Óriásplakát által homályosan

Papp László Tamás 2022-02-20 12:05:00
Vajon ki lehet ezen a plakáton? Nem mindegy? Hát de. Kampányposzter-(mű)elemzésünk.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Általában ügyeletes szerkesztőként csak bírósági tárgyalásokon a vádlottak, illetve a leleplező, kínos fotókra „odakeveredett”, nem közszereplő civilek arcát szoktam kitakarni.

Hogy most az egyik, Győrben induló kormánypárti politikus arcával, illetve nevével is ezt tettem a címlapon, illetve lentebb, annak két oka volt.

Fotó: Papp László Tamás

Az egyik, hogy kíváncsi lettem: vajon, ha letakarjuk, elhomályosítjuk az illető nevét, arcát, hányan tudnák, ki indul a Fidesz részéről abban az utcában? 

Ha az ellenzékkel csinálnánk meg ugyanezt a kitakarós játékot, ott talán azért ismernék valamivel (de akár jóval) többen a jelöltek nevét, mert azon az oldalon nemcsak a pártszervezetek vezetőinek és aktív tagjainak volt beleszólása abba, kit indítsanak.

Hanem minden ellenzéki szavazónak, gyakorlatilag bárkinek, aki regisztrált az előválasztáson. 

A Fidesz szavazóinak ilyenfajta perdöntő szerepe a jelöltjeik kiválasztásában nem volt, sőt. Igazából a helyi szervezeteknek se. Felülről, a legmagasabb szinten döntötték el, hol ki indul.

Ám gyanítom: a NER lelkes híveit ez különösebben nem is érdekli.

Bárkire rászavaznának, akin ott a pártlogó.

Így, ha mondjuk Kara Ákos helyett (ő van ugyanis takarásban) másvalaki lenne a jelölt a győri 2-es körzetben, az se rázná meg különösebben őket.

Fotó: Papp László Tamás

A végletekig polarizált kampányháborús légkörben a belpolitikai címer többet nyom a latban, mint a jelölt személyes tulajdonságai.

Akár a szavazólapon is kitakarhatnák a nevét, a hívők vakon is oda ikszelnének, ahová kell.

Más formában, de persze az ellenzék soraiban is megvan ez a fajta összezárás: mindegy, ki az, csak a miénk legyen.

Ez volt tehát az archomályosítós játék egyik oka.

A másik pedig az, hogy a Fidesz is ezt csinálta a jelölt mögött feltűnő arcokkal. Nemcsak Kara Ákos plakátján, hanem az 1-es körzetben induló Simon Róbert Balázsnál is, egyáltalán: központilag az összesen.

Fotó: Papp László Tamás

De nem egyenlő arányban homályosították el a Fidesz-politikusok háta mögött állók arcait. Hanem úgy, hogy az szándékosan vagy sem, de jól kifejezi a NER lényegét.

Minél közelebb áll valaki a rendszer helyi vezetőjéhez, annál kevésbé homályosak, annál jobban kivehetőek, felismerhetőek a vonásai. S minél távolabb, annál szétfolyóbbak, pacaszerűbbek.

Kevés dolog definiálhatja jobban vizuálisan ennek a mindenféle politikafüggetlen (de legalábbis kormányfüggetlen) intézményt, alrendszert, autonómiát, önkormányzatiságot leépíteni, felszámolni akaró rezsimet. 

Csak akkor vagy igazán látható, felismerhető, azonosítható, egyáltalán:

Valaki,

ha a vezetőhöz közel tudsz lenni. Mert onnan (és csak onnan) jön a befolyás, a pénz, a lehetőség.  

Máskülönben, ha távolabb kerülsz, már nem vagy senki. Még Senki se vagy. Csupán egy szétolvasztott arcú, bizonytalan identitású lény. Ahogy régen (1984-ben) mondták:

Nemszemély.

A NER-homályzónában.  

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.