A Bercsényi termálfűtése körüli ügy leginkább a győri politikusok alkalmatlanságát bizonyítja

Pintér Bence 2022-10-06 18:41:34
Egészen tavaly decemberig szerződéses kötelessége lett volna a Rába Quellének biztosítani a fűtést a város tulajdonában álló kútból, de ezt akkor a győri városvezetés kivette a szerződésből.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Jó hírt hozott az októberi Mikulás a győri szakképzésben tanulóknak: kiderült, hogy mégsem kell elszenvedniük azt a horrorforgatókönyvet, amit a Győri Szakképzési Centrum vezetői és a győri politikusok összeszerencsétlenkedtek az energiaválság miatt. Ez ugye úgy nézett volna ki, hogy a Bercsényi ment volna a Barossba, a Baross pedig a Deákba, és mindkét épületben két műszakban, délelőtt és délután lett volna oktatás. Mindezt olyan egyéb megszorító intézkedések mellett, hogy 18 fok lesz az iskolákban, 16 fok a műhelyekben.

A Győri Szakképzési Centrumnak a korábbi gázfelhasználás 25 százalékát kell megspórolni, és bár augusztusban még bizakodóak voltak, hogy felkészültek egy ilyen helyzetre, szeptember közepére kiderült, hogy ez mégsem sikerült. Ezután állítólag hetekig számolgatták-tervezgették – a publikus kommunikáció szerint Simon Róbert Balázs fideszes parlamenti képivselő bevonásával – hogy hogyan lehetne ezt megoldani. Ezután álltak elő a tervvel, amit fent részleteztünk.

A szülők érthető módon kiakadtak a nyugodt tanulást első ránézésre sem biztosító megoldásokon, mire hirtelen kiderült, hogy mégsincs szükség az egészre, hiszen a Bercsényit nem is muszáj gázzal fűteni, mivel van ott egy termálkút. 

Nagy kérdés, hogy az elmúlt hetekben vajon miért nem jutott eszébe senkinek, hogy egyébként lehet termálvízzel fűteni a szigeti szakiskolát, és miért csak azután gyulladt fel a villanykörte valaki fejében, hogy már több száz szülő elégedetlenkedett.

Miután viszont ez kiderült, hirtelen elkedzett beszámolni az ügyről az addig e tekintetben (is) néma önkormányzati média, és nem csak Simon Róbert Balázs, illetve a kutat üzemeltető – de nem birtokló, erre mindjárt visszatérünk – Rába Quelle-vezér Kovacsics Imre, hanem még Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester is odament a fényképezedni, mint Nagy Megoldóember. Kovacsics Imre külön ki is tért arra, hogy húsz éve termálfűtés volt itt egyébként, de aztán ezt szerinte érthetetlen okból megszüntették, és utalt rá, hogy ennek mintha olyan oka lett volna, hogy a Rába Quellével kitoljanak.

Dézsi Csaba András felbukkanása meglepő, hiszen a városnak jelenleg se a Bercsényihez, se a termálkúthoz nincs sok köze. Előbbit az állam tartja fenn jelenleg, utóbbi pedig ugyan a Pannon-Víz, és ezáltal a város tulajdona, de 2003 óta a Rába Quelle kezeli. Ez egyébként abból a szerződésből derül ki, amelyet valamiért titkosítani akart a városháza, és melynek tartalmát 2020 őszén dolgoztuk fel – ebből ugye az is kiderült, hogy a Rába Quelle miért járt nagyon jól a Borkai-érában, majd a Dézsi-érában is a szerződés különféle kiskapuit kihasználva.

Van azonban még egy érdekes csavar a történetben, ami ismét azt jelzi, hogy a városvezetés nem igazán próbált meg felkészülni egy esetleges energiaválságra – már akkor sem, amikor a gázproblémák miatt pontosan tudták, hogy baj lesz ezen a fronton.

A 2003-as szerződésben ugyanis külön pont rendelkezik arról, hogy a Rába Quellének biztosítania kell a Bercsényi-iskola fűtését a termálkútból:

2021. december 20-án – egy héttel azután, hogy a gázkereskedő felmondta Győrrel a szerződését –, a közgyűlésen azonban a Borsi Róbert által vezetett Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság javaslatára módosították a Rába Quellével kötött szerződést, amire a fürdőberuházás, illetve a COVID-helyzet miatt volt szükség, ez utóbbi okán gyakorlatilag eltörölték a járvány alatt bezárt fürdő bérleti díját az érintett időszakra, egészen 2023. májusáig, a város átvállalta a rezsi és a karbantartás költségeit is.

Szóval mondjuk úgy, hogy a járvány, majd a vízi élménypark építése miatt bezárni kényszerülő Rába Quelle azért nem járt rosszul: ha esetleg övék lesz majd az egész komplexum üzemeltetése, akkor gyakorlatilag minden üzleti kockázat nélkül várhatják ki ezt. Folytatódik tehát Győr városának egyik legnagyobb cégtámogatási programja, ahogy azt korábban fogalmaztam. Apropó: a kutakért a Pannon-Víznek tavalyig a bérleti díj 30 százaléka, a módosítás óta pedig 10 százaléka jár egyébként, de ugye a vízi élménypark építése alatti időben, tehát jelen pillanatban egyáltalán nem fizet bérleti díjat a Rába Quelle (a PDF hatodik oldalán található határozati javaslat szerint), ha jól értjük, a kutakért sem.

Lényeg a lényeg, ezen módosítások során törölték a szerződésből a Bercsényire vonatkozó passzust, mindezt pár héttel azután, hogy kirobbant a vita az addigi gázkereskedő és Győr között, tehát pontosan tudták, hogy brutális gázáremelkedés van folyamatban.

A módosításra Balla Jenő képviselő (Összefogás Győrért) nyomott nemet a szavazáskor (2 óra 9 percnél), Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) tartózkodtak.

Igaz persze, hogy a Bercsényi miatt pont nem kellett aggódnia már hivatalosan a városvezetésnek, hiszen mint említettük, annak fenntartása már rég nem az önkormányzathoz, hanem az államhoz tartozik, mégis: most úgy ünnepelteti magát Simon, Dézsi és Kovacsics ennek a győri diákok és szülők ezreit érintő megoldásnak a megtalálása kapcsán, mintha az elmúlt 19 évben nem lett volna ez – ha kéri az iskola és annak mindenkori fenntartója – konkrétan szerződéses kötelessége a cégnek, amely egyébként az önkormányzati tulajdonban lévő, általa jelenleg ingyen bérelt kutat üzemelteti.

Összességében tehát remek, hogy nem kell költöznie a Bercsényinek és az összes többi iskolának, ne dőljünk be azonban a politikusok önajnározó posztjainak szelfijeinek: azt leplezik vele, hogy nem jutott eszükbe egy kézenfekvő megoldás, sőt, igazából önként és dalolva mondtak le róla

akkor, amikor már pontosan tudták, hogy a következő évben baj lehet. Ahelyett, hogy elkezdték volna kideríteni, hogy hogyan és milyen feltételekkel lehetne ezeket a kutakat mondjuk visszavenni, és hatékonyan megoldani a szintén közeli OSP és az Aqua Sportközpont fűtését. Azok ugyanis például még mindig zárva vannak.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélreKövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon!

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.