Ezt kell tudni a vasárnapi sárvári képviselőválasztásról

Fehér Buda 2022-06-20 18:40:10
1500 választópolgár adhatja majd le a szavazatát a két jelölt egyikére.

Tavaly augusztusban, tragikus hirtelenséggel hunyt el dr. Szabó Gyula, a sárvári ötös választókerület képviselőjelöltje. A képviselő halála után viszont hosszú ideig nem lehetett kiírni időközi választást a városban, mivel a veszélyhelyzet miatt hozott intézkedések ezt nem tették lehetővé. A voksolás időpontját végül csak az országgyűlési választások utánra tudták kitűzni, a lehető legkorábbi időpont június 26-ára, most vasárnapra esett.

Az időközi választáson összesen 1 535 választópolgár teheti majd le az X-et az egyik jelölt között. Erre két helyszínen lesz majd lehetőségük, a Selyemgyár utca 2-ben, az állatgyógyszertárban, vagy a Dózsa György utca 14. alatt, a volt napközi épületében. A választáshoz a személyazonosításra alkalmas okmányok, személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély, és lakcímkártya szükségesek.

A szavazást megelőző időszakban egy ideig úgy tűnt, a választáson többen is indulnak. Németh Zsolt, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője az aláírásgyűjtő íveket is felvette, ám ezeket végül azért nem adta le, mert úgy látta, ebben a jelenlegi rendszerben nem szabad elindulni a választáson. Jelölőszervezetként még nyilvántartásba vette a helyi választási iroda a Megoldás Mozgalmat is, de a mozgalom végül nem indított saját jelöltet a városban.

Így végül két jelölt, a független Farkas János és a Fidesz-KDNP jelöltje, Németh Róbert adták le az induláshoz szükséges aláírásokat.

A kampányidőszak azóta egészen csendesen zajlik a városban, az országgyűlési választásokat megelőző sárdobálást most nyugodtabb rendezvények, kopogtatás váltották fel.

A kampány alatt aztán előkerültek a választókerület lakóinak problémái. Sokan vetették fel azt, hogy szerintük éjszakánként túl hangosak a Batthyány utcában található Pálma Presszó vendégei, de a főutca közlekedésével kapcsolatban is jöttek elő kifogások. Emellett elkezdődött a Gárdonyi utca második zebrájának az ügye is, amely jelenleg több engedélyre vár, várhatólag a jövő év elején fogják majd felfesteni az új gyalogosátkelőt. De szóba került még a csapadékvíz-elvezetés kérdése is, ami már régebb óta gondot okoz a körzetben. A csapadékvizet a jövőben a Gyöngyösbe vezetik majd, ehhez már a helyére is került az az átemelő, ami ellátja ezt a feladatot. Az átemelőt viszont még egyelőre nem helyezték működésbe, hiszen az elvezetőrendszert még jelenleg is építik a szakemberek.

Az időközi választás két jelöltjével hosszabb interjúk formájában is beszélgettünk. Farkas János azt emelte ki, hogy öt ellenzéki képviselővel már jobban rákényszerülne a fideszes városvezetés arra, hogy a lakókat érintő problémákkal foglalkozzanak. A független jelölt győzelme esetén egyébként hat-öt arányban oszlana meg a képviselők aránya a testületen belül, Farkas szerint már egy fideszes képviselő hiányzása is érdekes helyzeteket teremtene.

Németh Róberttel pedig már arról beszélgettünk, hogy a képviselőjelölt Szabó Gyula jobbkezeként már belekóstolt a helyi politikába, bizottsági tagként pedig az önkormányzat működésébe is belelát. Németh egyébként azért indult a kormánypárt színeiben, mert úgy érzi, azonosulni tud a polgári eszmékkel, a győzelme esetén ezt a vonalat is vinné tovább a testületen belül.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.