Több polgármester is attól tart, hogy a vízközművek is a kukaholding sorsára fognak jutni

Fehér Buda 2022-08-29 11:08:52
A magyar állam augusztus elején felajánlotta az önkormányzatoknak, hogy átveszik tőlük a vízközmű-vagyonukat, kísértetiesen hasonlít a helyzet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő esetére.

Kedden írtunk először arról, hogy augusztus elején egyeztetett a kormány a víziközmű-társaságok vezetőivel. A kormány ugyanis felajánlotta a vízközműveknek, hogy gondolják végig, hogy térítésmentesen átadják-e vízközmű vagyontárgyaikat az állam számára, erről a cégek levélben tájékoztatták a polgármestereket. A rezsicsökkentés bevezetése óta ugyanis a vízíközmű-társaságoknak nem igazán van pénze a víziközművek (víz és csatorna) és egyéb, a terület tartozó berendezéseket karbantartani. Az állam tehát azt ajánlja fel, hogy átveszi ezeket a vagyontárgyakat az önkormányzatoktól, így a szolgáltatási kötelezettség már nem az ő feladatuk lenne. Ezzel viszont az önkormányzatok elveszítenék ezeket a vagyontárgyaikat.

Vas megyében a Vasivíz Zrt. több mint 200 megyei önkormányzat tulajdonában áll. A többségi tulajdonos szombathelyi önkormányzat polgármestere, Nemény András (Éljen Szombathely!) kedden tanácskozásra hívta az érintett települések polgármestereit, a településvezetők megállapodtak abban, hogy mindenki a testület elé viszi a döntést, erre nagyjából két hetük van. Majd ezt követően szeptember közepén a Vasivíz közgyűlést tart, ahol a testületi döntések ismeretében nyilaltkoznak a kormány felé a folytatásról.

Fotó: vasiviz.hu

Csütörtökön a sárvári képviselő-testület már tartott egy ülést az üggyel kapcsolatban, ezen a polgármester egyelőre csak egy tájékoztatást adott a képviselőknek arról, hogy mit takar pontosan a kormány ajánlata. A jelenlegi helyzet több kérdést is felvet, ahhoz, hogy ezeket megértsük, Szabó József répcelaki polgármesterrel beszéltünk, aki maga is négy évtizeden keresztül dolgozott a Vasivíznél, és polgármesterként is rálát a rendszerre.

Szabó elmondta, hogy a folyamat nem idén, hanem már közel 10 évvel ezelőtt elkezdődött. 2013-ban a kormány a rezsicsökkentés miatt 10 százalékkal csökkentette a víz és a csatorna díját a felhasználók számára. Ám ugyanebben az évben bevezettek még egy vezetékadót is, ami egy olyan nonszensz helyzetet teremtett elő, miszerint az önkormányzati tulajdonban lévő csatornák után a vízközműveknek az állam felé kell adót fizetnie, nem pedig az önkormányzatok számára. 

Nagyjából hat évvel ezelőtt a kormány bevezetett egy plafont is, vagyis megszabták, hogy mekkora nagyságrend felett lehet egy cég az üzemeltető. A sárvári üzemeltetőt például ekkor kellett beleolvasztani a Vasivízbe, mivel a cég mérete nem érte el azt a szintet, ami felett önállóan működhettek volna. 

Az elmúlt tíz évben ugyanakkor nem lehetett emelni a lakossági víz- és csatornadíjakat, a vezetékadót viszont azóta is fizetni kell, így jelenleg hatalmas veszteséggel üzemelnek a vízközművek.

A Vasivíz esetében jövőre ez a veszteség elérheti az egymilliárdot is, Szabó szerint a vízközművek már az ellehetetlenülés határán állnak.

Szabó József elmondta, úgy a legkönnyebb ezt megérteni, ha a vízközművekre egy családként tekintünk. Ennek az elképzelt családnak 2013-ban 10 százalékkal csökkent a fizetése, azóta nem is kaptak emelést, de egy plusz adót is fizetniük kell. Ugyanakkor körülöttük minden drágult, amit még egy ideig ki tudtak matekozni a családtagok, de mostanra eljött az az idő, amikor már nem tudnak megélni a fizetésükből. 

Fotó: Pixabay

Az önkormányzatok előtt tehát két út áll, vagy tulajdonosként új szolgáltató után kutatnak, és fizetik a veszteségeket, vagy lemondanak a vagyontárgyaikról az állam javára, természetesen ingyen.

A répcelaki polgármester szerint a vasi polgármesterek nagy dilemmát okoz a jelenlegi helyzet, mivel kevés információt kapnak az állam felől, így viszont nem tudnak felelősségteljes döntéseket hozni, tehát a polgármesterek kivárnak. A képviselő-testületeknek szeptember 20-áig kell meghozniuk a döntésüket, Szabó reméli, addig több részletet megtudnak majd.

Szabó azt mondja, hogy ugyan tudják, feltételeket nem szabhatnak az állam felé, viszont ha az következetes lenne, és átvállalná a szolgáltatókat, akkor ő polgármesterként azt kérné, hogy a lakossági díjakat a következő tíz évben ne emeljék meg, úgy, ahogy a vízközművek sem emelhettek az elmúlt tíz évben.

Szabó szerint egyébként ijesztő a jelenlegi helyzet, sokan attól tartanak, hogy ugyanaz fog megtörténni, mint a kukaholding esetében. A szemétszállítás esetében korábban kisebb szolgáltatókkal is dolgozhattak együtt az önkormányzatok, ez a megoldás jól is működött. Aztán a kisebb szolgáltatókat megszűntették, létrejött az NKHV, ami nagyon gyorsan meg is bukott. Szabó szerint ezt viszont nem lehet elkövetni a víz esetében, hiszen ez az elsőszámú élelmiszerünk, komoly problémákat okozhat a szolgáltatás fennakadása.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.