Rendkívül fontos fejlesztés előtt: megkezdődik a Győr és Csorna közötti vasúti pálya kétvágányúsításának tervezése

Bazsó Bálint 2022-03-09 12:02:00
A győri és szombathelyi utasokat is érintő tender mintegy kétmilliárd forintba kerül.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent dokumentum szerint megvan a Győr-Sopron vasútvonal részleges kétvágányúsításának gervezője.

Hazánk egyik legnagyobb teherforgalmával rendelkező, ám csupán egyvágányos vasútvonala régóta kapacitásgondokkal küzd, ami nemcsak szállítási és közlekedési gondokat okoz, de a környékbeli településeknek sem éppen előnyös.

Éppen azért a GYSEV már 2015-ben elkészítette a 8-as számú (Győr-Sopron) és a 15-ös számú (Sopron-Szombathely) vasútvonalak átalakításának terveit. Végül forráshiány miatt ezek nem valósultak meg, ám a vasúttársaság végül tavaly nyáron leporolta a terveket.

Újra nekifut a GYSEV a Győr-Sopron vasútvonal kétvágányúsításának

Hazánk egyik legnagyobb teherforgalmával rendelkező egyvágányos vasútvonala nemcsak szűk keresztmetszetet jelent, de a nagy forgalom jelentős terhet is jelent a városnak. A GYSEV 2015-re elkészítette a 8-as számú (Győr-Sopron) és a 15-ös számú (Sopron-Szombathely) vasútvonalak átalakításának terveit, eszerint utóbbi vonal esetében a Sopron-Harka közötti szakasz kétvágányúsításával a személy- és teherforgalom kapacitását is növelni lehetne.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent dokumentáció szerint a két részre bontott közbeszerzés mindkét fele drágult.

A Győr-Csorna közötti szakasz tervezését a budapesti UTIBER Közúti Beruházó Kft. nyerte el, a munkát az eredetileg becsült 827 millió 127 ezer forint helyett 1 milliárd 275 millió forintért végzi el a cég.

A Sopron-Harka közötti szakaszt a szintén budapesti  UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. tervezi, 422 millió 350 ezer forint helyett  641 millió 820 ezer forintért

A kivitelezők feladata a vonalszakaszok kétvágányúsítását célzó műszaki tervek elkészítése és a kivitelezéshez szükséges engedélyek megszerzése, továbbá a támogatási konstrukció keretében elvárt dokumentumok elkészítése.

A  mintegy 31 kilométeres Győr-Csorna szakaszon - a pálya és a felsővezetéki rendszer mellett - három állomás (Csorna, Ikrény, Enese) és két megállóhely (Rábapatona, Kóny), és mintegy 30 vasúti műtárgy átépítésének megtervezése.

Fotó: GYSEV Zrt.

Emellett megtervezik az állomások és megállóhelyek P+R és B+R létesítményeit, valamint elektronikus biztosítóberendezést is.

A 3,8 kilométeres Sopron-Harka közötti szakaszon egy állomás teljes (Harka) és egy állomás (Sopron) részleges átépítésének tervezését végzi el a nyertes. Emellett áttervezik a biztosítóberendezést is.

A nyertes ajánlattevők feladata emellett teljes körű állapotfelmérés, forgalmi prognózisok, forgalmi üzemi vizsgálat elkészítése a jelenlegi és a jövőbeni tervezett állapotra, valamint részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, kitekintőleg a teljes Győr-Sopron vonalra és önállóan a Harka-Sopron, valamint a Győr-Csorna szakaszra egyaránt.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.