Percenként 3 millió szájmaszkot dobunk el a járvány miatt

Fehér Buda 2022-02-21 14:35:09
A maszkokban viszont műanyag is található, ami hatalmas teher a természet számára.

A járvány alatt a mindennapjaink részévé váltak a szájmaszkok. A maszkok ugyan segítik elkerülni a koronavírus-fertőzést, az eredetileg orvosi segédeszközöknek szánt maszkokban azonban műanyag is található, amely idővel mikroműanyagokká is lebomolhat.

A Frontiers of Environmental Science & Engineering című tudományos folyóiratban nemrég megjelent egy kutatás, amelyben a szakértők azt vizsgálták, pontosan mennyi maszkot is használunk el a járvány miatt. A kutatást még 2020-ban végezték el, az akkori adatok szerint

az emberiség havonta 129 milliárd maszkot használt el.

Ez azt jelenti, hogy percenként 3 millió orvosi segédeszközt tettünk az arcunkra.

A szakértők viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy a maszkokat a többség nem megfelelően dobja el, így ezek kijuthatnak a természetbe, vagy akár a vizekbe is. A lebomló műanyagok aztán olyan anyagokat bocsájthatnak ki magukból, ami káros lehet a vizek élővilágára, de még az ivóvizet is emberi fogyasztásra alkalmatlanná teheti.

A járvány előtt évente 300 milliárd tonna műanyagot gyártott az emberiség, ennek a nagy része szintén a szemétben végezte. A kutatók már régóta kongatják a vészharangokat a túl sok műanyag miatt, a járvány alatt azonban a plasztikgyártás az egekbe szökött. A szakértők szerint ez azért lehetett, mert a koronavírus miatt minden többszörhasználatos termékre úgy tekintettünk, mint potenciális veszélyforrásra, így újból teret nyerhetett az egyszer használatos műanyag.

A kutatók szerint viszont a kötelező maszkviselés lassan minden országban visszaszorul majd. Az Egyesült Királyságban például nemsokára a vírusvédelmi szabályozások nagy részét feloldják, mivel a britek szerint az omikron variáns miatt meg kell majd tanulnunk együtt élni a vírussal. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a maszkhasználat teljesen visszaszorulna, a kutatás írói szerint a maszkok a járvány alatt annyira beépültek a mindennapjainkba, hogy elképzelhető, az emberek maguktól is hordani fogják őket a vírusos időszakokban.

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.