Pontosan ugyanolyan padokat kalapált össze a Győr-Szol, mint amit olcsóbban megvehetett volna

Pintér Bence 2022-11-08 16:05:00
Semmi extra vandálvédelem nem kerül a Győr-Szol padjaira, ami a piacon beszerezhető padon nincs. Mire ment el vajon az a pénz, amennyivel drágább volt a saját készítésű pad?

Október végén számoltunk be a Győr-Szol válaszáról a Tihanyi Árpád utcában és a Kassák Lajos utcában padok kapcsán: kiderült, hogy a cég nem vette a padokat, hanem maga kalapálta őket össze bruttó 216 ezer forintért. Eközben egy pontosan ugyanilyen pad a piacon összeszerelve bruttó 138 ezer forintba kerül.

Előző cikkünk kapcsán azonban felmerült még egy kérdés, ugyanis a Győr-Szol azt írta, hogy „vandálbiztos” padokat készített, kommentelőink között pedig voltak, akik ez alapján azt feltételezték, hogy biztos emiatt volt drágább a Győr-Szol padja, mint a piacon megvásárolható. Ezért rákérdeztünk a biztonság kedvéért a Győr-Szolnál erre, illetve még pár dologra.

A cég válaszából kiderült, hogy pontosan olyan fábol készült a pad, és semmilyen különleges festéket, lakkot nem használtak rajta.

Az is kiderült, hogy a padlábak padonként kerültek nettó 63 500, bruttó 80 645 forintba, míg a faanyagot bruttó 31 750 forintért szerezték be – padonként 0,11 köbméter boroviai fenyőt, pontosan olyan fát, ami a Városszépítő Kft. padjaiba is kerül.

A Győr-Szol padjainak anyagköltsége tehát nagyjából bruttó 112 ezer forint volt – a maradék 114 ezer forintba pedig ezek szerint az összeszerelés és a kihelyezés került.

A cég tájékoztatása szerint közterületre kihelyezett padokhoz minden esetben a helyi sajátosságoknak megfelelő típusú (betongerenda, betontábla, járdalap) alap tartószerkezet készül, az eszközöket a szakembereink ehhez rögzítik. Egy betontábla ára nagyjából ezer forint körül alakul, ha rákeresünk az interneten, szóval ennek az anyagköltsége padonként pár ezer forint lehet, ha ilyenhez rögzítik őket, és mint a Tihanyi Árpád utcában készült fotón láthatjuk, ilyenhez rögzítették:

Na és mi a helyzet a vandálbiztossággal?

A vandálbiztosságról azt kérdeztük, hogy kezelik-e különleges festékkel, lakkal a padokat, erre ezt írta a cég:

A beszerzett padok az átlagosnál jobban tűrik az időjárás viszontagságait, a felhasznált anyagok vastagsága, minősége miatt a szerkezet a fizikai igénybevétellel járó terhelést jobban bírja, így – bizonyos határok között – az eseteleges rongálási kísérleteknek is ellenáll.   

A Városszépító Kft. padjai 40 milliméter vastag deszkákat tartalmaznak, a Győr-Szol által kalapált padok deszkái pedig – helyszíni mérésünk alapján szintén 40 milliméter vastagok, különleges festékkel a válasz alapján nem kezelik.

Tehát a két pad között gyakorlatilag semmi eltérés nincs.

Számolgassunk!

Számoljunk egy kicsit itt a cikk végén, bruttó összegekben. Az anyagköltség ugye 112 ezer forint darabonként, 448 ezer a négy padra.

A pad összeszerelése véleményünk szerint nem kerülhet többe, mint amennyivel drágább a már összeszerelt pad, hiszen akkor semmi értelme nem lenne a cégnek saját magának szerelni, tehát az összeszerelés költsége padonként maximum 26 ezer forint, a négy padra összesen 104 ezer forint kell legyen, vagy ha ennél drágább, akkor magyarázkodnia kell az önkormányzati cégnek.

Tegyük fel aztán, hogy egy kész padot két Győr-Szol-munkás két óra alatt szerel fel. Négy padról van szó nagyjból egy helyen, tehát nyolc óra munka két embernek, és mondjuk számoljunk egy elég magas órabérrel, mondjuk négyezer forinttal. A két munkás ez esetben 64 ezer forintot kap, de nyilván adó, meg miegyéb, legyen egy nagyon megengedő becsléssel akkor 100 ezer forint a költsége a humán erőforrásnak a négy padra, és vegyük még hozzá a 16 betonlapot, ami kb. 16 ezer forint – ez egy padra lebontva 29 ezer forint.

Akkor tehát az a helyzet áll elő, hogy egy Győr-Szol által készített pad mindezt összeadva – és ne felejtsük, nagyon bőkezűen számoltunk mindenhol – legfeljebb 167 ezer forintba kerülhetne, vagy ha ennél drágább, akkor nem éri meg maguknak készíteni – de mégis 216 ezer forintot kaptak rá a várostól.

A négy padra számolva tehát 668 ezer forintból mindennek ki kellene jönnie a miszámításaink alapján úgy, hogy nagyon jó órabért fizettünk a kihelyező munkásoknak, mégis 864 ezer forint ment el rá. Vajon mire ment el az a plusz – minimum – 200 ezer forint?

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.