Hiába létezik papíron a civil egyesületnek szánt állami támogatás, ha azokat szinte csak kormánypártiak kapják

Nagy Donát 2021-10-02 15:28:00
A szombathelyi fideszesek jól járnak, a többiek nem.

Sok civil egyesület jelezte nekem Szombathelyen, hogy pályázott a Miniszterelnökség által kiírt 4,4 milliárd keretű Városi Civil Alap pályázatra

- írja Putz Attila (Éljen Szombathely!) szombathelyi önkormányzati képviselő, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke a Facebook-oldalán. Szerinte a pályázó civil egyesületek sokat dolgoztak a pályázataikon, akik amúgy - ritka kivételtől eltekintve - társadalmi munkában, fizetés nélkül végzik a tevékenységüket az egyesületek vezetőségeiben. Természetesen kifejezetten pályázatíróra nem tudnak pénzt költeni a civil egyesületek.

Nagyon örültek az eddig példátlan pályázati lehetőségnek, és nagy reményekkel tették a dolgukat szabadidejük terhére. Sajnos mindhiába!

- folytatta a bejegyzést Putz, majd azt írta, hogy 6 egyesület nyert 8 millió forint támogatást Szombathelyen, akik valószínűleg nem maguk készítették a pályázatukat, hanem profi pályázatíróval, aki maximum pontszámokat kapott minden pályázatára.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

A bejegyzés szerint végül összesen 50 millió forintból 7 egyesület kapott támogatást a nagyjából 700 szombathelyi civil szervezetből.

A nyertes egyesületek vezetői közül többen köztudottan kormánypárti emberek.

Egyetlen dolgot tudok javasolni a civil szervezetekben dolgozó barátaimnak. Keressék meg ezt a profi pályázatírót, amennyiben szeretnének az állam által biztosított pályázatokból támogatást kapni. Kérjenek ebben segítséget a mostani nyertes egyesületek vezetőitől

- írja kicsit lehangoló realizmussal a bizottság elnöke.

A mellékelt táblázat szerint közpénzt kapott például:

  • a Polgári Egyesület Szombathelyért 8 millió forintot, aminek elnöke Horváth Csaba, a Fidesz tagja, a párt városi alelnöke, 2010 és 2014 közötti önkormányzati képviselő,
  • a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület szintén 8 milliót, aminek elnöke Sátory Károly, jelenleg is fideszes önkormányzati képviselő és Stop Gyurcsány aláírásgyűjtő,
  • újabb 8 millió forint ment a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesületnek, aminek elnöke Farkas Csaba, aki szintén ezer szállal kötődik a Fideszhez, 2014-ben önkormányzati képviselőnek is indult a kormánypárt támogatásával,
  • a Női Erőforrás Társaság Egyesület is kapott 8 milliót, ennek vezetője pedig Gál-Binger Lívia Erzsébet, Gál Sándor felesége, aki a Fidesz másik városi alelnöke és Bucsu polgármestere, valamint a már állami fenntartású Haladás Sportkomplexum igazgatója,
  • ugyan csak 2 millió forint, de akkor is érkezett a Vas Megyei Turizmus Szövetséghez, ennek vezetője Dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés fideszes tagja.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A bejegyzés végén Putz kijelenti, hogy a Szombathely MJV Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága által, összesen 12 millió forintos forrásból kiírt Kulturális és Civil Alap pályázatokhoz viszont nem kell pályázatíró, de ha kell valakinek segítség, akkor forduljon bizalommal a civil referenshez, a hivatal civil ügyintézőihez vagy közvetlenül hozzá.

Szeretnénk 60-80 egyesületnek támogatást biztosítani ebből a keretből

- zárja bejegyzését a szombathelyi képviselő.

A szombathelyieknél amúgy még jobban járt Bebes István, Körmend fideszes polgármestere, aki szintén kapott pénzt, 15 millió forintot.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.