400 stadionnyi EU-s pénz vár a magyarokra, csak hát "meg kéne ígérni", hogy a kormány nem lopja el

Nagy Donát 2022-08-16 09:52:20
6 ezer milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és hitel is rendelkezésre áll, de az EU garanciát vár arra, hogy a pénz nem tűnik el.

Egyre keményebb meccset kell vívniuk Orbánéknak az uniós pénzekért, de jelenleg három ügyben is tárgyal a magyar kormány és az Európai Bizottság, írja a 24.hu

A lap szerint augusztus végén fontos határidő jár le az uniós pénzekért küzdő magyar kormány számára, az Európai Bizottság ugyanis augusztus 22-éig adott határidőt arra, hogy a kabinet feleljen a legutóbbi bizottsági levélre, amelyben a jogállami mechanizmussal kapcsolatos korábbi kritikákra adott magyar válaszra reagáltak.

Ha az Orbán-kormány elküldi a válaszát – amit várhatóan az utolsó pillanatban tesz meg –, a bizottságnak újabb egy hónapja lesz arra, hogy elbírálja, megfelelőnek látja-e azt, avagy az Európai Tanács elé terjeszti, hogy a jogállami mechanizmus keretében mennyi uniós forrást tartsanak vissza Magyarországtól.

Az első ilyen levélben a bizottság felsorolta, milyen kritikái vannak. Ezek elsősorban az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos problémákat sorolták. A mechanizmus célja ugyanis az uniós pénzek védelme attól, hogy ellopják őket.

A kabinet most egyszerre három ügyben tárgyal az Európai Unióval:

  • a hétéves költségvetésből származó pénzek ügye,
  • a helyreállítási alap pénzei,
  • a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás.

A hétéves költségvetésből származó pénzek nagy részét az unió és a magyar kormány közösen menedzseli, ezért ebben a két félnek kötnie kell egy úgynevezett partnerségi megállapodást. A tárgyalások ez ügyben haladnak a legjobban, a 24.hu szerint az év végéig szinte biztosan meg tud állapodni a Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter vezette csapat.

A második ügy az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek, vagyis a helyreállítási alapnak a pénzeit érinti. A helyreállítási alapban összesen nagyjából ugyanannyi forrás van, mint a hétéves költségvetésben, viszont máshogy oszlik el. A kormány nagyon szeretné megkapni ezt a pénzt, de nem áll valami jól egyelőre.

Magyarország számára vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában körülbelül hatezer milliárd forint érhető el.

Azt írják, Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek a pályázatát ezekre a forrásokra még nem hagyták jóvá, amit az Orbán-kabinet politikai okokkal magyaráz. Pedig a fenntartások nem is feltétlenül csak a korrupcióval és a jogállammal kapcsolatosak, hanem a bizottság nem elégedett például a digitalizáció területén sem a magyar kormánnyal. Márpedig ez fontos eleme a helyreállítási alapnak, a pénz nagy része ugyanis digitalizációra és zöld befektetésekre menne.

A bizottság azt is szeretné, ha Orbán a tanárok bérét a diplomás átlagbér szintjére emelné, de a magyar tárgyalódelegáció szerint a magyar diplomás átlagbér túl magas ehhez. Azt írják, azóta a kormány bejelentette, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára szeretné emelni a pedagógusbéreket.

A harmadik ügyet a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás jelenti. Itt mindkét fél abban bízik: amennyiben sikerül lezárni a mechanizmussal kapcsolatos tárgyalásokat, megnyílnak a kapuk a helyreállítási pénzek előtt is. Pedig a mechanizmusban viszont nagyon nehéz lesz megegyezni. Korábban a kormány el is tudta húzni a tárgyalásokat, így nem az országgyűlési választás előtti időszakban zajlottak a konfliktusos tárgyalások. A bizottságban létezik olyan álláspont, miszerint

a magyar kormány félreértette a helyzetet, mert csupán válaszokat adott a kérdésekre, ám nem jelölte meg, hogy pontosan milyen változtatásokat tervez, miközben Brüsszelben már benyújtott törvényjavaslatokat szeretnének látni, nem homályos terveket.

Eddig a kormány két törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, a jogalkotási és a büntetőeljárási törvény módosítását szeptember közepén fogadhatják el:

A lap szerint a magyar kormány azzal számolt, hogy a bizottság megelégszik látszatintézkedésekkel is. A lengyelek pályázatára ugyanis elvben ugyan rábólintottak, viszont kaptak egy listát, hogy milyen további reformokat várnak el tőlük – az első kifizetésekre csak ezek teljesítése után kerülhet sor. Így a lenygel kormány inkább hadat üzent a bizottságnak. Zsarolásukban elmondták, hogy ha nem kapják meg a nekik járó pénzeket, minden közös döntést meg fognak akadályozni.

Mindeközben a bizottságon komoly politikai nyomás van az Európai Parlament részéről, hogy valódi reformok nélkül ne adjon pénzt se Lengyelországnak, se Magyarországnak.

A lap összegzésként azt írja, hogy a magyar kormány előtt számos akadály tornyosul, hogy pénzhez jusson Brüsszelből, ráadásul a legkorábban akkor is csak jövő év végén, 2024 elején érkeznének pénzek, ha mindenben sikerülne megegyezni Brüsszellel.

Címlapkép: Pixabay

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.