Balla Jenő szerint ha az emberek ismernék a Pannon-Víz-ügy részleteit, kiakadnának

Pintér Bence 2022-09-07 19:46:33
Zárt ülésen tárgyalta az önkormányzat, ezért részleteket egyelőre nem mondhat, de gyűjti az aláírásokat a víziközművagyon átadása ellen.

Ezer fölött jár a Pannon-Víz és a győri víziközművagyon államosítása ellen kezdeményezett online aláírásgyűjtés aláíróinak száma – árulta el lapunk kérdésére Balla Jenő független önkormányzati képviselő, a kezdeményezés elindítója. „Egy népszavazási kezdeményezéséhez ez még kevés, de talán ahhoz elegendő, hogy napirenden tartsuk a témát, és minél több győri tájékozódni tudjon” – nyilatkozta a képviselő, aki maga mögött tudja a témában a helyi LMP, Momentum, Jobbik és Modern Magyarországért Mozgalom támogatását is.

Balla egyébként 3000 aláírás fölött kezdeményezne népszavazást. Az államosítás mellett elmondása szerint csak egy-ketten szavaztak.

Mint arról mi is beszámoltunk, terítékre került Győrben is, hogy a város átadja a víziközművagyonát az államnak – ingyenesen –, illetve tulajdonrészt adjon az államnak a vízszolgáltatást ellátó Pannon-Vízben. Balla Jenő megjegyezte: mivel zárt ülésen, titoktartás mellett tárgyalta eddig a közgyűlés a témát, ezért nem mindenki érti pontosan, hogy miről van szó. Ennek okaként Dézsi Csaba András azt jelölte meg, hogy nem akarják felfedni az önkormányzat tárgyalási stratégiáját a kormány előtt,

A képviselő azonban mást mond, szerinte

„az einstandolás tervezett módja, amiről egyelőre nem adhatok ki információt, annyira vérlázító, hogy még a helyi Fideszes képviselők is érzik, ez nincs rendjén. Másrészt, így el lehet húzni az időt, így a győriek már kész tények elé lesznek állítva, akkor már nem lehet semmit tenni az ügyben.”

Balla Jenő szerint ebben a pillantban még ki tudnak állni a győriek az ügyben, és akár az aláírással is, ha elegen vannak, jelezhetik, hogy nem értenek egyet, és meg akarják védeni a győri közművagyont. „Országos politikában is az a tapasztalat, ha egy intézkedés nagyon népszerűtlen, akkor a kormánypárt kifarol mögüle. Tíz-húszezer kattintást szerintem megér a győri polgárok részéről” – mondja Balla.

A képviselő először is szeretné elérni, hogy minél hamarabb megismerhessék a győriek a javaslat részleteit.

„Azt gondolom, jobban megértenék az én felháborodásomat is. Akár egy részletes vitát is lehetne róla tartani, közgyűlésen vagy akár közgyűlésen kívül, ilyen horderejű ügyekben a szőnyeg alá söprés és tájékoztatás teljes hiánya nem korrekt magatartás a városvezetés részéről. A saját vállalkozásukkal, vagyonukkal azt csinálnak, amit akarnak, de itt most Győr vagyonáról van szó. Ha bedobják a Pannon-Víz vagyonát a közösbe, minden győri zsebéből 200 ezer forintot vesznek ki. Nincs nálam a bölcsek köve, és lehet, hogy szól érv mellette, de az, hogy nem hallani konkrét érveket, csak politikai lózungokat, inkább abba az irányba mutatnak, hogy ez egy központi politikai pártdöntés. Nem csodálom, ha erről egy fideszes sem szeretne vitát”

– mondta Balla.

A képviselő egyébként megpróbált alaposabb tájékoztatást kapni a Pannon-Víz anyagi helyzetéről, de ezt egyelőre nem sikerült összehozni.

„Azt tudom, hogy 2021-ben a cég eredményes volt, dacára a befagyasztott áraknak.  2022-ben a villamos energia és a gáz ára valóban nagy terhet ró minden gazdálkodó szervezetre, jó lenne tudni, hogy milyen tervszámai vannak a cégnek, de egy dolgot biztosan tudok; az energiaáraknak ez a szintje nem lehet tartós, következésképp az okozott veszteség sem. Ha hónapokat, vagy akár egy évet kell kibekkelni, az miért ok arra, hogy feltegye a város a kezét és eldobja az egyik értékes vagyonelemét. Ha valaki már az életében volt vállalkozó akkor tudja, hogy ilyenkor nem szabad bedobni a törülközőt, főleg még azelőtt, hogy lehetne látni a tényleges hatásokat”

 – válaszolta kérdésünkre.

Ezután felhívta a figyelmet, hogy a kormány továbbra is évi 8 milliárd forintot visz el Győrből az itt befizetett iparűzési adóból, ez az úgynevezett szolidaritási adó. Végül pedig azt kérdezte: „Győrrel ki volt valaha is szolidáris? Ha tényleg gond van, akkor mi kire számíthatunk? Még csak nem is ellenzéki városként? Vagy ez a szolidaritás úgy működik, hogy együtt nevetünk, de sírni már egyedül kell?”

Az online aláírásgyűjtés itt érhető el.

Szólj hozzá!

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.