Csaknem négyszer annyi drogdílert fogtak Győrben tavaly, mint korábban

Papp László Tamás 2022-05-06 18:42:42
A kábítószerrel összefüggő bűncselekmények számát tekintve Győr-Moson-Sopron előkelő helyet foglal el a megyék között.

A győri rendőrkapitánynak a 2021-es évről az önkormányzatnak tett beszámolója drámai képet rajzol a drogkereskedelem Győrön belüli növekvő tendenciájáról.

Kábítószerrel kapcsolatos eljárások tekintetében a terjesztői magatartások miatt eljárás alá vontak száma Győr város területén 6-ról 23-ra emelkedett.” – írja Váczi Attila. Győr-Moson-Sopron megyére elmondható, hogy az ország nyugati megyéi közül itt történik a legtöbb ilyen bűncselekmény. A rendőrségi statisztikákat tartalmazó hivatalos oldal szerint kábítószer-kereskedelem miatt

115 büntetőeljárás indult

ebben a megyében 2018 júliusa óta. Vas megyében csupán 56 ilyen ügy volt, Komárom-Esztergom és Fejér megyében pedig 82. Zalában pedig csak 26. Győr-Moson-Sopront csupán Borsod (134), illetve Pest megyék (192), valamit a főváros (729) múlják felül e tekintetben.

Szaporodnak a drog miatti büntetőügyek Győrben.

Fotó: Pixabay

Más, droggal kapcsolatos cselekmények esetében is jelentős számú esetről beszélhetünk.  „Nagy számban indult büntetőeljárás közterületi rendőri intézkedés alapján ittas, bódult állapotban vezetőkkel szemben, kábítószert fogyasztók-birtoklók vonatkozásában is, melyek a közterületi bűncselekmények között jelentek meg.” – említi az idézett kapitányi beszámoló. A járművezetés bódult állapotban cselekménye tekintetében Győr-Moson-Sopron a bajnok a 19 megye között, 2018 nyara óta 487 üggyel. Pest megye a 309 esetével jócskán le van maradva, csupán Budapest tudta beelőzni 1009-el, Vas megye az egyik sereghajtó 52 üggyel.

Hogy a drog (így például az egyik legveszélyesebb metamfetamin, a pikó) rohamosan terjed Győr környékén, arra ezzel foglalkozó riportsorozatunkban nemegyszer rámutattunk. 

A pikó a győrszentiváni klán lekapcsolása után is zavartalanul terjed Győrben

Idén több riportban is foglalkoztunk a pikó „márkanevű" metamfetamin rohamos győri terjedésével. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a szert, amikor vádat emelt a drogterjesztő klán ellen. A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V.

A pikó nevű metamfentamin Győr környéki terjedéséről szóló riportsorozatunk egyik részében a helyzetre forrásunk ezt mondta:

A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van. Ha pár terjesztő lebukik, mint nemrég a V-klán, az a fogyasztóknak jóformán fel sem tűnik, ugyanúgy be tudod szerezni, ha kilépsz az utcára.” 

– állította Gergő, aki régebben maga is pikózott, de már leszokott róla, viszont továbbra is ugyanúgy látja, mi folyik e téren. Másik forrásunk, a metamfetamint korábban ugyancsak aktívan használó, de szintén leszokott Tamás is megerősítette:

„Aki pikózik, észre se veszi, hogy néhány terjesztőt lekapcsoltak, mert van bőven utánpótlás, szóval másnap ugyanúgy simán meg tudja venni az adagját. Annyira elterjedt a cucc, és akkora pénz van benne, hogy néhány ember ide vagy oda nem tétel” – fogalmazott. 

Mint a rendőrkapitány beszámoló kitér rá: „A bevezetett intézkedések negatívan befolyásolták a családon belüli erőszak, illetve a számítógépes bűnözés területén megjelenő bűnügyek előfordulását, ezek gyakoribbá váltak a vírushelyzet előtti időszakhoz viszonyítva.” A családon belüli erőszakkal itt foglalkoztunk, azt pedig eme riportban mutattuk be, milyen könnyű online droghoz (a konkrét esetben a 3-MMC nevű szerhez) hozzájutni, úgy, hogy ki sem kell lépnünk az utcára. (Az ügyben természetesen a rendőrség véleményét is kikértük, válaszuk a lentebbi cikkben olvasható.)

Ha drogot akarsz venni, ma már ki se kell lépned az utcára

A pikó nevű metamfentamin Győr környéki terjedéséről szóló riportsorozatunk egyik részében a helyzetre forrásunk ezt mondta: A pikót gyakorlatilag mindenhol terjesztik Győrben, szinte minden utcában van olyan, aki árulja, ezek persze általában kis halak. Nemcsak a szegényebb negyedekben, mint Újváros vagy Sziget, de elitebb környékeken is, sőt: már a Győr környéki falvakban is jelen van.

De korábban is több cikkben számoltunk be róla, hogy a drogkereskedő kriptovalutával fizet az online beszerzett áruért, ez már egyáltalán nem újdonság a kábítószerpiacon. A helyzet tehát változatlanul kihívás elé állítja a hatóságokat.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.