Hiába létezik papíron a civil egyesületnek szánt állami támogatás, ha azokat szinte csak kormánypártiak kapják

Nagy Donát 2021-10-02 15:28:00
A szombathelyi fideszesek jól járnak, a többiek nem.

Sok civil egyesület jelezte nekem Szombathelyen, hogy pályázott a Miniszterelnökség által kiírt 4,4 milliárd keretű Városi Civil Alap pályázatra

- írja Putz Attila (Éljen Szombathely!) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke a Facebook-oldalán. Szerinte a pályázó civil egyesületek sokat dolgoztak a pályázataikon, akik amúgy - ritka kivételtől eltekintve - társadalmi munkában, fizetés nélkül végzik a tevékenységüket az egyesületek vezetőségeiben. Természetesen kifejezetten pályázatíróra nem tudnak pénzt költeni a civil egyesületek.

Nagyon örültek az eddig példátlan pályázati lehetőségnek, és nagy reményekkel tették a dolgukat szabadidejük terhére. Sajnos mindhiába!

- folytatta a bejegyzést Putz, majd azt írta, hogy 6 egyesület nyert 8 millió forint támogatást Szombathelyen, akik valószínűleg nem maguk készítették a pályázatukat, hanem profi pályázatíróval, aki maximum pontszámokat kapott minden pályázatára.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

A bejegyzés szerint végül összesen 50 millió forintból 7 egyesület kapott támogatást a nagyjából 700 szombathelyi civil szervezetből.

A nyertes egyesületek vezetői közül többen köztudottan kormánypárti emberek.

Egyetlen dolgot tudok javasolni a civil szervezetekben dolgozó barátaimnak. Keressék meg ezt a profi pályázatírót, amennyiben szeretnének az állam által biztosított pályázatokból támogatást kapni. Kérjenek ebben segítséget a mostani nyertes egyesületek vezetőitől

- írja kicsit lehangoló realizmussal a bizottság elnöke.

A mellékelt táblázat szerint közpénzt kapott például:

  • a Polgári Egyesület Szombathelyért 8 millió forintot, aminek elnöke Horváth Csaba, a Fidesz tagja, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 közötti önkormányzati képviselő,
  • a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szintén 8 milliót, aminek elnöke Sátory Károly, jelenleg is fideszes önkormányzati képviselő és Stop Gyurcsány aláírásgyűjtő,
  • újabb 8 millió forint ment a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesületnek, aminek elnöke Farkas Csaba, aki szintén ezer szállal kötődik a Fideszhez, 2014-ben önkormányzati képviselőnek is indult a kormánypárt támogatásával,
  • a Női Erőforrás Társaság Egyesület is kapott 8 milliót, ennek vezetője pedig Gál-Binger Lívia Erzsébet, Gál Sándor felesége, aki a Fidesz másik városi alelnöke és Bucsu polgármestere, valamint a már állami fenntartású Haladás Sportkomplexum igazgatója,
  • ugyan csak 2 millió forint, de akkor is érkezett a Vas Megyei Turizmus Szövetséghez, ennek vezetője Dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés fideszes tagja.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A bejegyzés végén Putz kijelenti, hogy a Szombathely MJV Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága által, összesen 12 millió forintos forrásból kiírt Kulturális és Civil Alap pályázatokhoz viszont nem kell pályázatíró, de ha kell valakinek segítség, akkor forduljon bizalommal a civil referenshez, a hivatal civil ügyintézőihez vagy közvetlenül hozzá.

Szeretnénk 60-80 egyesületnek támogatást biztosítani ebből a keretből

- zárja bejegyzését a szombathelyi képviselő.

A szombathelyieknél amúgy még jobban járt Bebes István, Körmend fideszes polgármestere, aki szintén kapott pénzt, 15 millió forintot.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.