A Flex építhet külföldi munkaerő befogadására szolgáló munkásszállót Sárváron

Fehér Buda 2022-06-28 11:00:00
A képviselő-testület fideszes tagjai zöldutat adtak a beruházásnak, egyedül a független Klimits István fejezte ki az aggodalmát. Indonéz és filippínó munkások érkezhetnek.

Rendkívüli képviselőtestületi-ülést tartottak kedden délelőtt Sárváron. Az ülésen a megjelent képviselők mindössze egy határozati javaslatot tárgyaltak, amely a város településrendezési eszközeinek módosításáról szólt.

Kondora István (Fidesz-KNDP) polgármester elmondta, hogy az ülés előtt mind a 10 képviselővel egyeztetett, mivel a módosításra azért van szükség, mert

a Flex egy munkásszálló építését tervezi.

A cég a Lenovotól északra építené fel a munkásszállót, a polgármester szerint már a látványtervek is elkészültek. Ez viszont ipari területnek minősül, ahhoz, hogy a lakások megépülhessenek, változtatni kell a város településrendezésén. A polgármester szerint a jelenlegi módosítás egy négy lépésből álló folyamat első része lesz, egyfajta egységesítésként szolgál majd a határozat. Benne például konkretizálják azt is, hogy az 1500 négyzetméternél nagyobb területek már alkalmasak az ipari tevékenységre.

A polgármester felidézte azt is, hogy nemrég a Sága ügye miatt kellett hasonló módosításokat végrehajtani. Kondora egyébként az ülésen elmondta azt is, hogy nemrég ellátogatott a Sága bontási területére, és arra a telekre, ahol hamarosan felhúzzák majd a cég új gyáregységét. A polgármester beszámolója szerint mindkét területen grandiózus tervei vannak a Ságának, hamarosan látványterveket is kap majd arról, hogy a bontási területen milyen épületeket húznak majd fel. 

A határozatról szóló szavazás előtt azonban még Klimits István, független képviselő szólalt fel, aki az aggodalmát fejezte ki a munkásszálló miatt. Klimits rákérdezett arra, hogy vannak-e már információk arról, hogy milyen nemzetiségű vendégmunkások érkeznének a szállóba. Kondora erre azt válaszolta, hogy eddig az ukrán ügyet nagyon ekézték az ellenzékiek, most viszont Kelet-Magyarországról azt hallotta, hogy indonéz és filippínó munkaerő érkezik, a polgármester szerint fegyelmezett munkaerő érkezhet majd Sárvárra a jövőben.

Fotó: Fehér Buda

Klimits arra is rákérdezett, hogy Kondora szerint mi lehet a sárváriak véleménye a tervezett munkásszállóról. A polgármester azt válaszolta, hogy a választásokon egyre több fideszes képviselő jut be a testületbe, így támogatást éreznek. Emellett viszont van egy kisebb réteg, akik a Facebookon sarkított véleményeket jelentetnek meg. Kondora emlékeztetett, hogy azután, hogy egy ukrán vendégmunkás felgyújtott két kocsit a városban, olyan közhangulat alakult ki a közösségi oldalakon, mintha minden napra jutott volna egy ilyen gyújtogatás. Kondora szerint viszont

a vendégmunkásokkal együtt kell élni, mert kevés a magyar munkaerő. Sőt, a magyar dolgozók kezdik átvenni azt a nyugat-európai felfogást, miszerint egy szint alatti munkát már nem hajlandóak elvégezni, helyette inkább külföldön dolgoznak. 

Kondora szerint egyébként törekednek arra, hogy a nyugalom megmaradjon a városban, már többször volt szó a rendőrökkel, a polgárőrökkel, a halőrökkel, és egy helyi biztonsági céggel való együttműködésről, ezeknek köszönhetően a polgármester azt mondja, megpróbálják kordában tartani azokat, akik bűnös szándékkal érkeznek Sárvárra.

Klimits aztán végül afelől érdeklődött, hogy van-e lehetőség arra, hogy a Flex a város egy más pontján építse fel a munkásszállót. Kondora elmondta, hogy korábban volt szó arról, hogy az Alkotmány úti lakótelep mellé kerüljön egy szálló, ám a polgármester nem állt mellé ennek az ügynek. Klimits aztán felelevenítette, hogy Kondora mégis támogatta azt, hogy a kertvárosba, az Ungvár utcába kerüljön egy több száz fő befogadására képes szálló. Kondora ezt úgy pontosította, hogy az Ungvár utcában nem tömegek befogadására képes munkásszállás létesült volna, hanem egy igényesebb, családcentrikusabb épület. A polgármester szerint egyébként a Flex most szintén hasonló épületen dolgozik, ahol nem nyolc munkásnak kell osztoznia egy-egy lakáson, hanem privát szférája is lenne a dolgozóknak. Az összes lehetőség közül egyébként a polgármester szerint a Flex megoldása tűnik a legjobbnak. 

A fideszes képviselők végül megszavazták a határozatjavaslatot, így a Flex által tervezett munkásszálló zöld utat kapott a várostól. A határozatot a megjelent képviselők közül csak Klimits nem szavazta meg, ő tartózkodással jelezte az aggályait. 

Szólj hozzá!

Ma bebizonyosodott: a fák még közösséget is tudnak építeni

Elkezdődött a szombathelyi fásítás egy újabb programja. A Gayer park, a Thököly utca, a Mártírok tere és az Ady tér kapott új csemetéket.

Felújítás után kinyitott a győri városi könyvtár főépülete

300 millió forintból újult meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

Gyalogos és két kutya is sérült egy győri balesetben

Autó ütközött busszal, a lesodródó autó kutyasétáltatót gázolt.

A Kisalföld szűkszavúan, a GyőrPlusz névtelen lejárató ckkben számolt be az akkugyár-ellenes tüntetésről

Haragosan vonultak el a tüntetők a GyőrPlusz névtelen tudósítása szerint.

Ma 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz

Ennél ma már nem lesz pontosabb előrejelzés.

A tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

Egyszerű módszerekkel védhetjük meg maguktól az állatokat.

A Védegylet és az LMP megtámadta a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét

Azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania.

Aligátor "kopogtatott" be egy floridai férfi házába, az ajtónyitás utána meg is harapta

Az illetékes floridai hatóság később befogta és elaltatta az aligátort.

LMP: A szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd Győrszentiván mellett

Hétfőn tüntet az LMP a győri civilekkel közösen a különösen veszélyes ipari terület létesítése ellen.

A sünök védelmére szólít fel az MME

Óvatosan bolygassuk a lomb- és rőzserakásokat.

Hatalmas átverés a Lego 745 forintért árult Millenium Falconja

Egyre-másra tűnnek fel Facebookon a hirdetések. A Lego azt javasolja, senki se kattintson.

Tappancs programot nyújtott be Balassa Péter

A Jobbik szombathelyi képviselője határozati javaslatot nyújtott be, hogy állami program induljon a felelős állattartásért.