Pikó: a NER-drogpolitika csődje Győrben

Papp László Tamás 2021-04-27 17:19:00
A Szlovákiából importált metamfetamin jelenléte a rendőrségi lefoglalások száma alapján növekvő tendenciát mutat, népszerűségét a járvány sem törte meg.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A fogás ismét a Szlovákiában népszerű pikó (piko, pico) fantázianevű metamfetamin volt.

Rendíthetetlen népszerűségnek örvend a Pikó márkanevű amfetamin Győr környékén

A Pikó régóta ismert Győr környékén, mint „szlovák drogot" is emlegetik - derül ki a 24.hu 2012-es bűnügyi híréből. Vagyis már csaknem egy évtizede jelen van Győrben ez a tudatmódosító. 2012 szeptemberében az egyik győri kaszinóban találtak a járőrök egy 26 éves helyi fiatalemberre, aki később azt vallotta, hogy egy ismeretlen szlovák férfitól vásárolt egy csík "Piko" nevű kábítószert.

A rendőrségi közlemény szerint a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség műveleti egységei, a  Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói és a Győri Rendőrkapitányság rendészeti és bűnügyi munkatársai „nagy erőkkel, összesen hat helyszínen végeztek összehangolt akciót. A rendőrök 2021. április 15-én a gyanúsítottak ingatlanjaiban és gépjárműveiben kábítószergyanús anyagokat és fegyvereket találtak, majd azokat lefoglalták.”

A csoport szlovák állampolgárságú tagjával szemben a szlovák rendőrök hajtanak végre további nyomozati cselekményeket. Vladislav Sz. és nyolc magyar bűntársa ellen a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya folytat büntetőeljárást kábítószer-kereskedelem miatt – szólt a közlemény.

Fotó: Police.hu

A Pikó régóta ismert Győr környékén: mint „szlovák drogot” is emlegetik  Rendőrségi adatok szerint több mint másfél évtizede töretlenül jelen van Győrben ez a tudatmódosító. Feltettük ezzel összefüggő kérdéseinket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

„Sajtómegkeresésében foglaltakkal kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a „pico” fantázia nevű szer tulajdonképpen megfelel a metamfetamin típusú anyagnak, annak egyik elnevezési formája. Az anyagot jellemzően kristályos formában, leforrasztott végű fecskendőben, az azon fellelhető beosztások szerint adagolva forgalmazzák” – válaszolták.

Hozzátéve: „A származási helyük döntően Szlovákia. A lefoglalások döntő mértékben a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén történtek.”

A rendőrségi adatok ijesztően növekvő tendenciát jeleznek a Pikó terjedését illetően.

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.” – felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén. Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek.

A jelek szerint a Fidesz rendpárti, szigorítós (a terjesztők mellett a fogyasztókat is kriminalizáló) büntetőpolitikája nem riasztotta el a helyi drogpiac szereplőit attól. hogy egyre nagyobb mennyiségű terméket kínáljanak a fogyasztóknak. És a drog népszerűségét a járvány sem törte meg.

Tekintettel arra, hogy ez a drogpiaci boom nem a „bűnös Budapesten”, hanem a tizenöt éve fideszes városvezetésű Győrben ment végbe, joggal lehet e büntetőpolitika kudarcáról beszélni.

A Pikóval kapcsolatos riportunkat ezután is folytatjuk, megpróbálva kideríteni, hogy az emiatti függőség, szenvedélybetegség milyen formában, illetve nagyságrendben jelenkezett az egészségügyi, szociális ellátás területén.

Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.