A győri városvezetés szerint nincs baj a város átláthatóságával

Pintér Bence 2022-05-31 14:02:30
A közgyűlés végén az átláthatóság, a szeszgyár bűze és a kórházi vécék kerültek szóba.

Nemrég számoltunk be róla, hogy az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven 2019-ben meghirdetett átláthatósági programjának keretében megvizsgált önkormányzatok közül a sereghajtók között végzett a győri önkormányzat.

Ezt a tapasztalat is bizonyítja, hiszen az önkormányzat még csak-csak felteszi néha honlapjára azt, amit nagyon muszáj, a városi cégek már alig-alig; közérdekű adatigénylésre pedig a legritkább esetben adnak érdemi választ. Így a győriek nem kifejezetten ismerhetik meg, hogy az önkormányzat, illetve az olyan, évente milliárdos költségvetésből működő városi cégek mire költik pontosan a pénzüket, mint a Győr-Szol vagy a GYHG.

A keddi győri közgyűlés végén Pollreisz Balázs (MSZP) kért szót az ügyben. Megemlítette, hogy a 2019-ben készült, önkormányzatok átláthatóságát javító javaslatcsomagot ő a polgármesteri programjába befogadta, és a járvány miatt elsikkadt, de be akarta nyújtani ezt a közgyűlés elé később is. Most felolvasta azt a három pontot, amit a civil szervezetek Győrnek javasoltak:

  • az önkormányzat költségvetését és annak mellékleteit géppel feldolgozható, táblázatos formában tegyék elérhetővé;
  • tegyék közzé az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetményeket, az ajánlatok elbírálását tartalmazó összegzéseket és a megkötött szerződéseket is;
  • az önkormányzat az tegye közzé megkötött nagy összegű szerződéseinek listáját az Infotv.-nek megfelelő módon, illetve azok másolatát annak minden mellékletével és módosításával.

Erre Radnóti Ákos azzal válaszolt, hogy a Transparency International külföldről finanszírozott szervezet, az aljegyző pedig azzal, hogy minden törvényi előírásnak eleget tesznek. A polgármester ezután szokásáshoz híven vádaskodott egy sort.

Az ülés végén még Balla Jenő (Összefogás Győrért) szólalt fel több ügyben: dicsérte a Győr-Szolt a szép rendben zajló fűnyírásért, illetve reményét fejezte ki, hogy a kórháznak most megítélt önkormányzati támogatásból vegyenek csaptelepeket is a B-épület földszinti mosdóiba, ahol ilyenek nincsenek. Dézsi Csaba András polgármester jelezte, hogy ezekből a támogatásokból inkább műszereket szoktak venni.

Takács Krisztián is szót kért, a révfalui-belvárosi fideszes képviselő jelezte: sok jelzést kapott arról, hogy ismét nagyon bűzlik a szeszgyár, arra kérte a polgármestert, ismét vizsgálják ki az ügyet. Borsi Róbert (Fidesz) elmondta, hogy május kilencedikén levelet írt a fűnyírásról a polgármesternek, mivel a parkoló autókra sok fűnyesedék, kavics verődik fel, választ még nem kapott, de kedd reggel látta, hogy az autókat fekete lepellel választották le fűnyírás közben – kérte, hogy ha ez tesztüzem, akkor tartsák azt meg.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.