Ekkora üzlet a pikó Győr környékén

Papp László Tamás 2021-08-23 11:34:00
Vádemelés a drogterjesztő győrszentiváni klán ellen. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a metamfetamint, melynek győri terjedéséről mi is írtunk. E cikkben egy korábbi pikó fogyasztóval készített interjúnk is olvasható.

A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V. családhoz tartozik

– írja a vádhatóság közleménye.

Az ügyészség tizenegy elkövetőt jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelemmel vádol, mely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az elkövetők a vádirat szerint

főleg marihuána, illetőleg a „pikó” néven ismert metamfetamin terjesztésével foglalkoztak. A marihuánát kilogrammonkénti tételben és grammonkénti adagokban is értékesítették, míg

napjaink egyik legaddiktívabb, legroncsolóbb kábítószerét, a metamfetamint

fecskendőkben adagolták, hígították és árusították kisebb és nagyobb tételekben, éveken keresztül, főként Győr-Moson-Sopron megyében és Vas megyében.

– szól az ügyészségi közlemény.

Hogy a pikó nem játék, azt a nekünk nyilatkozó riportalanyunk, a korábbi fogyasztó Tamás is megerősítette. 

Hát, az biztos, hogy nem egy könnyűdrog, de még a nehezebbek közül is a legkeményebbekhez sorolnám

– mondta el.

A metfőzéshez nem kell Walter White - egy győri pikó-fogyasztóval beszélgettünk

Az utóbbi hónapokban több cikkben is beszámoltunk a pikó nevű metamfetamin rohamos terjedéséről. A szer azoknak is ismert lehet, akik soha nem fogyasztották, hisz ennek előállításán fáradoztak a Breaking Bad - magyarul Totál szívás - című kultszéria hősei, a kémiatanárból lett drogvegyész, Walter White, és kuktája, Jesse Pinkman.

Hozzáfűzve:

Sok mindent használtam: kokaint, speedet, MDMA-t, de mindegyikről viszonylag egyszerűen, gond nélkül le tudtam jönni. A pikónál viszont rendkívül nehéz a leszokás, nekem se sikerült teljesen, újra és újra visszaszokom rá. De a környezetemben se ismerek olyat, aki tartósan leszokott róla.

Tíz pikósból legalább nyolc tuti hogy függővé válik.

Alapvetően jórészt eleve olyanok kezdik el tolni, akiknek valami lelki problémájuk van. Nálam is ez történt. A drog adott valamilyen boldogságérzetet, magabiztosságot. Meg tartozni akartam valahová, és mivel a baráti társaságban mindenki tolta, én sem akartam kilógni. Kezdetben tényleg eufórikus mámorban vagy tőle, de aztán persze beütnek a mellékhatások, a negatív dolgok

– tette hozzá a forrásunk.

Ráfeszülsz a napi teendőkre is, mert kurvára felpörget, extrém módon kitolja az ébrenlétet, akár négy-öt napig is fent vagy.

Ilyenkor jönnek a hallucinációk, a tévképzetek, egy árnyékot simán élőlénynek nézel.

A végén meg a paranoia: gyanakszol mindenkire, arra pláne, aki közel áll hozzád. Erre simán rámehet egy párkapcsolat. Ez a szer fizikailag is leépít: kisebesedik tőle az orrod, rohadnak a fogaid, a bőrnek se tesz jót, pattanások, hegek lesznek tőle

– említette riportalanyunk, Tamás.

A vádemeléshez vezető nyomozás lezárásáról még júniusban mi is beszámoltunk.

Nem a kis halra mentek: a győri és a vasi zsaruk közösen csaptak le egy droghálózat vezetőire

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának koordinációjában 2020.

Az akció hatalmas méretű razzia volt. 

A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben

fogalmazott az intézkedés utáni rendőrségi közlemény.

Munkában a fali röntgen.

Fotó: Police.hu

Mint idén áprilisi riportunkban leírtuk: rendőrségi adatok ijesztően növekvő tendenciát jeleznek a Pikó terjedését illetően.

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.”

– felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság.

Pikó: a NER-drogpolitika csődje Győrben

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A fogás ismét a Szlovákiában népszerű pikó (piko, pico) fantázianevű metamfetamin volt.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén.

Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek – tettük hozzá. Ezt a forrásunk is megerősítette:

Egyre nő a fogyasztók száma, így aki nagyban nyomja, heti több milliót is megkereshet vele

– állította.

Ilyen jó üzlet a pikó

Fotó: Police.hu

A tavalyi rendőrségi információk szintén arra utalnak, hogy a dolog szervezett, maffiaszerű formában zajlik.

A gyanúsítottak magas fokú konspiráció mellett folytatták tevékenységüket, amelyet a helyszíneken lefoglalt több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon-készülék, valamint SIM kártya is bizonyít, illetve az is igazol, hogy tevékenységük során több, a személyükhöz nem köthető gépjárművet használtak

– mondja a rendőrség. A klán fejét is elfogták akkor.

Az akció idején az egyik fő irányító, a 37 éves V. Csaba nem tartózkodott otthonában, majd miután tudomást szerzett a rendőri intézkedésről megpróbált elrejtőzni a hatóság elől.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő munkájának eredményeként azonban rövid időn belül sikerült beazonosítani a szökésben lévő férfi búvóhelyét, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége - még az akció ideje alatt - Tatán, egy apartmanban elfogott

– fogalmaz a közlemény. A bandának Vas megyei tagja is volt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 37 éves V. Csaba, 34 éves V. Lajos, a 30 éves V. Roland, a 24 éves V. Róbert Lucián, a 46 éves V. Róbert és a 74 éves M. Erzsébet győri lakosokat, valamint P. Márk 30 éves nagyszentjánosi, Sz. József 40 éves szombathelyi lakost jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki

– írták akkor.

Az elkövetők közül jelenleg hatan állnak letartóztatás, öten bűnügyi felügyelet hatálya alatt.

A nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni az ügyben – zárul az ügyészségi közlemény.

Az lenne logikus az itteni terjesztő szempontjából, hogy kimegy Szlovákiába, vagy kiküld valakit, és közvetlenül ő hozza be. Mert ugye minél több kézen megy át az anyag, annál jobban felütik, mindenki lecsípi belőle a részét. De például akik Újvárosban ezzel foglalkoznak, nem szívesen mozdulnak ki, az az elvük, hogy hozzák nekik házhoz, de persze így nem tudnak ránézni, mi történik útközben az áruval, ki nyúl le belőle. Ebből aztán folyton vita meg balhé lesz

– avatott be a pikó-logisztika dolgos hétköznapjaiba győri viszonylatban a forrásunk a korábbi riportban.


Szólj hozzá!

Egyeztetésre hívta a győri ellenzéki pártokat és civil szervezeteket a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület

„Eljött az ideje annak, hogy a civilek és a pártok egy asztal mellett ülve, személyesen is egyeztessenek” – áll a posztban.

Autót rongált, pofozkodott a szombathelyi nő

170 ezer forint kárt okozott a kocsiban.

Közel 100 millió forint lehet 2024-ben a parkolási bevétele a szombathelyi önkormányzatnak

Igaz a teljes költségvetést tekintve ez csak mogyoró, és nem is az árbevétel a fontos ebben az ágazatban.

Mínusz után plusz: jó éve van eddig a Győr Projekt Kft.-nek

Az év első felében zárva tartott uszodák miatt is jobban alakult a mérleg.

7,9%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Fizetésemelést jelentett be a győri polgármester a GYHG-nál

18 százalékos fizetésemelés lesz januártól a kukás cégnél.

Szabó Szebasztián ezüstérmes 50 méter gyorson a rövidpályás úszó Eb-n

A győriek kiválósága ezzel a magyar küldöttség második érmét szerezte a romániai kontinensviadalon.

Szabadhegyen is járt a Mikulás

A „Szabadhegyi anyukák - Győr” Facebook-csoport szervezett Mikulás-ünnepséget a Jereváni útra.

A legkisebb településre is elmennek a visszaváltott aludobozokért, üvegekért, PET-palackokért

Az alumíniumhulladék egyike a legértékesebb hulladékoknak, hiszen száz százalékban újrahasznosítható, begyűjtése pedig nemcsak gazdasági szempontból hasznos, de a környezet megóvását is szolgálja

Rátámadt a kalauzra a Szentgotthárd-Szombathely vonat egyik utasa

Ököllel ütötte és gáz spray-vel is lefújta.

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.