Egészségügyi dolgozó Orbán ajándék szabadságáról: Nesze semmi, fogd meg jól!

Papp László Tamás 2021-06-11 20:00:04
Az évtizedek óta szakmában lévő riportalanyunk szerint ennek így nem sok értelme van.

A miniszterelnök a tegnapi kormányinfón ígérte meg, 10 ajándék szabadságnapot adnak a védekezésben résztvevőknek.

Mint a kormányzati oldalról megtudható:

A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók. A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

Megkérdeztünk a témáról egy érintettet.

„Plusz szabadság? Nagyszerű, köszönjük! Csupán az az aprócska gond van ezzel, hogy még a tavalyi szabadságunkat se tudtuk teljesen kivenni!”

– mondja az egyik fővárosi kórház szakdolgozója, a harminc éve az egészségügyben dolgozó Gizella, aki már a szolgálati jogviszony kapcsán is nyilatkozott az Ugytudjuknak.

„Ettől a rendszertől biztonságot senki ne várjon" - egészségügyi dolgozókat kérdeztünk az új szerződésről

Számos egészségügyi dolgozó kereste meg portálunkat a szolgálati jogviszonyról szóló új szerződés hatályba lépése után. Nemcsak a győri kórházból, de jó pár fővárosi és más vidéki intézményből is. A legtöbben csak álnéven voltak hajlandók nyilatkozni, de olyan is akadt, aki személyazonosságát felvállalva, nyíltan bírálta a rendszert.

Szerinte ennyi szabadság ebben a rendszerben gyakorlatilag kivehetetlen.

Így is otthagyták a pályát jó néhányan az új szerződés miatt. Képzeljük el, ha újra fel lehet mondani, és még páran kilépnek tőlünk, akkor ki mehet itt majd plusz szabadságra? Inkább adnák oda ezt a többletszabadságot pénzben, de azt nem fogják. Ha valaki nem tudja vagy akarja kivenni, akkor az a szabadság elveszett, kifizetni nem fogják!”

– teszi hozzá forrásunk, aki úgy véli: az egészségügyi dolgozóknak nem az a legfőbb baja ezzel, hogy kevés a szabadnapja, hanem hogy az eddig meglévőket sem tudja kivenni.

Ez tipikusan olyan nesze semmi, fogd meg jól, adtam is, meg nem is intézkedés, ami nem az itt dolgozók igényeiről szól, hanem arról, hogy fel lehessen mutatni a választók felé, hogy lám, mi így megbecsüljük az egészségügyet˜

– mondja.

Adott is meg nem is...

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez olyan dolog, ami bármikor visszavonható vagy felfüggeszthető, ha jön egy újabb hullám, akkor végképp reménytelen bármiféle plusz szabadság kivétele. Ha pedig így folytatódik az elvándorlás, pláne kizárt, hogy a megmaradt dolgozókat még több időre nélkülözni tudják. Szóval újra lesz itt röghöz kötés meg korlátozás, tehát ez a szabadságos téma inkább nevetséges, mintsem komolyan vehető

– véli Gizella. Szerinte inkább az egyre drámaibbá váló emberhiányt kéne gyorsan enyhíteni az ilyen kampányízű látszatgesztusok helyett.

De az valószínűleg csak úgy fog átmenetileg megszűnni, hogy kórházakat zárnak be, s az ott dolgozókat átveszik a fennmaradó intézmények. Viszont ezt a létszámot szakdolgozói szinten kizárólag akkor lehet megtartani, ha bennünket is nagyságrendileg ugyanúgy megfizetnek, akár az orvosokat. Tehát komoly béremeléssel lehet minket maradásra bírni, nem ilyen két évre elosztott plusz szabadságokkal, amelyekből rövid távon úgyse fogunk szinte semmit érezni

– jegyzi meg Gizella.

Valóban úgy tűnik a rendelkezés szövegéből, hogy ez nem feltétlenül alanyi jogon, mindenkinek jár, hanem intézményvezetői döntés függvénye:

Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt”

– derül ki a kormányzati oldalon.

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.