítók sem részesülnek nagyon.

A Volkswagen felől mégis hétről hétre eltérő hírek érkeznek, hogy nem döntenek erről idén, aztán hogy mégis, aztán arról, hogy Csehországba fogják vinni, aztán mégis arról, hogy kuka az egész, viszik Kanadába, vagy lehet, hogy mégsem. Ami a folyosói pletykák alapján valószínűnek tűnik, hogy Győr valamiért már nem nagyon van az opciók között.

Innen nézve érthető, ha Dézsi polgármester az egész ügyet teljesen le akarja tagadni,

hiszen polgármestersége egyik legnagyobb blamázsa lenne a dolog: amikor minden kérdés nélkül, gyakorlatilag titokban döntött volna több mint tízezer győri életét közvetlenül, és 140 ezer győri életét minimum közvetetten érintő ügyben. Most, hogy az ügy tárgytalan, jobb úgy tenni, mintha meg sem történt volna az egész.

Ez persze nem jelent semmit, a fogaskerekek Győrben még mozognak, és gipz-besorolású területté akarnak tenni 400 hektár termőföldet Szentiván tőszomszédságában, miközben a városvezetés semmi érdemit nem hajlandó kommunikálni az ügyben – ez pedig akkor sincs rendben, ha nem épül akkumulátorgyár.

Ahogy a poszt elején idézett hétfői beszédemben elmondtam: az ősbűn nem az akkugyár, hanem a beteges titkolózás.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.