Kolibri, szalamandra – Ilyen ökothrillert még tuti nem olvastál

Pintér Bence 2022-09-11 07:33:54
Egy biztonsági szakértőként dolgozó kertvárosi anyuka kap egy kitömött kolibrit egy halott ökoterroristától, mire mindenki elkezd rá vadászni. Közben a világ meg szép lassan belecsúszik az apokalipszisbe. Jeff VanderMeer ökothrillert írt, alig lehet letenni, olyan jó!

Ez a cikk eredetileg az Azonnali.hu Könyves Kálmán rovatában jelent meg.

A fene se gondolná, hogy ilyen mélységeket ki lehet hozni egy ökothrillerből – vagy nem is tudom, minek nevezzem a Jeff VanderMeer legutóbbi regényét. Nem igazán sci-fi mű, hacsak azt nem számoljuk, hogy talán egy kicsit a közeljövőben játszódik, a háttérben egy lassú apokalipszissel. Nem igazán weird, pedig a floridai szerző ezen a pályán mozgott sokáig.

VanderMeer esetében valószínűleg kár is már a kategorizáláson gondolkodni,

ilyen minőségű szövegnél – legyen bár a műfaja thriller, vagy akármi más – simán rámondhatjuk, hogy ez a szépirodalom, aztán helló.

Bár nem konkrétan horrort ír, a világ legrémisztőbb regényeit az elmúlt évtizedben valahogy mégis Jeff VanderMeer produkálta, miközben feleségével, Ann VanderMeerrel hatalmas méretű antológiákat készítenek, amelyek közül az egyikről itt írtam. Művei közül Expedíció a legismertebb: ez az a kisregény, amelyből Alex Garland Annihilation című filmje készült, és ami még úgy is jól érzékelteti VanderMeer furcsa világát, hogy Garland sok mindenhez hozzányúlt a történetben.

Az Expedícióban egy névtelen tudósokból álló csapatot követünk, ahogy behatolnak az egyre csak terjeszkedő, X-térség hívott területre, ahol rendkívül furcsa anomáliákkal találkoznak és ahol már oly sok korábbi expedíció veszett oda. A film jól fogja meg, hogyan lehetünk teljesen paranoiásak akár VanderMeer egy-egy tájleírásától is, de ahhoz a kisregényt kell elolvasnunk, hogy átérezzük azt a teljes parát, amit ez az ember 150 oldalon képes összehozni.

Legújabb regénye, az Agave Könyvek gondozásában magyarul is nemrég megjelent Kolibri Szalamandra egy kicsit más állatfajta, de pont olyan nyugtalanító, mint az Expedíció volt.

De miért ír mostanában mindenki kiégett biztonságipari munkásokról? Erről is beszélek a folytatásban!

Kolibri

Így indul a történet: Jane Smith, akinek nem ez az igazi neve, kedvenc kávézója egyik baristáján keresztül kap egy levelet egy Silvina nevű, állítólag egy hete halott ökoterroristától, amelyben van egy kulcs. A kulcs egy tárolót nyit, ahol talál egy kitömött kolibrit. Azt is tudja, hogy valahol van még egy kitömött szalamandra.

És azt is, hogy a két kitömött állat a nyitja valami nagyon nagy összeesküvésnek, amelynek feltárását – vagy véghezvitelét? – a halott nő valamiért rá akarta bízni.

Vagy rá akarta egyébként? Jane, aki egyébként egy tinédzser lánnyal és egy unalmas férjjel rendelkező, kertvárosban élő biztonsági szakértő és volt birkózó, azt gondolja, hogy igen. Ezt pedig egyre csak erősíti az, hogy amint elkezd utánanézni Silvina dolgainak, megpróbálják levadászni. És egy biztos: ha tovább kutakodik, jó eséllyel nincs visszaút.

MIért választotta őt a nő? Mi az a hatalmas titok, ami miatt már egy Silvinára vonatkozó Google-keresés miatt is megpróbálnak megölni? Kik azok, akik vadásznak rá, és ők meddig hajlandóak elmenni? És meddig hajlandó elmenni Jane?

Szalamandra

Ez innen nézve ez még egy elég sztenderd thrillernek tűnhet, és sok tekintetben egyébként az is. Jó pár dolog van, ami kiemeli a regényt a thrillerpolcról, és ebből az egyik legfontosabb az, hogy

Jeff VanderMeer piszok jól ír, de tényleg, ha semmi nem derült volna ki végül a könyv végén, akkor sem szitkozódva tettem volna le.

Jane egy rendkívül összetett főszereplő, akinek sötét múltja van, és akinek nagyon nehéz döntéseket kell meghoznia, rengeteg olyan döntést, amivel olvasóként nem fogunk szimpatizálni. Jane fokról fokra egyre inkább olyanná válik, mint üldözői, miközben finoman érzékeljük, hogy a világ is apokalipszisbe süllyed körülöttük. Ezt a hangot VanderMeer hiba nélkül meg tudja szólaltatni.

A másik megkülönböztető jegy az alapvető tematika: a természetrombolás. VanderMeer egyáltalán nem olyan explicit a klímaváltozás témájával kapcsolatban, mint tavaly év végi, A jövő minisztériuma című regényében Kim Stanley Robinson – aki, mint írtam, direkt didaktikus volt –, de legalább annyira szenvedélyes. A klímaváltozás VanderMeer kezei között egy fenyegető, paranoid jelleget kap, de nehéz lenne megmondani, pontosan mivel éri el ezt a szerző.

A regény kétharmadáig egyébként gyakorlatilag semmiféle választ nem kapunk, csak megyünk előre és próbáljuk Jane-nel együtt kitalálni a majdnem nulla nyomból, hogy mi a helyzet. Egy-egy fojtogató leírás, a Jane múltjából visszaköszönő emlékkép, meg a regény derekára lassan csordogáló események között már épp elkezd félni az ember, hogy végül nem is fog kiderülni semmi. Szerencsére ez nincs így, VanderMeer nem hagyja lógva az olvasót a könyv végén.

Kiégett biztonsági szakértők és a klímaváltozás

Ami érdekes, hogy az elmúlt időszak olvasmányai közül ez a harmadik olyan akut, modern témával foglalkozó spekulatív könyv, amiben legalább az egyik főszereplő egy kiégett, elszabadult hajóágyú, aki megpróbál egyedül szembeszállni dolgokkal.

Kim Stanley Robinson már említett, klímaválság megoldásáról szóló utópiájában egy milliók életét követelő indiai hőhullám nyugati származású túlélője lesz magányos, társadalom peremén élő ökoterrorista, akinek az útja sok párhuzamot mutat Jane-nel. Aztán ott volt Cory Doctorow tavalyi regénye, az Attack Surface itt írtam róla, ez magyarul még nem jelent meg –, ami az ifjúsági sci-finek induló Kis Testvér-trilógia befejező darabja, és immár felnőtteknek szól: ebben az első két könyv egyik antagonistája, a biztonsági cégeknek dolgozó programozó, Masha fordul kenyéradó gazdái ellen, és próbál segíteni a megfigyelési kapitalizmus ellen induló forradalomnak.

A három regény sok tekintetben eltérő, ezek a tematikus szálak azonban az én fejemben nagyon szorosan összekötik őket, ráadásul mind a hármat a spekulatív irodalmon belül ismert, mára sok tekintetben klasszikusnak számító szerzők írták.

Ha meg kéne mondanom, mi manapság a három legaktuálisabb, világunk állapotáról szóló könyv, amit olvastam, akkor tuti ezt a hármat mondanám.

Nagyon jó egyébként mindhárom regényből az angol hangoskönyves verzió: ha valaki megteheti, mindenképpen hallgasson bele ezekbe. Doctorow ráadásul maga készíti a hangoskönyveket a könyvéből, mivel esküdt ellensége a az Audible-nek. Az Attack Surface-re Kickstarteren 267 ezer dollárt szedett össze.

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.