Dézsi polgármester a volt jegyzőre fogta a rossz hangulatot a győri városházán

Pintér Bence 2021-11-30 11:57:00
A keddi közgyűlésen érdemben nem reagált a nagy városházi fluktuációt firtató ellenzéki kérdésre Dézsi Csaba András polgármester, inkább csak Pollreisz Balázst (MSZP) támadta.

November 30-án, kedden találkozott a győri közgyűlés, ami mintegy 25 napirendi ponton száguldott végig a délelőtt folyamán.

Az ülés elején a képviselők és a jelenlévők a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évben végrehajtott tevékenységéről hallgattak meg beszámolót, majd egy tájékoztatót az az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázhálózati Zrt. földgázellátásban betöltött szerepéről. Ezután módosult a költségvetés, illetve a Győri Építési Szabályzatról (GYÉSZ-ről) és Győr Szabályozási Tervéről szóló 1/2006. (I. 25.) Ök. rendelet a változtatási tilalom elrendeléséről szóló rendelettel együtt.

A költségvetés kapcsán Pollreisz Balázs – immár sokadszor – felhozta, hogy rendre alultervezik a városüzemeltetés költségeit, és év közben kell mindig kipótolni. Azt kérdezte, hogy miért nem lehet ezt már a költségvetés elfogadásakor előre tervezni. Az utóbbiak kapcsán a szocialista képviselő azt kérte, hogy ne csak helyrajzi számok legyenek az előterjesztésben, de derüljön ki az is, hogy pontosan Győr melyik részéről van szó. Gyimóthy Ákos főépítész azt mondta, hogy a bizottsági ülésen elmondta, melyik helyekről van szó. A képviselő viszont megismételte, hogy szerinte a közgyűléseken is világosan el kéne ezt mondani. A polgármester szerint nincs ezzel probléma.

Egyébként önkormányzati területeket, egyházi ingatlanokat és más egyéb ingatlanokat vesznek ki a változtatási tilalom alól, a felülvizsgálat a főépítész szerint folyamatos.

Balla Jenő független képviselő is felszólalt: azt kérte, hogy ne új társasházi projektek épüljenek olyan városrészekben, ahol már nincs hely, hanem például Vízivárosban iskolák, óvodák, egyéb közintézmények épüljenek, mert olyanok még nem épültek ezen a helyen.

Miért távoznak sokan a városházáról?

Az önkormányzat munkáját érintő rendeletek is módosultak, ennek kapcsán Pollreisz Balázs kérdezte, hogy miért olyan nagy a fluktuáció az elmúlt másfél évben a városháza kötelékében, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Balla Jenő is felszólalt, szerinte az újonnan érkező vezetők vérfrissítést hozhatnak a város életébe – várja őket szeretettel a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság ülésein.

A polgármester ezután a városházi rossz hangulatot ismét, immár sokadszor az ősz elején közös megegyezéssel távozó Lipovits Szilárd jegyzőre fogta, mint tette azt legutóbb éppen a hétfőn megjelent interjúban a Partizán csatornán. 

Más kérdés, hogy a jegyző távozása óta is számos városházi dolgozó is felállt. Dézsi Csaba András emellett nem reagált Pollreisz Balázs kérdésére, csak azzal támadta, hogy amikor a polgármesterségért mérköztek meg, akkor belengette a városháza átalakítását, akkor még nem aggódott az esetlegesen távozó kollégák miatt. A konkrét kérdésre adott válasz helyett ezután belekötött a képviselőbe, aki szerinte nem dolgozik rendesen.

Pollreisz erre reagálva megjegyezte, hogy Dézsi polgármester nem válaszolt a kérdésre, és kiemelte, hogy szerinte nem a jegyző, hanem a polgármester miatt távoznak tömegével a városházi dolgozók. A polgármester ezután jelezte, hogy egyébként nem is kellene erről vitatkoznia, hiszen nem tartozik a napirendhez. Hajtó Péter fideszes képviselő sietett a segítségére, aki elmondta, hogy a dolgozók 6-7 százaléka ment el, ami szerinte nem olyna nagy szám. A polgármester erre ismételten azt mondta, hogy a hivatal vezetője nem ő, hanem a mindenkori jegyző.

Tekintse meg galériánkat!

Fotók: Fekete Miklós (FMRpicture)

 

Megkapta a polgármester a parkolási petíciót, 1300 ember írta alá

A hetedik napirendi pontban módosult a lakásrendelet, amelyben a leglátványosabb változás, hogy immár 4 millió forint kamatmentes hitelt ajánl a város az ingatlant vásárlóknak,

de számos egyéb pont is módosult, amelyeket később fogunk ismertetni.

Ezután a közgyűlés is megszavazta, hogy kitolják a Győr-Szol (400 millió), a GYHG (150 millió) és a Győr Projekt Kft (200 millió) számára nyújtott tagi kölcsönök visszafizetési határidejét, illetve azt is, hogy a Győr-Szolt idén már ne vizsgálja a városháza ellenőrzési osztálya. Ennek kapcsán a képviselők egy kicsit beszélgettek róla, hogy olyan beruházásokat kell megvalósítani, amiket aztán fent lehet tartani. Glázer Tímea (DK) mindhárom esetben jelezte, hogy nem támogatja a meghosszabbítást.

A Győr-Szol kapcsán szólalt fel Pollreisz Balázs (MSZP), és azt javasolta, hogy tervezzék be még mos t aköltségvetésbe, hogy ezeket az összegeket – mivel visszafizetésük egyáltalán nem várható a közeljövőben – inkább adják oda a cégeknek.

A közgyűlés azt is megszavazta, hogy a város éljen elővásárlási jogával egy Bécsi kapu téri ingatlan kapcsán, amit 58 millió forintért vásárol meg a város. Úgy értesültünk, hogy a polgármesternek hosszútávú tervei vannak a Bécsi kapu tér épületeivel, itt szeretne a jövőben egy mini-múzeumnegyedet felhúzni.

Ez egyébként pont nem hangzott el a kialakuló vitában, ami leginkább arról szólt, hogy a polgármester éles hangon sértegette az ellenzéki képviselőket, akik azt próbálták megtudni, hogy miért költünk el ott ennyit egy lakásra, amikor ennyi pénzből akár három másikat lehetne vásárolni és kiutalni rászorulóknak. A polgármester annyi érdemi információt jelzett, mint már korábban, hogy célja az, hogy azokban a társasházakban, ahol jelentős városi tulajdon van, a többi ingatlant is felvásárolják.

A közgyűlés megszavazta a Család- és Gyermekjóléti Központ Győr létszámfejlesztését, jövőre két plusz főt vehet fel az intézmény. Új vezetőt kapott a Gazdasági Működtető Központ, Dr. Bojtárné Németh Anita az új vezető. A Győri Mosolyvár Óvoda is új vezetőt kapott, Felber Istvánné az új óvodavezető. A Győri Levéltár új igazgatójáról zárt ülésen döntött a testület. Az ülés végén a polgármester saját hatáskörében hozott döntések kapcsán érdekesség, hogy összevonták a Győr Projekt által fizetett kulturáis programok jogcímeit, így egyben látszik, hogy idén erre a cég 130 millió forintot kapott. Nyolcmillió forint jut a városi térfigyelő kamerarendszer építésére.

Az ülés végén Glázer Tímea átadta azt a petíciót, amit összesen nagyjából 1300 ember írt alá – 1146 online, és másfélszáz személyesen, és ami a fizetős parkolási zóna kiterjesztéséről, illetve a kedvezményes parkolódíjak emelkedéséről szólt. A polgármester erre azt mondta, hogy az aláírásgyűjtés fontos dolog, és ezt is figyelembe fogják venni. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány döntése értelmében egyébként sem emelheti a tervezettnek megfelelően a díjakat,

és ismét azzal példálózott, hogy a belvárosban most milyen olcsón parkol az, aki ott lakik, és bérlete van, és ez igazságtalan.

Megemlítette azt is, hogy az ügyben közvélemény-kutatás kezdeményeztek, amelynek irányított kérdéseiről itt írtunk bővebben.

FOTÓK: Fekete Miklós (FMRpicture) / Ugytudjuk.hu

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.