Óriásplakát által homályosan

Papp László Tamás 2022-02-20 12:05:00
Vajon ki lehet ezen a plakáton? Nem mindegy? Hát de. Kampányposzter-(mű)elemzésünk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Általában ügyeletes szerkesztőként csak bírósági tárgyalásokon a vádlottak, illetve a leleplező, kínos fotókra „odakeveredett”, nem közszereplő civilek arcát szoktam kitakarni.

Hogy most az egyik, Győrben induló kormánypárti politikus arcával, illetve nevével is ezt tettem a címlapon, illetve lentebb, annak két oka volt.

Fotó: Papp László Tamás

Az egyik, hogy kíváncsi lettem: vajon, ha letakarjuk, elhomályosítjuk az illető nevét, arcát, hányan tudnák, ki indul a Fidesz részéről abban az utcában? 

Ha az ellenzékkel csinálnánk meg ugyanezt a kitakarós játékot, ott talán azért ismernék valamivel (de akár jóval) többen a jelöltek nevét, mert azon az oldalon nemcsak a pártszervezetek vezetőinek és aktív tagjainak volt beleszólása abba, kit indítsanak.

Hanem minden ellenzéki szavazónak, gyakorlatilag bárkinek, aki regisztrált az előválasztáson. 

A Fidesz szavazóinak ilyenfajta perdöntő szerepe a jelöltjeik kiválasztásában nem volt, sőt. Igazából a helyi szervezeteknek se. Felülről, a legmagasabb szinten döntötték el, hol ki indul.

Ám gyanítom: a NER lelkes híveit ez különösebben nem is érdekli.

Bárkire rászavaznának, akin ott a pártlogó.

Így, ha mondjuk Kara Ákos helyett (ő van ugyanis takarásban) másvalaki lenne a jelölt a győri 2-es körzetben, az se rázná meg különösebben őket.

Fotó: Papp László Tamás

A végletekig polarizált kampányháborús légkörben a belpolitikai címer többet nyom a latban, mint a jelölt személyes tulajdonságai.

Akár a szavazólapon is kitakarhatnák a nevét, a hívők vakon is oda ikszelnének, ahová kell.

Más formában, de persze az ellenzék soraiban is megvan ez a fajta összezárás: mindegy, ki az, csak a miénk legyen.

Ez volt tehát az archomályosítós játék egyik oka.

A másik pedig az, hogy a Fidesz is ezt csinálta a jelölt mögött feltűnő arcokkal. Nemcsak Kara Ákos plakátján, hanem az 1-es körzetben induló Simon Róbert Balázsnál is, egyáltalán: központilag az összesen.

Fotó: Papp László Tamás

De nem egyenlő arányban homályosították el a Fidesz-politikusok háta mögött állók arcait. Hanem úgy, hogy az szándékosan vagy sem, de jól kifejezi a NER lényegét.

Minél közelebb áll valaki a rendszer helyi vezetőjéhez, annál kevésbé homályosak, annál jobban kivehetőek, felismerhetőek a vonásai. S minél távolabb, annál szétfolyóbbak, pacaszerűbbek.

Kevés dolog definiálhatja jobban vizuálisan ennek a mindenféle politikafüggetlen (de legalábbis kormányfüggetlen) intézményt, alrendszert, autonómiát, önkormányzatiságot leépíteni, felszámolni akaró rezsimet. 

Csak akkor vagy igazán látható, felismerhető, azonosítható, egyáltalán:

Valaki,

ha a vezetőhöz közel tudsz lenni. Mert onnan (és csak onnan) jön a befolyás, a pénz, a lehetőség.  

Máskülönben, ha távolabb kerülsz, már nem vagy senki. Még Senki se vagy. Csupán egy szétolvasztott arcú, bizonytalan identitású lény. Ahogy régen (1984-ben) mondták:

Nemszemély.

A NER-homályzónában.  

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.