Egyre keményebb a „Harmadik műszak"

KORG . 2022-06-05 12:01:00
Csattanóval zárult a rendészetis kibocsátás Körmenden.

Most is nagy sikerrel vetítik a tévék az ezredforduló sztársorozatát, a Harmadik műszakot (Third Watch). Ez a New York-i rendőrök, tűzoltók és mentők – helytelenül: mentősök – életét, munkáját hozta képernyőre.

Nálunk nincs New York, de van emelkedő bűnözés, társadalmi nyugtalanság és összeomló egészségügy. Nincs olyan tűzoltó (katasztrófavédelmis), aki ezt slagozni tudná...

 

De nem ez a kissé borús kép uralta a Körmendi Rendvédelmi Technikum négy osztályát kibocsátó ünnepségét. 2019-hez képest feltűnt, hogy kevesebb a végzős, azaz kevesebb a leendő rendőr és a szakterületen dolgozni kívánó fiatal. Ez persze messze nem körmendi probléma.

Ugyanis az elmúlt években, az úgynevezett Y- generáció belépésével alapvetően megváltozott a helyzet a rendvédelmi képzésében is. Egy korábbi, szintén körmendi nemzetközi konferencián hangzott el szlovén és osztrák rendőri vezetőktől, hogy küzdenek a létszámhiánnyal és egyre nehezebb erre a pályára csábítani a fiatalokat.

Tény, hogy míg a covidos korszak előtt akár válogathattak is a jelentkezők közül - ha valaki kiesett, volt „tartalék" – ma már nincs így.  

 

Az okokra a kibocsátó ünnepség szónoka, Molnár Gábor rendőr dandártábornok adott némi eligazítást. Kijelentette a 2 éves képzést sikerrel letudó végzősök előtt, hogy a „Rendőri pálya nagyon nehéz és ha valaki tudni akarja, hogy milyen a társadalom közérzete, akkor szóljon egy rendőrnek és reális képet alkothat". Mivel ők vannak nap mint nap az utcán, a frontvonalban.

A főrendőr elmondta, hogy a nehézségekért „cserébe" a végzősök egy nagyon összetartó, egymásért kiálló közösségbe kerülnek. A fizetés lehetne több, a körülmények lehetnének jobbak, de amíg ez megvalósul, addig is helyt kell állni.

„Megváltozott a világ. Új, kemény kihívások jelentek meg. Válság, háború, félelem. Ezek nyugtalanságot kelthetnek a társadalomban. Amikor önök kimennek a a szolgálati helyükre, szembesülni fognak a nem mindig pozitív közhangulattal. Önöknek minden helyzetben a jog talaján és az igazság pajzsán kell állniuk".  

 

Hollósi Gábor rendőr ezredes, az intézmény parancsnoka lapunknak elmondta, hogy idén összesen 141 tanulót bocsátottak ki, azaz helyeztek hivatásos állományba. Úgy fogalmazott, hogy a képzésnek szüntelen felelnie kell az új kihívásokra, így állandóan „frissítenek". Hangsúlyozta, a körmendi rendészetiben az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések voltak. Az oktatói gárda összeszokott, magas nívót képvisel.

Ugyanakkor tény, hogy egyre csökken az érdeklődés a rendőri pálya iránt. Demográfiai hatások is közrejátszanak ebben, hiszen tavaly például 30 százalékkal csökkent hazánkban az érettségizők száma. A felvételinél megmutatkozik a fizikai felkészültség hanyatlása és egyre több a mentális probléma.

Az ünnepség vége nagy csattanót hozott. Kiszólították Pintér Virág hallgatót a tömegből, majd a végzős Takácsi-Nagy András János őrmester lépett mikrofonhoz. Szerelmet vallott a lánynak, aztán letérdelt és átnyújtotta az aranygyűrűt. Az éljenzésbe beleremegtek a sokat látott intézmény falai...

Vajon mit lépett volna minderre Boscorelli őrmester? 

Szólj hozzá!

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.