Vevő is lett volna rá, mégis inkább elcserélt egy lakást a kőszegi önkormányzat

Bazsó Bálint 2022-04-29 16:48:00
Egy pincerészt és kapuszint cserél el egy lakásra a kőszegi önkormányzat. A cserére szükség van, mert a város intézményeinek kell a raktárkapacitás, ráadásul az intézmények megközelítése is javulna. A városban nem is arról van vita, hogy szükség van az ingatlanrészekre, hanem arról, hogy miért is kellett anno eladni.

Ahogyan arról szerdán beszámoltunk, ingatlancserével akar megszerezni egy pincét és egy kapuszínt a kőszeig önkormányzat. Az ezzel kapcsolatos napirendi pontot csütörtökön tárgyalta a város képviselő-testülete.

A Várkör 35-37. alatti ingatlan tulajdonosa nemrég jelezte eladási szándékát. A tulajdonos a társasházban lévő 216 négyzetméteres tároló és 12 négyzetméteres kapuszín területét elcserélné egy önkormányzati lakásra.

Az előterjesztés szerint a kőszegi önkormányzat is jól jött a megkeresés, lévén a pincerész átvételével megoldódhatnak az önkormányzati intézmények részéről sokszor felmerülő tárolási nehézségek, hiszen időközben az önkormányzathoz került múzeum és levéltár révén megsokszorozódtak a tárolási igények.

Cserével jutna önkormányzati lakáshoz Kőszegen, a város egykori fideszes képviselőjének családja

Ingatlan cserével kapcsolatos napirendi pontot tárgyal most csütörtökön a kőszegi képviselő testület. A helyi önkormányzatot azzal a szándékkal kereste meg a Várkör 35-37. alatti ingatlan tulajdonosa, hogy a társasházban lévő 216 négyzetméteres tárolóját és 12 négyzetméteres kapuszín területét elcserélné egy önkormányzati lakásra.

Nem bűn, rosszabb. Hiba!

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen, ha éles vita nem is alakult ki, azért több képviselő is szóvá tette, hogy anno talán nem kellett volna eladni az érintett ingatlanokat. Hogy ez ne legyen elég, a cserére felajánlott ingatlan korábban szintén a kőszegi önkormányzat tulajdona volt, amíg 2008-ban, Huber László, fideszes polgármester idején meg nem vásárolta azt Földesi Zoltán, a Fidesz listáról bejutott önkormányzati képviselője.

Az ingatlan máig többször is gazdát cserélt, ám végig Földesi családja maradt a tulajdonos. A földhivatali nyilvántartás szerint az egykori képviselő ajándékozással adta tovább az ingatlant, az új tulajdonos szintén ajándékozott és így tovább. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa Földesi Erzsébet, a korábbi politikus testvére. 

A mostani előterjesztés szerint a család egyébként ráfizetne a cserére, mivel az értékbecslés szerint a kiszemelt önkormányzati lakás - amely az anyag szerint egyébként egy félkomfortos, 57 négyzetméteres ingatlan - 12 millió 540 ezer forintot ér, Földesiék ingatlanjainak összértéke viszont 14 millió 880 ezer forintot.

Kiss Zoltán (Összefogás Kőszegért) hozzászólásában közölte: bár megszavazza az előterjesztést és egyetért az ingatlanok cseréjével, ugyanakkor emlékeztetett: ezt az ingatlant a város korábban eladta, most pedig visszavásárolja.

"Ez az eladás az iskolapéldája annak, hogy minden szabályt felrúgott az akkori döntés. 

Úgy vélte, hogy a korábbi döntés hibás volt, hiszen "egy attraktív ingatlan alsó részét adták el úgy, hogy tönkretették az ingatlan későbbi hasznosítását".

A képviselő szerint az ingatlan földszintjén ki lehetett volna alakítani okmányirodát, ügyfélszolgálatot, helyette viszont eladták azt.

Hozzátette: nyilván kellett az önerő más projektekhez, ám lehetett volna más megoldást is találni.

Emlékeztetett: az eladás nem bűncselekmény - bár valaki feljelentést tett az ügyben - és nem is történt felelősségrevonás, ám mint mondta:

"Ez nem bűn volt, ez hiba".

Ez egy tanulság, hogy többet ilyet ne csináljunk - zárta felszólalását Kiss Zoltán.

Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért) átvéve a szót úgy vélte: rendkívül rossz döntés volt anno "felcincálni" azt az épületet, illetve meg is kérdőjelezte az akkori eladás szükségességét. Feltette a kérdést, miszernit "miért lett egy katolikus iskola közvetlen közelében egy kommunista kocsma, illetve abból az épületből, amely könyvtár volt eredetileg".

Rába Kálmán (Mindenki Magyarországa) hozzátette: nagy horderejű ügyről van szó, hiszen az egyik Vas megyei portál is kiszúrta az előterjesztések között (lapunk két nappal ezelőtt számolt be az ügyről). Mint mondta: megszavazza a cserét, ugyanakkor hozzátette:

"Ez a döntés egy korábbi politikai tandem kooperálásának a szennyese, amit végre a mi képviselő-testületünk tisztába tud tenni".

A jegyzői tájékoztatóból az derült ki, hogy az önkormányzati lakásra vevő is lett volna, ráadásul a most meghatározott 12 millió 540 ezer forintnál többet kínált az ingatlanért.

Básthy Béla polgármester (Fidesz-KDNP) szerint is helyes előterjesztésről van szó, ám emlékeztett: a korábbi eladás a 2006-2010-es ciklusban történt, amikor "nagyon komoly pénzügyi nehézségek voltak", ráadásul akkori környezetben "elfogadott volt", hogy ingatlaneladásokkal próbál az önkormányzat átlendülni a nehézségeken.

Hozzátette: "Mai fejemmel én sem szavaznám meg az akkori előterjesztést"

Mint mondta: "ez az ominózus pince akkor használhatatlan volt, körülbelül 80 centiméteres belmagassága volt. Ebben az akkori vevő látott fantáziát, most igazolódott, hogy nekünk van benne lehetőségünk, hiszen a város két új intézménnyel bővült.".

Mint mondta: az eladáskor nem volt múzeum és levéltár sem, így tárolási igény sem. Hasznát nem látta akkori testület. Akkor ennek a megítélése egészen más volt. 

"A mi elsődleges motivációnk ennek a csaerének az összefügésében az intézményi feladatellátás problematikus volta. Nincs helyünk, illetve nem tudunk bejutni a saját intézményünkbe, illetve a saját intézményi villanyóráinkat nem érjük el" - mondta a polgármester.

Úgy vélte: nincs eladási kényszerben az eladó fél. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudjuk venni ezt az ingatlant. 

Bár a konkrét szerződés tervezete nem szerepelt az előterjesztés mellékleteiben, a testület így is egyhangúlag szavazta meg a javaslatot.

Szólj hozzá!

P. József nem ismerte el, hogy zsarolni akarta volna Borkait

Elindult a per a volt győri polgármester szexvideóinak ügyében.

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.