A győri önkormányzat már nem többségi tulajdonosa a MOBILIS-nak

Papp László Tamás 2022-06-03 14:25:00
Az egyetemé lett az interaktív kiállítóteret üzemeltető cég 80 százaléka.

Döntött ma délelőtt a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága, melynek következtében a Széchenyi István Egyetem által 100%-ban tulajdonolt PANNON FAMULUS Kft-hez kerül át a MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft-ben, a város tulajdoni hányadából további 31 százaléknyi üzletrész

írja Facebook-bejegyzésében Borsi Róbert, a bizottság fideszes elnöke, hozzátéve: 

Ennek következtében a cég új tulajdonosi aránya a jövőben a következőképpen néz majd ki:

80% PANNON FAMULUS Kft.
20% Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata

Írtunk róla korábban, hogy hogy túladna az interaktív kiállítási központban őrzött 51 százalékos részesedésének valamekkora részén a városvezetés. 

Fontos kérdés volt tisztázni a bizottság ülésén, hogy a mostani üzletrész adás-vétel az ingatlanvagyont nem érinti, az teljes mértékben továbbra is a győri önkormányzat tulajdona marad.
Jelen határozat értelmében kizárólag az üzemeltető cég tulajdonosi szerkezetében áll be változás

– fogalmaz a testület elnöke.

A MOBILIS megalapításakor egy interaktív kiállító teret hoztak létre az alkotók, melyen keresztül érdekes és tudományos installációkat, kísérleteket mutattak be a látogatók, a turisták, valamint a diákok számára egyaránt. Napjainkra inkább jellemző, hogy elsősorban iskolás csoportok látogatják az intézményt, akik ezáltal olyan kísérleteken (fizikai, kémiai) vehetnek részt, melyekre az iskolai oktatás körében nem feltétlenül van lehetőség.

Az egyetem tovább kívánja fejleszteni, bővíteni a MOBILIS-t (melyre a „szerepe” miatt jóval nagyobb lehetősége is van), biztosítani fogja a zökkenőmentes üzemeltetést, ezzel is tehermentesítve az önkormányzat forrásait a fenntartás kötelezettség alól.

Véleményem szerint az oktatási főprofilú vállalkozás az egyetem keretein belül jó otthonra talál majd, még jobban ki tudja majd egészíteni azt a tudományos tevékenységet, mely a SZE-n folyik.
(Azzal együtt, hogy a város továbbra is megőrzi majd az üzemeltető cég 20%-os tulajdonrészét.)

A mai döntés értelmében átalakul a felügyelőbizottság szerkezete is, melybe ezidáig 2 főt delegált a város, 1-et pedig az egyetem, ez az arány most az inverzére változik. A könyvvizsgálatot pedig a Stefano Reddo Kft. fogja végezni

– zárta posztját Borsi Róbert.

Az Új Szó Nálunk szerint rendkívüli bizottsági ülésen két tag, Balla Jenő (Civil Összefogás) és Kun András (DK) emelt szót az üzlet ellen, mindkettőjük gyakorlatilag ugyanazt kérte számon: szerintünk értéket veszít a város azzal, hogy a 31 százalékot 930 ezerért értékesíti. Nem magával az üzlettel és a szándékkal volt bajuk, hisz ők  is látták, hogy Győr évről évre kevesebb pénzt tett be a Mobilis működtetésébe, idén pedig már semmit; hanem az, hogy a megállapodást nem előzte meg értékbecslés – szerintük.  

A bizottság kormánypárti elnöke, Borsi Róbert, illetve a városháza illetékese is azt mondta ezzel szemben, hogy névértéken adják el a 31 százalékot. Dőry Tibor, a Mobilis ügyvezetője pedig hozzátette: cserébe azért, hogy a kft-ben nyolcvan százalékos tulajdonrésze lesz az egyetemnek, a campus ígéretet tett arra, hogy kiegészíti a működéshez szükséges költségeket, illetve beleteszi a szükséges önrészt a pályázatokhoz, ha kell.  

Kun András ezt kevesellte, az ő számításainak alapja a működtető kft tőkéje volt, ami 171 millió forint. Ennek 31 százaléka szerinte 50 millió, így a 930 ezer forint ennél a műveletnél nincs arányban a valós piaci értéknél. Nyilván lehet így is számolni, de az is tény, hogy a város, amely korábban tízmilliós nagyságrendű támogatást adott a működéshez, idén már kiszállt.  

Balla Jenő név szerinti szavazást kért a már hivatkozott értékvesztés miatt, a bizottságól ő és Kun szavazott nemmel, a többiek elfogadták az előterjesztést. A Mobilis (az épület és a benne lévő berendezések) továbbra is a város tulajdonát képezik, 2024-ig ezen a tényen nem is lehet változtatni. A működtetés nagyobb hányada lett innentől az egyetemé.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.