Pikó: a NER-drogpolitika csődje Győrben

Papp László Tamás 2021-04-27 17:19:00
A Szlovákiából importált metamfetamin jelenléte a rendőrségi lefoglalások száma alapján növekvő tendenciát mutat, népszerűségét a járvány sem törte meg.

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A fogás ismét a Szlovákiában népszerű pikó (piko, pico) fantázianevű metamfetamin volt.

Rendíthetetlen népszerűségnek örvend a Pikó márkanevű amfetamin Győr környékén

A Pikó régóta ismert Győr környékén, mint „szlovák drogot" is emlegetik - derül ki a 24.hu 2012-es bűnügyi híréből. Vagyis már csaknem egy évtizede jelen van Győrben ez a tudatmódosító. 2012 szeptemberében az egyik győri kaszinóban találtak a járőrök egy 26 éves helyi fiatalemberre, aki később azt vallotta, hogy egy ismeretlen szlovák férfitól vásárolt egy csík "Piko" nevű kábítószert.

A rendőrségi közlemény szerint a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség műveleti egységei, a  Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói és a Győri Rendőrkapitányság rendészeti és bűnügyi munkatársai „nagy erőkkel, összesen hat helyszínen végeztek összehangolt akciót. A rendőrök 2021. április 15-én a gyanúsítottak ingatlanjaiban és gépjárműveiben kábítószergyanús anyagokat és fegyvereket találtak, majd azokat lefoglalták.”

A csoport szlovák állampolgárságú tagjával szemben a szlovák rendőrök hajtanak végre további nyomozati cselekményeket. Vladislav Sz. és nyolc magyar bűntársa ellen a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri osztálya folytat büntetőeljárást kábítószer-kereskedelem miatt – szólt a közlemény.

Fotó: Police.hu

A Pikó régóta ismert Győr környékén: mint „szlovák drogot” is emlegetik  Rendőrségi adatok szerint több mint másfél évtizede töretlenül jelen van Győrben ez a tudatmódosító. Feltettük ezzel összefüggő kérdéseinket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

„Sajtómegkeresésében foglaltakkal kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a „pico” fantázia nevű szer tulajdonképpen megfelel a metamfetamin típusú anyagnak, annak egyik elnevezési formája. Az anyagot jellemzően kristályos formában, leforrasztott végű fecskendőben, az azon fellelhető beosztások szerint adagolva forgalmazzák” – válaszolták.

Hozzátéve: „A származási helyük döntően Szlovákia. A lefoglalások döntő mértékben a Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén történtek.”

A rendőrségi adatok ijesztően növekvő tendenciát jeleznek a Pikó terjedését illetően.

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.” – felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén. Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek.

A jelek szerint a Fidesz rendpárti, szigorítós (a terjesztők mellett a fogyasztókat is kriminalizáló) büntetőpolitikája nem riasztotta el a helyi drogpiac szereplőit attól. hogy egyre nagyobb mennyiségű terméket kínáljanak a fogyasztóknak. És a drog népszerűségét a járvány sem törte meg.

Tekintettel arra, hogy ez a drogpiaci boom nem a „bűnös Budapesten”, hanem a tizenöt éve fideszes városvezetésű Győrben ment végbe, joggal lehet e büntetőpolitika kudarcáról beszélni.

A Pikóval kapcsolatos riportunkat ezután is folytatjuk, megpróbálva kideríteni, hogy az emiatti függőség, szenvedélybetegség milyen formában, illetve nagyságrendben jelenkezett az egészségügyi, szociális ellátás területén.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”