Hiába támadták: nem összeférhetetlen Érd LMP-s alpolgármestere

Bazsó Bálint 2022-02-09 19:55:56
Összeférhetetlenséggel és méltatlansággal támadták Tetlák Örsöt, Érd alpolgármesterét. A bizottság döntése értelmében egyik sem állja meg a helyét.

Zajlik az élet az érdi belpolitikában is. Korábban Tetlák Örs Bács István, Érd korábbi, fideszes alpolgármesterének vagyonnyilatkozatában nem szereplő több mint 71 millió forintos tagi kölcsönt firtatta és kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárást vele szemben, majd Bács kezdezményezett eljárást Tetlák ellen, mondván annak korábbi cégét kényszertörölte a bíróság.

A kölcsönös összeférhetetlenségi és méltatlansági indítványok mellett ugyanis a Jogi és Közbiztonsági bizottság ellenzéki elnökét kizárták a várost vezető Szövetség Érdért frakcióból, miután egy érthetetlenül elnyúló eljárás után – nem vitte az érdi közgyűlés elé a bizottság döntéséről szóló előterjesztést, így a közgyűlésnek esélye sem volt kimondani a volt fideszes alpolgármester összeférhetetlenségét, ami a mandátumától való megfosztását is jelentette volna.

Tetlák Örs: „Nincs itt boszorkány, csak egy leszerepelt képviselő, aki évek óta vásári cirkuszt csinál a vagyonnyilatkozataiból"

Az utóbbi hetekben Érden is felbolydult a közélet. Az Átlátszó cikkéből derült ki, hogy Érd korábbi, fideszes alpolgármestere, Bács István vagyonnyilatkozatában nem szerepel egy meglehetősen komoly tétel: egy 71,5 millió forintos tagi kölcsön, amit Bács a saját egyszemélyes cégének adott. Az ügy a hazai közélet mondhatni szokásos medrében zajlott, legalábbis egy darabig.

Végül február 9-én szerdán újra összeült a Jogi és Közbiztonsági bizottság, a frakcióból azóta kizárt Asztalos Éva vezetésével (a bizottságban nincs többsége a várost vezető frakciónak, ugyanis az elnök mellett egy másik tag is kilépett azóta), ám ennek ellenére mindkét indítványt leszavazták.

Tetlák Örsöt telefonon értük utol, aki azt mondta, hogy az összeférhetetlenségi indítvány annyira komolytalan volt, hogy ellenszavazat nélkül szavazták azt le (ezt az indítványt egy magánszemély adta be).

Mint megtudtuk: a méltatlansági indítványt - amit mintegy ellentámadásként Bács nyújtott be - a bizottsági többség szintén elutasította, azokat csak a fideszes képviselők szavazták meg.

Érd LMP-s alpolgármestere ugyanakkor hozzátette: ilyen indítványokat bármikor, akár naponta be lehet nyújtani, azokat mindig ki kell vizsgálni. Ez egy elhibázott törvényi szabályozás, komolytalanná teszi az egész eljárásrendet

– mondta.

Hozzátette:

„Egyetlen valódi kérdés van továbbra is: honnan származott Bács István 71,5 milliós tagi kölcsöne és miért titkolta el éveken keresztül a több tízmilliós vagyonelemet a vagyonnyilatkozataiban?”

Az LMP egyébként januárban újra nyújtotta be a közhatalmat gyakorló politikusok és közpénzekkel gazdálkodók vagyonnyilatkozat-tételi szabályainak átalakításáról szóló törvényjavaslatát, melynek célja, hogy a legfontosabb döntéshozók által benyújtott vagyonnyilatkozatok valóságtartalmát végre ténylegesen és hatékonyan lehessen ellenőrizni.

A javaslat szerint a köztársasági elnök, az országgyűlési képviselők, a politikai vezetők, az Országgyűlés által kinevezett tisztségviselők, a nagyvárosi polgármesterek és a köztulajdonban álló vállalatok vezetőinek vagyonnyilatkozatai hitelességét az Állami Számvevőszék vizsgálná, valamint lehetővé tennék a nyilvános vagyonnyilatkozatok kereshető módon történő közzétételét.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.