GYHG-vezér a bizottság előtt: A cél a túlélés

Pintér Bence 2021-10-20 15:48:00
Ülésezett a győri önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottsága: a városüzemeltető és a kukás cég első féléves számait tárgyalták a vezetők jelenlétével. Mindkét helyen nagy a baj, de mindkét vezető optimista.

A keddi, kudarcba fulladt városstratégiai bizottsági ülés után ült össze szerdán a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, de itt is kiderült, hogy

itt is későn érkeztek be az anyagok, a Győr-Szol 67 oldalas, féléves mérlege az ülés napján reggel fél kilenckor került fel a rendszerbe.

Dr. Kun András volt alpolgármester és külsős bizottsági tag, illetve Balla Jenő független képviselő is jelezte ezt a problémát. Borsi Róbert, a bizottság fideszes elnöke jelezte, hogy a legutóbbi ülésen azért nem tárgyaltak napirendi pontokat, mert az előterjesztők nem voltak jelen, most azonban ez a helyzet nem áll fenn. 

Az ülésen valóban megjelent Prédl Antal, a Győr-Szol frissen kinevezett vezérigazgatója, Cséby Gabriella, a cég gazdasági igazgatója, illetve a GYHG részéről jelen volt Herceg Sándor, a cég vezetője is. A napirend végül változatlan maradt, Herceg Sándor pedig később jelezte az előző üléssel kapcsolatban, hogy ő hónapokkal előre jelezte, hogy mikor nem lesz az országban

Herceg: A cél a túlélés, 2023 júliusára lesz optimális a működés

A GYHG féléves adatai kapcsán először Kun András tett fel kérdéseket. A volt szocialista alpolgármester az egyik pénzügyi tételre kérdezett rá, a cég alkalmazottainak átlaglétszáma és átlagjövedelme felől érdeklődött, illetve a cég tőkehelyzete felől, amiről a legutóbbi ülésen már kiderült, hogy nem csak önmagában siralmas, de jogilag sem megfelelő, rendezni kéne. Mint az az előző ülésen kiderült: a cég saját tőkéje a féléves beszámoló szerint a tavalyi mínusz 425 millióhoz képest is tovább romlott, jelenleg mínusz 967 millió forint. Balla Jenő, az Összefogás győrért független képviselője először megdicsérte a GYHG munkáját, de aztán áttért a számokra, és megállapította hogy bődületesen nagy a veszteség, idén félévkor 542 millió forint.

Ismerjük meg a vállalkozót, aki hatalmasat kaszált, miközben a győri kukás cég a csőd szélére került!

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján futó visszaszámláló szerint most már kevesebb, mint fél év van hátra, hogy Győr legyen a „legtisztább város". A helyzet azonban úgy áll, hogy ha a város a határidőre a legtisztább is lesz, akkor sem mondhatjuk el, hogy a Győr, illetve a környékén fekvő 111 település hulladékszállításáért felelő cég körüli ügyekkel kapcsolatban bármi tiszta lenne.

A céget vezető Herceg Sándor elismerte, hogy nehéz a helyzet, de szerinte a cég kifelé evickél a bajból.

Elmondta, hogy nehéz ágazatot vett át tavaly decemberben, de komoly átalakításokat vittek végbe a cégnél, mivel szerinte az előző menedzsment komoly hibákat vétett, és az intézkedések nyomán már 70 millió forintot takarítottak meg. Kun András kérdésére elmondta, hogy a nemzeti kukaholdingtól a dokumentumban szereplő összeghez képest nagyobb díjat sikerült kialkudni, 220 millió helyett 440 milliót kaptak végül.

A cég vezetője elmondta: örömmel tájékoztatja a bizottságot, hogy jó eredményeket értek el a nagytérségi társulással folytatott tárgyalásokon, és úgy tűnik, hogy a korábban áthidalhatatlannak tűnő különbségeket fel fogják oldani. Olyan új társulási szerződést fognak kötni, amivel könnyebb lesz a GYHG-nak, de a 112 település is jobban of járni. Még nem írták alá, de a megoldás felé tartanak. Azt is kifejtette: számításaik szerint 2023 júliusára tudják elérni az optimális működést.

Borsi Róbert kérdésére Herceg Sándor azt is kifejtette, hogy folyamatosan és jelentősen nő a beszállított hulladék mennyisége.

Kun: Tőkehelyzet, tőkehelyzet, tőkehelyzet!

Balla Jenő rákérdezett, hogy milyen stratégiai lépésekkel akarják javítani az eredményt. Herceg elmondta: tervezik például, hogy a műanyaghulladékból saját maguk fröccsöntsenek hulladékgyűjtő edényeket egyrészt saját maguk, másrészt külső szereplők számára. De a stratégia szerinte egyszerű, az a lényeg hogy csökkentsék a költségeiket és növeljék az árbevételeket.

Kun András a hosszú válasz után ismét feltette a kérdéseit a tőkehelyzettel, az átlaglétszámmal és az átlagjövedelemmel kapcsolatban, ezen felül azt is megkérdezte, hogy miért nem a Győr-Szoltól rendeli a konténeres szállítást a GYHG. Jelezte, hogy ha nem az utolsó pillanatban kapná kézhez az anyagokat, akkor ezeket a kérdéseket a céget meglátogatva tenné fel.

Herceg elmondta: ő jelezte a tőkeproblémát, és igyekeznek az olyan kintlévőségeket konszolidálni, amelyek ezt a helyzetet okozták. Kun András ezután úgy értékelte, hogy a tőkehelyzere nem kapott választ,

hiszen itt egy egyértelmű jogi probléma van, itt nem elég, hogy Herceg jelezte a problémát. Emellett kifogásolta, hogy bizonyos ügyekben nem hajlandó részleteket elárulni bizonyos tárgyalási folyamatokról, hiszen ez mégiscsak a tulajdonosi bizottság.

Herceg Sándor reakciójában elmondta, hogy október végén van a határidő, amikor az ügyben lépni kell, ez a határidő nem telt le, de azt gondolja, a tulajdonos meg fogja tenni a megfelelő lépéseket a tőkehelyzet rendezésére. A konténeres szállításra pontosan nem tudott reagálni, mert nem készült rá, de azt mondta, hogy biztos benne, hogy kedvezőbb konstrukciót találtak, minthogy a Győr-Szollal dolgozzanak.

Kiderült, hogy jelenleg 168 fő dolgozik a cégnél, de ez csökkenhet, mivel a bérfejlesztést nem tudják folytatni, a távozókat munkaerőkölcsönzéssel tudják pótolni, és nagyon sok, eddig kiszervezett feladatot – takarítás, portaszolgálat – saját dolgozókkal oldanak meg. Kiderült emellett az is, hogy Balla Jenő elmondása szerint ért a hulladékgazdálkodáshoz, emiatt Borsi Róbert a bizottsági ülés alatt többször is zrikálta.

A beszámolót a bizottság elfogadta, egyedül Kun András nyomott nemet.

Prédl szerint új korszak jön a Győr-Szolnál, Kun szerint nagyon nagy a baj

Ezután a Győr-Szol beszámolója következett, amely előtt Prédl Antal, az Útkezelő eddigi, a Győr-Szol új vezetője beszélt. Jelezte: ez a beszámoló az előző menedzsment eredményét fogja mutatni, és még valószínűleg az év végi is. Kifejtette, hogy nehéz feladatot kapott, a pandémia megütötte a városüzemeltetési céget, de új vezetőket is hozott a céghez. Most inkább a jövőképről beszélne – mondta. A Győr-Szol vezetőváltásának körülményeivel kapcsolatban itt és itt írtunk cikkeket.

Így lett a Győr-Szol Szabó Jenő és Szabó Ákos hűbérbirtoka

Tavaly vette át a városüzemeltetésért felelő mammutcég, a Győr-Szol vezetését stratégiai igazgatóként Szabó Ákos, a cég korábbi alkalmazottja; Szabó Jenő fideszes képviselő pedig nem csak a felügyelőbizottságot vezeti, de szintén vezető pozícióba került a cégnél. A két Szabó különféle rokonainak cégei pedig azóta szépen gyarapodnak.

Prédl azt mondta: áttekintik a meglévő szerződéseket, személycseréket hajtottak végre, ahol szükséges volt. Kiemelte, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.

Balla Jenő rákérdezett a likócsi komposztáló ügyére, aztán arra, hogy milyen szakmai okai vannak a parkolási bérleti díjak emelésének, illetve hogy kiket küldtek, küldenek el a cégtől. Prédl erre az utóbbira elmondta, hogy alapvetően bizalmat szavazott az állománynak, de idővel középvezetői szintig átnézik a személyi állományt. 

A parkolási rendelet májusi módosításával kapcsolatban elmondta: a rendelet alkotásában részt vett, és nem a bevételnövekedés volt az elsődleges szempont, hanem hogy a meglévő parkolóhelyeket hogyan lehet hatékonyan és gazdaságosan működtetni.

Borsi Róbert a parkolásról elmondta, hogy több képviselővel már kért egyeztetést a fizetős zóna kiterjesztésének szakmai okait illetően a Győr-Szolnál, emellett azt kérdezte, hogy a benzinár, az energia árának növekedése hogy befolyásolja a céget.

Kun András azzal kezdte, hogy jelezte: az új vezetéshez nem kérdései vannak, hanem javaslatai, hogy a mérleg alapján milyen számoknak menjenek nagyon gyorsan utána, mert szerinte nagyon nagy a baj. Ezután különféle tételeket sorolt, amely alapján jelezte: volt itt ma egy cég nagyon súlyos tőkehiánnyal, meg kéne akadályozni, hogy a Győr-Szol is ilyen helyzetbe kerüljön, mert a jelenlegi számok ilyen irányba mutatnak.

Borsi Róbert ezután furcsállotta, hogy bár Kun András azt jelezte, hogy nem volt elég ideje átnézni az anyagot, mégis ennyi adatot tudott belőle sorolni. Kun erre jelezte, hogy ő egy ráérő nyugdíjas, akinek így is volt ideje valamennyire átnézni az anyagot, ő első sorban a többiekért aggódik, akik többnyire fiatal, dolgozó emberek. A beszámolót a bizottság elfogadta, egyedül Kun András nyomott nemet.

Az ülés alatt Borsi Róberten kívül a bizottság Fidesz által delegált képviselő tagjai, illetve a Fidesz által delegált külső tagok nem tettek fel kérdést, illetve nem szóltak hozzá a beszélgetéshez.

Szólj hozzá!

Öt perc alatt fordított kétgólos hátrányból és bajnok a Manchester City

Elképesztő izgalmak a Premier League utolsó fordulójában.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Forma-1: Verstappen húzta be az utóbbi évek legizgalmasabb Spanyol Nagydíját

A holland címvédő legnagyobb riválisa, Charles Leclerc nem tudta befejezni a versenyt.

Majomhimlő gyanúja miatt vittek kórházba egy bécsi férfit

Enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Hétvégén is intézhetők a lejárt személyi okmányok

Extra nyitvatartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.

Halálra szúrtak egy nőt egy veszprémi gyár öltözőjében

A gyanúsítottat a közelben elfogták a rendőrök.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét az ukránok

Az AN-225-ösből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Kiélezett csatában nyert a Körmend

Oroszlányba látogattak a körmendiek.

Gruevszki kilenc évet kapott, mert elrendelte riválisa ingatlanának lerombolását

Orbán Viktor szövetségese azonban Budapesten élvezi a menedékjogot.

Balassa Péter: Mostohagyerekként bántak Szombathellyel, csupán azért, mert ellenzéki vezetésű

A Jobbik szombathelyi országgyűlési képviselője szerint az Unióból való esetleges kilépés már közbeszéd tárgya Magyarországon.

Uniós fellépést szorgalmaz Donáth Anna a Sajó-szennyezés ügyében

A Momentum európai parlamenti képviselője frakciótársával, a szlovák Michal Wiezikkel egyeztetett.

Lesz@rom! Alee lép ma fel Szombathelyen

A ingyen fagyival várják a gyerekeket a Haladás Sportkomplexum parkolójában.

Az Azovsztal és Mariupol teljesen orosz kézre került Putyin védelmi minisztere szerint

A terület „felszabadításáról” tett jelentést Szergej Sojgu.

Hidegfront jön, viharos széllökésekkel

De aztán hamar naposra fordul az idő.