Dézsi: Nem reális a négyezer forintos parkolóbérlet

Pintér Bence 2021-10-26 11:46:00
Az októberi győri közgyűlés végén került szóba a parkolás, a polgármester indulatosan reagált az ellenzéki kérdésekre. Dézsi Csaba András polgármester szerint nem szükséges térképes illusztrációval tájékoztatni a változtatási tilalomról a lakosságot. Arról is szavaztak, hogy kivételesen még ebben a szezonban is lehet zöldhulladékot égetni.

Kedden tartották a győri közgyűlés októberi ülését, amelyen először vett részt az új jegyző, Nagyné dr. László Edit – az ülés elején őt köszöntötte Dézsi polgármester. A kurrens ügyek közül a parkolásról is esett szó, erről tudósításunk végén olvashatnak.

Az első napirendi pontban a költségvetés első féléves alakulásáról szavaztak a képviselők. A költségvetés főszáma 73,5 millió forint mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. A bevételekből eddig összesen 46,3 milliárdot realizált az önkormányzat, a kiadások pedig 23 milliárd forintra rúgnak. A második napirendi pontban a fürdőberuházás miatt módosították az önkormányzat SZMSZ-ét. A harmadik napirendi pontban módosult a Radó-sziget besorolása: az északi rész érintetlen maradt, a déli részen azonban mostantól elhelyezhető lesz rendezvénytér, büfé, melegkonyha és szálláshely – erre a megújuló csónakház miatt lesz szükség.

Ismét itt a változtatási tilalom

A közgyűlés elé került az átalakított, de a város nagy részére még mindig kiterjedő változtatási tilalom, amiről itt írtunk bővebben. A rendelettervezettel kapcsolatban Pollreisz Balázs képviselő szólalt fel, aki emlékezetetett: az előző változtatási tilalmat a Kúria elkaszálta. A szocialista képviselő azt említette hozzászólásában, hogy a rendeletben szereplő körzetszámokat egyszerű emberek egyáltalán nem értik, és a bizottsági ülésen is csak a kérdésére derült ki, hogy a falusias, kertvárosias körzetek és panellakótelepek nincsenek benne az új tilalomban.

Pollreisz azt kérte, hogy az önkormányzati médiában térképpel tájékoztassák a lakosokat,

mivel a módosító miatt ugye a tilalom alá eső területeken nem lehet például egy ablakcserét sem megcsinálni. A képviselő azt mondta, hogy nem előzte meg a tervezetet lakossági egyeztetés, ezért nem fogja azt megszavazni. Balla Jenő független képviselő is felszólalt: ő a város fejlődése miatt aggódik. Szerinte jól mutatja ezt, hogy a Vámosszabadihoz tartozó Szitásdomb II. lakópark lakásai mind elkeltek: ezek az emberek nem Győrben laknak hivatalosan, de a győri infrastruktúrát fogják használni. Balla szerint az emberek Győrben akarnak lakni, de a változtatási tilalom miatt Győrön belül nem épülnek lakások.

Dézsi Csaba András polgármester válaszában elmondta: valóban nem optimális, hogy kiköltöznek Győrből az emberek; emellett fontos lenne – utalt a Tatai úti lakóparkra – egy olyan lakópark létrehozása, ami közel van az Ipari parkhoz. A változtatási tilalom szerinte azért kell, hogy megakdályozzák a város túlépítését, és bele tudjanak szólni, hogy mi épüljön a városba. Azt is elmondta, hogy szerinte nem szükséges térképekkel reklámozni azt, hogy hogy alakul a változtatási tilalom, hiszen – ahogy azt Balla is jelezte – azt a térinformatikai rendszerben bárki megnézheti.

Ismét lehet égetni a zöldhulladékot

Az ötödik napirendi ponttal módosult a belváros behajtási rendje, aminek az a lényege, hogy a készétel-kiszállítással foglalkozó vállakozások könnyebben jussanak behajtási engedélyhez. A hatodik napirendi pontban a fás szárú növények égetéséről szavazott a közgyűlés, és engedélyezte azt. Erre egyébként már nem lenne lehetőség, de a járványhelyzet miatt erre is felkahatlmazást kaptak az önkormányzatok.

Bárány István független képviselő is felszólalt, reményét fejezte ki, hogy a mostani vészmegoldás után a város szolgáltató felkészülnek arra, hogy hosszú távon megoldják a nyesedékek feldolgozását, erre ugyanis jelenleg most – mint kiderült – nincs kapacitásuk.

Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelő alpolgármester felkérte a környezetvédelmi bizottságot, hogy dolgozzon ki alternatívákat a következő szezonra a zöld- és barnahulladék eltávolítását. A környezetvédelmi bizottság elnöke, Szálasy László jelezte, hogy arra kéri a kertvárosi képviselőket is, hogy tájékoztassák a választópolgárokat, hogy ne mindig a legegyszerűbb megoldást válasszák, hiszen az égetés káros a környezetre és az egészségre. A hetedik napirendi pont az önkormányzati beruházások állapotáról szólt, ezt elfogadta a közgyűlés.

Ezután szavazott a  közgyűlés arról, hogy a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ beolvad a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Pollreisz Balázs ennek kapcsán azért szólalt fel, hogy elmondja: a 2006 óta a fideszes városvezetés három közösségi házat zárt be és/vagy rombolt le (Ifiház, Vasas, Lloyd), és szükség lenne arra, hogy legyenek ilyen művelődési központok. A polgármester egyetértett, de elmondta, hogy szerinte ezek közül párat még Balogh József polgármestersége idején zártak be. Pollreisz jelezte, hogy igen, de azt, hogy zeneiskola költözzön be az Ifiházba, azt Dézsi Csaba András javasolta alpolgármesterként. A polgármester erre azt reagálta, hogy ettől még szocialista városvezetés fogadta azt el.

Ezután a közgyűlés elfogadta a drogstratégiát, majd 3 millió forintot juttatott a Győri Jégsportért Alapítványnak. Ezek után módosult a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e, majd a képviselők a bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatáskörökben hozott döntésekről szavaztak.

Itt is felszólalt Pollreisz Balázs, és a közgyűlésen is jelezte, hogy nem tartható az, hogy a bizottsági ülések anyagai az ülések előtt csak pár órával, akár fél órával kerülnek fel a rendszerbe, így nem nagyon lehet átolvasni őket időben. Azt kérte a polgármestertől, hogy módosítsanak az eljáráson, írják alá időben ezeket, hogy a képviselők, külső tagok időben el tudják azokat olvasni.

Szeles Szabolcs alpolgármester szerint ez csak vihar a biliben,

Dézsi polgármester viszont gúnyoldóva jelezte erre, hogy hát látja az alpolgármester, hogy nem mindenki tudja gyorsan elolvasni az anyagokat. Itt bővebben írtunk arról, hogy valójában mit árul el az, hogy az ülések előtt fél órával kerülnek be bizottságok teljes napirendjei a rendszerbe, és mit jelez az, hogy a fideszes képviselők és az általuk jelölt külsős bizottsági tagok így is hajlandóak szavazni azokról.

A közgyűlés végén a közgyűlés döntött a Pannon-Víz egy kisebb részvénypakkjának megvásárlásáról, amivel a város részesedése a cégben 61,87 százalékra nőtt 61,15 százalékról. A Jánossomorja által eladott részvénycsomagért 9,5 millió forintot fizetett a város. Ezután zárt ülés jött.

Közvélemény-kutatás lesz a parkolásról

Az ülés végén Dézsi polgármestert Pollreisz Balázs a parkolásról kérdezte. Bár a kérdésről válasz elejéről lemaradtunk – mivel nem jelezték, hogy vége a zárt ülésnek –, arra értünk vissza a sajtókarzatra, hogy Dézsi polgármester indulatosan osztja ki a képviselőt. A polgármester válaszának korábbi, kevésbé indulatos része szerint – amit az ülés felvételéről néztünk vissza – nem igaz, hogy nem volt meghirdetve a rendelet, mivel arról a közgyűlés is szavazott – a polgármester és az önkormányzati média azonban nem kommunikált róla semmit május óta.

A polgármester utalt cikkünkre, amiben összehasonlítottuk a lakossági parkolási bérletek összegeit. Azzal érvelt, hogy ezek azért nem vethetőek össze például Debrecen esetében, mert ott a lakos csak a lakóhelye közvetlen környékén parkolhat a bérlettel, nem az egész övezetben. Ez Debrecenben és Veszprémben igaz is, de nem igaz az általunk hozott példák közül Szegeden Pécsen, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Székesfehérváron, ahol nincs ilyen korlátozás a szolgáltatók honlapja szerint, hanem egész zónákra érvényes a parkolás. 

Dézsi polgármester szerint nem reális a 3990 forintos éves díj a lakossági kedvezményes parkolásért,

és igazságtalan, hogy a belvárosban egy belvárosi lakos 4000 forintért parkol egész évben, miközben ha valaki a panellakótelepről bejön a belvárosba autóval, akkor óránként 400 forintért parkol ugyanitt. (Azt nem fejtette ki, hogy ezt a kettőt miért kell összevetni.)

De látszik, hogy a győri polgárok felzúdulása és tegnap megkezdett petíciója megtette a hatását, mivel a polgármester bejelentette hogy Simon Róbert Balázs képviselő kezdeményezésére közvélemény-kutatást fognak kezdeményezni a parkolás kérdéséről.

A polgármester szerint ha ezen a felmérésen az derül ki, hogy nem neki adnak igazat a győriek, akkor ezt el fogja fogadni. Glázer Tímea is felszólalt, többek között azt emelte ki problémaként az általános drágulás mellett, hogy a lakcím mellett jogosítványhoz van kötve a kedvezményes parkolóbérlet kiadása, hiszen vannak olyan idős állampolgárok, akiknek autója még van, de jogosítványa már nincs, és esetleg családtagjai segítenek neki az autós közlekedésben.

Pollreisz Balázs viszonválaszában azt mondta: ha Dézsinek a belvárosi lakosok parkolásával van problémája, akkor álljon eléjük, és mondja meg nekik, hogy őket akarja büntetni, hogy ők fizessenek többet. Dézsi polgármester szerint ez demagógiának is gyenge. Szerinte nem igazságos az, hogy ugyanazon a belvárosi parkolóhelyért egy belvárosi lakos havonta 150, egy panellakótelepen lakó, de belvárosban valamiért parkolóbérletet váltani akaró lakos havonta 80 ezer forintot fizet. (Azt ismét nem fejtette ki, hogy ezt a két dolgot miért kell összehasonlítani igazságosság szempontjából.)

Balla Jenő napirend után többek között arról beszélt, hogy nagy a fluktuáció a városi cégek vezetői között, ő szeretné, hogy ha legalább a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságban beszámolnának a távozó vezetők arról, hogy mit értek el és miért mennek el.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.