A Flex építhet külföldi munkaerő befogadására szolgáló munkásszállót Sárváron

Fehér Buda 2022-06-28 11:00:00
A képviselő-testület fideszes tagjai zöldutat adtak a beruházásnak, egyedül a független Klimits István fejezte ki az aggodalmát. Indonéz és filippínó munkások érkezhetnek.

Rendkívüli képviselőtestületi-ülést tartottak kedden délelőtt Sárváron. Az ülésen a megjelent képviselők mindössze egy határozati javaslatot tárgyaltak, amely a város településrendezési eszközeinek módosításáról szólt.

Kondora István (Fidesz-KNDP) polgármester elmondta, hogy az ülés előtt mind a 10 képviselővel egyeztetett, mivel a módosításra azért van szükség, mert

a Flex egy munkásszálló építését tervezi.

A cég a Lenovotól északra építené fel a munkásszállót, a polgármester szerint már a látványtervek is elkészültek. Ez viszont ipari területnek minősül, ahhoz, hogy a lakások megépülhessenek, változtatni kell a város településrendezésén. A polgármester szerint a jelenlegi módosítás egy négy lépésből álló folyamat első része lesz, egyfajta egységesítésként szolgál majd a határozat. Benne például konkretizálják azt is, hogy az 1500 négyzetméternél nagyobb területek már alkalmasak az ipari tevékenységre.

A polgármester felidézte azt is, hogy nemrég a Sága ügye miatt kellett hasonló módosításokat végrehajtani. Kondora egyébként az ülésen elmondta azt is, hogy nemrég ellátogatott a Sága bontási területére, és arra a telekre, ahol hamarosan felhúzzák majd a cég új gyáregységét. A polgármester beszámolója szerint mindkét területen grandiózus tervei vannak a Ságának, hamarosan látványterveket is kap majd arról, hogy a bontási területen milyen épületeket húznak majd fel. 

A határozatról szóló szavazás előtt azonban még Klimits István, független képviselő szólalt fel, aki az aggodalmát fejezte ki a munkásszálló miatt. Klimits rákérdezett arra, hogy vannak-e már információk arról, hogy milyen nemzetiségű vendégmunkások érkeznének a szállóba. Kondora erre azt válaszolta, hogy eddig az ukrán ügyet nagyon ekézték az ellenzékiek, most viszont Kelet-Magyarországról azt hallotta, hogy indonéz és filippínó munkaerő érkezik, a polgármester szerint fegyelmezett munkaerő érkezhet majd Sárvárra a jövőben.

Fotó: Fehér Buda

Klimits arra is rákérdezett, hogy Kondora szerint mi lehet a sárváriak véleménye a tervezett munkásszállóról. A polgármester azt válaszolta, hogy a választásokon egyre több fideszes képviselő jut be a testületbe, így támogatást éreznek. Emellett viszont van egy kisebb réteg, akik a Facebookon sarkított véleményeket jelentetnek meg. Kondora emlékeztetett, hogy azután, hogy egy ukrán vendégmunkás felgyújtott két kocsit a városban, olyan közhangulat alakult ki a közösségi oldalakon, mintha minden napra jutott volna egy ilyen gyújtogatás. Kondora szerint viszont

a vendégmunkásokkal együtt kell élni, mert kevés a magyar munkaerő. Sőt, a magyar dolgozók kezdik átvenni azt a nyugat-európai felfogást, miszerint egy szint alatti munkát már nem hajlandóak elvégezni, helyette inkább külföldön dolgoznak. 

Kondora szerint egyébként törekednek arra, hogy a nyugalom megmaradjon a városban, már többször volt szó a rendőrökkel, a polgárőrökkel, a halőrökkel, és egy helyi biztonsági céggel való együttműködésről, ezeknek köszönhetően a polgármester azt mondja, megpróbálják kordában tartani azokat, akik bűnös szándékkal érkeznek Sárvárra.

Klimits aztán végül afelől érdeklődött, hogy van-e lehetőség arra, hogy a Flex a város egy más pontján építse fel a munkásszállót. Kondora elmondta, hogy korábban volt szó arról, hogy az Alkotmány úti lakótelep mellé kerüljön egy szálló, ám a polgármester nem állt mellé ennek az ügynek. Klimits aztán felelevenítette, hogy Kondora mégis támogatta azt, hogy a kertvárosba, az Ungvár utcába kerüljön egy több száz fő befogadására képes szálló. Kondora ezt úgy pontosította, hogy az Ungvár utcában nem tömegek befogadására képes munkásszállás létesült volna, hanem egy igényesebb, családcentrikusabb épület. A polgármester szerint egyébként a Flex most szintén hasonló épületen dolgozik, ahol nem nyolc munkásnak kell osztoznia egy-egy lakáson, hanem privát szférája is lenne a dolgozóknak. Az összes lehetőség közül egyébként a polgármester szerint a Flex megoldása tűnik a legjobbnak. 

A fideszes képviselők végül megszavazták a határozatjavaslatot, így a Flex által tervezett munkásszálló zöld utat kapott a várostól. A határozatot a megjelent képviselők közül csak Klimits nem szavazta meg, ő tartózkodással jelezte az aggályait. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.