Hamarosan lelép a Volánbusz, de előbb kér még egy pénzzel teli táskát Szombathelytől

Nagy Donát 2021-09-30 17:14:00
Bár tavaly alig jártak a buszok a pandémia miatt, utólag mégis hatalmas összeget kérnének el a várostól a szolgáltatásért.

Sok-sok évig Szombathelyen is a Volánbusz (korábbi nevén ÉNYKK, még korábbi nevén Vasi Volán) működtette a tömegközlekedést, így ő járatta a buszokat, készítette a mentrendet, a város pedig fizetett, mint a katonatiszt. Ezzel nem is lenne baj. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű, mert egy igen furcsa konstrukció állt fent: a város fizetett egy alap összeget, amiért cserébe jártak a buszok, majd a busztársaság utólag még kérhetett plusz pénzt, tulajdonképpen bármennyit, ha nem jöttek ki a korábban fizetett összegből. És természetesen kért is. Erről nem is nagyon kell magyarázni, mennyire előnytelen szerződés a városra nézve.

Január 1-től azonban sok minden megváltozik, hiszen a Volánbusz helyett a Blaguss fogja szolgáltatni a szombathelyi tömegközlekedést.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Igen ám, de van még pár kifizetés a Volánbusz felé. A busztársaság pedig a városvezetés szerint kimaxolná a lelépési pénzt.

A pluszpénz nagysága miatt az egyeztetés megindítását 2021. június 29-én kezdeményezte az önkormányzat a Volánbusz felé, amire végül augusztus 9-én került sor.

A 2020. évre előzetesen 481 millió forint ellentételezést kért a busztársaság, viszont a nemrég megküldött beszámolóban már 634 millió forintos összeg szerepel, amely 153 millióval több. Az Önkormányzat ebből már 268 millió forintot kifizetett, de

a megnövelt igény miatt további 365 millió forint átutalását várja el a Volánbusz.

Mivel 2020-ban a pandémia miatt eleve sokkal kevesebb járat volt, a szombathelyi önkormányzat nem érti, mire fel az elszállt összeg; így a város nem is akarja kifizetni a követelést.

2019. évhez képest 2020. évben a menetrendi km teljesítmény 15%-kal csökkent a pandémiás időszak alatt elrendelt menetrend módosítások miatt. A beszámolóban lényegesen lecsökkent kilométer kibocsátással fel nem oldott ellentmondásban áll az összes kimutatott ráfordítások 6 %-os emelkedése, és ezzel párhuzamosan a közlekedési bevételek aránytalanul magas, 27 %-os csökkenése

- olvasható az önkormányzat beszámolójában.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mivel több, mint 30 százalékkal megemelt a követelt összeg, így a busztársaságnak részletesen be kell mutatni, hogy a változást milyen tényezők és milyen mértékben indokolják. Ezzel a busztársaság azonban "nem élt". 

A közgyűlés ezért ma úgy döntött, hogy a Volánbusz által követelt, még fennálló 365 millió forint helyett - mivel a városvezetés szerint nincsen nyomós indoka annak, hogy miért kéne ennél többet kifizetni - csak 176,5 millió forintot fognak ellentételezésként elutalni.

Az új szolgáltató belépésével egyébként új lendületet kapott a menetrend felülvizsgálatának politikai akarata is, ezért most azt kérik a lakosságtól, hogy észrevételeikkel keressék a körzetük képviselőjét. A cél nem új járatok indítása, hanem a különböző városrészek összekapcsolása lesz.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester szerint januártól egy applikáción lehet majd követni, éppen merre jár a buszunk, valamint pár helyen jegyértékesítő automatákat is el fognak helyezni.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Volánbusz Zrt. egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, ezt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt társaságunk szolgáltatási területén folyamatosan fenntartotta a személyszállítási közszolgálatást, a járvány elleni küzdelemben a járművek és utasforgalmi terek folyamatos fertőtlenítése mellett végrehajtotta a szükséges járatsűrítéseket is. Ennek megfelelően, a cikkben közöltekkel ellentétben a kibocsátott kilométer teljesítmények nem 15%-kal, hanem csupán 3,2%-kal csökkentek 2020-ban, a 2019. évhez képest. Emellett azonban a kapcsolódó személyszállítási bevételek – a járványügyi intézkedések (home office munkavégzés, online oktatás, kijárási korlátozás) hatására – jelentősen mérséklődtek, mely az ellentételezési igény növekedésével járt. A helyi közszolgáltatással kapcsolatos adatokat és az egyes költségtételek változásának indokait a VOLÁNBUSZ Zrt. nyilvános közszolgáltatási beszámolója tartalmazza. A társaság tehát részletesen, igazolható és a nyilvánosság számára is megismerhető módon bemutatta a költség-, és bevételváltozás indokait.

A szolgáltatásnyújtás ellentételezésének feltételeit és az elszámolás módját a felek kölcsönös megállapodásán alapuló közszolgáltatási szerződés tartalmazza.

A szerződésben foglaltak teljesítésével – így az elszámolással – kapcsolatban esetleg felmerülő vitás helyzeteket társaságunk elsősorban tárgyalásos úton igyekszik rendezni az Önkormányzattal.

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül regy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.