Balla Jenő szerint ha az emberek ismernék a Pannon-Víz-ügy részleteit, kiakadnának

Pintér Bence 2022-09-07 19:46:33
Zárt ülésen tárgyalta az önkormányzat, ezért részleteket egyelőre nem mondhat, de gyűjti az aláírásokat a víziközművagyon átadása ellen.

Ezer fölött jár a Pannon-Víz és a győri víziközművagyon államosítása ellen kezdeményezett online aláírásgyűjtés aláíróinak száma – árulta el lapunk kérdésére Balla Jenő független önkormányzati képviselő, a kezdeményezés elindítója. „Egy népszavazási kezdeményezéséhez ez még kevés, de talán ahhoz elegendő, hogy napirenden tartsuk a témát, és minél több győri tájékozódni tudjon” – nyilatkozta a képviselő, aki maga mögött tudja a témában a helyi LMP, Momentum, Jobbik és Modern Magyarországért Mozgalom támogatását is.

Balla egyébként 3000 aláírás fölött kezdeményezne népszavazást. Az államosítás mellett elmondása szerint csak egy-ketten szavaztak.

Mint arról mi is beszámoltunk, terítékre került Győrben is, hogy a város átadja a víziközművagyonát az államnak – ingyenesen –, illetve tulajdonrészt adjon az államnak a vízszolgáltatást ellátó Pannon-Vízben. Balla Jenő megjegyezte: mivel zárt ülésen, titoktartás mellett tárgyalta eddig a közgyűlés a témát, ezért nem mindenki érti pontosan, hogy miről van szó. Ennek okaként Dézsi Csaba András azt jelölte meg, hogy nem akarják felfedni az önkormányzat tárgyalási stratégiáját a kormány előtt,

A képviselő azonban mást mond, szerinte

„az einstandolás tervezett módja, amiről egyelőre nem adhatok ki információt, annyira vérlázító, hogy még a helyi Fideszes képviselők is érzik, ez nincs rendjén. Másrészt, így el lehet húzni az időt, így a győriek már kész tények elé lesznek állítva, akkor már nem lehet semmit tenni az ügyben.”

Balla Jenő szerint ebben a pillantban még ki tudnak állni a győriek az ügyben, és akár az aláírással is, ha elegen vannak, jelezhetik, hogy nem értenek egyet, és meg akarják védeni a győri közművagyont. „Országos politikában is az a tapasztalat, ha egy intézkedés nagyon népszerűtlen, akkor a kormánypárt kifarol mögüle. Tíz-húszezer kattintást szerintem megér a győri polgárok részéről” – mondja Balla.

A képviselő először is szeretné elérni, hogy minél hamarabb megismerhessék a győriek a javaslat részleteit.

„Azt gondolom, jobban megértenék az én felháborodásomat is. Akár egy részletes vitát is lehetne róla tartani, közgyűlésen vagy akár közgyűlésen kívül, ilyen horderejű ügyekben a szőnyeg alá söprés és tájékoztatás teljes hiánya nem korrekt magatartás a városvezetés részéről. A saját vállalkozásukkal, vagyonukkal azt csinálnak, amit akarnak, de itt most Győr vagyonáról van szó. Ha bedobják a Pannon-Víz vagyonát a közösbe, minden győri zsebéből 200 ezer forintot vesznek ki. Nincs nálam a bölcsek köve, és lehet, hogy szól érv mellette, de az, hogy nem hallani konkrét érveket, csak politikai lózungokat, inkább abba az irányba mutatnak, hogy ez egy központi politikai pártdöntés. Nem csodálom, ha erről egy fideszes sem szeretne vitát”

– mondta Balla.

A képviselő egyébként megpróbált alaposabb tájékoztatást kapni a Pannon-Víz anyagi helyzetéről, de ezt egyelőre nem sikerült összehozni.

„Azt tudom, hogy 2021-ben a cég eredményes volt, dacára a befagyasztott áraknak.  2022-ben a villamos energia és a gáz ára valóban nagy terhet ró minden gazdálkodó szervezetre, jó lenne tudni, hogy milyen tervszámai vannak a cégnek, de egy dolgot biztosan tudok; az energiaáraknak ez a szintje nem lehet tartós, következésképp az okozott veszteség sem. Ha hónapokat, vagy akár egy évet kell kibekkelni, az miért ok arra, hogy feltegye a város a kezét és eldobja az egyik értékes vagyonelemét. Ha valaki már az életében volt vállalkozó akkor tudja, hogy ilyenkor nem szabad bedobni a törülközőt, főleg még azelőtt, hogy lehetne látni a tényleges hatásokat”

 – válaszolta kérdésünkre.

Ezután felhívta a figyelmet, hogy a kormány továbbra is évi 8 milliárd forintot visz el Győrből az itt befizetett iparűzési adóból, ez az úgynevezett szolidaritási adó. Végül pedig azt kérdezte: „Győrrel ki volt valaha is szolidáris? Ha tényleg gond van, akkor mi kire számíthatunk? Még csak nem is ellenzéki városként? Vagy ez a szolidaritás úgy működik, hogy együtt nevetünk, de sírni már egyedül kell?”

Az online aláírásgyűjtés itt érhető el.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.