Ekkora üzlet a pikó Győr környékén

Papp László Tamás 2021-08-23 11:34:00
Vádemelés a drogterjesztő győrszentiváni klán ellen. Napjaink egyik legaddiktívabb kábítószereként jellemezte az ügyészség ezt a metamfetamint, melynek győri terjedéséről mi is írtunk. E cikkben egy korábbi pikó fogyasztóval készített interjúnk is olvasható.

A 2014 decemberében benyújtott vádiratot követően 6 évvel a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség újabb vádiratot nyújtott be 21 elkövetővel szemben, akik közül nyolc személy ugyanahhoz a győrszentiváni V. családhoz tartozik

– írja a vádhatóság közleménye.

Az ügyészség tizenegy elkövetőt jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelemmel vádol, mely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Az elkövetők a vádirat szerint

főleg marihuána, illetőleg a „pikó” néven ismert metamfetamin terjesztésével foglalkoztak. A marihuánát kilogrammonkénti tételben és grammonkénti adagokban is értékesítették, míg

napjaink egyik legaddiktívabb, legroncsolóbb kábítószerét, a metamfetamint

fecskendőkben adagolták, hígították és árusították kisebb és nagyobb tételekben, éveken keresztül, főként Győr-Moson-Sopron megyében és Vas megyében.

– szól az ügyészségi közlemény.

Hogy a pikó nem játék, azt a nekünk nyilatkozó riportalanyunk, a korábbi fogyasztó Tamás is megerősítette. 

Hát, az biztos, hogy nem egy könnyűdrog, de még a nehezebbek közül is a legkeményebbekhez sorolnám

– mondta el.

A metfőzéshez nem kell Walter White - egy győri pikó-fogyasztóval beszélgettünk

Az utóbbi hónapokban több cikkben is beszámoltunk a pikó nevű metamfetamin rohamos terjedéséről. A szer azoknak is ismert lehet, akik soha nem fogyasztották, hisz ennek előállításán fáradoztak a Breaking Bad - magyarul Totál szívás - című kultszéria hősei, a kémiatanárból lett drogvegyész, Walter White, és kuktája, Jesse Pinkman.

Hozzáfűzve:

Sok mindent használtam: kokaint, speedet, MDMA-t, de mindegyikről viszonylag egyszerűen, gond nélkül le tudtam jönni. A pikónál viszont rendkívül nehéz a leszokás, nekem se sikerült teljesen, újra és újra visszaszokom rá. De a környezetemben se ismerek olyat, aki tartósan leszokott róla.

Tíz pikósból legalább nyolc tuti hogy függővé válik.

Alapvetően jórészt eleve olyanok kezdik el tolni, akiknek valami lelki problémájuk van. Nálam is ez történt. A drog adott valamilyen boldogságérzetet, magabiztosságot. Meg tartozni akartam valahová, és mivel a baráti társaságban mindenki tolta, én sem akartam kilógni. Kezdetben tényleg eufórikus mámorban vagy tőle, de aztán persze beütnek a mellékhatások, a negatív dolgok

– tette hozzá a forrásunk.

Ráfeszülsz a napi teendőkre is, mert kurvára felpörget, extrém módon kitolja az ébrenlétet, akár négy-öt napig is fent vagy.

Ilyenkor jönnek a hallucinációk, a tévképzetek, egy árnyékot simán élőlénynek nézel.

A végén meg a paranoia: gyanakszol mindenkire, arra pláne, aki közel áll hozzád. Erre simán rámehet egy párkapcsolat. Ez a szer fizikailag is leépít: kisebesedik tőle az orrod, rohadnak a fogaid, a bőrnek se tesz jót, pattanások, hegek lesznek tőle

– említette riportalanyunk, Tamás.

A vádemeléshez vezető nyomozás lezárásáról még júniusban mi is beszámoltunk.

Nem a kis halra mentek: a győri és a vasi zsaruk közösen csaptak le egy droghálózat vezetőire

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának koordinációjában 2020.

Az akció hatalmas méretű razzia volt. 

A műveletben közel 400 rendőr drogkereső szolgálati kutyákkal, talajradarral és fali röntgennel kutatást hajtott végre a bűnbandához tartozó személyek által használt ingatlanokban, valamint gépjárművekben

fogalmazott az intézkedés utáni rendőrségi közlemény.

Munkában a fali röntgen.

Fotó: Police.hu

Mint idén áprilisi riportunkban leírtuk: rendőrségi adatok ijesztően növekvő tendenciát jeleznek a Pikó terjedését illetően.

„Megyénkben először 2004. évben jelent meg nagyon kis mennyiségben. Ezután a rendőrségi lefoglalások 2010. évig alacsonyan voltak, innen kezdődött meg folyamatos emelkedésük. 2019  illetve 2020 években volt a legmagasabb a lefoglalások száma.”

– felelte kérdésünkre a megyei főkapitányság.

Pikó: a NER-drogpolitika csődje Győrben

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos felderítő munka után göngyölítette fel azt a hálózatot, amely Szlovákiából származó drogot értékesített Komáromban, Győrben és Pápán. A fogás ismét a Szlovákiában népszerű pikó (piko, pico) fantázianevű metamfetamin volt.

Vagyis pont 2010 után (amikor a büntetőpolitikában a drogok terén is szigorítást ígérő jelenlegi kormány hatalomra került) lendült fel e szer forgalma Győrben és környékén.

Illegális szerről lévén szó, nyilván itt nincsenek általános, publikus forgalmi, kereskedelmi, behozatali adatok.

Csak a lebukott szállítmányok nagyságrendje, illetve mennyisége alapján lehet következtetni arra, mekkora árutömeg mozog a piacon. S mivel tavalyelőtt és illetve tavaly a térségben tovább nőtt a lefoglalások száma, feltételezhetően ez azért van, mert növekedett a kereslet, emelkedett a fogyasztás, így mind többen vállalkoznak rá, hogy ilyen szert gyártsanak, illetve azzal kereskedjenek – tettük hozzá. Ezt a forrásunk is megerősítette:

Egyre nő a fogyasztók száma, így aki nagyban nyomja, heti több milliót is megkereshet vele

– állította.

Ilyen jó üzlet a pikó

Fotó: Police.hu

A tavalyi rendőrségi információk szintén arra utalnak, hogy a dolog szervezett, maffiaszerű formában zajlik.

A gyanúsítottak magas fokú konspiráció mellett folytatták tevékenységüket, amelyet a helyszíneken lefoglalt több mint száz bontatlan csomagolású és használt mobiltelefon-készülék, valamint SIM kártya is bizonyít, illetve az is igazol, hogy tevékenységük során több, a személyükhöz nem köthető gépjárművet használtak

– mondja a rendőrség. A klán fejét is elfogták akkor.

Az akció idején az egyik fő irányító, a 37 éves V. Csaba nem tartózkodott otthonában, majd miután tudomást szerzett a rendőri intézkedésről megpróbált elrejtőzni a hatóság elől.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő munkájának eredményeként azonban rövid időn belül sikerült beazonosítani a szökésben lévő férfi búvóhelyét, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége - még az akció ideje alatt - Tatán, egy apartmanban elfogott

– fogalmaz a közlemény. A bandának Vas megyei tagja is volt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a 37 éves V. Csaba, 34 éves V. Lajos, a 30 éves V. Roland, a 24 éves V. Róbert Lucián, a 46 éves V. Róbert és a 74 éves M. Erzsébet győri lakosokat, valamint P. Márk 30 éves nagyszentjánosi, Sz. József 40 éves szombathelyi lakost jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki

– írták akkor.

Az elkövetők közül jelenleg hatan állnak letartóztatás, öten bűnügyi felügyelet hatálya alatt.

A nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni az ügyben – zárul az ügyészségi közlemény.

Az lenne logikus az itteni terjesztő szempontjából, hogy kimegy Szlovákiába, vagy kiküld valakit, és közvetlenül ő hozza be. Mert ugye minél több kézen megy át az anyag, annál jobban felütik, mindenki lecsípi belőle a részét. De például akik Újvárosban ezzel foglalkoznak, nem szívesen mozdulnak ki, az az elvük, hogy hozzák nekik házhoz, de persze így nem tudnak ránézni, mi történik útközben az áruval, ki nyúl le belőle. Ebből aztán folyton vita meg balhé lesz

– avatott be a pikó-logisztika dolgos hétköznapjaiba győri viszonylatban a forrásunk a korábbi riportban.


Szólj hozzá!

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.