Hatalmas papírhiány alakult ki Magyarországon, rengeteg kiadvány megjelenése csúszhat pont karácsony előtt

Fehér Buda 2021-10-31 11:40:00
A Nyomda- és Papíripari Szövetség szerint még jövőre is áremelésekkel és készlethiánnyal kell számolni.

Az elmúlt időszakban több kiadótól is arról értesültünk, hogy papírhiány miatt nem, vagy csak hosszabb határidővel tudnak teljesíteni néhány megrendelést. A kiadók szerint az országos papírhiány miatt teljes kiadványokat kellett csúsztatniuk, voltak olyan megjelenések, amelyek karácsonykor kerültek volna a polcokra, ám most már szinte biztos, hogy csak jövőre kerülhetnek az olvasók kezei közé. 

Arról már korábban írtunk, hogy amellett, hogy több fontos alapanyag is drágult, a forgalmazók számára a kemény- és a puhafedeles könyvekhez szükséges lemezek és bizonyos belívpapírok hiánya okozhat problémákat. Előbbi például egy nagyon vastag papír, amelynek hiányában kitolódhatnak az új könyvek megjelenései. A papír ugyanis napi áras lett, hasonlóan az építőiparban a cementhez. A papírhiánnyal kapcsolatban megkerestük a Nyomda- és Papíripari Szövetséget, a válaszukból pedig megtudtuk, hogy valós a probléma, az egész országban, minden típusú papírból hiány alakult ki. 

A Szövetség leírta, hogy több olyan jelzést is kaptak, amely arra enged következtetni, hogy

súlyos papírellátási nehézségekkel szembenézniük az ágazat vállalkozásainak.

A jelzések bizonyos papírfajták készlethiányáról, szállítási határidők jelentős meghosszabbodásáról, továbbá ugrásszerű áremelkedésről számolnak be. A helyzet pontos feltérképezése érdekében a Szövetség online konferenciát tartott az érintettek részvételével, bekérte a magyarországi papírnagykereskedők helyzetjelentését, továbbá nemzetközi szervezetén, az INTERGRAF-on keresztül tájékozódott az európai tapasztalatokról.

A Szövetség több megállapításra jutott, köztük arra is, hogy

a Magyarországon felhasznált összes nyomdai papír importból származik,

ideértve nemcsak a hagyományos nyomdai termékeket (pl. könyv, kereskedelmi kiadványok), hanem a papír alapú csomagolóanyagok jelentős részét is, továbbá a termékelőállításhoz szükséges papír alapú termékeket (pl. szürke lemez). A gyártók globális nagyvállalatok, így a papírgyártásban és kereskedelemben tapasztalt jelenségek is globális méretekben érvényesülnek. A Magyarországon tapasztalt piaci hatások egész Európára jellemzőek. 

Fotó: Pixabay

A műanyag csomagolóanyagok háttérbe szorulásával is hozzájárult a papír alapú csomagolóanyagok iránti igény megnövekedésének. A nyomdai papírkeresletre kedvezőtlen hatással voltak a COVID járvány miatti leállások, a gyártóknál előre megtervezett, üzleti megfontoláson alapuló kapacitás szűkítések és karbantartások, amelyek tovább nehezítették a megnövekedett kereslet kielégítését. Mind ezek együttesen oda vezetettek, hogy a gyártók allokációs és kvótarendszert vezettek be. 

Tovább fokozza a kialakult krízist az is, hogy a papírkereskedők készletei lecsökkentek, a nyomdai felhasználóknál pedig „pánik” vásárlások indultak meg. 

A Szövetség szerint elmúlt időszakban mind a szállítási költségek – köszönhetően a szintén globális méretű logisztikai problémáknak -, mind a cellulóz alapanyag árak, valamint az energiaköltségek a többszörösükre növekedtek. Ennek következtében a papírárak 2021. folyamán több alkalommal jelentős mértékben megemelkedtek. Ez utóbbi, de különösen a logisztikai költségek megugrása egyébként azt a megoldást is lehetetlenné teszi, hogy a kereskedők más – pl. ázsiai - forrásból szerezzenek be árut. A rövid (3-6 hónap)- és középtávú (egy év) előrejelzések szerint

ez a helyzet 2022. évben nem fog változni, további áremelésekkel és készlethiánnyal kell számolni, várhatóan a szállítási határidők is megnövekednek. 

A fenti piaci helyzet és előrejelzések arra kényszerítik a nyomdákat, hogy a megrendelések teljesítése során alkalmazkodjanak a kialakult és a közeljövőben várható kedveztőlen körülményekhez. Különösen komolyan sújtja ez a jelenség azokat a nyomdai vállalkozásokat, amelyek közbeszerzésben vettek vagy vesznek részt, továbbá, amelyek egyéb, hosszútávú megállapodásokat kötnek. 

Fotó: Pixabay

A Szövetség válaszából kiderül, hogy a begyűjtött információk alapján megállapították, hogy a nyomdák ezeket, a nagymértékben megnövekedett költségeket már nem tudják átvállalni, kénytelenek áthárítani a megrendelőkre. A megrendelőknek, pályázatok kiíróinak tudomásul kell venni, hogy felelősen egyetlen nyomda sem garantálhatja a papír alapanyag árát három hónapnál hosszabb időtartamra. A bejelentések szerint további, kétszámjegyű áremelések várhatók viszonylag rövid időközönként, a megállapodásokban a papírgyárak fenntartják magunknak a jogot a papír árának időközi emelésére, „subject of change” A készlethiány és a logisztikai nehézségek miatt a teljesítési határidők is kitolódhatnak. 

A Szövetség végül rámutatott, hogy 2021. utolsó negyedévében és 2022. évben a megrendelések teljesítését olyan külső körülmények alakítják, amelyek a gyártó nyomda hatás- és érdekkörén kívül esnek. Ennek következtében nem viselhetik egyedül az esetlegesen felmerülő jogi és pénzügyi konzekvenciákat. A Nyomda- és Papíripari Szövetség megítélése szerint az ellátási lánc összes szereplőjének tudomásul kell vennie a piaci folyamatokat és alkalmazkodnia kell a kialakult helyzethez.

Szólj hozzá!

Öt perc alatt fordított kétgólos hátrányból és bajnok a Manchester City

Elképesztő izgalmak a Premier League utolsó fordulójában.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Forma-1: Verstappen húzta be az utóbbi évek legizgalmasabb Spanyol Nagydíját

A holland címvédő legnagyobb riválisa, Charles Leclerc nem tudta befejezni a versenyt.

Majomhimlő gyanúja miatt vittek kórházba egy bécsi férfit

Enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Hétvégén is intézhetők a lejárt személyi okmányok

Extra nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

A gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét az ukránok

Az AN-225-ösből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Kiélezett csatában nyert a Körmend

Oroszlányba látogattak a körmendiek.

Gruevszki kilenc évet kapott, mert elrendelte riválisa ingatlanának lerombolását

Orbán Viktor szövetségese azonban Budapesten élvezi a menedékjogot.

Balassa Péter: Mostohagyerekként bántak Szombathellyel, csupán azért, mert ellenzéki vezetésű

A Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselője szerint az Unióból való esetleges kilépés már közbeszéd tárgya Magyarországon.

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.