Balla Jenő szerint ha az emberek ismernék a Pannon-Víz-ügy részleteit, kiakadnának

Pintér Bence 2022-09-07 19:46:33
Zárt ülésen tárgyalta az önkormányzat, ezért részleteket egyelőre nem mondhat, de gyűjti az aláírásokat a víziközművagyon átadása ellen.

Ezer fölött jár a Pannon-Víz és a győri víziközművagyon államosítása ellen kezdeményezett online aláírásgyűjtés aláíróinak száma – árulta el lapunk kérdésére Balla Jenő független önkormányzati képviselő, a kezdeményezés elindítója. „Egy népszavazási kezdeményezéséhez ez még kevés, de talán ahhoz elegendő, hogy napirenden tartsuk a témát, és minél több győri tájékozódni tudjon” – nyilatkozta a képviselő, aki maga mögött tudja a témában a helyi LMP, Momentum, Jobbik és Modern Magyarországért Mozgalom támogatását is.

Balla egyébként 3000 aláírás fölött kezdeményezne népszavazást. Az államosítás mellett elmondása szerint csak egy-ketten szavaztak.

Mint arról mi is beszámoltunk, terítékre került Győrben is, hogy a város átadja a víziközművagyonát az államnak – ingyenesen –, illetve tulajdonrészt adjon az államnak a vízszolgáltatást ellátó Pannon-Vízben. Balla Jenő megjegyezte: mivel zárt ülésen, titoktartás mellett tárgyalta eddig a közgyűlés a témát, ezért nem mindenki érti pontosan, hogy miről van szó. Ennek okaként Dézsi Csaba András azt jelölte meg, hogy nem akarják felfedni az önkormányzat tárgyalási stratégiáját a kormány előtt,

A képviselő azonban mást mond, szerinte

„az einstandolás tervezett módja, amiről egyelőre nem adhatok ki információt, annyira vérlázító, hogy még a helyi Fideszes képviselők is érzik, ez nincs rendjén. Másrészt, így el lehet húzni az időt, így a győriek már kész tények elé lesznek állítva, akkor már nem lehet semmit tenni az ügyben.”

Balla Jenő szerint ebben a pillantban még ki tudnak állni a győriek az ügyben, és akár az aláírással is, ha elegen vannak, jelezhetik, hogy nem értenek egyet, és meg akarják védeni a győri közművagyont. „Országos politikában is az a tapasztalat, ha egy intézkedés nagyon népszerűtlen, akkor a kormánypárt kifarol mögüle. Tíz-húszezer kattintást szerintem megér a győri polgárok részéről” – mondja Balla.

A képviselő először is szeretné elérni, hogy minél hamarabb megismerhessék a győriek a javaslat részleteit.

„Azt gondolom, jobban megértenék az én felháborodásomat is. Akár egy részletes vitát is lehetne róla tartani, közgyűlésen vagy akár közgyűlésen kívül, ilyen horderejű ügyekben a szőnyeg alá söprés és tájékoztatás teljes hiánya nem korrekt magatartás a városvezetés részéről. A saját vállalkozásukkal, vagyonukkal azt csinálnak, amit akarnak, de itt most Győr vagyonáról van szó. Ha bedobják a Pannon-Víz vagyonát a közösbe, minden győri zsebéből 200 ezer forintot vesznek ki. Nincs nálam a bölcsek köve, és lehet, hogy szól érv mellette, de az, hogy nem hallani konkrét érveket, csak politikai lózungokat, inkább abba az irányba mutatnak, hogy ez egy központi politikai pártdöntés. Nem csodálom, ha erről egy fideszes sem szeretne vitát”

– mondta Balla.

A képviselő egyébként megpróbált alaposabb tájékoztatást kapni a Pannon-Víz anyagi helyzetéről, de ezt egyelőre nem sikerült összehozni.

„Azt tudom, hogy 2021-ben a cég eredményes volt, dacára a befagyasztott áraknak.  2022-ben a villamos energia és a gáz ára valóban nagy terhet ró minden gazdálkodó szervezetre, jó lenne tudni, hogy milyen tervszámai vannak a cégnek, de egy dolgot biztosan tudok; az energiaáraknak ez a szintje nem lehet tartós, következésképp az okozott veszteség sem. Ha hónapokat, vagy akár egy évet kell kibekkelni, az miért ok arra, hogy feltegye a város a kezét és eldobja az egyik értékes vagyonelemét. Ha valaki már az életében volt vállalkozó akkor tudja, hogy ilyenkor nem szabad bedobni a törülközőt, főleg még azelőtt, hogy lehetne látni a tényleges hatásokat”

 – válaszolta kérdésünkre.

Ezután felhívta a figyelmet, hogy a kormány továbbra is évi 8 milliárd forintot visz el Győrből az itt befizetett iparűzési adóból, ez az úgynevezett szolidaritási adó. Végül pedig azt kérdezte: „Győrrel ki volt valaha is szolidáris? Ha tényleg gond van, akkor mi kire számíthatunk? Még csak nem is ellenzéki városként? Vagy ez a szolidaritás úgy működik, hogy együtt nevetünk, de sírni már egyedül kell?”

Az online aláírásgyűjtés itt érhető el.

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is