Csaknem négyszer annyi drogdílert fogtak Győrben tavaly, mint korábban

Papp László Tamás 2022-05-06 18:42:42
A kábítószerrel összefüggő bűncselekmények számát tekintve Győr-Moson-Sopron előkelő helyet foglal el a megyék között.

A győri rendőrkapitánynak a 2021-es évről az önkormányzatnak tett beszámolója drámai képet rajzol a drogkereskedelem Győrön belüli növekvő tendenciájáról.

Kábítószerrel kapcsolatos eljárások tekintetében a terjesztői magatartások miatt eljárás alá vontak száma Győr város területén 6-ról 23-ra emelkedett.” – írja Váczi Attila. Győr-Moson-Sopron megyére elmondható, hogy az ország nyugati megyéi közül itt történik a legtöbb ilyen bűncselekmény. A rendőrségi statisztikákat tartalmazó hivatalos oldal szerint kábítószer-kereskedelem miatt

115 büntetőeljárás indult

ebben a megyében 2018 júliusa óta. Vas megyében csupán 56 ilyen ügy volt, Komárom-Esztergom és Fejér megyében pedig 82. Zalában pedig csak 26. Győr-Moson-Sopront csupán Borsod (134), illetve Pest megyék (192), valamit a főváros (729) múlják felül e tekintetben.

Szaporodnak a drog miatti büntetőügyek Győrben.

Fotó: Pixabay

Más, droggal kapcsolatos cselekmények esetében is jelentős számú esetről beszélhetünk.  „Nagy számban indult büntetőeljárás közterületi rendőri intézkedés alapján ittas, bódult állapotban vezetőkkel szemben, kábítószert fogyasztók-birtoklók vonatkozásában is, melyek a közterületi bűncselekmények között jelentek meg.” – említi az idézett kapitányi beszámoló. A járművezetés bódult állapotban cselekménye tekintetében Győr-Moson-Sopron a bajnok a 19 megye között, 2018 nyara óta 487 üggyel. Pest megye a 309 esetével jócskán le van maradva, csupán Budapest tudta beelőzni 1009-el, Vas megye az egyik sereghajtó 52 üggyel.

Hogy a drog (így például az egyik legveszélyesebb metamfetamin, a pikó) rohamosan terjed Győr környékén, arra ezzel foglalkozó riportsorozatunkban nemegyszer rámutattunk. 

A pikó a győrszentiváni klán lekapcsolása után is zavartalanul terjed Győrben

Idén több riportban is foglalkoztunk a pikó „márkanevű" metamfetamin rohamos győri terjedésével. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a szert, amikor vádat emelt a drogterjesztő klán ellen. A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V.

A pikó nevű metamfentamin Győr környéki terjedéséről szóló riportsorozatunk egyik részében a helyzetre forrásunk ezt mondta:

A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van. Ha pár terjesztő lebukik, mint nemrég a V-klán, az a fogyasztóknak jóformán fel sem tűnik, ugyanúgy be tudod szerezni, ha kilépsz az utcára.” 

– állította Gergő, aki régebben maga is pikózott, de már leszokott róla, viszont továbbra is ugyanúgy látja, mi folyik e téren. Másik forrásunk, a metamfetamint korábban ugyancsak aktívan használó, de szintén leszokott Tamás is megerősítette:

„Aki pikózik, észre se veszi, hogy néhány terjesztőt lekapcsoltak, mert van bőven utánpótlás, szóval másnap ugyanúgy simán meg tudja venni az adagját. Annyira elterjedt a cucc, és akkora pénz van benne, hogy néhány ember ide vagy oda nem tétel” – fogalmazott. 

Mint a rendőrkapitány beszámoló kitér rá: „A bevezetett intézkedések negatívan befolyásolták a családon belüli erőszak, illetve a számítógépes bűnözés területén megjelenő bűnügyek előfordulását, ezek gyakoribbá váltak a vírushelyzet előtti időszakhoz viszonyítva.” A családon belüli erőszakkal itt foglalkoztunk, azt pedig eme riportban mutattuk be, milyen könnyű online droghoz (a konkrét esetben a 3-MMC nevű szerhez) hozzájutni, úgy, hogy ki sem kell lépnünk az utcára. (Az ügyben természetesen a rendőrség véleményét is kikértük, válaszuk a lentebbi cikkben olvasható.)

Ha drogot akarsz venni, ma már ki se kell lépned az utcára

A pikó nevű metamfentamin Győr környéki terjedéséről szóló riportsorozatunk egyik részében a helyzetre forrásunk ezt mondta: A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van.

De korábban is több cikkben számoltunk be róla, hogy a drogkereskedő kriptovalutával fizet az online beszerzett áruért, ez már egyáltalán nem újdonság a kábítószerpiacon. A helyzet tehát változatlanul kihívás elé állítja a hatóságokat.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.