Túl hangos éjszakánként a sárvári Batthyány utca, az önkormányzatnak viszont kevés eszköze van ennek a megoldására

Fehér Buda 2022-05-27 06:34:00
A májusi képviselőtestületi-ülésen felmerült még a Batthyány utca közlekedésének megoldása, de a helyi droghelyzet is.

Fekete Géza rendőralezredes beszámolójával kezdődött a májusi, sárvári képviselőtestületi-ülés. Az alezredes beszámolója már korábban felkerült a város honlapjára, Fekete ezt még azzal egészítette ki, hogy a bűncselekmények száma tavaly stagnált a 2020-as évhez képest. Ez azért is pozitív, mivel 2020-ban a kijárási korlátozások és a pandémia miatt természetesen csökkent a bűnesetek száma, a lezárások feloldása után viszont tavaly nem emelkedett vissza a 2020 előtti szintre.

Az alezredestől több képviselő is kérdezett, első körben Szabó Lajos (MSZP), aki a kábítószerekről és a Batthyány utcában lakók nyugalmáról tudakozódott. Fekete elmondta, hogy a helyi kábítószerügyekben nincs jelentős változás, sőt, némi javulást figyeltek meg a klasszikus tudatmódosító szerek megjelenésében. Ez annak köszönhető, hogy a múltban több dealert is sikerült felkutatni, ők most nincsenek a városban.Az igazi veszélyt viszont az úgynevezett dizájner drogok jelentik, amelyeknek az előállítói kiskapukat kihasználva kerülik el a büntetést. Fekete tudata a képviselőkkel, hogy ezek a drogok viszonylag olcsók, könnyű hozzájuk jutni. Viszont a vásárlónak fogalma sincs, hogy mit tartalmaznak, sok esetben az életükkel játszanak.

 

Szabó emellett elmondta, hogy hamarosan időközi választást tartanak a városban. A Mindenki Sárvárért Mozgalom támogatásával induló, független jelölt, Farkas János pedig már több, a körzetben élő szavazóval találkozott, Szabó ezért Farkas kérdéseit is intézte Fekete Gézához. Szabó elmondta, hogy

többeket zavar a Pálma Presszóba járó fiatalok hangoskodása, a képviselő ezért felvetette, hogy érdemes lenne átvizsgálni, hogy meddig van engedélye nyitva lenni a presszónak éjszaka.

Emellett sokakat bosszantanak azok az autók is, amelyek vélhetőleg illegális tuningnak köszönhetően bődületesen hangosan szabnak keresztül a sárvári éjszakákban, főleg a jó idő beköszöntével

Fekete elmondta, hogy a rendőrség nem jogalkotó szerv, ezért nem tudja szabályozni a Pálma nyitva tartását. A csendháborítás ellen már többet tudnak tenni, de ebben az esetben is maximum annyit, hogy lehalkíttatják a zenét. Mivel a Batthyány utcán lakóknak viszont a hangoskodó fiatalokkal van problémája, akik ráadásul sokszor nem is a presszó területén tartózkodnak, így a rendőrség nem tud mit tenni. A gépjárműveket sem tudják bizonyos időkeretek között kitiltani a belvárosból, viszont az már más kérdés, ha olyan kocsikat találnak, amiken illegális átalakításokat végeztek. Ezesetben intézkedni tudnak a járőrök. Fekete azt is elmondta, hogy már tervezik egy olyan eszköz beszerzését, amivel mérni tudják, hogy milyen hangos egy kocsi, ugyanis ezt a jogszabályok behatárolták.

 

Fekete után dr. Szijártó Valéria főjegyző vette át a szót, aki már elmondta, hogy a városnak nincs hatásköre behatárolni, hogy egy szórakozóhely mitől meddig lehet nyitva. A vállalkozók a vállalkozói szabadság jegyében erről maguk dönthetnek, mindössze bejelentési kötelezettségük van a város felé. Ezt csak nagyon indokolt esetben befolyásolhatja a város, például akkor, ha a kihallatszó hangzavar veszélyes a környéken élőkre. Ezt is bizonyítékokkal kell alátámasztania a lakóknak, ami szintén nehéz ügy. A főjegyzőt egyébként már tavaly megkeresték a lakók, ők videót is készítettek bizonyítékként, ám ez nem volt használható.

Ezen felül egyébként még a képviselő-testület hozhatna határozatot, de ez minden szórakozóhelyre kihatna a város területén.

Szabó Lajos a válaszokat megköszönte, majd elmondta, hogy örömmel vette, hogy egy konstruktív beszélgetés indult el az ülésen, reméli, ez a jövőben is folytatódhat.

Ezt követően Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) tett fel néhány kérdést az alezredesnek. Németh elsősorban arra kérdezett rá, hogy a traffipaxon kívül milyen eszközökkel tudják biztosítani a közlekedési rendet az egyenruhások, valamint, hogy mit tesznek azért, hogy megtartsák a rendőrség humánerőforrását. Fekete elmondta, hogy nem sok lehetősége van a rendőrségnek megszabni a munkatársai fizetését, ezt szolgálati törvény határozza meg, az ország pedig jelenleg ennyit bír el. Németh szerint ezért nem szabadna a kormánypártiaknak pökhendien több tízmilliós órával a kezükön eldönteni, hogy egy rendőr, vagy egy tanár miért kapjon ilyen alacsony fizetést.

 

A rendőralezredes emellett úgy látja, idén nagyobb kihívás lesz a közlekedési rendbiztonság, mint korábban. A rendőrök ugyanis úgy látják, egyre több a sofőr az utakon, egyre fiatalabbak kapnak jogosítványt, ráadásul a magyar vezetési kultúra is hagy kivetnivalókat maga után. Fekete elmondta, hogy a traffipax napi öt órában figyeli a közlekedőket, emellett kamerás kocsival is tudják figyelni Sárváron és a környékén autózókat. Fekete szerint viszont addig nem tudják megakadályozni a baleseteket, amíg a fejekben nincs rend. Németh szerint a prevenciót oktatással, hirdetésekkel kellene megoldani.

A rendőralezredes beszámolója után Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester vette át a szót, ő elmondta, hogy a Batthyány utcán hangoskodók problémája egy örök probléma, ő személyesen már húsz éve próbál rá megoldást találni. A polgármester viszont úgy látja, hogy az emberek egyre türelmetlenebbek is egymással, ezért hallanak mostanában egyre többet a főutcáról. A közlekedéshez pedig annyit tett hozzá, hogy nem sok reményt fűt a vezetési morál javulásához, mivel most is vannak olyanok, akik a vasúti átkelők sorompójának piros jelzése ellenére is átmennek. De ez Kondora szerint nem sárvári mentalitás, az egész világon ilyenek a sofőrök. A polgármester pedig még hozzátette, hogy úgy érzi, a lakók sokkal többnek látják a balesetek számát, mint az valójában megtörténik, ezért szerinte a médiának is pozitívabb képet kellene mutatnia a közlekedőkről.

 

A folytatásban a képviselők a sárvári gyógyfürdő igazgatójának, Kántás Zoltánnak a beszámolóját hallgatták meg. Kántás elmondta, hogy a pandémia ellenére sikeresnek mondható a fürdő tavalyi éve. A járvány alatt gyakorlatilag az összes munkavállalóját meg tudta tartani a fürdő, idén pedig már a 2019-es számok 93 százalékát tudják produkálni. Németh Zsolt rákérdezett Kántástól, hogy vannak-e bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók a fürdőn, az igazgató elmondta, hogy csak tavaly 21 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, idén már történt egy 5 százalékos emelés, és július elsején további 15 százalékot emelnek. A szakembergárda biztosított a fürdőben. Ezután a képviselők elfogadták a városgondnokság, valamint a Sárvári Média beszámolóit is.

 

Őket követte a Sportfólió Kft. igazgatója, Vámos Zoltán. Tőle Németh Zsolt azt kérdezte, hogy hogy látja, mit látnak a városlakók a Sportfólió működéséből. Vámos elmondta, hogy a korlátozások ellenére tavaly a Sárvár Arénában több mint 31, a ZeneHázában több mint 5, a piacon pedig több mint 60 ezer vendégük volt. A mozis piac a járvány hatására teljesen átalakult, még mindig nagyon kevés film érkezik a vászonra, ami tömegesen vonzaná a nézőket. Tavaly egyébként 11 ezer néző ment moziba Sárváron, idén ennek eddig a 13 százalékát tudták hozni. Németh szerint a beszámolóból kiderül, hogy a Sportfólió munkáját többen érik, mint a Sárvári Médiáét, ezért úgy gondolja, át kéne gondolni, hogy melyik cégbe mennyit fektet az önkormányzat.

 

A továbbiakban a képviselők az ügyvezetők alapbérének felülvizsgálatáról döntöttek. A fürdő igazgatója 15, a városgondnokságé 8, a Sárvár Média ügyvezetője 10, a Sportfólió vezetője pedig 7,7 százalékos emelést kapott. A szavazás előtt ismét Németh Zsolt kért szót, aki elmondta, hogy nagyban egyetért az emeléseket illetően, viszont arra kérte Kondora Istvánt, hogy mondja el, pontosan mennyit keres a Sárvár Média ügyvezetője. Kondora hirtelen nem tudott konkrét adatot mondani, megígérték a képviselőnek, hogy a jövő héten kiadják számára az adatokat. Németh szerint meg kell mutatni, hogy az ügyvezető mennyit keres, hogy a városlakók eldönthessék, arányos-e az ő keresete mondjuk egy tanáréval, vagy tűzoltóéval.

Változott a 2022-es költségvetése is a városnak, az eddigi 5,6 milliárd helyett már 6,4 milliárdból gazdálkodhat a város. A 800 milliós eltérést különböző kormányzati források és pályázati pénzek jelentik, Kondora példaként sorolta fel a Bercsényi utcát, amire 300 milliót fordítanak, és a Fekete-híd utca átemelőjének kiépítését, ami szintén 300 millióból valósul meg.

Az ülés végén ismét Szabó Lajos kért szót, aki újból Farkas János kéréseit adta át a képviselőknek. Elmondta, hogy Farkas azzal az örökös problémával is találkozott, hogy a Batthyány utcán nehéz a közlekedés a parkoló autók, a biciklisek és a gyalogosok miatt. Az útszakaszt a közútkezelő tartja fent, ezért arra kéri Sárvár országgyűlési képviselőjét, Ágh Pétert (Fidesz-KNDP) hogy járjon utána a problémának. Farkas emellett kiemelte, hogy a vasúti felüljárónál kiépült zajvédő fal csak a Sárvár tábláig húzódik, ám azon túl is vannak még lakóházak, amiket már nem véd a zajtól a fal. Szabó pedig azt vetette fel, hogy a Fekete-híd utcában végzett beruházás miatt még mindig méretes helyen pótolni kell az aszfaltot. Ezen a szakaszon elég nagyot tud dobni az autón a kipótlásra váró rész, Kondora elmondta, hogy a beruházást június végén fejezik be. A közút viszont csak jövőre, legelőbb 2023 márciusában javítja ki a szakaszt, addig marad az akadály. A polgármester szerint egyébként nem is akkora probléma a hatalmas gödör, mivel a kivitelező kéthetente javítja, emellett pedig a forgalmat is lassítja.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Végül Klimits István (független) szólalt fel, aki szintén Farkas János kérését adta át. A képviselőjelölt ugyanis abba a problémába is beleütközött, hogy csak egy zebra van a Gárdonyi Géza utcában, több kellene. Illetve Klimits kerületében két játszótér is található, ám ezek nincsenek körbekerítve, a városvezetéstől azt kérte, pótolják a kerítést, hogy a gyermekek ne tudjanak kiszaladni, esetleg egy autó elé. Klimits azt is felvetette, hogy idén elmaradt a 12-24 órás futás a Nádasdy-vár körül. Kondora elmondta, hogy ő gondolta úgy, hogy idén nem rendezik meg a versenyt, mivel három héttel a rendezvény előtt nem tudta már befogadni a rendezők dokumentumait. A polgármester viszont jelezte, hogy elkészült a futókör a Csónakázó-tó körül, ahol idén megtartották a futókörök országos napját. Sárvár 13 várossal versengett, végül az ötödik helyen zárt.

Kondora végül jelezte, hogy a Fidesz-KDNP is indít jelöltet az időközi választáson, aki szintén már előállt a problémákkal. A Gárdonyi utca zebrája például már előrehaladott állapotban van, a többi felvetést pedig erőteljesen megvizsgálják majd, és pénzügyi lehetőségek keretében megoldják őket.

Szólj hozzá!

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.

Január másodikán sztrájkolnak az autóbuszvezetők

A SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye.

Eldőlt a kérdés: az Európai Bizottság az uniós pénzek befagyasztását javasolja

Magyarországon elsősorban a korrupció jelent problémát, a 7-es cikk szerint indul eljárás az országgal szemben.