Vevő is lett volna rá, mégis inkább elcserélt egy lakást a kőszegi önkormányzat

Bazsó Bálint 2022-04-29 16:48:00
Egy pincerészt és kapuszint cserél el egy lakásra a kőszegi önkormányzat. A cserére szükség van, mert a város intézményeinek kell a raktárkapacitás, ráadásul az intézmények megközelítése is javulna. A városban nem is arról van vita, hogy szükség van az ingatlanrészekre, hanem arról, hogy miért is kellett anno eladni.

Ahogyan arról szerdán beszámoltunk, ingatlancserével akar megszerezni egy pincét és egy kapuszínt a kőszeig önkormányzat. Az ezzel kapcsolatos napirendi pontot csütörtökön tárgyalta a város képviselő-testülete.

A Várkör 35-37. alatti ingatlan tulajdonosa nemrég jelezte eladási szándékát. A tulajdonos a társasházban lévő 216 négyzetméteres tároló és 12 négyzetméteres kapuszín területét elcserélné egy önkormányzati lakásra.

Az előterjesztés szerint a kőszegi önkormányzat is jól jött a megkeresés, lévén a pincerész átvételével megoldódhatnak az önkormányzati intézmények részéről sokszor felmerülő tárolási nehézségek, hiszen időközben az önkormányzathoz került múzeum és levéltár révén megsokszorozódtak a tárolási igények.

Cserével jutna önkormányzati lakáshoz Kőszegen, a város egykori fideszes képviselőjének családja

Ingatlan cserével kapcsolatos napirendi pontot tárgyal most csütörtökön a kőszegi képviselő testület. A helyi önkormányzatot azzal a szándékkal kereste meg a Várkör 35-37. alatti ingatlan tulajdonosa, hogy a társasházban lévő 216 négyzetméteres tárolóját és 12 négyzetméteres kapuszín területét elcserélné egy önkormányzati lakásra.

Nem bűn, rosszabb. Hiba!

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen, ha éles vita nem is alakult ki, azért több képviselő is szóvá tette, hogy anno talán nem kellett volna eladni az érintett ingatlanokat. Hogy ez ne legyen elég, a cserére felajánlott ingatlan korábban szintén a kőszegi önkormányzat tulajdona volt, amíg 2008-ban, Huber László, fideszes polgármester idején meg nem vásárolta azt Földesi Zoltán, a Fidesz listáról bejutott önkormányzati képviselője.

Az ingatlan máig többször is gazdát cserélt, ám végig Földesi családja maradt a tulajdonos. A földhivatali nyilvántartás szerint az egykori képviselő ajándékozással adta tovább az ingatlant, az új tulajdonos szintén ajándékozott és így tovább. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa Földesi Erzsébet, a korábbi politikus testvére. 

A mostani előterjesztés szerint a család egyébként ráfizetne a cserére, mivel az értékbecslés szerint a kiszemelt önkormányzati lakás - amely az anyag szerint egyébként egy félkomfortos, 57 négyzetméteres ingatlan - 12 millió 540 ezer forintot ér, Földesiék ingatlanjainak összértéke viszont 14 millió 880 ezer forintot.

Kiss Zoltán (Összefogás Kőszegért) hozzászólásában közölte: bár megszavazza az előterjesztést és egyetért az ingatlanok cseréjével, ugyanakkor emlékeztetett: ezt az ingatlant a város korábban eladta, most pedig visszavásárolja.

"Ez az eladás az iskolapéldája annak, hogy minden szabályt felrúgott az akkori döntés. 

Úgy vélte, hogy a korábbi döntés hibás volt, hiszen "egy attraktív ingatlan alsó részét adták el úgy, hogy tönkretették az ingatlan későbbi hasznosítását".

A képviselő szerint az ingatlan földszintjén ki lehetett volna alakítani okmányirodát, ügyfélszolgálatot, helyette viszont eladták azt.

Hozzátette: nyilván kellett az önerő más projektekhez, ám lehetett volna más megoldást is találni.

Emlékeztetett: az eladás nem bűncselekmény - bár valaki feljelentést tett az ügyben - és nem is történt felelősségrevonás, ám mint mondta:

"Ez nem bűn volt, ez hiba".

Ez egy tanulság, hogy többet ilyet ne csináljunk - zárta felszólalását Kiss Zoltán.

Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért) átvéve a szót úgy vélte: rendkívül rossz döntés volt anno "felcincálni" azt az épületet, illetve meg is kérdőjelezte az akkori eladás szükségességét. Feltette a kérdést, miszernit "miért lett egy katolikus iskola közvetlen közelében egy kommunista kocsma, illetve abból az épületből, amely könyvtár volt eredetileg".

Rába Kálmán (Mindenki Magyarországa) hozzátette: nagy horderejű ügyről van szó, hiszen az egyik Vas megyei portál is kiszúrta az előterjesztések között (lapunk két nappal ezelőtt számolt be az ügyről). Mint mondta: megszavazza a cserét, ugyanakkor hozzátette:

"Ez a döntés egy korábbi politikai tandem kooperálásának a szennyese, amit végre a mi képviselő-testületünk tisztába tud tenni".

A jegyzői tájékoztatóból az derült ki, hogy az önkormányzati lakásra vevő is lett volna, ráadásul a most meghatározott 12 millió 540 ezer forintnál többet kínált az ingatlanért.

Básthy Béla polgármester (Fidesz-KDNP) szerint is helyes előterjesztésről van szó, ám emlékeztett: a korábbi eladás a 2006-2010-es ciklusban történt, amikor "nagyon komoly pénzügyi nehézségek voltak", ráadásul akkori környezetben "elfogadott volt", hogy ingatlaneladásokkal próbál az önkormányzat átlendülni a nehézségeken.

Hozzátette: "Mai fejemmel én sem szavaznám meg az akkori előterjesztést"

Mint mondta: "ez az ominózus pince akkor használhatatlan volt, körülbelül 80 centiméteres belmagassága volt. Ebben az akkori vevő látott fantáziát, most igazolódott, hogy nekünk van benne lehetőségünk, hiszen a város két új intézménnyel bővült.".

Mint mondta: az eladáskor nem volt múzeum és levéltár sem, így tárolási igény sem. Hasznát nem látta akkori testület. Akkor ennek a megítélése egészen más volt. 

"A mi elsődleges motivációnk ennek a csaerének az összefügésében az intézményi feladatellátás problematikus volta. Nincs helyünk, illetve nem tudunk bejutni a saját intézményünkbe, illetve a saját intézményi villanyóráinkat nem érjük el" - mondta a polgármester.

Úgy vélte: nincs eladási kényszerben az eladó fél. Most vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudjuk venni ezt az ingatlant. 

Bár a konkrét szerződés tervezete nem szerepelt az előterjesztés mellékleteiben, a testület így is egyhangúlag szavazta meg a javaslatot.

Szólj hozzá!

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.

20 és fél millió forintot és ezer eurót lopott el egy győri panzióból egy fiatal pár

Egy saját maguk által írt névtelen levél azonosította ez elkövetőket.

Váradi és Ferencz kimaradt a kosár-válogatott keretéből

A magyarok ma este meccselnek a franciákkal.

Már délutánra megérkezhet a hidegfront a nyugati határszélhez

Nem árt szélre és jégre is felkészülni.

Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát a háború miatt

15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre az oroszok.

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.