Elzárták a pikó útját - Szlovák-magyar drogcsempészbandát kapcsoltak le a rendőrök

Pintér Bence 2023-03-14 11:40:41
Drogot, pénzt fegyvereket foglaltak le a szlovák és magyar rendőrök.

A KR NNI a szlovák NAKA-val közösen a hétvégén felszámolta azt a nemzetközi bűnszervezetet, amely az elmúlt egy hónapban mintegy 30 kg kábítószert terített szét a Nyugat-Dunántúlon és a Csallóközben. A szlovák-magyar akcióban összesen 150 rendőr vett részt – derült ki a rendőrség közleményéből. A realizálás során

a KR NNI a résztvevő szervekkel közösen összesen tizenhárom főt elfogott, és több mint 1500 adag kristályt, 8000 eurót, 1,5 millió forintot és 5 fegyvert lefoglalt.

A kábítószerterjesztő bűnbanda két tagja – egy szlovák férfi és egy magyar nő – letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.   

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hosszú évek óta harcol a Dunántúlon és Szlovákiában azért, hogy a népszerű szlovák kábítószer, vagyis a pikó-ként ismert drog terjedését visszaszorítsa. A pervitin nevű metamfetamin előállításának évtizedes hagyományai vannak Szlovákiában, innen szállítják a kábítószert a szomszédos országokba, köztük Magyarországra is.

A pikó győri jelenlétével korábban több cikkben is foglalkoztunk.

Harminc klogram drog egy hónap alatt

A rendőrség közleménye szerint KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya és a NAKA nyugati igazgatósága 2023. február eleje óta párhuzamos nyomozást folytat bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt, hogy a drogterjesztő hálózatot felszámolja. A másfél hónapos felderítő munkának köszönhetően körvonalazódott, hogy a szlovák állampolgárok által vezetett szervezet az elmúlt egy hónapban legalább 30 kilogramm kábítószert szállított be Szlovákiából Magyarországra, és naponta egy kilogramm tételben értkesítette azt tovább különböző dílereknek Győr és Tatabánya térségében.

A KR NNI a régiós problémával veszélyeztetett, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron vármegyék főkapitányságainak bűnügyi nyomozóival közösen, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységeinek és a Készenléti Rendőrség (KR) bevetési és rendészeti állományának bevonásával belföldi és határon átnyúló műveleti munkát hajtott végre a szlovák NAKA partnerségében az elmúlt hétvégén. 

Az akció első napján Győrben, Tatabányán és Oroszlányban 8 helyszínen 90 rendőr kezdte meg az elsődleges nyomozati cselekményeket, elfogásokat, kutatásokat.

Ennek köszönhetően kábítószer-kereskedelem gyanújával tíz személyt elő is állítottak. A kutatások során kristályos anyagú kábítószert, 8000 eurót, 1,5 millió forint készpénzt, a kereskedelmi tevékenységhez szükséges eszközöket (tasakokat, mérlegeket) foglaltak le a nyomozók, valamint a pervitin előállításához használható kábítószerlabor kialakításához szükséges elemeket, alkatrészeket.

A magyar nyomozókkal párhuzamosan a NAKA nyugati igazgatóságának rendőrei öt személlyel szemben intézkedtek, és tartottak kutatásokat Szlovákiában.

Fegyvereket is lefoglaltak

A bevetés második napján a KR NNI debreceni, győri és pécsi egységei a TEK Műveleti Igazgatóságának munkatársaival Baranya és Hajdú-Bihar vármegyékben három személyt fogtak el, és hét helyszínen tartottak kutatásokat. A TEK-re azért volt szükség, mert az információk szerint három elkövető lőfegyvereket is tárolt otthonában. A nyomozók a kábítószergyanús anyagokon túl lefoglaltak tőlük egy elektromos sokkolót, illetve öt különféle típusú fegyvert is, köztük egy lefűrészelt csövű, sörétes puskát, egy Keserű forgótáras pisztolyt, egy Zoraki maroklőfegyvert, de még egy Mossberg pumpás puskát is, valamint a hozzájuk tartozó lőszereket is. 

A KR NNI győri nyomozói jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsította meg mind a tizenhárom személyt, akik többsége bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket, de néhányuknál a bűnszervezeti elkövetés is megállapítható. A szervezetet irányító férfit, a 30 éves szlovák állampolgárságú Sz. Artúrt, és élettársát, a magyar állampolgárságú, 25 éves R. Georginát kihallgatásukat követően őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték mindkettőjük letartóztatását, amit időközben a Győri Járásbíróság el is rendelt.     

Az akciónapokon összesen lefoglalt fél kilogramm pervitin kivonásával a rendőrök 1500 adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg, melynek feketepiaci értéke mintegy 8 millió forint.

A nagyszabású művelettel a KR NNI győri osztályának ezen bűnszervezettel szembeni fellépése még egyáltalán nem ért véget, hiszen a nyomozók még vizsgálják, hogy a hálózat pontosan kiktől szerezhette be a drogot Szlovákiában, és azt is, hogy a dílerek itthon kiknek adhatták tovább. Így az ügyben várhatóan további realizálásokra és gyanúsításokra lehet még számítani.

Szólj hozzá!

Letelepedési engedélyt kértek a „svájci” farkasnak

Szorosabb viszonyt alakított ki egy nálunk élő nőstény farkassal.

Szili Katalin csatlakozik a KDNP-hez

Öröm és megtiszteltetés.

Szélerőművek engedélyezése: ma lejár a határidő

Március 31-re ígérte a kormány azon jogszabályok meghozatalát, amelyek megszüntetik a szélerőművek telepítésének abszurd korlátozásait - emlékeztet az LMP. 

Tűz volt Sárváron

Egy mentőhelikopter is érkezett.

Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén

A Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme.

Végleg bezárt a Posta, eladó a szombathelyi Március 15. téri helyiség

95 négyzetméter, 30 és fél millió forint a kikiáltási ára.

Már nem rezidensek ügyelnek a győri kórházban

130-nál több háziorvos jelentkezett az ügyeletre a megyében.

A tizedikről zuhant egy nő a mélybe a győri Szent Imre úton

Az esettel kapcsolatosan felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Kávé és pirítós ízű IPA

Nem fogynak el a kisüzemi sörfőzdék ötletei.

A szombathelyi önkormányzat felkéri a kormányt, hogy országos szinten kerüljön megvizsgálásra a favédelmi terv bevezetése

A mai közgyűlés szigorította a növények kivágásának lehetőségét az önkormányzat.

Nem akarja kiadni a győri önkormányzat a közmeghallgatás videófelvételét

Az ülésen elhangzott, hogy készül ilyen, a polgármester azt állítja, nincs a birtokukban ilyen felvétel.

Állandó kiállítása nyílik Szombathelyen a Kossuth-díjas Geszler Máriának

Szeptembertől a Képtárban lehet majd látogatni a tárlatot.

Így tartanak nyitva tavasszal és ősszel a győri hulladékudvarok

A Reptéri úti hulladékudvar technikai okok miatt zárva van.