Túl hangos éjszakánként a sárvári Batthyány utca, az önkormányzatnak viszont kevés eszköze van ennek a megoldására

Fehér Buda 2022-05-27 06:34:00
A májusi képviselőtestületi-ülésen felmerült még a Batthyány utca közlekedésének megoldása, de a helyi droghelyzet is.

Fekete Géza rendőralezredes beszámolójával kezdődött a májusi, sárvári képviselőtestületi-ülés. Az alezredes beszámolója már korábban felkerült a város honlapjára, Fekete ezt még azzal egészítette ki, hogy a bűncselekmények száma tavaly stagnált a 2020-as évhez képest. Ez azért is pozitív, mivel 2020-ban a kijárási korlátozások és a pandémia miatt természetesen csökkent a bűnesetek száma, a lezárások feloldása után viszont tavaly nem emelkedett vissza a 2020 előtti szintre.

Az alezredestől több képviselő is kérdezett, első körben Szabó Lajos (MSZP), aki a kábítószerekről és a Batthyány utcában lakók nyugalmáról tudakozódott. Fekete elmondta, hogy a helyi kábítószerügyekben nincs jelentős változás, sőt, némi javulást figyeltek meg a klasszikus tudatmódosító szerek megjelenésében. Ez annak köszönhető, hogy a múltban több dealert is sikerült felkutatni, ők most nincsenek a városban.Az igazi veszélyt viszont az úgynevezett dizájner drogok jelentik, amelyeknek az előállítói kiskapukat kihasználva kerülik el a büntetést. Fekete tudata a képviselőkkel, hogy ezek a drogok viszonylag olcsók, könnyű hozzájuk jutni. Viszont a vásárlónak fogalma sincs, hogy mit tartalmaznak, sok esetben az életükkel játszanak.

 

Szabó emellett elmondta, hogy hamarosan időközi választást tartanak a városban. A Mindenki Sárvárért Mozgalom támogatásával induló, független jelölt, Farkas János pedig már több, a körzetben élő szavazóval találkozott, Szabó ezért Farkas kérdéseit is intézte Fekete Gézához. Szabó elmondta, hogy

többeket zavar a Pálma Presszóba járó fiatalok hangoskodása, a képviselő ezért felvetette, hogy érdemes lenne átvizsgálni, hogy meddig van engedélye nyitva lenni a presszónak éjszaka.

Emellett sokakat bosszantanak azok az autók is, amelyek vélhetőleg illegális tuningnak köszönhetően bődületesen hangosan szabnak keresztül a sárvári éjszakákban, főleg a jó idő beköszöntével

Fekete elmondta, hogy a rendőrség nem jogalkotó szerv, ezért nem tudja szabályozni a Pálma nyitva tartását. A csendháborítás ellen már többet tudnak tenni, de ebben az esetben is maximum annyit, hogy lehalkíttatják a zenét. Mivel a Batthyány utcán lakóknak viszont a hangoskodó fiatalokkal van problémája, akik ráadásul sokszor nem is a presszó területén tartózkodnak, így a rendőrség nem tud mit tenni. A gépjárműveket sem tudják bizonyos időkeretek között kitiltani a belvárosból, viszont az már más kérdés, ha olyan kocsikat találnak, amiken illegális átalakításokat végeztek. Ezesetben intézkedni tudnak a járőrök. Fekete azt is elmondta, hogy már tervezik egy olyan eszköz beszerzését, amivel mérni tudják, hogy milyen hangos egy kocsi, ugyanis ezt a jogszabályok behatárolták.

 

Fekete után dr. Szijártó Valéria főjegyző vette át a szót, aki már elmondta, hogy a városnak nincs hatásköre behatárolni, hogy egy szórakozóhely mitől meddig lehet nyitva. A vállalkozók a vállalkozói szabadság jegyében erről maguk dönthetnek, mindössze bejelentési kötelezettségük van a város felé. Ezt csak nagyon indokolt esetben befolyásolhatja a város, például akkor, ha a kihallatszó hangzavar veszélyes a környéken élőkre. Ezt is bizonyítékokkal kell alátámasztania a lakóknak, ami szintén nehéz ügy. A főjegyzőt egyébként már tavaly megkeresték a lakók, ők videót is készítettek bizonyítékként, ám ez nem volt használható.

Ezen felül egyébként még a képviselő-testület hozhatna határozatot, de ez minden szórakozóhelyre kihatna a város területén.

Szabó Lajos a válaszokat megköszönte, majd elmondta, hogy örömmel vette, hogy egy konstruktív beszélgetés indult el az ülésen, reméli, ez a jövőben is folytatódhat.

Ezt követően Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) tett fel néhány kérdést az alezredesnek. Németh elsősorban arra kérdezett rá, hogy a traffipaxon kívül milyen eszközökkel tudják biztosítani a közlekedési rendet az egyenruhások, valamint, hogy mit tesznek azért, hogy megtartsák a rendőrség humánerőforrását. Fekete elmondta, hogy nem sok lehetősége van a rendőrségnek megszabni a munkatársai fizetését, ezt szolgálati törvény határozza meg, az ország pedig jelenleg ennyit bír el. Németh szerint ezért nem szabadna a kormánypártiaknak pökhendien több tízmilliós órával a kezükön eldönteni, hogy egy rendőr, vagy egy tanár miért kapjon ilyen alacsony fizetést.

 

A rendőralezredes emellett úgy látja, idén nagyobb kihívás lesz a közlekedési rendbiztonság, mint korábban. A rendőrök ugyanis úgy látják, egyre több a sofőr az utakon, egyre fiatalabbak kapnak jogosítványt, ráadásul a magyar vezetési kultúra is hagy kivetnivalókat maga után. Fekete elmondta, hogy a traffipax napi öt órában figyeli a közlekedőket, emellett kamerás kocsival is tudják figyelni Sárváron és a környékén autózókat. Fekete szerint viszont addig nem tudják megakadályozni a baleseteket, amíg a fejekben nincs rend. Németh szerint a prevenciót oktatással, hirdetésekkel kellene megoldani.

A rendőralezredes beszámolója után Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester vette át a szót, ő elmondta, hogy a Batthyány utcán hangoskodók problémája egy örök probléma, ő személyesen már húsz éve próbál rá megoldást találni. A polgármester viszont úgy látja, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek is egymással, ezért hallanak mostanában egyre többet a főutcáról. A közlekedéshez pedig annyit tett hozzá, hogy nem sok reményt fűt a vezetési morál javulásához, mivel most is vannak olyanok, akik a vasúti átkelők sorompójának piros jelzése ellenére is átmennek. De ez Kondora szerint nem sárvári mentalitás, az egész világon ilyenek a sofőrök. A polgármester pedig még hozzátette, hogy úgy érzi, a lakók sokkal többnek látják a balesetek számát, mint az valójában megtörténik, ezért szerinte a médiának is pozitívabb képet kellene mutatnia a közlekedőkről.

 

A folytatásban a képviselők a sárvári gyógyfürdő igazgatójának, Kántás Zoltánnak a beszámolóját hallgatták meg. Kántás elmondta, hogy a pandémia ellenére sikeresnek mondható a fürdő tavalyi éve. A járvány alatt gyakorlatilag az összes munkavállalóját meg tudta tartani a fürdő, idén pedig már a 2019-es számok 93 százalékát tudják produkálni. Németh Zsolt rákérdezett Kántástól, hogy vannak-e bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók a fürdőn, az igazgató elmondta, hogy csak tavaly 21 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, idén már történt egy 5 százalékos emelés, és július elsején további 15 százalékot emelnek. A szakembergárda biztosított a fürdőben. Ezután a képviselők elfogadták a városgondnokság, valamint a Sárvári Média beszámolóit is.

 

Őket követte a Sportfólió Kft. igazgatója, Vámos Zoltán. Tőle Németh Zsolt azt kérdezte, hogy hogy látja, mit látnak a városlakók a Sportfólió működéséből. Vámos elmondta, hogy a korlátozások ellenére tavaly a Sárvár Arénában több mint 31, a ZeneHázában több mint 5, a piacon pedig több mint 60 ezer vendégük volt. A mozis piac a járvány hatására teljesen átalakult, még mindig nagyon kevés film érkezik a vászonra, ami tömegesen vonzaná a nézőket. Tavaly egyébként 11 ezer néző ment moziba Sárváron, idén ennek eddig a 13 százalékát tudták hozni. Németh szerint a beszámolóból kiderül, hogy a Sportfólió munkáját többen érik, mint a Sárvári Médiáét, ezért úgy gondolja, át kéne gondolni, hogy melyik cégbe mennyit fektet az önkormányzat.

 

A továbbiakban a képviselők az ügyvezetők alapbérének felülvizsgálatáról döntöttek. A fürdő igazgatója 15, a városgondnokságé 8, a Sárvár Média ügyvezetője 10, a Sportfólió vezetője pedig 7,7 százalékos emelést kapott. A szavazás előtt ismét Németh Zsolt kért szót, aki elmondta, hogy nagyban egyetért az emeléseket illetően, viszont arra kérte Kondora Istvánt, hogy mondja el, pontosan mennyit keres a Sárvár Média ügyvezetője. Kondora hirtelen nem tudott konkrét adatot mondani, megígérték a képviselőnek, hogy a jövő héten kiadják számára az adatokat. Németh szerint meg kell mutatni, hogy az ügyvezető mennyit keres, hogy a városlakók eldönthessék, arányos-e az ő keresete mondjuk egy tanáréval, vagy tűzoltóéval.

Változott a 2022-es költségvetése is a városnak, az eddigi 5,6 milliárd helyett már 6,4 milliárdból gazdálkodhat a város. A 800 milliós eltérést különböző kormányzati források és pályázati pénzek jelentik, Kondora példaként sorolta fel a Bercsényi utcát, amire 300 milliót fordítanak, és a Fekete-híd utca átemelőjének kiépítését, ami szintén 300 millióból valósul meg.

Az ülés végén ismét Szabó Lajos kért szót, aki újból Farkas János kéréseit adta át a képviselőknek. Elmondta, hogy Farkas azzal az örökös problémával is találkozott, hogy a Batthyány utcán nehéz a közlekedés a parkoló autók, a biciklisek és a gyalogosok miatt. Az útszakaszt a közútkezelő tartja fent, ezért arra kéri Sárvár országgyűlési képviselőjét, Ágh Pétert (Fidesz-KNDP) hogy járjon utána a problémának. Farkas emellett kiemelte, hogy a vasúti felüljárónál kiépült zajvédő fal csak a Sárvár tábláig húzódik, ám azon túl is vannak még lakóházak, amiket már nem véd a zajtól a fal. Szabó pedig azt vetette fel, hogy a Fekete-híd utcában végzett beruházás miatt még mindig méretes helyen pótolni kell az aszfaltot. Ezen a szakaszon elég nagyot tud dobni az autón a kipótlásra váró rész, Kondora elmondta, hogy a beruházást június végén fejezik be. A közút viszont csak jövőre, legelőbb 2023 márciusában javítja ki a szakaszt, addig marad az akadály. A polgármester szerint egyébként nem is akkora probléma a hatalmas gödör, mivel a kivitelező kéthetente javítja, emellett pedig a forgalmat is lassítja.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Végül Klimits István (független) szólalt fel, aki szintén Farkas János kérését adta át. A képviselőjelölt ugyanis abba a problémába is beleütközött, hogy csak egy zebra van a Gárdonyi Géza utcában, több kellene. Illetve Klimits kerületében két játszótér is található, ám ezek nincsenek körbekerítve, a városvezetéstől azt kérte, pótolják a kerítést, hogy a gyermekek ne tudjanak kiszaladni, esetleg egy autó elé. Klimits azt is felvetette, hogy idén elmaradt a 12-24 órás futás a Nádasdy-vár körül. Kondora elmondta, hogy ő gondolta úgy, hogy idén nem rendezik meg a versenyt, mivel három héttel a rendezvény előtt nem tudta már befogadni a rendezők dokumentumait. A polgármester viszont jelezte, hogy elkészült a futókör a Csónakázó-tó körül, ahol idén megtartották a futókörök országos napját. Sárvár 13 várossal versengett, végül az ötödik helyen zárt.

Kondora végül jelezte, hogy a Fidesz-KDNP is indít jelöltet az időközi választáson, aki szintén már előállt a problémákkal. A Gárdonyi utca zebrája például már előrehaladott állapotban van, a többi felvetést pedig erőteljesen megvizsgálják majd, és pénzügyi lehetőségek keretében megoldják őket.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.