Idén is közpénzmilliókat kaptak a fideszes arcokkal feltöltött szombathelyi egyesületek

Nagy Donát 2022-06-10 10:53:05
Sokat segíthet a kormányzati pénzosztásnál, ha a Fidesz szombathelyi emberei is a szervezet körül ólálkodnak.

Gál-Binger Lívia Erzsébet civil szervezete, a Női Erőforrás Társaság Egyesület idén 11 millió forint közpénzt kapott a kormányzati Városi Civil Alapból. Ez az a rendszer, amit a civil egyesületek támogatására létrehozott Norvág Alap kiűzése után indítottak.

Csakhogy míg korábban a Norvég Alapból a pályázati alapon akár 2-300 ezer forintot is lehetett nyerni, most csak milliókat osztogatnak, főleg fideszes egyesületeknek. Ez azért is probléma, mert sok egyesület csodákat tesz akár pár százezer forintból is, a fideszes egyesületek viszont sokszor a semmiért kapnak milliókat.

Gál-Binger neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy ő a szombathelyi Fidesz alelnökének, Gál Sándornak a felesége. Az egyesület célja a hivatalos leírás szerint

a nők vállalkozási kedvének elősegítése, jogkövető és törvénytisztelő vállalkozási kultúra megismertetése olyan célból, hogy ezáltal az üzleti élet egyenjogú és piacképes szereplőivé válhassanak.

A szervezetnek ugyan van honlapja, az viszont jó ideje nem frissült már. Mivel nincsenek időpontok a megjelenített "híreknél", így az egyszeri olvasó nem tudja, hogy a láthatóan kormányzati promószövegek tulajdonképpen milyen időpontra érvényesek. De nem csak az összeollózott hírek vannak magukra hagyva, a weboldal szerint az egyesület utolsó rendezvénye 4 éve volt. A Galériában 5 kép szerepel, ebből 2 Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselőt ábrázolja.

De hagyjuk is a honlapot, hiszen Facebook-oldaluk is van. Itt azonban szintén még tavaly tavaszi az utolsó bejegyzés.

Gál-Binger egyesületét 2016-ban alapították, és már 2017-ben, azaz egy év múlva rögtön 200 milliós pályázatot nyertek el a Savaria Család és Karrierpont nevű konzorcium létrehozására. A tömörülés tagja a Női Erőforrás Társaság Egyesületen kívül a Szülőföld Kulturális, Sport Pénzügyi Fogyasztóvédelmi és Örökségvédelmi Egyesület, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft., illetve a Vas Megyei Kormányhivatal. Saját magukról azt írják, hogy

hozzá kívánunk járulni a nők foglalkoztatottsága növeléséhez, egyben a gyerekvállalási kedv fokozásához egyaránt. Küldetésünk, a nők munkavállalásának elősegítése, a család és munka összeegyeztetésének előmozdítása, a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése.

A "CsakPont"-nak szintén van honlapja, ám ez is magára van hagyva, a "Rendezvényeink" menüpontban egy 2019-es esemény a legfrissebb, igaz, a pandémia sok tervet átírt a közelmúltban. A 200 millió forintba kerülő kvázi programsorozat jelenlegi működéséről azonban nem vagyuk meggyőződve.

A 200 millió megszerzése után 2021-ben 8 millió, idén pedig a cikk elején említett 11 millió forint közpénzt nyerték el. Ez egyébként a maximálisan kiosztható összeg, ugyanis ingatlanra, felújításra, programszervezésre és kommunikációra legfeljebb ennyit lehet odaítélni, míg eszközbeszerzésre 6, gépjármű vásárlásra pedig 7 milliós az adható közpénz.

Arról, hogy jelenleg mivel foglalkozik a Női Erőforrás Társaság Egyesület és a CsakPont, illetve mire fogják konkrétan fordítani a megítélt milliókat, e-mailben érdeklődtünk. Ez azonban nem is volt olyan egyszerű, mivel az egyesület fellelhető e-mail címe sem él már, onnan visszapattant a levelünk. Így kénytelenk voltunk egy másik, Gmail-es címre is elküldeni levelünket, azonban válasz innen sem érkezett.

De akad még olyan Fideszhez köthető egyesület, akik szintén kaptak pénzt az idei alapból.

Ahogyan tavaly, idén is jutalmazták a Polgári Egyesület Szombathelyért nevű szervezetet. Róluk írtunk már bővebben, képviselője az a Horváth Csaba, aki korábban szintén a Fidesz szombathelyi alelnöke volt, 2010 és 2014 között pedig önkormányzati képviselő is. Ők a tavalyi 8 millió után idén szintén a maximálisan adható 11 millió forinttal gyarapodtak ebből a kalapból.

De itt van a Polgárok a Városért Egyesület is, akik 7 millió forintot szereztek meg. A szervezet szintén több szállal kötődik a kormánypárthoz, szűk egy hónappal a 2019-es önkormányzati választás előtt alakult meg Szombathelyen. Képviselője Horváth Zsolt, aki 1998 és 2010 között bent ült a városi közgyűlés fideszes frakciójában, két évig pedig a Fidesz szombathelyi elnöke is volt. Helyettese, Breznovits István alelnök egy ideig ugyancsak a Fidesz városi elnöke volt, illetve a megyei közgyűlés fideszes elnökének személyi titkáraként is dolgozott. A szervezet egyébként a legutóbb a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kiválasztásáért kampányolt az aktuális, helyi fideszes politikusokkal.

A különös pénzosztás a legutóbbi, májusi szombathelyi közgyűlésen is téma volt. Putz Attila (Éljen Szombathely) önkormányzati képviselő szerint ugyanis ismét politikai alapon lettek ezek a pályázatok elbírálva.

A szombathelyi civil egyesületek nagy része nem jutott hozzá párszázezer forintos kérésükhöz. Helyettük ismét több millió forintos nyertesek lettek. Szombathelyen nagyon jó, ha egy egyesület neve "polgárival" kezdődik

– mondta a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke.

Szombathelyen egyébként van egy másik támogatási lehetőség azon egyesületek számára, akiknek a kormány nem oszt lapot. Az Önkormányzati Támogató Rendszerban (ÖTR) közel 300 alapítvány és egyesület van regisztrálva, akik kaptak vagy kapnak valamilyen támogatást a várostól. Szombathely Civil Alapja jelenleg 12 millió forint összesen, ami ugyan nem sok, és erre nagyjából 80 egyesület pályázik. Viszont a többségük, azaz szinte mindenki nyer is valamennyi pénzt.

Szólj hozzá!

Putyin katasztrófa veszélyére figyelmeztette Macront a zaporizzsjai atomerőmű miatt

Európa legnagyobb nukleáris létesítményének hat reaktora közül jelenleg csak kettő működik.

Nyolc hektáron ég az aljnövényzet a XVIII. kerületben

Lakóházakat is veszélyeztetnek a lángok.

A rendőrség megtiltotta, hogy traktorok vonuljanak holnap Budapesten

"A véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem."

Elmarad a légi parádé augusztus 20-án

Viharos időre készülnek a holnap.

Dinamikusan zajlik a beutazó turizmus visszaépülése a járvány után Magyarországon

Annak ellenére is, hogy a háború miatt elmaradnak az ukrán és az orosz turisták.

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.