Új stég épül a sárvári Csónakázó-tó vízfelületén

Fehér Buda 2022-08-25 14:01:14
A stéget a most épülő hotel üzemeltetői alakítanák ki, cserébe a város használhatja a hotel területén lévő magánutat.

Rendkívüli ülést tartott csütörtökön délelőtt a sárvári képviselő-testület. Még a napirend előtt ünnepélyes esküt tett Berkovits Imre, aki a Jogi és Ügyrendi Bizottság új tagjaként segíti majd a város munkáját. Az új tag Németh Róbertet (Fidesz-KDNP) váltja, aki az időközi választáson egyéni mandátumot szerzett nemrég

A képviselők még az ülés előtt, egy bizottsági megbeszélésen tájékoztatást kaptak Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármestertől arról, hogy az állam egy integrációs ajánlattal élt az önkormányzatok felé, ennek értelmében a bajba került önkormányzatok átadhatják a közműrendszerüket az államnak. Ezzel ugyan kevesebb lesz az adott önkormányzat vagyona, ám a közművet a továbbiakban az állam pénzéből tartják fenn. A képviselők végül egyelőre csak egy olyan határozatot fogadtak el, amelyben kimondják, hogy a polgármester tájékoztatta őket a lehetőségről, döntés az ügyben később várható. Szabó Lajos független képviselő kérdésére Kondora hozzátette, hogy jogilag semmi következménye nincs a jelenlegi döntésnek, sőt, az egészet egy szándéknyilatkozat is megelőzné, amit még szintén nem írt alá.

Az érintett települések testületeire bízzák, hogy átadják-e az államnak a Vasivíz kezelésében lévő vagyontárgyakat

Augusztus elején egyeztetett a kormány a víziközmű-társaságok vezetőivel, akiktől azt kérték, gondolják végig, hogy térítésmentesen átadják-e vagyontárgyaikat. Magyarul ez azt jelenti, hogy a társaságok egy régóta maguk előtt görgetett problémát adnának át. A rezsicsökkentés bevezetése óta a vízíközmű-társaságoknak nem igazán van pénze, a csatornahálózatot és egyéb, a terület tartozó berendezéseket karbantartani.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy a Téglagyári utcában megindulhat a közműépítés. A polgármester elmondta, hogy a terület rendbetételére 605 millió forintot nyert el a város, ám önrészként a városnak útépítési kötelezettséget kellett vállalnia, amit az év végéig be kell fejeznie a városnak. Klimits István, független képviselő az ügyben rákérdezett arra, hogy az utcában található kiskertek közművesítése is megtörténik-e. Kondora szerint igen, ezeket a telkeket is rákötik a hálózatra, Klimits ezután afelől érdeklődött, hogy a jövőben építési telkek is lehetnek-e a kertekből, annak ellenére, hogy ezeket a múltban azzal a kikötéssel adták el, hogy ilyen beruházás nem történhet majd a területen. Szijártó Valéria, a város főjegyzője elmondta, hogy a városrészben egy építési teleknek legalább 500 négyzetméteresnek kell lennie, a kiskertek ezt nem érik el. Akkor lehetne építkezéseket indítani a telkeken, ha a kiskertekhez a tulajdonosok a saját telkükből csatolnának hozzá. Ezeken a telkeken viszont már állnak a házak, úgyhogy ezek sem lehetnek kisebbek 500 négyzetméternél. 

Sikkasztásgyanús telekeladások miatt volt hangos a sárvári képviselő-testület ülése

Csütörtökön délután képviselőtestületi-ülést tartottak a sárvári városházán. Az ülésen két képviselő, Vinter István (Fidesz-KDNP), és Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) nem tudott részt venni, az érdeklődők között viszont ott ült Molnár Miklós, az Új Világ Néppárt országgyűlési képviselőjelöltje. A megtárgyalt napirendek között szó esett lakásértékesítésekről, területi átsorolásokról és még egy kamionos pihenőről is.

A testület aztán arról is szavazott, hogy a most épülő új hotel egy stéget alakíthasson ki a sárvári Csónakázó-tavon. A szálloda cserében lehetőséget biztosít arra, hogy a területén található magánutat a város használhassa a stég területéért cserébe. A határozat értelmében a város és a hotel első körben 15 évre állapodna meg erről a cseréről. Eiveck Péter független képviselő arra kérdezett rá, hogy a jövőben ki tartja majd rendben azt a szakaszt, amelyet most a hotel a stégért cserébe ad a városnak. A polgármester szerint semmiben nem fog változni a jelenlegi felállás, a helyi horgászok egyesülete továbbra is gondozhatja majd a környezetet, és a bérbeadott területen is horgászhatnak majd. 

Klimits István aztán már arra kérdezett rá, hogy megoldódott-e a Markusovszky utca végénél található telek ügye. Az utca vége ugyanis magánkézben van, a városnak pedig új megoldást kellett találnia arra, hogy a jelenlegi gyalogutat, amin megközelíthető a Csótó, egy újjal váltsák ki. Szijjártó Valéria elmondta, hogy a képviselő-testület a múltban már biztosított egy új nyomvonalat, ehhez majd egy új híd is épül, amivel ki lehet kerülni a magántulajdonú ingatlant. Klimits azt is megkérdezte, hogy a szálloda átadásáig megépül-e a híd, mire Kondora azt válaszolta, hogy egy-két éven belül fog elkészülni a megoldás.

Hamarosan új, ötcsillagos szálloda épül Sárváron, a szomszédok viszont nem örülnek

Hamarosan egy új, ötcsillagos hotel épül a sárvári Csónakázó-tó partjához közel, ezzel kapcsolatban tartottak lakossági tájékoztatót csütörtök délután Sárváron. A tájékoztatón ott voltak a hotelt építő cég képviselői, de Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere, és Dr. Szijártó Valéria, a város címzetes főjegyzője is. A Health Concept Hotel Sárvár névre keresztelt új szállót a Unione Kft.

A képviselők végül a hatos felnőtt háziorvosi körzetről is szavaztak. A körzet orvosa, dr. Lascsik Edit nemrég elhunyt, az ő praxisát viszont már nem akarta tovább vinni a doktornő férje, így azt a testület megszüntette. A praxis helyén dr. Hetyési Gábor indít majd új ellátást, ő október elsejével lép munkába.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.