Sárvár polgármestere szerint 2021-ben nem volt probléma a város közbiztonságával

Fehér Buda 2021-12-27 11:08:00
Ennek ellenére idén munkába állt a városőrség.

A városi médiának adott évértékelő interjút Kondora István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere és dr. Máhr Tivadar (Fidesz-KDNP), alpolgármester. Az interjúban kitértek arra, hogy a járvány ellenére a város turizmusa nem állt le, sőt, még fejlődött is Sárvár. Kondora azt mondja, hogy ebben hatalmas segítség volt az az 1,8 milliárdos támogatás, amivel kiváltották a fürdő kötvényét. Ennek következtében semmi kötelezettsége nem maradt a városnak, így elkezdhetik tervezni a fürdő fejlesztését, de épül egy új hotel is a Csónakázó-tó közvetlen közelében. Máhr pedig arról számolt be, hogy 2019-hez képest 14 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma.

A városi média a közbiztonságról is kérdezte a polgármestert, erre Kondora azt válaszolta,

szerinte a város megőrizte a biztonságos létét.

A polgármester azonban hozzátette, hogy a vendégmunkások miatt egy közterület-felügyelőből és egy rendőrből álló városőrpárnak kellett járőröznie Sárvár utcáin. Ezt a következő években is folytatni fogják. Az ukrán vendégmunkások jelenléte egyébként folyamatosan borzolja a helyiek idegeit, az idei egyik képviselőtestületi-ülésen is látszott, hogy akadtak azért problémák néhány munkással.

 

Az ukrán vendégmunkások és a közbiztonság kérdése vitte el Sárvár történetének egyik legpaprikásabb hangulatú képviselőtestület-ülését

Képviselőtestületi-ülést tartottak szeptember 29-én Sárváron. Az ülés legelején Kondora István (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy legutoljára június 24-én volt „rendes" ülés, azóta rendkívüli üléseken találkoztak a képviselők. Kondora így elmondta, hogy a nyári hónapokban megindultak a kulturális események a városban, ezeket védettségi igazolvánnyal lehetetett látogatni azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy átestek a fertőzésen.

Az ülésen felszólalt Fekete Géza rendőr alezredes is, aki értékelte Sárvár közbiztonságát. Ő elmondta, hogy

2020-ban nyolc ukrán állampolgárral szemben indult büntetőeljárás a városban, míg ez idő alatt összesen 287 bűncselekményt követtek el a városon belül.

Tehát az ukrán vendégmunkások az összes bűncselekmény nagyjából három százalékáért felelnek. A rendőröknek két esetben ittas vezetés, egy lopás, egy lopás, egy garázdaság, egy magánlakás megsértése, egy súlyos testi sértés, egy kábítószerbirtoklás, és egy gyújtogatás bűntette miatt indítottak eljárást ukrán vendégmunkásokkal szemben. Fekete kiemelte, hogy a gyújtogatást kivéve, ezek kisebb súlyú, vagy indulatból elkövetett bűncselekmények voltak, tehát szó sincs a városban a szervezettségről.

2021-ben kilenc büntetőeljárás indult ukrán vendégmunkások ellen, míg a városon belül 189 bűncselekmény történt. Az ukrán vendégmunkások ellen négy esetben garázdaság miatt indult eljárás, ebből két esetben ukránok voltak a sértettek. Ezen kívül két bolti lopás, egy járműlopás kísérlete miatt lett munkája a sárvári rendőröknek. A rendőralezredes végül arra a hónapok óta megválaszoltalanul álló kérdésre is választ adott, hogy hány ukrán vendégmunkás lakik a városban. Fekete elmondta, hogy a legutolsó adatok szerint Sárvár összlakossága 14 ezer 408 fő. A helyi Flexben pedig

1 276 ukrán vendégmunkást foglalkoztatnak, ez a lakosság 8,8 százaléka.

A rendőralezredes végül elmondta, hogy ő úgy látja, nem teszik élhetetlenné a vendégmunkások a várost. Azt még elárulta, hogy idén elég magas azon szabálysértések száma, amelyet a vendégmunkások követtek el, ez egészen pontosan 29. Fekete szerint viszont a helyszíni bírságokat túlnyomó részben azért kellett elrendelniük, mert egy-egy munkás megszegte a karantént, tehát érdemileg nem befolyásolják a közbiztonságot. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”