Kórházi dolgozó az Ugytudjuknak: A kötelező oltástól a rendszer összeomlott volna

Papp László Tamás 2022-01-20 11:23:00
Belső forrásunk szerint új világ jön az egészségügyben, ami sokaknak nem fog tetszeni.

Bennfentes riportalanyuk úgy véli: az egészségügyben a járvány előtti rend jó eséllyel nem fog helyreállni, s a rendszer nem bírta volna ki, ha tavaly kötelezően mindenkit be akartak volna oltani. A koronavírus apropóján pedig drasztikus átalakítások jönnek a fővárosi kórházakban, melyek több vonatkozásban nem jobbak, hanem rosszabbak a vidékieknél.

„Sokszor emlegetik a vidék-főváros ellentétet, a Budapest és az ország többi része közötti különbségeket. A legtöbb ilyen összehasonlításból Pest szokott győztesen kikerülni. Na, az egészségügyben ezt pont fordítva van”

– mondja az Ugytudjuknak korábban is többször nyilatkozó belső forrásunk, Gizella, aki egy budapesti kórház dolgozójaként a járvány alatt az oltópontokon éppúgy teljesített szolgálatot, mint COVID-megfigyelőben, valamint intenzív osztályon. (A nyilatkozati tilalom miatt csak lemaszkolva, álnevet használva idézhetjük a szavait.)

Egészségügyi dolgozó Orbán ajándék szabadságáról: Nesze semmi, fogd meg jól!

A miniszterelnök a tegnapi kormányinfón ígérte meg, 10 ajándék szabadságnapot adnak a védekezésben résztvevőknek. Mint a kormányzati oldalról megtudható: A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók.

„Ha belépsz egy átlagos fővárosi kórházba, utána pedig valamelyik megyeszékhely kórházába, azonnal látni fogod a különbséget, sőt.

Nem is kell bemenni, elég ha megállsz előtte.

Nyilván vannak kivételek: lerobbant megyei kórház, és csillogó-villogó budapesti. De a tendencia mégis az, hogy a nagyobb vidéki kórházak fel lettek újítva, jó példa erre a győri, amely tényleg rendben van e tekintetben, a fővárosban viszont az egészségügyi intézmények jelentős része szocreál romhalmaz, amelyhez már hozzányúlni sem érdemes, le kell dózerolni az egészet, aztán újat építeni.”

– mondja forrásunk, aki szerint nemcsak a külsőségekben van ilyen kontraszt.

„Vidéken alapvetően létrejött a súlyponti kórházak rendszere, a kisebb, megyeszékhelyen kívüli fekvőbeteg intézményeket nagyrészt leépítették, az ágyaik számát csökkentették vagy szimplán bezárták őket. Budapesten kívül a magánellátás sem olyan kiterjedt, így aztán a komolyabb vizsgálatok, befekvést igénylő kezelések, műtétek oroszlánrészét egy helyen, egy intézményben végzik.

Emiatt egy vidéki orvos kevésbé tudja azt megcsinálni, amit a fővárosi kollégája idáig nagyobb eséllyel tehetett: hogy lerázza, kitessékeli a beteget - ha nem tetszik, menjen máshová”

– állítja Gizella, azt is hozzáfűzve:

A megyei kórházakban az orvos tudja, hiába küldi el a problémás beteget, az ugyanúgy hozzá (de legalábbis ugyanazon intézménybe, osztályra) fog visszajönni, mert nem tud máshová.

Budapesten és környékén viszont mostanáig kevésbé voltak befalazva, leépítve azok a kerülőutak, amelyek révén, ha valaki elégedetlen a lakóhelye alapján a rendszer által kijelölt ellátóhellyel, akkor nincs annyira rákényszerülve, hogy ott helyben kiharcolja magának a megfelelő bánásmódot, s addig járjon az orvos nyakára, míg rendesen meg nem vizsgálja.

Hanem a közfinanszírozású ellátáson belül szépen átmegy egyik kerületből a másikba, és valamilyen ismerősi, haveri alapon ott látják el.”

 – fogalmaz riportalanyunk, Gizella.

Aki szerint:

Vidéken régóta nemigen, de legalábbis jóval kevésbé van olyan, hogy amennyiben nem tetszik a megyei kórház, akkor átmegyek a szomszéd kisvárosi kórházba, és ott megoperáltatom magam. A járvány persze most jó apropó, hogy ezek a kiskapuk a budapesti egészségügyben is be legyenek falazva.

A koronavírus miatt osztályok működését függesztették fel, számos intézmény félgőzzel üzemel.

És könnyen lehet, hogy ez a vészhelyzet után is így marad

– jósolja emberünk, aki az egyik fővárosi kórházban szakdolgozóként tevékenykedett, de az ő osztályát is bezárták, és hónapokig járványfronton vezényelték ide-oda.

Gizella úgy véli: az intézkedéseknek óhatatlanul lesznek vesztesei.

„Végül is a lerázás és a kitessékelés továbbra is menni fog, csak rendszerszinten.

Hogy a közellátással elégedetleneket egyre inkább a magánellátás felé tolják. Erre Budapesten azért nagyobb lehetőség van. Ez persze növelni fogja a feszültséget.

Amennyiben a közellátáson belüli trükkös, görbe utak beszűkülnek, akkor a vidéki beteghez hasonlóan a fővárosi páciensnek is, ha nincs pénze a krónikus betegségét folyamatosan magánorvossal kezeltetni, akkor a rendszer által kijelölt orvossal kell együttélnie vagy megharcolnia.”

– teszi hozzá Gizella, aki úgy látja: azok is csalódni fognak, akik a magánorvoslástól várják a csodát.

Tapasztalni fogják, hogy a fizetős hely nem feltétlenül jobb a papíron térítésmentes állami kórháznál. Annyiban persze igen, hogy az épület szebben néz ki, de könnyen meglehet, hogy mondjuk

a seb összevarrásához használt fonál  viszont gyengébb minőségű.

És operációt követően nem nagyon fogják hosszú ideig figyelni, utókezeni a beteget, hanem kis túlzással, ha túléli a műtétet, akkor már másnap kirakják az utcára.

Egy közkórházban, ahol nem önköltséges alapon zajlik a gyógyítás, hiába veri az asztalt a beteg, hogy csináljanak MRI-t, nem fogják a vizsgálatot indokolatlanul elvégezni rajta. Egy magánintézményben viszont a hipochonder pácienst simán lehúzzák méregdrága, felesleges vizsgálatokkal.”

– figyelmeztet kórházi emberünk.

Egy korábbi riportunkban Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász is hasonló jelenségről beszélt. Szerinte:

„...sajnos növekvő számban fordulhat elő az is, hogy bizonyos szolgáltatások a közellátásból kikopnak, és csak magánellátásban vehetőek igénybe. Ilyen például a gyermekpszichiátria. A korábbi nehézségek és az újonnan keletkezett feszültségek nyomán sokan fognak a magánegészségügy felé fordulni, tőlük várva a „megváltást.”

– mondta a szakértő.

„Ettől a rendszertől biztonságot senki ne várjon" - egészségügyi dolgozókat kérdeztünk az új szerződésről

Számos egészségügyi dolgozó kereste meg portálunkat a szolgálati jogviszonyról szóló új szerződés hatályba lépése után. Nemcsak a győri kórházból, de jó pár fővárosi és más vidéki intézményből is. A legtöbben csak álnéven voltak hajlandók nyilatkozni, de olyan is akadt, aki személyazonosságát felvállalva, nyíltan bírálta a rendszert.

A magánegészségügy azonban a kutató szerint szakmailag nem nyújt annyival jobb ellátást, mint amennyivel többe kerül, sőt.

„Néhány magánszolgáltatónál érzékelhető olyan menedzsmenti elvárás,hogy az ott dolgozó orvosok minél több vizsgálatot, beavatkozást próbáljanak „rásózni" a betegekre"

– fejti ki Sinkó. Aki azt reméli, hogy az ilyen elvárások kikopnak a magánellátásból a jövőben, a piaci szelekció erősödése és a kontrollmechanizmusok belépése segítheti a tisztulási folyamatot.

A szakértő azt is elmondta: „egy-egy ellátás koncentrálása révén a felesleges párhuzamosságokat ki lehetne vonni a működtetésből és így a meglévő humánerőforrás-gondokat valamennyire enyhíteni. Nemzetközi trend a központosítás, az egészségügyi ellátások koncentrációja, például Finnországban egy intézményben végzik a csípőprotézis-műtétek 50 százalékát

Forrásunk, Gizella pedig megjegyezte azt is: a COVID-világrend a kórházakra tartósan rányomta a bélyegét.  

A járvány óta az emberek tömegei akarják visszakapni a régi életüket. De erre pont a kórházakban van a legkevesebb esély.

Új világ jön az egészségügyben, ami sokaknak nem fog tetszeni.

Nekem se tetszik, de sok mindent nem tehetek ellene”

– fogalmaz. Azt is hozzátéve:

„Arról rengeteget beszélnek, hogy mennyi orvos, ápoló és szakdolgozó hiányzik, s hogy gyakran pont a legjobbak mentek el külföldre vagy a magánszektorba. Hát én most felfedeztem a rendszernek egy újabb gyenge pontját. Amely nem olyan látványos, de vészhelyzetben éppúgy összeomláshoz vezethet.”

– állítja.

”Az oltóponton lévő adminisztrátorok némelyike kritikán aluli munkát végzett. Hihetetlenül gyenge az emberanyag, csigalassan dolgoznak. Én, aki soha nem végeztem adminisztratív irodai munkát, hamarabb bevittem az adatokat a rendszerbe, mint az, akit ezért fizetnek, s évek óta ezt csinálja.

Arról korábban beszéltem már, hogy az oltás központi szervezése is ezer sebből vérzik”

– diagnosztizálja a helyzetet Gizella. Aki már egy korábbi riportban is ecsetelte az oltás körüli problémákat.

„Akit beoltottak X vagy Y kórházban, az ahelyett, hogy oda ment volna vissza, jött hozzánk, ahol persze semmi dokumentáció nem volt róla, ezért mindig kereshettük ki a rendszerből az adatait, így aztán az oltásra adott időpont szart sem ér, csúszások vannak, áll a sor, zúgolódik a tömeg.

Egészségügyi dolgozó az Ugytudjuknak: A rendszer elég szürreális módon készül a negyedik hullámra

Forrásunk egy budapesi kórház dolgozójaként a járvány alatt az oltópontokon éppúgy teljesített szolgálatot, mint COVID-megfigyelőben, valamint intenzív osztályon. Tapasztalatait a nyilatkozati tilalom miatt csak lemaszkolva, álnéven tudta megosztani az olvasókkal. „A rendszer elég szürreális módon készül a negyedik hullámra" - mondja.

Ha mindenkit az eredeti oltóhelyére küldtek volna vissza, sokkal gyorsabban mehetne az adminisztráció. Ez persze nem a kórházigazgató hibája, felülről rendelik el, hol legyenek az oltóhelyek” 

– mondta. Ehhez most hozzátéve azt is, hogy:

„Alsóbb szinten meg ott a selejt bosszúja. Ez így összeadódva: katasztrófa. Megy a sírás-rívás, hogy a lakosság több mint egyharmada még mindig oltatlan. Én aláírom, hogy ez tényleg gond.

De a kötelező oltástól a rendszer összeomlott volna.

Ilyen adminisztráció, ilyen szervezés mellett nem bírta volna ki azt a terhelést, hogy három-négymillió emberrel többet kellett volna mondjuk idén január 1-ig háromszor beoltani. Szóval a régi életünket, a régi egészségügyet visszakövetelni ebben az új világban illúzió.”

– mondja borúlátóan a riportalanyunk. 

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.