Dézsi: Nem reális a négyezer forintos parkolóbérlet

Pintér Bence 2021-10-26 11:46:00
Az októberi győri közgyűlés végén került szóba a parkolás, a polgármester indulatosan reagált az ellenzéki kérdésekre. Dézsi Csaba András polgármester szerint nem szükséges térképes illusztrációval tájékoztatni a változtatási tilalomról a lakosságot. Arról is szavaztak, hogy kivételesen még ebben a szezonban is lehet zöldhulladékot égetni.

Kedden tartották a győri közgyűlés októberi ülését, amelyen először vett részt az új jegyző, Nagyné dr. László Edit – az ülés elején őt köszöntötte Dézsi polgármester. A kurrens ügyek közül a parkolásról is esett szó, erről tudósításunk végén olvashatnak.

Az első napirendi pontban a költségvetés első féléves alakulásáról szavaztak a képviselők. A költségvetés főszáma 73,5 millió forint mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. A bevételekből eddig összesen 46,3 milliárdot realizált az önkormányzat, a kiadások pedig 23 milliárd forintra rúgnak. A második napirendi pontban a fürdőberuházás miatt módosították az önkormányzat SZMSZ-ét. A harmadik napirendi pontban módosult a Radó-sziget besorolása: az északi rész érintetlen maradt, a déli részen azonban mostantól elhelyezhető lesz rendezvénytér, büfé, melegkonyha és szálláshely – erre a megújuló csónakház miatt lesz szükség.

Ismét itt a változtatási tilalom

A közgyűlés elé került az átalakított, de a város nagy részére még mindig kiterjedő változtatási tilalom, amiről itt írtunk bővebben. A rendelettervezettel kapcsolatban Pollreisz Balázs képviselő szólalt fel, aki emlékezetetett: az előző változtatási tilalmat a Kúria elkaszálta. A szocialista képviselő azt említette hozzászólásában, hogy a rendeletben szereplő körzetszámokat egyszerű emberek egyáltalán nem értik, és a bizottsági ülésen is csak a kérdésére derült ki, hogy a falusias, kertvárosias körzetek és panellakótelepek nincsenek benne az új tilalomban.

Pollreisz azt kérte, hogy az önkormányzati médiában térképpel tájékoztassák a lakosokat,

mivel a módosító miatt ugye a tilalom alá eső területeken nem lehet például egy ablakcserét sem megcsinálni. A képviselő azt mondta, hogy nem előzte meg a tervezetet lakossági egyeztetés, ezért nem fogja azt megszavazni. Balla Jenő független képviselő is felszólalt: ő a város fejlődése miatt aggódik. Szerinte jól mutatja ezt, hogy a Vámosszabadihoz tartozó Szitásdomb II. lakópark lakásai mind elkeltek: ezek az emberek nem Győrben laknak hivatalosan, de a győri infrastruktúrát fogják használni. Balla szerint az emberek Győrben akarnak lakni, de a változtatási tilalom miatt Győrön belül nem épülnek lakások.

Dézsi Csaba András polgármester válaszában elmondta: valóban nem optimális, hogy kiköltöznek Győrből az emberek; emellett fontos lenne – utalt a Tatai úti lakóparkra – egy olyan lakópark létrehozása, ami közel van az Ipari parkhoz. A változtatási tilalom szerinte azért kell, hogy megakdályozzák a város túlépítését, és bele tudjanak szólni, hogy mi épüljön a városba. Azt is elmondta, hogy szerinte nem szükséges térképekkel reklámozni azt, hogy hogy alakul a változtatási tilalom, hiszen – ahogy azt Balla is jelezte – azt a térinformatikai rendszerben bárki megnézheti.

Ismét lehet égetni a zöldhulladékot

Az ötödik napirendi ponttal módosult a belváros behajtási rendje, aminek az a lényege, hogy a készétel-kiszállítással foglalkozó vállakozások könnyebben jussanak behajtási engedélyhez. A hatodik napirendi pontban a fás szárú növények égetéséről szavazott a közgyűlés, és engedélyezte azt. Erre egyébként már nem lenne lehetőség, de a járványhelyzet miatt erre is felkahatlmazást kaptak az önkormányzatok.

Bárány István független képviselő is felszólalt, reményét fejezte ki, hogy a mostani vészmegoldás után a város szolgáltató felkészülnek arra, hogy hosszú távon megoldják a nyesedékek feldolgozását, erre ugyanis jelenleg most – mint kiderült – nincs kapacitásuk.

Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelő alpolgármester felkérte a környezetvédelmi bizottságot, hogy dolgozzon ki alternatívákat a következő szezonra a zöld- és barnahulladék eltávolítását. A környezetvédelmi bizottság elnöke, Szálasy László jelezte, hogy arra kéri a kertvárosi képviselőket is, hogy tájékoztassák a választópolgárokat, hogy ne mindig a legegyszerűbb megoldást válasszák, hiszen az égetés káros a környezetre és az egészségre. A hetedik napirendi pont az önkormányzati beruházások állapotáról szólt, ezt elfogadta a közgyűlés.

Ezután szavazott a  közgyűlés arról, hogy a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ beolvad a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térbe. Pollreisz Balázs ennek kapcsán azért szólalt fel, hogy elmondja: a 2006 óta a fideszes városvezetés három közösségi házat zárt be és/vagy rombolt le (Ifiház, Vasas, Lloyd), és szükség lenne arra, hogy legyenek ilyen művelődési központok. A polgármester egyetértett, de elmondta, hogy szerinte ezek közül párat még Balogh József polgármestersége idején zártak be. Pollreisz jelezte, hogy igen, de azt, hogy zeneiskola költözzön be az Ifiházba, azt Dézsi Csaba András javasolta alpolgármesterként. A polgármester erre azt reagálta, hogy ettől még szocialista városvezetés fogadta azt el.

Ezután a közgyűlés elfogadta a drogstratégiát, majd 3 millió forintot juttatott a Győri Jégsportért Alapítványnak. Ezek után módosult a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e, majd a képviselők a bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatáskörökben hozott döntésekről szavaztak.

Itt is felszólalt Pollreisz Balázs, és a közgyűlésen is jelezte, hogy nem tartható az, hogy a bizottsági ülések anyagai az ülések előtt csak pár órával, akár fél órával kerülnek fel a rendszerbe, így nem nagyon lehet átolvasni őket időben. Azt kérte a polgármestertől, hogy módosítsanak az eljáráson, írják alá időben ezeket, hogy a képviselők, külső tagok időben el tudják azokat olvasni.

Szeles Szabolcs alpolgármester szerint ez csak vihar a biliben,

Dézsi polgármester viszont gúnyoldóva jelezte erre, hogy hát látja az alpolgármester, hogy nem mindenki tudja gyorsan elolvasni az anyagokat. Itt bővebben írtunk arról, hogy valójában mit árul el az, hogy az ülések előtt fél órával kerülnek be bizottságok teljes napirendjei a rendszerbe, és mit jelez az, hogy a fideszes képviselők és az általuk jelölt külsős bizottsági tagok így is hajlandóak szavazni azokról.

A közgyűlés végén a közgyűlés döntött a Pannon-Víz egy kisebb részvénypakkjának megvásárlásáról, amivel a város részesedése a cégben 61,87 százalékra nőtt 61,15 százalékról. A Jánossomorja által eladott részvénycsomagért 9,5 millió forintot fizetett a város. Ezután zárt ülés jött.

Közvélemény-kutatás lesz a parkolásról

Az ülés végén Dézsi polgármestert Pollreisz Balázs a parkolásról kérdezte. Bár a kérdésről válasz elejéről lemaradtunk – mivel nem jelezték, hogy vége a zárt ülésnek –, arra értünk vissza a sajtókarzatra, hogy Dézsi polgármester indulatosan osztja ki a képviselőt. A polgármester válaszának korábbi, kevésbé indulatos része szerint – amit az ülés felvételéről néztünk vissza – nem igaz, hogy nem volt meghirdetve a rendelet, mivel arról a közgyűlés is szavazott – a polgármester és az önkormányzati média azonban nem kommunikált róla semmit május óta.

A polgármester utalt cikkünkre, amiben összehasonlítottuk a lakossági parkolási bérletek összegeit. Azzal érvelt, hogy ezek azért nem vethetőek össze például Debrecen esetében, mert ott a lakos csak a lakóhelye közvetlen környékén parkolhat a bérlettel, nem az egész övezetben. Ez Debrecenben és Veszprémben igaz is, de nem igaz az általunk hozott példák közül Szegeden Pécsen, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Székesfehérváron, ahol nincs ilyen korlátozás a szolgáltatók honlapja szerint, hanem egész zónákra érvényes a parkolás. 

Dézsi polgármester szerint nem reális a 3990 forintos éves díj a lakossági kedvezményes parkolásért,

és igazságtalan, hogy a belvárosban egy belvárosi lakos 4000 forintért parkol egész évben, miközben ha valaki a panellakótelepről bejön a belvárosba autóval, akkor óránként 400 forintért parkol ugyanitt. (Azt nem fejtette ki, hogy ezt a kettőt miért kell összevetni.)

De látszik, hogy a győri polgárok felzúdulása és tegnap megkezdett petíciója megtette a hatását, mivel a polgármester bejelentette hogy Simon Róbert Balázs képviselő kezdeményezésére közvélemény-kutatást fognak kezdeményezni a parkolás kérdéséről.

A polgármester szerint ha ezen a felmérésen az derül ki, hogy nem neki adnak igazat a győriek, akkor ezt el fogja fogadni. Glázer Tímea is felszólalt, többek között azt emelte ki problémaként az általános drágulás mellett, hogy a lakcím mellett jogosítványhoz van kötve a kedvezményes parkolóbérlet kiadása, hiszen vannak olyan idős állampolgárok, akiknek autója még van, de jogosítványa már nincs, és esetleg családtagjai segítenek neki az autós közlekedésben.

Pollreisz Balázs viszonválaszában azt mondta: ha Dézsinek a belvárosi lakosok parkolásával van problémája, akkor álljon eléjük, és mondja meg nekik, hogy őket akarja büntetni, hogy ők fizessenek többet. Dézsi polgármester szerint ez demagógiának is gyenge. Szerinte nem igazságos az, hogy ugyanazon a belvárosi parkolóhelyért egy belvárosi lakos havonta 150, egy panellakótelepen lakó, de belvárosban valamiért parkolóbérletet váltani akaró lakos havonta 80 ezer forintot fizet. (Azt ismét nem fejtette ki, hogy ezt a két dolgot miért kell összehasonlítani igazságosság szempontjából.)

Balla Jenő napirend után többek között arról beszélt, hogy nagy a fluktuáció a városi cégek vezetői között, ő szeretné, hogy ha legalább a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságban beszámolnának a távozó vezetők arról, hogy mit értek el és miért mennek el.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.