Egészségügyi dolgozó Orbán ajándék szabadságáról: Nesze semmi, fogd meg jól!

Papp László Tamás 2021-06-11 20:00:04
Az évtizedek óta szakmában lévő riportalanyunk szerint ennek így nem sok értelme van.

A miniszterelnök a tegnapi kormányinfón ígérte meg, 10 ajándék szabadságnapot adnak a védekezésben résztvevőknek.

Mint a kormányzati oldalról megtudható:

A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók. A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

Megkérdeztünk a témáról egy érintettet.

„Plusz szabadság? Nagyszerű, köszönjük! Csupán az az aprócska gond van ezzel, hogy még a tavalyi szabadságunkat se tudtuk teljesen kivenni!”

– mondja az egyik fővárosi kórház szakdolgozója, a harminc éve az egészségügyben dolgozó Gizella, aki már a szolgálati jogviszony kapcsán is nyilatkozott az Ugytudjuknak.

„Ettől a rendszertől biztonságot senki ne várjon" - egészségügyi dolgozókat kérdeztünk az új szerződésről

Számos egészségügyi dolgozó kereste meg portálunkat a szolgálati jogviszonyról szóló új szerződés hatályba lépése után. Nemcsak a győri kórházból, de jó pár fővárosi és más vidéki intézményből is. A legtöbben csak álnéven voltak hajlandók nyilatkozni, de olyan is akadt, aki személyazonosságát felvállalva, nyíltan bírálta a rendszert.

Szerinte ennyi szabadság ebben a rendszerben gyakorlatilag kivehetetlen.

Így is otthagyták a pályát jó néhányan az új szerződés miatt. Képzeljük el, ha újra fel lehet mondani, és még páran kilépnek tőlünk, akkor ki mehet itt majd plusz szabadságra? Inkább adnák oda ezt a többletszabadságot pénzben, de azt nem fogják. Ha valaki nem tudja vagy akarja kivenni, akkor az a szabadság elveszett, kifizetni nem fogják!”

– teszi hozzá forrásunk, aki úgy véli: az egészségügyi dolgozóknak nem az a legfőbb baja ezzel, hogy kevés a szabadnapja, hanem hogy az eddig meglévőket sem tudja kivenni.

Ez tipikusan olyan nesze semmi, fogd meg jól, adtam is, meg nem is intézkedés, ami nem az itt dolgozók igényeiről szól, hanem arról, hogy fel lehessen mutatni a választók felé, hogy lám, mi így megbecsüljük az egészségügyet˜

– mondja.

Adott is meg nem is...

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ez olyan dolog, ami bármikor visszavonható vagy felfüggeszthető, ha jön egy újabb hullám, akkor végképp reménytelen bármiféle plusz szabadság kivétele. Ha pedig így folytatódik az elvándorlás, pláne kizárt, hogy a megmaradt dolgozókat még több időre nélkülözni tudják. Szóval újra lesz itt röghöz kötés meg korlátozás, tehát ez a szabadságos téma inkább nevetséges, mintsem komolyan vehető

– véli Gizella. Szerinte inkább az egyre drámaibbá váló emberhiányt kéne gyorsan enyhíteni az ilyen kampányízű látszatgesztusok helyett.

De az valószínűleg csak úgy fog átmenetileg megszűnni, hogy kórházakat zárnak be, s az ott dolgozókat átveszik a fennmaradó intézmények. Viszont ezt a létszámot szakdolgozói szinten kizárólag akkor lehet megtartani, ha bennünket is nagyságrendileg ugyanúgy megfizetnek, akár az orvosokat. Tehát komoly béremeléssel lehet minket maradásra bírni, nem ilyen két évre elosztott plusz szabadságokkal, amelyekből rövid távon úgyse fogunk szinte semmit érezni

– jegyzi meg Gizella.

Valóban úgy tűnik a rendelkezés szövegéből, hogy ez nem feltétlenül alanyi jogon, mindenkinek jár, hanem intézményvezetői döntés függvénye:

Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt”

– derül ki a kormányzati oldalon.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.