400 stadionnyi EU-s pénz vár a magyarokra, csak hát "meg kéne ígérni", hogy a kormány nem lopja el

Nagy Donát 2022-08-16 09:52:20
6 ezer milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és hitel is rendelkezésre áll, de az EU garanciát vár arra, hogy a pénz nem tűnik el.

Egyre keményebb meccset kell vívniuk Orbánéknak az uniós pénzekért, de jelenleg három ügyben is tárgyal a magyar kormány és az Európai Bizottság, írja a 24.hu

A lap szerint augusztus végén fontos határidő jár le az uniós pénzekért küzdő magyar kormány számára, az Európai Bizottság ugyanis augusztus 22-éig adott határidőt arra, hogy a kabinet feleljen a legutóbbi bizottsági levélre, amelyben a jogállami mechanizmussal kapcsolatos korábbi kritikákra adott magyar válaszra reagáltak.

Ha az Orbán-kormány elküldi a válaszát – amit várhatóan az utolsó pillanatban tesz meg –, a bizottságnak újabb egy hónapja lesz arra, hogy elbírálja, megfelelőnek látja-e azt, avagy az Európai Tanács elé terjeszti, hogy a jogállami mechanizmus keretében mennyi uniós forrást tartsanak vissza Magyarországtól.

Az első ilyen levélben a bizottság felsorolta, milyen kritikái vannak. Ezek elsősorban az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatos problémákat sorolták. A mechanizmus célja ugyanis az uniós pénzek védelme attól, hogy ellopják őket.

A kabinet most egyszerre három ügyben tárgyal az Európai Unióval:

  • a hétéves költségvetésből származó pénzek ügye,
  • a helyreállítási alap pénzei,
  • a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás.

A hétéves költségvetésből származó pénzek nagy részét az unió és a magyar kormány közösen menedzseli, ezért ebben a két félnek kötnie kell egy úgynevezett partnerségi megállapodást. A tárgyalások ez ügyben haladnak a legjobban, a 24.hu szerint az év végéig szinte biztosan meg tud állapodni a Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter vezette csapat.

A második ügy az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek, vagyis a helyreállítási alapnak a pénzeit érinti. A helyreállítási alapban összesen nagyjából ugyanannyi forrás van, mint a hétéves költségvetésben, viszont máshogy oszlik el. A kormány nagyon szeretné megkapni ezt a pénzt, de nem áll valami jól egyelőre.

Magyarország számára vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában körülbelül hatezer milliárd forint érhető el.

Azt írják, Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek a pályázatát ezekre a forrásokra még nem hagyták jóvá, amit az Orbán-kabinet politikai okokkal magyaráz. Pedig a fenntartások nem is feltétlenül csak a korrupcióval és a jogállammal kapcsolatosak, hanem a bizottság nem elégedett például a digitalizáció területén sem a magyar kormánnyal. Márpedig ez fontos eleme a helyreállítási alapnak, a pénz nagy része ugyanis digitalizációra és zöld befektetésekre menne.

A bizottság azt is szeretné, ha Orbán a tanárok bérét a diplomás átlagbér szintjére emelné, de a magyar tárgyalódelegáció szerint a magyar diplomás átlagbér túl magas ehhez. Azt írják, azóta a kormány bejelentette, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára szeretné emelni a pedagógusbéreket.

A harmadik ügyet a jogállami mechanizmussal kapcsolatos tárgyalás jelenti. Itt mindkét fél abban bízik: amennyiben sikerül lezárni a mechanizmussal kapcsolatos tárgyalásokat, megnyílnak a kapuk a helyreállítási pénzek előtt is. Pedig a mechanizmusban viszont nagyon nehéz lesz megegyezni. Korábban a kormány el is tudta húzni a tárgyalásokat, így nem az országgyűlési választás előtti időszakban zajlottak a konfliktusos tárgyalások. A bizottságban létezik olyan álláspont, miszerint

a magyar kormány félreértette a helyzetet, mert csupán válaszokat adott a kérdésekre, ám nem jelölte meg, hogy pontosan milyen változtatásokat tervez, miközben Brüsszelben már benyújtott törvényjavaslatokat szeretnének látni, nem homályos terveket.

Eddig a kormány két törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, a jogalkotási és a büntetőeljárási törvény módosítását szeptember közepén fogadhatják el:

A lap szerint a magyar kormány azzal számolt, hogy a bizottság megelégszik látszatintézkedésekkel is. A lengyelek pályázatára ugyanis elvben ugyan rábólintottak, viszont kaptak egy listát, hogy milyen további reformokat várnak el tőlük – az első kifizetésekre csak ezek teljesítése után kerülhet sor. Így a lenygel kormány inkább hadat üzent a bizottságnak. Zsarolásukban elmondták, hogy ha nem kapják meg a nekik járó pénzeket, minden közös döntést meg fognak akadályozni.

Mindeközben a bizottságon komoly politikai nyomás van az Európai Parlament részéről, hogy valódi reformok nélkül ne adjon pénzt se Lengyelországnak, se Magyarországnak.

A lap összegzésként azt írja, hogy a magyar kormány előtt számos akadály tornyosul, hogy pénzhez jusson Brüsszelből, ráadásul a legkorábban akkor is csak jövő év végén, 2024 elején érkeznének pénzek, ha mindenben sikerülne megegyezni Brüsszellel.

Címlapkép: Pixabay

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.