A győri városvezetés szerint nincs baj a város átláthatóságával

Pintér Bence 2022-05-31 14:02:30
A közgyűlés végén az átláthatóság, a szeszgyár bűze és a kórházi vécék kerültek szóba.

Nemrég számoltunk be róla, hogy az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven 2019-ben meghirdetett átláthatósági programjának keretében megvizsgált önkormányzatok közül a sereghajtók között végzett a győri önkormányzat.

Ezt a tapasztalat is bizonyítja, hiszen az önkormányzat még csak-csak felteszi néha honlapjára azt, amit nagyon muszáj, a városi cégek már alig-alig; közérdekű adatigénylésre pedig a legritkább esetben adnak érdemi választ. Így a győriek nem kifejezetten ismerhetik meg, hogy az önkormányzat, illetve az olyan, évente milliárdos költségvetésből működő városi cégek mire költik pontosan a pénzüket, mint a Győr-Szol vagy a GYHG.

A keddi győri közgyűlés végén Pollreisz Balázs (MSZP) kért szót az ügyben. Megemlítette, hogy a 2019-ben készült, önkormányzatok átláthatóságát javító javaslatcsomagot ő a polgármesteri programjába befogadta, és a járvány miatt elsikkadt, de be akarta nyújtani ezt a közgyűlés elé később is. Most felolvasta azt a három pontot, amit a civil szervezetek Győrnek javasoltak:

  • az önkormányzat költségvetését és annak mellékleteit géppel feldolgozható, táblázatos formában tegyék elérhetővé;
  • tegyék közzé az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetményeket, az ajánlatok elbírálását tartalmazó összegzéseket és a megkötött szerződéseket is;
  • az önkormányzat az tegye közzé megkötött nagy összegű szerződéseinek listáját az Infotv.-nek megfelelő módon, illetve azok másolatát annak minden mellékletével és módosításával.

Erre Radnóti Ákos azzal válaszolt, hogy a Transparency International külföldről finanszírozott szervezet, az aljegyző pedig azzal, hogy minden törvényi előírásnak eleget tesznek. A polgármester ezután szokásáshoz híven vádaskodott egy sort.

Az ülés végén még Balla Jenő (Összefogás Győrért) szólalt fel több ügyben: dicsérte a Győr-Szolt a szép rendben zajló fűnyírásért, illetve reményét fejezte ki, hogy a kórháznak most megítélt önkormányzati támogatásból vegyenek csaptelepeket is a B-épület földszinti mosdóiba, ahol ilyenek nincsenek. Dézsi Csaba András polgármester jelezte, hogy ezekből a támogatásokból inkább műszereket szoktak venni.

Takács Krisztián is szót kért, a révfalui-belvárosi fideszes képviselő jelezte: sok jelzést kapott arról, hogy ismét nagyon bűzlik a szeszgyár, arra kérte a polgármestert, ismét vizsgálják ki az ügyet. Borsi Róbert (Fidesz) elmondta, hogy május kilencedikén levelet írt a fűnyírásról a polgármesternek, mivel a parkoló autókra sok fűnyesedék, kavics verődik fel, választ még nem kapott, de kedd reggel látta, hogy az autókat fekete lepellel választották le fűnyírás közben – kérte, hogy ha ez tesztüzem, akkor tartsák azt meg.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.