Pikó: a NER-drogpolitika csődje Győrben

Papp László Tamás 2021-04-27 17:19:00
A Szlovákiából importált metamfetamin jelenléte a rendőrségi lefoglalások száma alapján növekvő tendenciát mutat, népszerűségét a járvány sem törte meg.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A fogás ismét a Szlovákiában népszerű pikó (piko, pico) fantázianevű metamfetamin volt.

Rendíthetetlen népszerűségnek örvend a Pikó márkanevű amfetamin Győr környékén

A Pikó régóta ismert Győr környékén, mint „szlovák drogot" is emlegetik - derül ki a 24.hu 2012-es bűnügyi híréből. Vagyis már csaknem egy évtizede jelen van Győrben ez a tudatmódosító. 2012 szeptemberében az egyik győri kaszinóban találtak a járőrök egy 26 éves helyi fiatalemberre, aki később azt vallotta, hogy egy ismeretlen szlovák férfitól vásárolt egy csík "Piko" nevű kábítószert.

A rendőrségi közlemény szerint a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség műveleti egységei, a  Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói és a Győri Rendőrkapitányság rendészeti és bűnügyi munkatársai „nagy erőkkel, összesen hat helyszínen végeztek összehangolt akciót. A rendőrök 2021. április 15-én a gyanúsítottak ingatlanjaiban és gépjárműveiben kábítószergyanús anyagokat és fegyvereket találtak, majd azokat lefoglalták.”

A csoport szlovák állampolgárságú tagjával szemben a szlovák rendőrök hajtanak végre további nyomozati cselekményeket. Vladislav Sz. és nyolc magyar bűntársa ellen a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya folytat büntetőeljárást kábítószer-kereskedelem miatt – szólt a közlemény.

Fotó: Police.hu

A Pikó régóta ismert Győr környékén: mint „szlovák drogot” is emlegetik  Rendőrségi adatok szerint több mint másfél évtizede töretlenül jelen van Győrben ez a tudatmódosító. Feltettük ezzel összefüggő kérdéseinket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

„Sajtómegkeresésében foglaltakkal kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a „pico” fantázia nevű szer tulajdonképpen megfelel a metamfetamin típusú anyagnak, annak egyik elnevezési formája. Az anyagot jellemzően kristályos formában, leforrasztott végű fecskendőben, az azon fellelhető beosztások szerint adagolva forgalmazzák” – válaszolták.

Hozzátéve: „A származási helyük döntően Szlovákia. A lefoglalások döntő mértékben a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén történtek.”

A rendőrségi adatok ijesztően növekvő tendenciát jeleznek a Pikó terjedését illetően.

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.” – felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén. Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek.

A jelek szerint a Fidesz rendpárti, szigorítós (a terjesztők mellett a fogyasztókat is kriminalizáló) büntetőpolitikája nem riasztotta el a helyi drogpiac szereplőit attól. hogy egyre nagyobb mennyiségű terméket kínáljanak a fogyasztóknak. És a drog népszerűségét a járvány sem törte meg.

Tekintettel arra, hogy ez a drogpiaci boom nem a „bűnös Budapesten”, hanem a tizenöt éve fideszes városvezetésű Győrben ment végbe, joggal lehet e büntetőpolitika kudarcáról beszélni.

A Pikóval kapcsolatos riportunkat ezután is folytatjuk, megpróbálva kideríteni, hogy az emiatti függőség, szenvedélybetegség milyen formában, illetve nagyságrendben jelenkezett az egészségügyi, szociális ellátás területén.

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.