Jancsó Zita az Ugytudjuknak: Ebben a formában nem működött az összefogás

Papp László Tamás 2022-04-20 17:01:40
A győri 1-es körzet összellenzéki jelöltjével a választás tanulságairól beszélgettünk.

Az értékelés, a számvetés ideje van, megkerestük hát a régióban induló ellenzéki jelölteket: szerintük mi vezetett a súlyos vereséghez, mit kellene változtatni a jövőben? Ezúttal Jancsó Zitával készült interjúnkat olvashatják.

Mit érzett akkor, amikor látta a választási eredményeket? Mi vezethetett ehhez a súlyos kudarchoz?

Én abszolút hittem az összefogásban. Matematikai alapon azt gondoltam: ha összefognak a pártok, akkor a korábban rájuk külön leadott szavazatok, vagyis a támogatottságuk is összeadódik. De kiderült, hogy

a politikában nem feltétlenül működik ez a fajta matek.

A pártok valóban összefogtak, itt Győrben is mindenki együttműködött, tette a dolgát. De a szavazókat némelyik párt nem tudta hozni. Hiába mondták nekik a pártvezetők, hogy az összefogásra kellene szavazni, azok inkább máshova voksoltak.

Már az önnel készített előválasztási interjúban is szóba került ez, hogy Győrben a Jobbik némiképp kihúz ebből az összefogásból. S most kiderült, hogy mindez egy országos tendenciává vált. Vajon miért?

A Jobbik, amikor megalakult, egy radikális párt volt. Jakab Péter próbálta néppártosítani, kicsit középre húzni, hogy több embert el tudjon érni, de ehelyett kiment mögüle a támogatás.

A régi szavazói elmentek, az újak meg nem jöttek?

Úgy fogalmaznék: a Jobbikból kifogyott az ideológia. Nekem személy szerint nagyon szimpatikus Jakab Péter, találkoztam vele a kampány során, tök jó fej, de ha azt kérdezzük, hogy tényleg, mi is az a Jobbik, akkor nem biztos, hogy tudunk rá válaszolni. Azok az emberek, akik korábban azért szavaztak a Jobbikra, mert a radikális vonalat, a szélsőséges hangvételt keresték, azt most a Mi Hazánkban találták meg. Vagy leszavaztak a Fideszre, mert az is jobban tetszett nekik, mint az új Jobbik.

Akkor kimondhatjuk, hogy  az összefogás kudarcot vallott?

A végső számok szerint az ellenzékre 3,5 millió ember szavazott, szóval én azt mondanám, hogy az irány jó, de dolgozni kell még rajta. Nyilván, ha elindul egy ember bármilyen megmérettetésen, akkor nyerni akar. Én is abszolút így álltam hozzá, azt gondolom, hogy megtettem mindent, ami rajtam múlt. Kitelepültünk, rendezvényeket tartottunk, jártunk ajtóról ajtóra. Próbáltam elérni minél több embert. Azt valóban látni kell:

ebben a formában nem működött az összefogás.

De szerintem az ellenzéki összefogásnak általában nincs alternatívája, mert ez a választási rendszer két pártra, vagyis két oldalra, két listára van kitalálva. Ha a hat ellenzéki párt külön ráindul egymásra, akkor mindig a Fidesz fog nyerni. Tehát önmagában az összefogásban én továbbra is hiszek. Talán finomítani kell az előválasztást, hogy azon kik indulhatnak, és nem muszáj annak feltétlenül kétfordulósnak lenni. Vagy esetleg külön kell venni az előválasztásban Budapestet és vidéket, más szisztémában csinálni a fővárost és az ország többi részét. De ezt már találják ki azok, akik nálam jobban értenek ehhez.

Fotó: Papp László Tamás

Az előválasztáson a DK jelöltjeként indult és győzött. A DK-val kapcsolatos országos értékelésekben pedig sokszor felmerül, hogy a DK egy olyan párt, amelynek a tudatos ellenzéki szavazók között van egy jelentős támogatottsága, mögötte áll a kormánykritikus szavazóknak akár a relatív többsége, mondhatni: a legnépszerűbb ellenzéki párt. Az előválasztásokon a DK nagyon jól szerepelt a jelöltek szintjén.

Viszont a szavazást az utolsó pillanatban eldöntő bizonytalanok, az ingadozók, valamint a kívülállók, az ellenzéki pártoktól független szavazók körében a DK sokkal kevésbé népszerű, sőt akár a legnépszerűtlenebb pártok egyike. Miként lehet azt az ellentmondást feloldani, hogy a DK a tudatos ellenzékiek szintjén sok voksot hoz az összefogásba, viszont amikor már a bizonytalanokat, a Demokratikus Koalíció törzsbázisán kívüli embereket kell megszólítani, akkor a DK egy taszító hatást idéz elő?

Nyilván a DK-nak sokat kell dolgoznia kell azon, hogy szélesebb körű elfogadottsága legyen. Ma a DK a legnagyobb ellenzéki párt, de ha még nagyobb akar lenni, azon dolgozni kell. Még több embert el kell érni, még több embert meg kell szólítani, még több embert kell meggyőzni.

Gyurcsány Ferenc a beszédében az országos kampányt, és nem említve ugyan név szerint, de nyilván Márki-Zay Péter személyét is kritizálta. A helyi kampányban éreztek olyat, hogy a miniszterelnök-jelölt megszólalásai adott esetben negatív visszhangra találtak a szavazók körében, jöttek ilyen visszajelzések?

Akik az előválasztáson rám szavaztak, azoknak a legnagyobb része DK-s volt, hisz a DK-nak Győrben is van egy komoly bázisa. És ők nagyon fájlalták, hogy nem a Dobrev Klára lett a miniszterelnök-jelölt, ezt rendkívül nehezen dolgozták fel, ebben nekünk nagyon sok munkánk volt, hogy azt mondtuk végig: el kell fogadnunk, hogy így alakult az előválasztás, tehát vagy Márki-Zay Péterrel nyerünk, vagy sehogy.

Persze közben mi is hallottuk a miniszterelnök-jelölt félreértelmezhető, kiforgatható mondatait. De ezt betudtuk annak, hogy Márky-Zay még nem olyan tapasztalt politikus. A politikában minden szónak jelentősége van. A profi politikusok tényleg pontosan kimérik, hogy mit kell mondani, ő meg két órás élő videós előadásokat tartott, amelyekben persze hogy találtak olyat, amibe bele lehetett kötni.

Amiatt, hogy nem a Dobrev Klára nyert az előválasztásokon, maradhattak otthon DK-s szavazók is a választás napján?

Lehetett olyan, aki a Fideszre nem akart szavazni, de mondjuk olyan szinten nem értett egyet Márky-Zay Péter gondolataival, hogy inkább távol maradt. De a távol maradók összetételének pontos felmérése nyilván egy mélyebb elemzést igényel.

Mennyire játszhatott közre a vereségben, hogy bár az ellenzéki összefogás kampánya arról szólt: jobb-, és baloldaliak, liberálisok, keresztények, zsidók, ateisták, mindenki együtt a Fidesz ellen, de kormánypropagandának mégis sikerült elhitetnie: ez egy jobboldal-baloldal szembenállás?

Mert a Fidesz nagy mértékben arra építette a kampányát, hogy hiába egy jobboldal felé nyitott, konzervatív ember a miniszterelnök-jelölt, akkor is Gyurcsány Ferenc irányítja az egészet, és valahogy a teljes ellenzékre ráégett, hogy ott mindenki a Gyurcsány bábja. Nem lehet, hogy Gyurcsány Ferenc személyét is fel tudta használni a Fidesz a győzelemhez, tehát ő is tehertétele volt az összefogásnak?

Azt én is látom, hogy Gyurcsány Ferenc sokaknak maga a patás ördög. De van-e még rajta kívül olyan vezető a baloldalon, aki mögé ilyen nagy létszámban beállnak az emberek? Mert maga Gyurcsány Ferenc is azt mondta, nem attól lesz valaki csapatkapitány, hogy magát kinevezi csapatkapitánynak, hanem hogy követik az emberek.

Ha a többi ellenzéki pártnak nem tetszik Gyurcsány Ferenc, akkor vegyék át tőle az ellenzék vezetését,  de azt csak úgy lehet, ha nagyobb a támogatottságuk, mint a DK-nak. Jelen pillanatban nem ez a helyzet.

Gyurcsány Ferenc a nulláról felépített egy pártot, amelynek most két számjegyű a százalékos támogatottsága, a többi baloldali vagy liberális ellenzéki párt viszont általában csak egy számjegyű százalékokat hoz, sőt van köztük olyan is, amely mindössze egy-két százalékos, de a Jobbikról is kiderült, hogy nem hozza azt a támogatottságot, amit reméltünk tőle.

Pont a legerősebb ellenzéki pártnak váltsuk le a vezetőjét?

Én ezzel nem értek egyet.

A háború mennyire járult hozzá a szavazói hangulat változásához?

Nagyon nagy szerepe volt, kezdetben én magam sem akartam elhinni, hogy ennyire fog hatni. Azt gondoltam hogy azért az emberek átlátnak a szitán, de amikor én magam is csináltam a door to door kampányt, bekopogtam, kinyitották az ajtót és rögtön azzal kezdték, hogy most volt itt a Fidesz és azt mondták, magára ne szavazzak, mert akkor elviszik a gyerekemet a háborúba. A kudarcban a háború mellett szerepe volt annak is, hogy Fidesznek korlátlan anyagi forrás áll rendelkezésére, hogy terjessze a hazugságokat, a félrevezetést.

Ha megnézi a saját eredményének a választókörökre való lebontását, milyen tendenciát lát?

Megfordult a korábbi arány: viszonylag jól szerepeltem azokon a területeken, ahol régen a baloldali jelölt abszolút rosszul szerepelt. Ebben az újonnan kialakuló városrészek játszhattak szerepet, melyek régebben idősebbek által lakott, falusiasabb jellegű területek voltak, mostanra azonban városi fiatalokkal újra benépesültek.

Viszont pont azokon a területeken, a lakótelepeken, ahol eddig a baloldali jelölt volt erős, ott meg pont a Fidesz javára fordult a kocka. A lakótelepeken sokszor a legkiszolgáltatottabbak laknak, akik úgy anyagilag, mint iskolázottság kérdésében többnyire egyszerűbb gondolkodású emberek.

Őket nagyon könnyű az érzelmeiken át megszólítani, sőt megijeszteni.

Találkoztam olyan emberrel, aki tényleg azt látta maga előtt, hogy ha Márki-Zay Péter lesz a miniszterelnök, akkor másnap odamegy az óvodába és el fogja zárni a fűtést. Ennyire elhitték a propagandát.

Ezután a választás után is folytatni akarja a politizálást?

Mindig is érdekelt a politika, s ez valószínűleg a jövőben is így lesz., de nem tudom még, hogy milyen formában. Most egy kicsit pihenek, utána fogom eldönteni, hogyan tovább. Az én életem eddig is kerek volt és ezután is az lesz. Van családom, van munkahelyem. A jelöltség nagyon izgalmas kihívás volt, és nagyon büszkén álltam bele. Számomra ez abszolút önazonos volt, nem kellett meghasonulni önmagammal.

Baloldali ember vagyok, ezt sokszor elmondtam, és azt is hozzá szoktam tenni, hogy mindenféle démonizálás ellenére a jobboldal és a baloldal egy ideális világban kiegészítik egymást, egyik sem áll a másik fölött. Lehet arról vitatkozni, hogy például  a jelen gazdasági helyzetben a jobb vagy baloldali intézkedések lennének- e hatékonyabbak. És ha már itt tartunk, a Fidesz nem egy jobboldali programmal nyert… Olcsó, befagyasztott hatósági árak a rezsitől az élelmiszeren át a benzinig. Ez nemhogy egy szocialista, balos program: ez egy kemény kommunista program.

El tudná képzelni, hogy önkormányzati választáson is képviselőjelölt legyen?

Nem tudom, ezen még nem gondolkodtam. Nem tudnám most megmondani. Ez még a jövő zenéje.

De továbbra is a DK-ban képzeli el a politikai jövőjét?

Abszolút, csakis ott. Eleve ismertem már korábban több embert ebből a pártból, és most a kampány során nagyon sok jelöltet, politikust megismertem. Ez egy igazi közösség, ahol barátokat, értékes embereket találtam. Tehát ha folytatom, akkor biztosan a DK-ban.

Még az előválasztási interjúban úgy fogalmazott: az ellenzéki összefogás is olyan mint egy házasság. Így utólag visszanézve ez a házasság hogy működött, másrészt mivel fog végződni? Még jobban összejönnek a felek vagy elválnak?

Továbbra is azt tudom mondani, hogy mi, a pártok győri jelöltjei, vezetői abszolút együtt tudtunk működni. minden párt segített a kampány során. Az országos tapasztalat is az, hogy az összedolgozás működött, azt gondolom, nagy veszekedések, súrlódások nem voltak. A jelenlegi választási rendszer - mondjuk úgy - amerikai típusú, két pártra van kitalálva. Kettőnél több párt esetén torzítani fog és az eleve erősebbnek lejt a pálya. Ezért én mindenképpen az összefogást támogatom. Szomorú tapasztalat az is, hogy sok embernek fogalma sincs a magyar választási rendszerről, és nem érti, hogy 55 százalékkal hogyan lesz végül kétharmad.

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.