Az LMP, a Momentum, a Jobbik és az MMM is támogatja a Pannon-Víz jövőjéről szóló győri aláírásgyűjtést

Pintér Bence 2022-09-03 06:42:00
A közgyűlésen kívüli ellenzéki pártok szerint jobb, ha nem az állam kezében van a helyi ivóvízellátás sorsa.

Két helyi Kossuth Kör, illetve az MMM, a Momentum, az LMP és a Jobbik győri szervezetei támogatja Balla Jenő aláírásgyűjtését a Pannon-Víz eladása ellen – derült ki a pártszervezetek közleményeiből.

A közgyűlés rendkívüli ülésen arra hatalmazta fel Dézsi Csaba András polgármestert, hogy tárgyaljon a Pannon-Víz, illetve a győri víziközművagyon államosításáról, és próbáljon jobb feltételeket elérni, mint amit az állam jelenleg ajánk. Balla Jenő mellett a DK és az MSZP képviselő is a tárgyalásra felhatalmazás ellen szavaztak a közgyűlésben.

A pártok és civil szervezetek helyi alapszervezetei pedig meg is indokolták, hogy miért vesznek részt a kezdeményezésben.

LMP: Nem szabad a vízvagyont kontroll nélkül átengedni az államnak

A zöldpárt a győrszentiváni Ipari Park-bővítéssel köti össze az ügyet:

„Különösen veszélyesnek tartjuk azt, hogy állami kezelésbe kerüljenek Győr értékes parti szűrésű kútjai éppen akkor, amikor egyes (részben igazolt) információk szerint a kormány kiemelt beruházás keretében akar Győrszentiván határába akkumulátorgyárat építeni. Ezeknek a gyáraknak hatalmas a vízigénye. Komáromban a város kútjai már nem bírják ellátni a gyárat és a város lakossági igényét. Ezért Tatáról építenek egy vezetéket Komáromig és a tatai karsztvízzel akarják megoldani a komáromiak ívóvízellátását.”

Az LMP közleményében arról ír, hogy az Ipari Park bővítése ellen fellépő győrszentiváni civilek az egyik térképen egy 600 mm átmérőjű vízvezeték tervét találták, amely a szőgyei kutaktól az új iparterületre vezet.

A zöldpárt értékelése szerint ha Győr átadja a Pannon-Víz Zrt.-t az államnak, Győr ivóvízellátása kerül veszélybe. A kiemelt beruházáshoz az állam mindenféle kontroll nélkül a gyár rendelkezésére bocsáthatja a szőgyei kutak vízhozamát, veszélyeztetve a győriek biztonságos ellátását.

Jobbik: Szégyenletes, hogy a képviselők nagy része ehhez asszisztál

„A Jobbik győri alapszervezete egyetért az elindult aláírásgyűjtéssel, és azzal hogy hogy a számlafizető polgárok is véleményt mondhassanak a Pannon-Víz szolgáltató ügyében”

– írja a párt.

Szégyenletesnek tartják, hogy a közgyűlés képviselői néhány kivétellel az állam részére történő vízmű vagyon átadásához asszisztálnak. „Különösen felháborító, hogy a városházi állítólag »civil« képviselők egy kivétellel megint hozzák a formát, vagyis csakis a Fidesz érdekeit szolgálják” – utalt a párt az egykoron még a Jobbikot erősítő Kovács László alakulatára, a Civilek Győrértre.

A párt szerint a Pannon-Víz nyereséges, jelentős vagyonnal, ami több hektáros telepeken, országos viszonylatban kiemelkedő jó minőségű ivóvizet szolgáltató kutakkal, több termálkúttal, korszerű szennyvíztisztítóval és megfelelő gépészettel rendelkezik. A telepek a víz és csatornaközmű szolgáltatás mellett mindenben alkalmasak a megújuló, valamint a geotermikus hőforrások hasznosítására, a kutak környékén nagy napelemparkok létesítésére is áramtermelésre, vagy akár a szennyvíz hőszivattyúzásával megint csak olcsó hőenergia kinyerésére – állapítja meg a közlemény.

Szerintük ezt a vagyont szemelte ki egy bizonyos Fidesz-közeli kör, akik „most azt próbálják elhitetni, hogy nincs pénze a városnak a szolgáltatást üzemeltetni”.

 „A hazugságokból, lakosság és a kisvállalkozások rezsiterheinek emeléséből elég! Győr, hasonlóan számos nagyvároshoz nem adhatja át ezt a vagyonát. A győri Jobbik határozottan tiltakozik a Pannon-Víz állami, avagy fideszes kézbe történő átadása miatt!”

– zárul a közlemény.

Momentum: Álljanak ki a fideszes képviselők a győriek érdekei mellett!

„A Momentum közössége elítéli, hogy az önkormányzati vagyont átjátsszák a kormánynak és ezzel esetleg később a kormányközeli vállalkozók profitálhassanak”

– áll a győri Momentum közleményében.

A Momentum szerint Győrnek szüksége van az önkormányzat függetlenségét is biztosító közszolgáltatások tulajdon jogára, ezért minden jogi és társadalmi lépést megtesznek, hogy megakadályozzák a Pannon-víz átjátszását.

Senkinek nem érdeke, hogy ezt a céget elveszítse Győr, ezért megkérik Dr. Dézsi Csaba Andrást és a Fidesz-frakció tagjait, hogy ne engedjenek a politikai zsarolásnak és legalább most az egyszer álljanak ki a győriek érdekei mellett!

A Kossuth Körök is kiálltak a kezdeményezés mellett

„Elítéljük a kormány törekvését, hogy az ivóvíz ellátást és a szennyvízkezelést végző önkormányzati cégeket állami tulajdonba kényszerítse, ráadásul ingyenesen. (...) Ezzel tovább gyengülne Győr önkormányzati súlya, irányító szerepe, anyagi függetlensége” – áll a Márki-Zay-féle MMM helyi szervezete és a Győri és Győr-Bakonyalja Kossuth Körök közleményében.

Szerintük az államosítással veszélybe kerülne a biztonságos vízellátás és a szennyvízelvezetés.

Felszólítják ezért a győri képviselőinket, hogy ne szavazzák meg majd az erről szóló előterjesztést, emellett ők is csatlakoznak a tiltakozó aláírásgyűjtéshez és kérik hogy azt mindenki írja alá.

Aláírni egyébként itt lehet.

Balla a Fidesz szavazóit is az aláírásra buzdítja

Balla elmondta: többször hangot adott annak, hogy ez egy helyi ügy és egy fontos ügy, nagyon örül annak, hogy ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül.

„Ezek a döntések minden győrit érintenek, és egy-egy ilyen kérdés mentén félre lehet tenni minden nézetkülönbséget, és egységesen kell fellépni. Ma megbeszélést folytattunk a Momentum, LMP, Jobbik, Kossuth kör győri tagjaival, fontosnak tartottam, hogy azok a győri ellenzéki politikusok is megszólalhassanak a témában, akik nincsenek benn a közgyűlésben ezért kevesebb lehetőségük van egy-egy témában megszólalni. Az egyeztetés eredménye, hogy mindegyik párt és szervezet támogatja a kezdeményezést, és határozottan ellenzi a győri vízművagyon átadását; ebben az ügyben közösen lépünk fel”

– nyilatkozta a független önkormányzati képviselő.

Hozzátette: nem az a célja, hogy évekkel a következő választások előtt mozgósítson. Minden győri választópolgárt, ideértve a fidesz szavazóit is, arra buzdítja, hogy mondja el a véleményét. „A közgyűlés fideszes tagjai nyilván nem állhatnak egy ilyen ügy mellé, nem akarnak a saját pártjukkal szembe menni, de meggyőződésem, hogy a kormánypárti képviselők között sem mindenki ért egyet ezzel a döntéssel. Ha sokezer aláírás összegyűlik, azzal a Győrt képviselő polgármestert is helyzetbe hozzák, hogy legyen indoka, bátorsága visszautasítani a központi utasítást – mondta Balla.

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.