Orbán Viktor politikai igazgatója évek óta terjedő hazugsággal reklámozta legújabb klímaszkeptikus könyvét

ugytudjuk.hu 2022-07-26 14:25:52
A fideszes politikus Twitteren terjedő leleplezésnek szánt hoaxot osztott meg követőivel. Úgy látszik, nemcsak az érintetteknél nem tájékozódott, de a Google-t sem akarta használni.

Fekő Ádám cikke eredetileg társlapunkon, az Azonnali.hu-n jelent meg.

Minden jel szerint szép lassan hivatalosan is beemeli a magyar kormány a klímaszkepticizmust a programpontjai közé: Orbán Viktor csak egyszerűen nem sorolja a klímaváltozást az előttünk álló megoldandó problémák közé, a miniszterelnök politikai igazgatója viszont hétfőn Facebookon sokkal nagyobbat dobott, és a német köztévé manipulációját próbálta lebuktatni. A képen a német időjárás-előrejelzése látható 2017 és a 2022 júniusából, az egyiket vörös színű az ország, a másikon viszont kellemes zöld.

Orbán szerint óriási pánikkeltésről van szó, hiszen a vörös színtől rosszul érzik magukat az emberek, és bár posztjában leírta, hogy a klímaváltozás komoly kihívás, szerinte ezek a félrevezető képek a racionális vitát akadályozzák. 

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Orbán természetesen nem maga gyártotta a képet, hanem egy Twitteren keringő darabot vadászott le, és ezek szerint még az sem volt neki gyanús, hogy az ottaniak úgy általában az egész klímaváltozást egy baromságnak tartják, hiszen nyáron mindig meleg volt, nem is kéne ezen meglepődni. 

Hogy mi a valóság, arról az Azonnali megkérdezte az ARD-t, akik Magyarországon szinte hihetetlen módon válaszoltak is a kérdéseikre: először is fontos kiemelni, hogy nem ugyanarról a két műsor időjárás-jelentéséről van szó,

2020 előtt pedig még nem központosítva használták az időjárás-jelentések dizájnját, egyes műsorok szerkesztőségének más-más cégek szállították őket. Tehát a Tagesschau és a Tagesthemen eleve nem ugyanazzal dolgozott. 

2019 végéig a Tagesthemen látható hőmérsékleti térképek kizárólag számokban mutatták a hőmérsékletet , a zöld háttér nem utalt a hőmérsékletre.

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

A Tagesschau térképei viszont akkor már számokban és színesben is feltüntették a hőmérsékleteket. A színezésen keresztül is látni, hogy milyen magas lesz a hőmérséklet, még ott is, ahol nincs szám. A skála a meleg hőmérsékletet jelző sötétvöröstől a hidegkékig terjedhet.

2020 januárjától a térképek kialakítása és megjelenése egységes a Tagesthemen és a Tagesschau esetében, úgyhogy azóta már mindenhol van vörös és kék szín is.

Orbán Balázs nagy leleplezése egyébként szinte évente visszatér már változó körülmények közt: valamivel gyakoribb eset, amikor ugyanannak az időjárás-jelentésnek két teljesen más részét teszik össze, a hosszútávú előrejelzést például a másnapival, ezeknek értelemszerűen más dizájnja van.

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Orbán posztja annyira félrevezető, hogy az már a Facebook sokat kritizált tényellenőreinek is feltűnt, ezért bár nem tették elérhetetlenné, de oda linkelték alá a valóságot is.

A politikus egyébként utólag még egy bizonyító erejűnek szánt képet is feltöltött a bejegyzéséhez, azon az Egyesült Királyság látható, és július közepén kezdett el terjedni Twitteren. Itt senkit nem kellett megkérdezni, ugyanis megtette a Reuters: itt valóban átalakították a dizájnt azért, hogy a színvakok számára is látványos legyen, és úgy általában jobban követhesse a néző, hiszen alapvetően azt akarja mutatni, mennyire van meleg ahhoz képest, amit megszoktak. 

Az már csak hab a tortán, hogy a normális időjárásként hivatkozott kép a BBC-n még csak nem is sima időjárás-jelentés volt, valószínűleg egy korábbi történelmi hőhullámot ábrázoltak így. 

A félrevezetéssel a politikusnak egyébként nem csak a szkepticizmus erősítése volt a célja pár nappal egy 40 fok feletti budapesti hétvége után: egy számára különösen fontos nemrég kiadott könyvet is reklámozott, Michael Schellenberger Apokalipszis SOHA című darabját, ebben első ránázésre főleg arról van szó, hogy túllihegjük a klímaváltozás körüli hisztit, de hogy mennyire fontos Orbánnak a téma, azt jól mutatja, hogy nemrég szintén az ő “védnöksége” alatt jelent megy egy hasonló témájú könyv, ezzel kapcsolatban a Válasz Online cikkét javasolt elolvasni.

Címlapfotó: Orbán Balázs / Facebook

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.