Idén is közpénzmilliókat kaptak a fideszes arcokkal feltöltött szombathelyi egyesületek

Nagy Donát 2022-06-10 10:53:05
Sokat segíthet a kormányzati pénzosztásnál, ha a Fidesz szombathelyi emberei is a szervezet körül ólálkodnak.

Gál-Binger Lívia Erzsébet civil szervezete, a Női Erőforrás Társaság Egyesület idén 11 millió forint közpénzt kapott a kormányzati Városi Civil Alapból. Ez az a rendszer, amit a civil egyesületek támogatására létrehozott Norvág Alap kiűzése után indítottak.

Csakhogy míg korábban a Norvég Alapból a pályázati alapon akár 2-300 ezer forintot is lehetett nyerni, most csak milliókat osztogatnak, főleg fideszes egyesületeknek. Ez azért is probléma, mert sok egyesület csodákat tesz akár pár százezer forintból is, a fideszes egyesületek viszont sokszor a semmiért kapnak milliókat.

Gál-Binger neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy ő a szombathelyi Fidesz alelnökének, Gál Sándornak a felesége. Az egyesület célja a hivatalos leírás szerint

a nők vállalkozási kedvének elősegítése, jogkövető és törvénytisztelő vállalkozási kultúra megismertetése olyan célból, hogy ezáltal az üzleti élet egyenjogú és piacképes szereplőivé válhassanak.

A szervezetnek ugyan van honlapja, az viszont jó ideje nem frissült már. Mivel nincsenek időpontok a megjelenített "híreknél", így az egyszeri olvasó nem tudja, hogy a láthatóan kormányzati promószövegek tulajdonképpen milyen időpontra érvényesek. De nem csak az összeollózott hírek vannak magukra hagyva, a weboldal szerint az egyesület utolsó rendezvénye 4 éve volt. A Galériában 5 kép szerepel, ebből 2 Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselőt ábrázolja.

De hagyjuk is a honlapot, hiszen Facebook-oldaluk is van. Itt azonban szintén még tavaly tavaszi az utolsó bejegyzés.

Gál-Binger egyesületét 2016-ban alapították, és már 2017-ben, azaz egy év múlva rögtön 200 milliós pályázatot nyertek el a Savaria Család és Karrierpont nevű konzorcium létrehozására. A tömörülés tagja a Női Erőforrás Társaság Egyesületen kívül a Szülőföld Kulturális, Sport Pénzügyi Fogyasztóvédelmi és Örökségvédelmi Egyesület, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft., illetve a Vas Megyei Kormányhivatal. Saját magukról azt írják, hogy

hozzá kívánunk járulni a nők foglalkoztatottsága növeléséhez, egyben a gyerekvállalási kedv fokozásához egyaránt. Küldetésünk, a nők munkavállalásának elősegítése, a család és munka összeegyeztetésének előmozdítása, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése.

A "CsakPont"-nak szintén van honlapja, ám ez is magára van hagyva, a "Rendezvényeink" menüpontban egy 2019-es esemény a legfrissebb, igaz, a pandémia sok tervet átírt a közelmúltban. A 200 millió forintba kerülő kvázi programsorozat jelenlegi működéséről azonban nem vagyuk meggyőződve.

A 200 millió megszerzése után 2021-ben 8 millió, idén pedig a cikk elején említett 11 millió forint közpénzt nyerték el. Ez egyébként a maximálisan kiosztható összeg, ugyanis ingatlanra, felújításra, programszervezésre és kommunikációra legfeljebb ennyit lehet odaítélni, míg eszközbeszerzésre 6, gépjármű vásárlásra pedig 7 milliós az adható közpénz.

Arról, hogy jelenleg mivel foglalkozik a Női Erőforrás Társaság Egyesület és a CsakPont, illetve mire fogják konkrétan fordítani a megítélt milliókat, e-mailben érdeklődtünk. Ez azonban nem is volt olyan egyszerű, mivel az egyesület fellelhető e-mail címe sem él már, onnan visszapattant a levelünk. Így kénytelenk voltunk egy másik, Gmail-es címre is elküldeni levelünket, azonban válasz innen sem érkezett.

De akad még olyan Fideszhez köthető egyesület, akik szintén kaptak pénzt az idei alapból.

Ahogyan tavaly, idén is jutalmazták a Polgári Egyesület Szombathelyért nevű szervezetet. Róluk írtunk már bővebben, képviselője az a Horváth Csaba, aki korábban szintén a Fidesz szombathelyi alelnöke volt, 2010 és 2014 között pedig önkormányzati képviselő is. Ők a tavalyi 8 millió után idén szintén a maximálisan adható 11 millió forinttal gyarapodtak ebből a kalapból.

De itt van a Polgárok a Városért Egyesület is, akik 7 millió forintot szereztek meg. A szervezet szintén több szállal kötődik a kormánypárthoz, szűk egy hónappal a 2019-es önkormányzati választás előtt alakult meg Szombathelyen. Képviselője Horváth Zsolt, aki 1998 és 2010 között bent ült a városi közgyűlés fideszes frakciójában, két évig pedig a Fidesz szombathelyi elnöke is volt. Helyettese, Breznovits István alelnök egy ideig ugyancsak a Fidesz városi elnöke volt, illetve a megyei közgyűlés fideszes elnökének személyi titkáraként is dolgozott. A szervezet egyébként a legutóbb a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiválasztásáért kampányolt az aktuális, helyi fideszes politikusokkal.

A különös pénzosztás a legutóbbi, májusi szombathelyi közgyűlésen is téma volt. Putz Attila (Éljen Szombathely) önkormányzati képviselő szerint ugyanis ismét politikai alapon lettek ezek a pályázatok elbírálva.

A szombathelyi civil egyesületek nagy része nem jutott hozzá párszázezer forintos kérésükhöz. Helyettük ismét több millió forintos nyertesek lettek. Szombathelyen nagyon jó, ha egy egyesület neve "polgárival" kezdődik

– mondta a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke.

Szombathelyen egyébként van egy másik támogatási lehetőség azon egyesületek számára, akiknek a kormány nem oszt lapot. Az Önkormányzati Támogató Rendszerban (ÖTR) közel 300 alapítvány és egyesület van regisztrálva, akik kaptak vagy kapnak valamilyen támogatást a várostól. Szombathely Civil Alapja jelenleg 12 millió forint összesen, ami ugyan nem sok, és erre nagyjából 80 egyesület pályázik. Viszont a többségük, azaz szinte mindenki nyer is valamennyi pénzt.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.