A bíróságon már megbukott érveléssel titkolózik tovább a győri polgármester

Pintér Bence 2022-12-23 12:54:00
Továbbra sem akarják kiadni a közmeghallgatás felvételét.

November 29-én közmeghallgatást tartottak Győrben, de ennek a mai napig nem érhető el nyilvánosan a videófelvétele,

sőt mi több, a győri jegyző és a polgármester is kifejezetten elzárkózik előle, hogy közzétegye azt, ráadásul utóbbi épp olyan érveléssel, ami a héten bukott meg a bíróságon.

A közmeghallgatásnak ugye az a lényege, hogy bármely győri polgár eljöhet rá, és kérdezhet a városvezetéstől, a képviselőktől, a polgármesteri hivatal tisztviselőitől, a városi intézmények és cégek vezetőitől. Kérdésére vagy ott helyben, szóban kap választ, vagy ha ez valamiért nem lehetséges, akkor írásban.

Mivel a közmeghallgatásokat rendszerint olyan időpontra teszik, amikor a legtöbb polgár nem nagyon tud elmenni rá – hétköznap kora délutánra – ezért logikus lenne, hogy azt, az ott felmerülő kérdéseket és válaszokat legalább videón visszanézhesse akárki, ugyanúgy, mint a közgyűlés felvételét. Utóbbiakat rendszeresen fel is töltik a Győr élőben csatornára, és hogy, hogy nem, tavaly a közmeghallgatás is felkerült ide.

Az idei közmeghallgatásról azonban nem volt élő adás, csak felvétel készült róla.

Ezt onnan tudjuk, hogy második kérdezőként rákérdeztem arra, hogy miért is titkoljuk el a győriek elől ezt a remek közmeghallgatást, erre a polgármester a mikrofonhoz szólította az egyik kamerát kezelő úriembert, aki elmondta, hogy nem kaptak megbízást az élő közvetítésre a városházától, de rögzítik az eseményeket – szó szerint ezt mondta. Azt ugye ebből a válaszból nem tudtuk meg, hogy a városháza miért nem rendelte meg az élő közvetítést, erre nem válaszolt a polgármester.

Mindegy is, hiszen erre van a közérdekű adatigénylés: mi lehetne közérdekűbb adat egy közmeghallgatásról közpénzből készül felvételnél?

Beragadt a gomb

Az ügyben egyelőre két válaszunk van, az egyik a győri jegyzőtől, aki a Polgármesteri Hivatal adatgazdája – Nagyné Dr. László Edit azt írta, hogy az ő birtokukban nincs ilyen adathordozó. Ez szokott lenni ugye a Barba-trükk, hiszen az önkormányzat egy teljesen másik jogi személy, annak az adatgazdája pedig a polgármester, Dézsi Csaba András. Neki is írtunk tehát kérelmező levelet, hogy ugyan már, legyen szíves megmutatni a győrieknek, hogy mire és hogyan válaszoltak a közmeghallgatáson.

Kérésünk azonban az idén szokásos falakba ütközött, a polgármester itt olvasható válaszában ugyanis azon kezdett el akadékoskodni, hogy nem igényeltünk adatot, hanem adathordozót.

Erről a nyilván csak a packázás miatt kitalált jogászkodásról azonban pont a héten mondta ki a Győri Járásbíróság egy másik ügyben, hogy nem állja meg a helyét, sőt, egyenesen rosszhiszemű,

és ítélt úgy, hogy kimondta: az Győr Nagytérségi Hulladéktársulásnak küldött adatigénylésünk már eleve tejesen érthető és pontos volt, az adat-adathordozó packázásnak semmi jogosultsága nem volt. Ott egyébként egy egész jegyzőkönyvet próbáltunk kikérni, arra érkezett szó szerint ugyanaz a válasz, mint most a győri polgármestertől – nem azért, mert ez egy bevett dolog lenne, hanem azért, mert minden, a győri önkormányzathoz tartozó intézmény, cég sajtókérdéseit, adatigényléseit továbbítják a központnak.

Magyarán szólva ha perre visszük az ügyet, akkor jó eséllyel ismét elvérzik ez a packázás a bíróságon. Felmerül a kérdés: nem lenne egyszerűbb kiadni a kért adatot, mint egy pereskedés végén százezres perköltséget fizetve elkullogni?

Szerintünk egyszerűbb lenne. Ezt jeleztük is a polgármesternek megküldött válaszunkban, amiben ismét világosan leírtuk, hogy milyen adatot szeretnénk nyilvánosságra hozatni.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.