Nem a krokodil hozza a halált a Níluson

KORG . 2022-02-23 07:22:25
Kenneth Branagh nekivágott a második Hercule Poirot sztorinak, a Halál a Níluson alapvetésnek.

Ahol Kenneth Branagh, az ír származású angol színész-rendező megjelenik, ott mindig történik valami. De eddig jobbára úgy, hogy hajszálon csúszik el az átütő sikere. Ám emberünk kitartó, képes a felszínen maradni.

Branagh, aki 61 évével már kiérdemelte a királynőtől a Sir címet, korábban is flörtölt Agatha Christie világával. Le is forgatta önmaga főszereplésével a Gyilkosság az Orient expresszen című eposzt, amely Agatha talán legismertebb műve.

De a falat elsőre nagy volt és részben meg is akadt a torkán. 

Halál a Níluson (12E) - hivatalos szinkronizált előzetes

A gyilkosság csak a kezdet volt.Poirot visszatér 2022-ben a mozikba!#HalálANíluson

Tisztes bukásról beszélhetünk, a 2017-ben bemutatott film mindössze 19 millió dollárt volt csak képes gyűjteni, azaz veszteséget termelt. Ebbe – sok más mellett – az is bele játszott, hogy Poirot karakterét szinte kisajátította a szintén Sir és szintén angol színész, David Suchet. Tényleg nehéz mással elképzelni a híres nyomozót.

Csakhogy emberünket kemény belfasti sziklából faragták. Folyamatosan dolgozott, hol a kamera előtt, hol mögötte, szinte minden nagyobb művészeti projektben részt vett. A covid-járvány ugyan lelassította őt is, de legalább volt ideje érlelni mondandóját. Nekivágott hát a második Hercule Poirot sztorinak, a Halál a Níluson alapvetésnek.

Már az elején jelezte, hogy az Agatha-adaptációból helyenként adoptálás lesz.  

Ám ezúttal a kör közepébe lőtt: a covid sújtotta forgatás ellenére cseng a kassza. A 120 perces mozira 50 milliót költöttek, a bevétel pár nappal a premier után már 300 millió (!) dollár felett van. A film szép számokkal fut a szombathelyi Savaria Moziban is, ami némi bíztatás a jövőre nézve.  

Vagyis Agatha Christie világa messze nem járt le, nem avult el, most is van rá vevő. Ezt ismerte fel Branagh és azt, hogy egy erősebb ráncfelvarrással érdekesen újramesélhető az ismert történet. Mégpedig úgy, hogy bevetik az új technikát, például a drónokat.

Lenyűgöz a Nílus a magasból és már-már megdöbbentő látvány a Ramszesz fáraó építtette Abu Simbel templom, a több ezer éves, rejtélyesen mosolygó óriás szikla szobrokkal.   

Ezek persze technika játékok. Az igazi izgalmak onnét indulnak, amidőn Branagh és csapata elkezd hozzáadni a történethez. Vagyis belenyúl a tartalmi részbe. Mindezt nagyon úgy teszi, hogy igazolva láthatjuk a korábbi pletykákat.

Miszerint Sir Kenneth Branagh nem csupán kirándul Agatha Christie világába, hanem ott tartósan meg is akar telepedni.

Ez akár sikerülhet is neki, erre példa most a Halál a Níluson. Olyan új vonásokat hoz, amelyek tényleg feldobják az unalomig ismert és lerágott cselekményt. 

A fő szálhoz nem nyúl, de máshoz igen. Így eshet meg, hogy a kényelmesnek, joviálisnak megismert Poirot a hajón még egy akciójelenetbe is belefut.

Arról nem is szólva, hogy az érkező hullákat a hajó sonka-szobájában helyezik el, mivel csak ott van hűtés. Szintén meg kell barátkoznunk az új Poirot érzelmi életével, amelybe beleférnek a könnyek és a hevesebb érzelmek. 

Meg az olyan kijelentések, miszerint „ A dolgozó nép egyszerű fia vagyok".

A legnagyobb változás a szereplőknél van. Míg korábban minden Christie-hős fehér volt, addig most nagyon más a helyzet. A szintén új, párhuzamos szerelmi szál főhőse például egy fekete zongorista lány (Letitia Wright). 

Poirot szívét nagynénje, a szintén fekete blues énekesnő, Salome dobogtatja meg (Sophie Okonedo). A főhősnő Linnet (Gal Gadot) könyvelője pedig az eredeti fehér, amerikaihoz képest egy arab férfiú (Ali Fazal).     

Hogy hányadán is állunk, azt jól hallhatóan húzza alá énekesnőnk, miközben egy elektromos gitárt penget 1927-ben, egy londoni pub-ban.

Szóval van elég újdonság az új verzióban, de mégsem sérül a cselekmény. Ennek oka, hogy nagyjából a film felétől végig futtatják a nyomozást. Igaz, itt is alkalmaznak egy cserét ( Poirot eredeti barátja, az ezredes nincs, van helyette egy új, a fiatal és heves Bouc (Tom Bateman).   

A vége sem az, mint az eredeti műben, sőt!  De ez maradjon titok, hiszen még az is megeshet, hogy valaki nem ismeri a sztorit... De a legfontosabb újítás, hogy választ kapunk egy sokakat gyötrő, kínzó kérdésre:

Vajon miért növesztett speciális bajuszt Hercule Poirot? 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.