Nem a krokodil hozza a halált a Níluson

KORG . 2022-02-23 07:22:25
Kenneth Branagh nekivágott a második Hercule Poirot sztorinak, a Halál a Níluson alapvetésnek.

Ahol Kenneth Branagh, az ír származású angol színész-rendező megjelenik, ott mindig történik valami. De eddig jobbára úgy, hogy hajszálon csúszik el az átütő sikere. Ám emberünk kitartó, képes a felszínen maradni.

Branagh, aki 61 évével már kiérdemelte a királynőtől a Sir címet, korábban is flörtölt Agatha Christie világával. Le is forgatta önmaga főszereplésével a Gyilkosság az Orient expresszen című eposzt, amely Agatha talán legismertebb műve.

De a falat elsőre nagy volt és részben meg is akadt a torkán. 

Halál a Níluson (12E) - hivatalos szinkronizált előzetes

A gyilkosság csak a kezdet volt.Poirot visszatér 2022-ben a mozikba!#HalálANíluson

Tisztes bukásról beszélhetünk, a 2017-ben bemutatott film mindössze 19 millió dollárt volt csak képes gyűjteni, azaz veszteséget termelt. Ebbe – sok más mellett – az is bele játszott, hogy Poirot karakterét szinte kisajátította a szintén Sir és szintén angol színész, David Suchet. Tényleg nehéz mással elképzelni a híres nyomozót.

Csakhogy emberünket kemény belfasti sziklából faragták. Folyamatosan dolgozott, hol a kamera előtt, hol mögötte, szinte minden nagyobb művészeti projektben részt vett. A covid-járvány ugyan lelassította őt is, de legalább volt ideje érlelni mondandóját. Nekivágott hát a második Hercule Poirot sztorinak, a Halál a Níluson alapvetésnek.

Már az elején jelezte, hogy az Agatha-adaptációból helyenként adoptálás lesz.  

Ám ezúttal a kör közepébe lőtt: a covid sújtotta forgatás ellenére cseng a kassza. A 120 perces mozira 50 milliót költöttek, a bevétel pár nappal a premier után már 300 millió (!) dollár felett van. A film szép számokkal fut a szombathelyi Savaria Moziban is, ami némi bíztatás a jövőre nézve.  

Vagyis Agatha Christie világa messze nem járt le, nem avult el, most is van rá vevő. Ezt ismerte fel Branagh és azt, hogy egy erősebb ráncfelvarrással érdekesen újramesélhető az ismert történet. Mégpedig úgy, hogy bevetik az új technikát, például a drónokat.

Lenyűgöz a Nílus a magasból és már-már megdöbbentő látvány a Ramszesz fáraó építtette Abu Simbel templom, a több ezer éves, rejtélyesen mosolygó óriás szikla szobrokkal.   

Ezek persze technika játékok. Az igazi izgalmak onnét indulnak, amidőn Branagh és csapata elkezd hozzáadni a történethez. Vagyis belenyúl a tartalmi részbe. Mindezt nagyon úgy teszi, hogy igazolva láthatjuk a korábbi pletykákat.

Miszerint Sir Kenneth Branagh nem csupán kirándul Agatha Christie világába, hanem ott tartósan meg is akar telepedni.

Ez akár sikerülhet is neki, erre példa most a Halál a Níluson. Olyan új vonásokat hoz, amelyek tényleg feldobják az unalomig ismert és lerágott cselekményt. 

A fő szálhoz nem nyúl, de máshoz igen. Így eshet meg, hogy a kényelmesnek, joviálisnak megismert Poirot a hajón még egy akciójelenetbe is belefut.

Arról nem is szólva, hogy az érkező hullákat a hajó sonka-szobájában helyezik el, mivel csak ott van hűtés. Szintén meg kell barátkoznunk az új Poirot érzelmi életével, amelybe beleférnek a könnyek és a hevesebb érzelmek. 

Meg az olyan kijelentések, miszerint „ A dolgozó nép egyszerű fia vagyok".

A legnagyobb változás a szereplőknél van. Míg korábban minden Christie-hős fehér volt, addig most nagyon más a helyzet. A szintén új, párhuzamos szerelmi szál főhőse például egy fekete zongorista lány (Letitia Wright). 

Poirot szívét nagynénje, a szintén fekete blues énekesnő, Salome dobogtatja meg (Sophie Okonedo). A főhősnő Linnet (Gal Gadot) könyvelője pedig az eredeti fehér, amerikaihoz képest egy arab férfiú (Ali Fazal).     

Hogy hányadán is állunk, azt jól hallhatóan húzza alá énekesnőnk, miközben egy elektromos gitárt penget 1927-ben, egy londoni pub-ban.

Szóval van elég újdonság az új verzióban, de mégsem sérül a cselekmény. Ennek oka, hogy nagyjából a film felétől végig futtatják a nyomozást. Igaz, itt is alkalmaznak egy cserét ( Poirot eredeti barátja, az ezredes nincs, van helyette egy új, a fiatal és heves Bouc (Tom Bateman).   

A vége sem az, mint az eredeti műben, sőt!  De ez maradjon titok, hiszen még az is megeshet, hogy valaki nem ismeri a sztorit... De a legfontosabb újítás, hogy választ kapunk egy sokakat gyötrő, kínzó kérdésre:

Vajon miért növesztett speciális bajuszt Hercule Poirot? 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.