Mozgolódik a Balázsy-team

Farkas Bazsi 2022-10-17 05:37:36
Újra erőre kap a szombathelyi reform-Fidesz?

Ha szoros versenyben is, de 2019-ben a polgári gondolat alulmaradt Szombathelyen. Az eredmény azonban nem elgyengített, hanem megerősített bennünket. 

Építkezésben, lelkesedésben, közösségteremtésben. - kezdte így Facebook-bejegyzését Balázsy Péter, megyei jegyző, a Fidesz-KDNP korábbi polgármester jelöltje.

Fotó: Balázsy Péter Facebook

Balázsy ezt annak kapcsán posztolta ki, hogy október 8-án szombaton polgári pikniket tartottak Velemben, a felújított Stirling-villában, 

Múlt szombaton hagyományteremtő szándékkal a szombathelyi polgári civil szervezetek tagjainak részvételével szervezte meg az I. Velemi Polgári Pikniket a Polgárok a Városért Egyesület.

Érdekes beszélgetések, kiváló ételek, kellemes zene kísérte a pikniket, amelynek közönségét videóüzenetben köszöntette Fürjes Balázs miniszterhelyettes úr is - folytatódott a bejegyzés, ami a komoly eltökéltséget mutató “Folytatjuk!” felkiáltással zárult.

Balázsy posztjához csatolt fotóin több KDNP-s politikus is feltűnik. Ott volt Melega Miklós városi képviselő, de a nézők között feltűnt Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere. Ami feltűnik az az, hogy sem Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térsége parlamenti képviselője sem pedig a hozzá közel álló politikusok nem vettek részt Balázsy eseményén.

Fotó: Balázsy Péter Facebook

Arról már korábban is írtunk, hogy Szombathelyen szakadni kezdett a Fidesz és két csapat látszik kirajzolódni. A Hende Csabához köthető régi motorosok, mint például Illés Károly, aki jelenleg a legesélyesebb arra, hogy a 2024-ben a párt listavezetője és egyben polgármesterjelöltje legyen. (Még ha nem is lesz közvetlen polgármesterválasztás, akkor egy esetleges fideszes többség felállásakor Illés lenne a befutó a bársonyszékre.) 

A másik vonal pedig a Balázsy Péter által képviselt reformisták, akik nem egyszer már most is fogalmaznak meg kritikát a jelenlegi rezsim keménykezűségével kapcsolatban.

Hendén már egyszer átlépett az új vonal, hiszen Balázsy volt a 2019-es polgármester-jelöltje a Fidesznek. Az, hogy Balázsy mennyire más vonalat akart képviseli a régihez képest, jól mutatta, hogy még választási plakátja is eltért a fideszes prototípustól.

Bár furcsán hangzik, a Fidesz ‘19-es szombathelyi veresége jól jött a párt régi motorosainak, hiszen példaként tudták mutatni: Ez történik, ha nem aszerint mennek a dolgok, ahogy azt ők akarják.

Fotó: Balázsy Péter Facebook

Balázsy Péter bár listavezetője volt a Fidesz-KDNP-nek, végül nem ült be a testületbe, ez pedig akár végzetes is lehet, amennyiben továbbra is politikai pályában gondolkodik. Megyei jegyzőként ugyanis egyetlen politikai nyilatkozatot sem tehet, egy akciót sem hajthat végre. Ezzel szemben Illés Károly annyiszor és úgy nyilatkozik meg a város közügyeivel kapcsolatban, ahányszor csak akar. Balázsynak tehát maradnak az ehhez hasonló rendezvények és egy-egy Facebook-poszt kerti munkákról, gesztenyeszedésről, a színház születésnapi köszöntéséről.

Pluszban az sem válik Balázsy javára, hogy döntése után könnyen rásüthetik, hogy mivel nem kapta meg a polgármesteri bársonyszéket, már nem is volt neki fontos a szombathelyiekért végezhető munka.

Mindenesetre a mostani poszt arról árulkodik, hogy Balázsy Péter és a mögötte álló támogatók nem mondtak le arról, hogy valós politikai tényezők legyenek a szombathelyi közéletben. Ez pedig azt jelenti, hogy izgalmas időszak előtt állunk már, ami a 2024-es választási erőviszonyok rendeződését illeti.  

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.