Elzárták a pikó útját - Szlovák-magyar drogcsempészbandát kapcsoltak le a rendőrök

Pintér Bence 2023-03-14 11:40:41
Drogot, pénzt fegyvereket foglaltak le a szlovák és magyar rendőrök.

A KR NNI a szlovák NAKA-val közösen a hétvégén felszámolta azt a nemzetközi bűnszervezetet, amely az elmúlt egy hónapban mintegy 30 kg kábítószert terített szét a Nyugat-Dunántúlon és a Csallóközben. A szlovák-magyar akcióban összesen 150 rendőr vett részt – derült ki a rendőrség közleményéből. A realizálás során

a KR NNI a résztvevő szervekkel közösen összesen tizenhárom főt elfogott, és több mint 1500 adag kristályt, 8000 eurót, 1,5 millió forintot és 5 fegyvert lefoglalt.

A kábítószerterjesztő bűnbanda két tagja – egy szlovák férfi és egy magyar nő – letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.   

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hosszú évek óta harcol a Dunántúlon és Szlovákiában azért, hogy a népszerű szlovák kábítószer, vagyis a pikó-ként ismert drog terjedését visszaszorítsa. A pervitin nevű metamfetamin előállításának évtizedes hagyományai vannak Szlovákiában, innen szállítják a kábítószert a szomszédos országokba, köztük Magyarországra is.

A pikó győri jelenlétével korábban több cikkben is foglalkoztunk.

Harminc klogram drog egy hónap alatt

A rendőrség közleménye szerint KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya és a NAKA nyugati igazgatósága 2023. február eleje óta párhuzamos nyomozást folytat bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt, hogy a drogterjesztő hálózatot felszámolja. A másfél hónapos felderítő munkának köszönhetően körvonalazódott, hogy a szlovák állampolgárok által vezetett szervezet az elmúlt egy hónapban legalább 30 kilogramm kábítószert szállított be Szlovákiából Magyarországra, és naponta egy kilogramm tételben értkesítette azt tovább különböző dílereknek Győr és Tatabánya térségében.

A KR NNI a régiós problémával veszélyeztetett, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyék főkapitányságainak bűnügyi nyomozóival közösen, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeinek és a Készenléti Rendőrség (KR) bevetési és rendészeti állományának bevonásával belföldi és határon átnyúló műveleti munkát hajtott végre a szlovák NAKA partnerségében az elmúlt hétvégén. 

Az akció első napján Győrben, Tatabányán és Oroszlányban 8 helyszínen 90 rendőr kezdte meg az elsődleges nyomozati cselekményeket, elfogásokat, kutatásokat.

Ennek köszönhetően kábítószer-kereskedelem gyanújával tíz személyt elő is állítottak. A kutatások során kristályos anyagú kábítószert, 8000 eurót, 1,5 millió forint készpénzt, a kereskedelmi tevékenységhez szükséges eszközöket (tasakokat, mérlegeket) foglaltak le a nyomozók, valamint a pervitin előállításához használható kábítószerlabor kialakításához szükséges elemeket, alkatrészeket.

A magyar nyomozókkal párhuzamosan a NAKA nyugati igazgatóságának rendőrei öt személlyel szemben intézkedtek, és tartottak kutatásokat Szlovákiában.

Fegyvereket is lefoglaltak

A bevetés második napján a KR NNI debreceni, győri és pécsi egységei a TEK Műveleti Igazgatóságának munkatársaival Baranya és Hajdú-Bihar vármegyékben három személyt fogtak el, és hét helyszínen tartottak kutatásokat. A TEK-re azért volt szükség, mert az információk szerint három elkövető lőfegyvereket is tárolt otthonában. A nyomozók a kábítószergyanús anyagokon túl lefoglaltak tőlük egy elektromos sokkolót, illetve öt különféle típusú fegyvert is, köztük egy lefűrészelt csövű, sörétes puskát, egy Keserű forgótáras pisztolyt, egy Zoraki maroklőfegyvert, de még egy Mossberg pumpás puskát is, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket is. 

A KR NNI győri nyomozói jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsította meg mind a tizenhárom személyt, akik többsége bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket, de néhányuknál a bűnszervezeti elkövetés is megállapítható. A szervezetet irányító férfit, a 30 éves szlovák állampolgárságú Sz. Artúrt, és élettársát, a magyar állampolgárságú, 25 éves R. Georginát kihallgatásukat követően őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték mindkettőjük letartóztatását, amit időközben a Győri Járásbíróság el is rendelt.     

Az akciónapokon összesen lefoglalt fél kilogramm pervitin kivonásával a rendőrök 1500 adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg, melynek feketepiaci értéke mintegy 8 millió forint.

A nagyszabású művelettel a KR NNI győri osztályának ezen bűnszervezettel szembeni fellépése még egyáltalán nem ért véget, hiszen a nyomozók még vizsgálják, hogy a hálózat pontosan kiktől szerezhette be a drogot Szlovákiában, és azt is, hogy a dílerek itthon kiknek adhatták tovább. Így az ügyben várhatóan további realizálásokra és gyanúsításokra lehet még számítani.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.