Klímagyilkos papírgyártás a MÁV-nál

Papp László Tamás 2022-04-28 18:00:00
Kérjük, húzzon sorszámot! De minek?

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

A kelenföldi pályaudvar egyik jegypénztárához lépek. Sor nincs, senki nem vár előttem, aminek örülök. Nem szívesen megyek haza, csodás, fantasztikus két szabadnap áll mögöttem, na de holnap meló, így a menettérti jegyemhez vennék egy IC-pótjegyet. A pénztáros azt mondja: húzzak egy sorszámot. A felszólítással nemigen tudok mit kezdeni: minek húzzak sorszámot, ha nincs sor? Egyébként is: mi értelme a sorszámnak egy vasúti jegypénztárnál, ahol értelemszerűen, érkezési sorrendben szolgálják ki az utasokat? De a pénztáros hajthatatlan: nincs mit tenni, oda kell menni, sorsot, pardon, sorszámot húzni!

Fotó: Papp László Tamás

Egy kijelző van a pénztár mellett, nem jövök rá azonnal a működési elvére, amit betudok a nehéz felfogásomnak. De egy utánam jövő, (s ugyancsak a sorszámgyártó géphez vezényelt) utas-sorstárs éppúgy bizonytalan. Együtt kiokoskodjuk, hogy működik a rejtélyes szerkezet, s a papírdarabka birtokában már bebocsátást nyerhetünk az utazók közé. A pénztáros előtti dobozkában álló papírszelet-hegy tanúskodik róla, hogy itt kérem, nincs protekció, nincs sunnyogás, nincs kivételezés, csak úgy kaphatunk jegyet, amennyiben eleget teszünk az utasításnak.

Fotó: Papp László Tamás

De mi az értelme? Én már azt sem értettem soha, mikor szemtanúja voltam a hivatalban, hogy az ügyintéző nagyon korszerűen beviszi a vonalkódos dokumentum adatait a számítógépbe, leolvassa az információkat, aztán golyóstollal, papíralapon vezeti a listát arról, mi érkezett be, mit adott ki. Ráadásul itt, ismételten hangsúlyoznám, a dolognak semmi értelme, hisz az ember beáll a sorba a legutolsó várakozó mögé, és kész. Vajon egy nap alatt hány kiló, egy év alatt hány tonna papírhulladék keletkezik így, mennyi szemetet generál a milliónyi utazó, tök feleslegesen?

Meg egyébként is, miért kell csomó ilyen ügyfélhívó rendszernek a cégeknél, a hivatalokban, a gyógyszertárakban papírgyárként működnie? Miért nem lehet az, hogy amikor megnyomjuk a gombját, nem cetlit nyomtat és köpköd, hanem mondjuk generál a kijelzőre egy négyjegyű kódot vagy két-háromjegyű sorszámot. Annyit mindenki meg bír jegyezni, ha mégsem, hát beüti a mobiljába, s eltárolja, vagy szimplán lefotózza a képernyőt, netán egy golyóstollal rákörmöli a tenyerére. Aztán ez a szám villan fel a monitoron, ha sorra kerültünk. Mennyi fát menthetnénk meg így a kivágástól? 

És igen, tudom, applikáción keresztül is megválthatja az ember a jegyét elektronikusan, a jövőben magam is ezt teszem a Nyomtass te is fonák parafrázisa gyanánt belépve a Ne nyomtass te sem láthatatlan mozgalmába. De a nyomtatott vonatjegynek legalább van funkciója azok számára, akik még nem álltak át online jegyváltásra. A sorszámos papírfecninek mi a rendeltetése? Jelen esetben konkrétan semmi. 

Fotó: Papp László Tamás

Néhány hónapja papírhiányról, illetve annak drágulásáról szóltak a hírek.  Kicsit túllépve az ügyfélhívó papírcetlin: biztos, hogy mindent szükséges kinyomtatni, print formába tenni, amivel így cselekszünk? Tudom, az ember nehezen lép túl a berögzült szokásain. Nekem is van okostelefonom, szinte mindent online rendelek, bonyolítok, intézek, de a vonatjegyet mégis papíralapon vásároltam, jelenleg próbálok leszokni erről. S ugyanígy tisztában vagyok vele: attól, hogy én nemigen olvasok már nyomtatott sajtóterméket, nyilván van (s bár csökkenő létszámban, ám még évekig, évtizedekig lesz is) egy olyan réteg, amely így (vagy így is) olvas újságot. Nem is azt mondom, hogy holnap reggel tiltsuk be a print médiát.

De mikor reggelente, kutyasétáltatáskor lemegyek a postaládához, látom, hogy az sem fenntartható, ami most van. Hogy az oda bedobott vagy letett GyőrPlusz újságot, a különböző hirdetési kiadványokat a lakók fele-harmada (engem is beleértve) ki se nyitja, bele se néz, dobja rögtön a szemétbe. Mintha egy autó a gyártósorról azonnal menne a roncstelepre, úgy, hogy még csak bele se ült senki. Szinte minden nyomtatott orgánumnak, kiadványnak van online változata, honlapja.

Miért nem lehet rendesen felmérni, egy adott területen hányan olvassák online az adott lapot, s mennyi embernek van egyáltalán igénye a nyomtatott verzióra? Teljesen felesleges egy hatvanlakásos társasházba hatvan kiadványt odavinni. A fele sem fog ténylegesen hasznosulni. Akkor miért? Ugyanolyan rossz beidegződés, úgymond hagyomány, mint nálam, hogy papírjegyet veszek, amivel klímagyilkosságban leszek kicsiben bűnrészes. Akárcsak az ügyfélhívó-papírcetlik gyártásával a MÁV nagyban. 

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.