A bíróságon már megbukott érveléssel titkolózik tovább a győri polgármester

Pintér Bence 2022-12-23 12:54:00
Továbbra sem akarják kiadni a közmeghallgatás felvételét.

November 29-én közmeghallgatást tartottak Győrben, de ennek a mai napig nem érhető el nyilvánosan a videófelvétele,

sőt mi több, a győri jegyző és a polgármester is kifejezetten elzárkózik előle, hogy közzétegye azt, ráadásul utóbbi épp olyan érveléssel, ami a héten bukott meg a bíróságon.

A közmeghallgatásnak ugye az a lényege, hogy bármely győri polgár eljöhet rá, és kérdezhet a városvezetéstől, a képviselőktől, a polgármesteri hivatal tisztviselőitől, a városi intézmények és cégek vezetőitől. Kérdésére vagy ott helyben, szóban kap választ, vagy ha ez valamiért nem lehetséges, akkor írásban.

Mivel a közmeghallgatásokat rendszerint olyan időpontra teszik, amikor a legtöbb polgár nem nagyon tud elmenni rá – hétköznap kora délutánra – ezért logikus lenne, hogy azt, az ott felmerülő kérdéseket és válaszokat legalább videón visszanézhesse akárki, ugyanúgy, mint a közgyűlés felvételét. Utóbbiakat rendszeresen fel is töltik a Győr élőben csatornára, és hogy, hogy nem, tavaly a közmeghallgatás is felkerült ide.

Az idei közmeghallgatásról azonban nem volt élő adás, csak felvétel készült róla.

Ezt onnan tudjuk, hogy második kérdezőként rákérdeztem arra, hogy miért is titkoljuk el a győriek elől ezt a remek közmeghallgatást, erre a polgármester a mikrofonhoz szólította az egyik kamerát kezelő úriembert, aki elmondta, hogy nem kaptak megbízást az élő közvetítésre a városházától, de rögzítik az eseményeket – szó szerint ezt mondta. Azt ugye ebből a válaszból nem tudtuk meg, hogy a városháza miért nem rendelte meg az élő közvetítést, erre nem válaszolt a polgármester.

Mindegy is, hiszen erre van a közérdekű adatigénylés: mi lehetne közérdekűbb adat egy közmeghallgatásról közpénzből készül felvételnél?

Beragadt a gomb

Az ügyben egyelőre két válaszunk van, az egyik a győri jegyzőtől, aki a Polgármesteri Hivatal adatgazdája – Nagyné Dr. László Edit azt írta, hogy az ő birtokukban nincs ilyen adathordozó. Ez szokott lenni ugye a Barba-trükk, hiszen az önkormányzat egy teljesen másik jogi személy, annak az adatgazdája pedig a polgármester, Dézsi Csaba András. Neki is írtunk tehát kérelmező levelet, hogy ugyan már, legyen szíves megmutatni a győrieknek, hogy mire és hogyan válaszoltak a közmeghallgatáson.

Kérésünk azonban az idén szokásos falakba ütközött, a polgármester itt olvasható válaszában ugyanis azon kezdett el akadékoskodni, hogy nem igényeltünk adatot, hanem adathordozót.

Erről a nyilván csak a packázás miatt kitalált jogászkodásról azonban pont a héten mondta ki a Győri Járásbíróság egy másik ügyben, hogy nem állja meg a helyét, sőt, egyenesen rosszhiszemű,

és ítélt úgy, hogy kimondta: az Győr Nagytérségi Hulladéktársulásnak küldött adatigénylésünk már eleve tejesen érthető és pontos volt, az adat-adathordozó packázásnak semmi jogosultsága nem volt. Ott egyébként egy egész jegyzőkönyvet próbáltunk kikérni, arra érkezett szó szerint ugyanaz a válasz, mint most a győri polgármestertől – nem azért, mert ez egy bevett dolog lenne, hanem azért, mert minden, a győri önkormányzathoz tartozó intézmény, cég sajtókérdéseit, adatigényléseit továbbítják a központnak.

Magyarán szólva ha perre visszük az ügyet, akkor jó eséllyel ismét elvérzik ez a packázás a bíróságon. Felmerül a kérdés: nem lenne egyszerűbb kiadni a kért adatot, mint egy pereskedés végén százezres perköltséget fizetve elkullogni?

Szerintünk egyszerűbb lenne. Ezt jeleztük is a polgármesternek megküldött válaszunkban, amiben ismét világosan leírtuk, hogy milyen adatot szeretnénk nyilvánosságra hozatni.

Szólj hozzá!

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.