Közadatok: Szombathely jól, Győr rosszul szerepelt az átláthatósági teszten

Pintér Bence 2022-05-29 08:56:59
Nem múlik ez egyébként a városvezetés pártállásán, hiszen a fideszes Székesfehérvár átlag feletti, míg például az MZP-vezette Hódmezővásárhely átlag alatti eredményt ért el a civilek által végzett átláthatósági teszten.

Az Ugytudjuk.hu nem egy alkalommal számoltunk be arról, hogy Győrben kifejezetten nehéz hozzáférni közadatokhoz:

az önkormányzat még csak-csak felteszi honlapjára azt, amit nagyon muszáj, a városi cégek már alig-alig; közérdekű adatigénylésre pedig a legritkább esetben adnak érdemi választ.

Így a győriek nem kifejezetten ismerhetik meg, hogy az önkormányzat, illetve az olyan, évente milliárdos költségvetésből működő városi cégek mire költik pontosan a pénzüket, mint a Győr-Szol vagy a GYHG – ezek feltárásához arra volt szükség, hogy kiszivárogjanak hozzánk a megfelelő adatok, és mi feltárjuk, hogy pontosan ki és hogyan profitál a két nagy cég működéséből.

Ezután talán nem meglepő, hogy az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven 2019-ben meghirdetett átláthatósági programjának keretében megvizsgált önkormányzatok közül a sereghajtók között végzett a győri önkormányzat.

„Annak érdekében, hogy jobban megismerjük, teljesülnek-e az Ez a Minimum! vállalásai, tavaly ősszel egy több mint 40 szempontból álló audit szempontrendszert dolgoztunk ki a minimumprogram alapján. Az értékelés fókuszába itt már nem az elköteleződés módja és a szabályozás folyamata, hanem a megkövetelt adatok tényleges hozzáférhetősége került”

– írják az eredményeket összefoglaló cikkben. Tizenhét olyan önkormányzatot vizsgáltak, ahol valamilyen módon vállalták a program teljesítését, illetve tizenhárom olyat, ahol nem. Azt vizsgálták, hogy az adott területeken mennyire elérhetőek az adatok egyáltalán, illetve hogy ezek milyen formátumban elérhetőek, kereshetőek-e például.

A harminc vizsgált önkormányzat közül az Ez a minimum! programot egyébként nem bevezető Győr 41 százalékos eredménnyel hátulról a harmadik, míg az azt szintén nem bevezető Szombathely 54 százalékos eredményével a kilencedik lett.

Győr esetében a civilek azt ajánlják, hogy

  • az önkormányzat költségvetését és annak mellékleteit géppel feldolgozható, táblázatos formában tegyék elérhetővé.
  • tegyék közzé az önkormányzat által lefolytatott közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetményeket, az ajánlatok elbírálását tartalmazó összegzéseket és a megkötött szerződéseket is.
  • az önkormányzat az tegye közzé megkötött nagy összegű szerződéseinek listáját az Infotv.-nek megfelelő módon, illetve azok másolatát annak minden mellékletével és módosításával.

Szombathelyen is van azért mit javítani:

  • a jegyzőkönyvben vagy külön menüpontban tüntessék fel a képviselő-testületi szavazások név szerinti eredményét.
  • legyenek elérhetőek naprakészen az önkormányzat által benyújtott pályázatok dokumentumai a honlapon.
  • legyen elérhető a honlapon teljeskörű, géppel olvasható, kereshető, táblázatos formájú adatbázis az önkormányzati cégek által megkötött szerződésekről is.

Érdekes egyébként, hogy a vizsgált önkormányzatok esetében nem feltétlenül volt igaz az, hogy a fideszes önkormányzatok kevésbé átláthatóak, míg az országos értelemben „ellenzéki” vezetésű önkormányzatok mind nagyobb hangsúlyt fektetnek az átláthatóságra:

a fideszes Székesfehérvár közvetlenül Szombathely után a tizedik a listán, míg a Márki-Zay Péter által vezetett Hódmezővásárhely éppen csak megelőzi Győrt, ha átláthatóságról van szó.

A harminc vizsgált város, illetve budapesti kerület eredményeiről itt lehet többet olvasni.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.