A győri önkormányzat már nem többségi tulajdonosa a MOBILIS-nak

Papp László Tamás 2022-06-03 14:25:00
Az egyetemé lett az interaktív kiállítóteret üzemeltető cég 80 százaléka.

Döntött ma délelőtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága, melynek következtében a Széchenyi István Egyetem által 100%-ban tulajdonolt PANNON FAMULUS Kft-hez kerül át a MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft-ben, a város tulajdoni hányadából további 31 százaléknyi üzletrész

írja Facebook-bejegyzésében Borsi Róbert, a bizottság fideszes elnöke, hozzátéve: 

Ennek következtében a cég új tulajdonosi aránya a jövőben a következőképpen néz majd ki:

80% PANNON FAMULUS Kft.
20% Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Írtunk róla korábban, hogy hogy túladna az interaktív kiállítási központban őrzött 51 százalékos részesedésének valamekkora részén a városvezetés. 

Fontos kérdés volt tisztázni a bizottság ülésén, hogy a mostani üzletrész adás-vétel az ingatlanvagyont nem érinti, az teljes mértékben továbbra is a győri önkormányzat tulajdona marad.
Jelen határozat értelmében kizárólag az üzemeltető cég tulajdonosi szerkezetében áll be változás

– fogalmaz a testület elnöke.

A MOBILIS megalapításakor egy interaktív kiállító teret hoztak létre az alkotók, melyen keresztül érdekes és tudományos installációkat, kísérleteket mutattak be a látogatók, a turisták, valamint a diákok számára egyaránt. Napjainkra inkább jellemző, hogy elsősorban iskolás csoportok látogatják az intézményt, akik ezáltal olyan kísérleteken (fizikai, kémiai) vehetnek részt, melyekre az iskolai oktatás körében nem feltétlenül van lehetőség.

Az egyetem tovább kívánja fejleszteni, bővíteni a MOBILIS-t (melyre a „szerepe” miatt jóval nagyobb lehetősége is van), biztosítani fogja a zökkenőmentes üzemeltetést, ezzel is tehermentesítve az önkormányzat forrásait a fenntartás kötelezettség alól.

Véleményem szerint az oktatási főprofilú vállalkozás az egyetem keretein belül jó otthonra talál majd, még jobban ki tudja majd egészíteni azt a tudományos tevékenységet, mely a SZE-n folyik.
(Azzal együtt, hogy a város továbbra is megőrzi majd az üzemeltető cég 20%-os tulajdonrészét.)

A mai döntés értelmében átalakul a felügyelőbizottság szerkezete is, melybe ezidáig 2 főt delegált a város, 1-et pedig az egyetem, ez az arány most az inverzére változik. A könyvvizsgálatot pedig a Stefano Reddo Kft. fogja végezni

– zárta posztját Borsi Róbert.

Az Új Szó Nálunk szerint rendkívüli bizottsági ülésen két tag, Balla Jenő (Civil Összefogás) és Kun András (DK) emelt szót az üzlet ellen, mindkettőjük gyakorlatilag ugyanazt kérte számon: szerintünk értéket veszít a város azzal, hogy a 31 százalékot 930 ezerért értékesíti. Nem magával az üzlettel és a szándékkal volt bajuk, hisz ők  is látták, hogy Győr évről évre kevesebb pénzt tett be a Mobilis működtetésébe, idén pedig már semmit; hanem az, hogy a megállapodást nem előzte meg értékbecslés – szerintük.  

A bizottság kormánypárti elnöke, Borsi Róbert, illetve a városháza illetékese is azt mondta ezzel szemben, hogy névértéken adják el a 31 százalékot. Dőry Tibor, a Mobilis ügyvezetője pedig hozzátette: cserébe azért, hogy a kft-ben nyolcvan százalékos tulajdonrésze lesz az egyetemnek, a campus ígéretet tett arra, hogy kiegészíti a működéshez szükséges költségeket, illetve beleteszi a szükséges önrészt a pályázatokhoz, ha kell.  

Kun András ezt kevesellte, az ő számításainak alapja a működtető kft tőkéje volt, ami 171 millió forint. Ennek 31 százaléka szerinte 50 millió, így a 930 ezer forint ennél a műveletnél nincs arányban a valós piaci értéknél. Nyilván lehet így is számolni, de az is tény, hogy a város, amely korábban tízmilliós nagyságrendű támogatást adott a működéshez, idén már kiszállt.  

Balla Jenő név szerinti szavazást kért a már hivatkozott értékvesztés miatt, a bizottságól ő és Kun szavazott nemmel, a többiek elfogadták az előterjesztést. A Mobilis (az épület és a benne lévő berendezések) továbbra is a város tulajdonát képezik, 2024-ig ezen a tényen nem is lehet változtatni. A működtetés nagyobb hányada lett innentől az egyetemé.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.