Az ukrán vendégmunkások és a közbiztonság kérdése vitte el Sárvár történetének egyik legpaprikásabb hangulatú képviselőtestület-ülését

Fehér Buda 2021-09-30 10:11:00
Viszont végre kiderült az a sokakat foglalkoztató kérdés, hogy pontosan mennyi ukrán vendégmunkás van a városban.

Képviselőtestületi-ülést tartottak szeptember 29-én Sárváron. Az ülés legelején Kondora István (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy legutoljára június 24-én volt „rendes” ülés, azóta rendkívüli üléseken találkoztak a képviselők. Kondora így elmondta, hogy a nyári hónapokban megindultak a kulturális események a városban, ezeket védettségi igazolvánnyal lehetetett látogatni azoknak, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy átestek a fertőzésen. A polgármester elmondta, hogy a rendezvényeket nagyban a Nádasdy-vár udvarán tartották, hiszen a zárt udvar miatt könnyebben tudták ellenőrizni az igazolványokat. Az viszont több esetben is előfordult, hogy az eseményre érkezők közül néhányan a helyszínen szembesültek azzal, hogy csak az igazolvánnyal mehetnek be, a polgármester ezt a feledékenységnek és a tájékozatlanságnak tudta be. 

A rövid beszámoló után a képviselők áttértek a napirendek megvitatására, amit a sárvári közbiztonság helyzetével kezdtek. Ennél a napirendi pontnál Fekete Géza rendőralezredes vette magához a szót, aki elmondta, hogy az ilyesfajta beszámolókat normális esetben tavasszal tartaná, ám a járványhelyzet miatt most tudott csak konkrétumokat mondani a 2020-as évről. A közbiztonsági helyzetről egy 15 oldalas anyagot állított össze a rendőrség, ez elérhető a város honlapján. Szóban viszont elmondta, hogy nem volt könnyű a tavalyi év, a járvány a rendőrség számára is kihívásokat jelentett, de a rendőralezredes úgy látta, hogy megnövekedett a Vas megyében elfogott embercsempészek száma is. Az elmúlt egy évben azonban a pandémia adta a legtöbb feladatot, voltak olyan napok, amikor Sárváron és térségében az egyenruhásoknak 300 embert kellett ellenőriznie a karanténban. Fekete viszont bízik abban, hogy ilyen mértéket nem ölt majd a negyedik hullám, és, hogy tavasszal számolhat majd be legközelebb a városi közbiztonságról. A rendőralezredes a beszámolója végén kiemelte, hogy kilenc éve szolgálja a várost, ez idő alatt még nem tapasztalta, hogy a politika beleszólna a rendfenntartók dolgába, aminek kifejezetten örül.

Fekete beszámolója után Szabó Lajos (MSZP) kérte arra a rendőralezredest, hogy számoljon be a sárvári droghelyzetről. Fekete elmondta, hogy a drog alatt két dologról beszélünk, a klasszikus értelemben vett kábítószerekről, és a legújabb, úgynevezett dizájner drogokról. A kettő között az a különbség, hogy a kábítószerhasználat bűncselekménynek, míg a dizájner drogok használata szabálysértésnek minősül, így enyhébb büntetést von maga után. A sárvári rendőrök 2020-ban két személy ellen folytattak eljárást kábítószerbirtoklás miatt, amelyek vádemelési javaslattal zárultak. Idén eddig hat fővel szemben indult hasonló eljárás. Tavaly 15 ember ellen indult eljárás az újfajta dizájner drogok miatt, idén eddig 11 emberrel szemben léptek fel. A rendőralezredes elmondta, hogy az újfajta tudatmódosítók rettentően olcsók, és talán valakik szemében még divatosak is. Ezeknél az anyagoknál viszont nem a hozzászokás a legnagyobb veszélyforrás, hanem az, hogy sokszor még a terjesztők sem tudják, pontosan mi van bennük, így az életükkel játszanak azok, akik ezekkel élnek.

Szabó kérdése után Eiveck Péter (Jobbik) kérte arra a rendőralezredest, hogy tájékoztassa a képviselőket arról, hogy hányszor kellett fellépniük az ukrán vendégmunkásokkal szemben a sárvári rendőröknek. Fekete azt mondta, hogy konkrét adatokkal rendelkezik, mivel nemrég Varjú László (DK) írásbeli kérdést nyújtott be az országgyűlésnek, ehhez kapcsolódóan készültek el a statisztikák. A rendőralezredes elmondta, hogy

2020-ban nyolc ukrán fővel szemben indult büntetőeljárás a városban, míg ez idő alatt összesen 287 bűncselekményt követtek el a városon belül.

Tehát az ukrán vendégmunkások az összes bűncselekmény nagyjából három százalékáért felelnek. A rendőröknek két esetben ittas vezetés, egy lopás, egy lopás, egy garázdaság, egy magánlakás megsértése, egy súlyos testi sértés, egy kábítószerbirtoklás, és egy gyújtogatás bűntette miatt indítottak eljárást ukrán vendégmunkásokkal szemben. Fekete kiemelte, hogy a gyújtogatást kivéve, ezek kisebb súlyú, vagy indulatból elkövetett bűncselekmények voltak, tehát szó sincs a városban a szervezettségről.

2021-ben eddig kilenc büntetőeljárás indult ukrán vendégmunkások ellen, míg a városon belül 189 bűncselekmény történt. Az ukrán vendégmunkások ellen négy esetben garázdaság miatt indult eljárás, ebből két esetben ukránok voltak a sértettek. Ezen kívül két bolti lopás, egy járműlopás kísérlete miatt lett munkája a sárvári rendőröknek. A rendőralezredes végül arra a hónapok óta megválaszoltalanul álló kérdésre is választ adott, hogy hány ukrán vendégmunkás lakik a városban. Fekete elmondta, hogy a legutolsó adatok szerint Sárvár összlakossága 14 ezer 408 fő. A helyi Flexben pedig

1 276 ukrán vendégmunkást foglalkoztatnak, ez a lakosság 8,8 százaléka.

A rendőralezredes végül elmondta, hogy ő úgy látja, nem teszik élhetetlenné a vendégmunkások a várost. Azt még elárulta, hogy idén elég magas azon szabálysértések száma, amelyet a vendégmunkások követtek el, ez egészen pontosan 29. Fekete szerint viszont a helyszíni bírságokat túlnyomó részben azért kellett elrendelniük, mert egy-egy munkás megszegte a karantént, tehát érdemileg nem befolyásolják a közbiztonságot. 

A beszámoló után Kondora egy tartalmasabb monológba kezdett arról, hogy a helyi politika a szárnyaira vette az ukrán kérdést, ami végül még az országgyűléshez is eljutott. A polgármester szerint az ukránok megjelenése Sárváron viszont egy hosszabb folyamat része, és az ukrán vendégmunkások ugyanazokkal a problémákkal találják szembe magukat, mint a magyar vendégmunkások Ausztriában. Azt elismerte, hogy a Sárváron jelenlévő vendégmunkások nagyjából fél százaléka olyan, akikkel probléma van, ők annak ellenére érkeznek meg a városba, hogy a vendégmunkások több szűrésen mennek keresztül. A polgármester viszont kiemelte, hogy ha fegyelmezetlen egy munkás, akkor megszűnik a munkaviszonya, így vissza kell mennie Ukrajnába. 

Kondora ezután feltette a költői kérdést, hogy vajon sok vendéglátó egység, panzió túlélte volna a pandémiát, ha nincsenek a vendégmunkások. A polgármester szerint az ukránok anyagilag segítettek ezeknek a létesítményeknek, míg sokan keresetkiegészítéshez jutnak a vendégmunkásokon keresztül, ha kiadják az ingatlanjaikat a munkavállalóknak. Kondora szerint éppen ezért nem lehet azt mondani nekik, hogy „alles raus”, azaz mindenki kifelé, mert akkor a Flex is nehéz helyzetbe kerülne, ezáltal pedig adóforintoktól esne el a város. Kondora végül megkért mindenkit arra, hogy józanul mérlegeljék a helyzetet, mivel szerinte több előnnyel jár a vendégmunkások jelenléte, mint hátránnyal. 

A bő lére eresztett első napirendi pont után a járási hivatal munkájáról hallgathattak meg két beszámolót a képviselők. Ebből kiderült, hogy a pandémia beköszönte óta nem állt meg a munka a hivatalban, nem maradt el a közigazgatás fejlesztése sem. A hivatal számára a járvány alatt a külföldön beadott oltások magyar nyilvántartásba való átvezetése jelentette a legnagyobb munkát, a városban szerdán este 9 ember volt karanténban, közülük öten azért, mert kontaktba kerültek egy fertőzöttel. Ennél a napirendi pontnál Németh Zsolt (Híd a Jövőnkért Egyesület) arra kérdezett rá, hogy mi indokolja a rendkívüli jogrendet, ha a fürdőben rengeteg vendég van, és sehol sem kötelező a maszkviselet. A képvisel erre a kérdésére azt a választ kapta, hogy felszálló ágban van a negyedik hullám, habár Sárvár kiváltságos helyzetben van, mert a városban az országos átlaghoz képest jobb az átoltottság aránya. Németh arra is rákérdezett, hogy a városban jelenleg hányan vannak minimálbéren, ám a járási hivatal erről nem tart számon adatokat, ezt a KSH-tól kell kikérnie az érdeklődőknek. Kondora a válaszhoz még hozzátette, hogy a járvány elején Sárváron is megemelkedett a munkanélküliek száma, ám ez ma már visszaállt a járvány előtti 2,8 százalékra, ami a polgármester szerint azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs munkanélküliség a városban.

A továbbiakban a képviselők a 2021. évi költségvetés módosításáról szavaztak, amire a folyamatos gazdálkodás és a kapott támogatások miatt volt szükség. A napirendi pontnál ismét Szabó Lajos szólalt fel, aki elmondta, hogy ma az a tendencia Magyarországon a költségvetésekkel kapcsolatban, hogy az év elején elfogadnak egyet, majd ehhez jönnek később a kiegészítések. Szabó szerint a mostani változtatáson keresztül 18 százalékot változott a költségvetés, a képvisel azt mondja, ilyen változtatásokon keresztül történhet meg az, hogy egy eredetileg 10 millió forintért felújított mosdó hirtelen 19 millió forintra rúg. A kérdéses mosdó ügye egyébként eljutott az országos médiához is, hiszen a mellékhelyiséget négyzetméterenként egy millió forintért sikerült felújítani. Szabó emellett felvetette azt a költői kérdést, hogy ha Sárváron összejön az ezer aláírás a Stop Gyurcsány petícióra, akkor vajon több utcát újíthat-e fel a város. Kondora erre válaszban annyit mondott, hogy a városban már megugrották ezt a számot az aláírók, és azt is megemlítette, hogy

az önkormányzaton napi több órában azon dolgoznak a munkatársai, hogy megválaszolják azokat a közérdekű adatigényléseket, amelyeket a képviselők, az Ugytudjuk.hu, vagy az Átlátszó nyújt be.

Ennél a pontnál ismét Németh Zsolt szólalt fel, elmondta, hogy termetes válaszokat kapott az eddigi kérdéseire, ám ezekben nem szerepel az azokra adott érdemleges válasz. Kondorának azt javasolta, ne támadásként élje meg ezeket a kérdéseket, és ne azzal terheljék le a kollégákat, hogy több száz oldalas dokumentumokra mutató hivatkozásokat adjanak válaszba. 

Kondora ezután hirtelen kitért arra, hogy ő sokszor a keresztényellenességet, és az ukránellenességet látja megbújni az ellenzéki képviselők mondatai mögött, majd az Ugytudjuk.hu-nak is kiszólt a gyűlésből, mondván, hogy mi álriportokkal keltjük azt a látszatot, hogy élhetetlenné válna a város a vendégmunkások jelenléte miatt. Megjegyeznénk, hogy mi egyetlen cikkünkben sem keltettük ennek a látszatát, tényszerűen közöltük, ha probléma adódott volna a városban élő vendégmunkásokkal. Kondora végül azzal zárta mondandóját, hogy minden polgármesternek joga annyi alpolgármester megválasztani, amennyit jónak lát. Ezt a megjegyzését arra vonatkozólag ejtette el, hogy a megelőző önkormányzati választásokon Szabó Zoltán alpolgármester nem jutott képviselői pozícióhoz, helyette alpolgármesterként tért vissza a képviselő testületbe. A polgármester szerint viszont jó döntést volt Szabót megbízni az alpolgármesterséggel, mert a járvány alatt nagy hasznát vette a város a munkásságának. A költségvetés módosítását hat igen és négy tartózkodás mellett fogadta el a képviselő testület.

A továbbiakban a képviselők a Bursa Hungarica nevű felsőoktatási ösztöndíjrendszerhez való csatlakozást, a Vármelléki Óvoda munkatervét és a Cseperedő Bölcsőde csoportbővítését szavazták meg, és azt is, hogy üzemeltetésbe adják a Vasivíz Zrt.-nek az Almásvíz utcai szennyvízközművet. A képviselők a közbeszerzési terv módosítását is megszavazták, majd arról döntöttek, hogy újból eladásra kínálják a Várkerület utca 33. alatt található TDMI irodát. 

Kondora ennél a pontnál kiszólt az ellenzéki képviselőknek, hogy hozzanak barátot, vagy ők maguk vegyék meg az ingatlant, hogy az elkelhessen. Németh Zsolt itt arra kérte a polgármestert, hogy mellőzze az ilyen cinikus hozzászólásait, vagy akkor szóljon, amikor a polgármester pesti barátai jönnek Sárvárra, vagy akkor, amikor a tescós utalványok kiosztásáról van szó. Kondora itt azzal próbálta kimenteni magát, hogy ő csak arra gondolt, hogy Németh kereskedő, arra gondolt, hogy ő talán tud vevőt szerezni. 

Újból szóba került a Sága beruházása is, a városvezetés négy, a 84-es melletti területet kínál eladásra a cégnek, ami itt építené fel az új épületét. Németh felemlegette, hogy a legutolsó képviselőtestületi-ülésen arra kérdezett rá, hogy mi lesz majd a Sága jelenlegi területével, nem szeretné, ha szellemtanya lenne a jelenlegi épületből. Ismét felmerült a Vadkert körút melletti terület belterületbe vonása is, Kondora egy 1,8 hektáros területről beszélt, amivel jelenleg nem tud mit kezdeni a város, ezért kínálnák eladásra, a most egyébként erdős részt. 

Az ülés végül egyéb felszólalásokkal végződött, ahol Klimits István (független) annak adott hangot, hogy több kérdésére még mindig nem kapott választ, habár ezek közül többet már régebben tett fel az ülésnek. Németh Zsolt végül arra kérte a polgármestert, hogy teremtsék meg a helyi médiában az egyensúlyt, mivel szerinte a városi médiát sok tízmillióért öndicséretre és Gyurcsány-showra használják. A képviselő azt is felelevenítette, hogy szerinte a Sárvári Média főszerkesztője meghamisította az egyik korábbi nyilatkozatát. Az ülésen jelen volt a főszerkesztő is, aki kikérte magának Németh szavait, és elmondta, hogy szerinte nem igaz a képviselő állítása. Németh szerint egyébként kontraproduktív Kondorára nézve a gyurcsányozás, a saját tekintélyét csorbítja vele, amikor a Stop Gyurcsány petícióra gyűjt aláírásokat. Az ülés végén végül Kondora megköszönte mindenkinek a jelenlétet, és azt mondta, reméli, mindenki élvezte a „show”-t. A cinikus megjegyzéseivel kapcsolatban pedig azt mondta,

van neki egy angolos humora, amit a jövőben szeretne majd a testületi üléseken kamatoztatni.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.