Átadták a Szombathelyi Városi Vásárcsarnokot

Nagy Donát 2021-09-09 10:04:00
A felújítás alatt is folyamatosan üzemelt a piac, most viszont hamarosan minden árus elfoglalhatja a megújult placcát.

A beruházás több mint 2 milliárd forintba került, amiből másfél milliárd forintot az Európai Unió és a magyar kormány állt, 509 millió forintot pedig Szombathely.

Horváth Attila (Éljen Szombathely), a város beruházásokért is felelős alpolgármestere szerint Szombathely egy európai színvonalú vásárcsarnokkal gazdagodott.

Csak köszönni tudjuk mindenkinek, aki részt vett a felújításban, és leginkább azoknak az árusoknak, akik elviselték az ezzel járó nehézségeket

– mondta az alpolgármester, majd jó vásárlást is kívánt a megújult csarnokban tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Farkas Bazsi

Polákovics Marietta, a létesítmény igazgatója szerint generációk nőttek itt fel, hiszen egyes kereskedőknek valóban több generációja is árult a régi vásárcsarnokban. De nem csak a szombathelyiek gyakori vendégek, hiszen az Őrségből, vagy akár az Alföldről is rendszeresen érkeznek árusok. Elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban több sikeres kezdeményezést is elindítottak, ezekről pedig a frissen létrehozott szombathelyipiac.hu weboldalon érdemes tájékozódni.

Fotó: Farkas Bazsi

A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük, itt pedig visszanézhető:

ugytudjuk.hu on Facebook Watch

Elkészült, így át is adják a szombathelyi felújított vásárcsarnokot!

Mint azt korábban írtuk, szombathelyi piac kálváriája még 2016-ban kezdődött. Az akkor még fideszes városvezetés azzal reklámozta magát, hogy hamarosan zöld tetős, modern, minden igényt kielégítő piac épülettel gazdagodik majd a város. Aztán sokáig semmi sem történt. Később, a 2018-as választások előtt Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő ismét a piac felújításával kampányolt. 

2018 őszén aztán kiderült, hogy továbbra sem történik semmi az épülettel, ugyanis nem sikerült lebonyolítani a közbeszerzést, mivel nagyon drága terveket álmodtak meg, amire egyszerűen nem volt meg a szükséges pénz. 

Sokáig úgy tűnt tehát, egyszerűen elúszik a EU által felkínált 1,2 milliárd forint is.

A 2019 végén felállt új városvezetés képviselői a közgyűlésen végül úgy döntöttek, hogy a szombathelyiek visszajelzései alapján megszavazzák a plusz forrást. A felújítás befejezését 2021 tavaszára ígérték, itt volt némi csúszás, de most már hamarosan tényleg beköltözhetnek az árusok a teljes létesítménybe.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának közleménye:

A TOP-6.1.3-15-SH1-2016-00001 számú, „Szombathelyi Vásárcsarnok felújítása” című projekt keretében megújult a megyeszékhely népszerű kereskedelmi egysége. Az 1.601 000 000 Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházáshoz Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata közel 510 millió Ft-tal járult hozzá. 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent „Helyi gazdaságfejlesztés” című pályázati konstrukcióban sikeresen pályázott Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a Vásárcsarnok felújítására. A program lehetőséget adott helyi piacok felújítására, átalakítására. A projekt célcsoportja a szombathelyi, valamint a városba látogató környékbeli lakosság, mintegy 120 ezer fő. A korábbi kereskedelmi tevékenységek mellett a fejlesztés kiemelt célja a helyi termékek piacra juttatása, a termelői piac kialakítása.

A felújítás az Önkormányzat tulajdonát képező fejépületet, első és hátsó csarnokot érintette. A fejlesztés részeként megtörtént a csarnokok tetőszigetelése, a felülvilágítók felújítása, valamint a nyílászárók cseréje. Megújult mindkét csarnok járófelülete és új belső üzletek kerültek kialakításra.  Megtörtént az épületgépészet korszerűsítése és a komplexum teljes belső festése. Megújult a hulladékgazdálkodás, zárt és szelektív hulladékgyűjtő helyek kerültek kialakításra. Az elavult vizesblokkok is átépítésre kerültek.

A két csarnok közötti terület beépítése, valamint az északi oldalon megvalósult előtető új kereskedelmi tereket hozott létre. A felújítás a meglévő bérlők megtartásával, a piac csökkentett, de folyamatos üzemelése mellett két ütemben történt. 

A kivitelezés 2020. március végén kezdődött. Az első építési ütem befejezése után a hátsó csarnokot 2020. november elején birtokba vehették az árusok és vevőik. 

Az építési munkák 14 hónapot vettek igénybe. A kivitelezés befejezése és a szükséges hatósági engedélyezési eljárások lefolytatása után a Vásárcsarnok 2021. szeptemberében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Projekt azonosítószám: TOP-6.1.3-15-SH1-2016-00001
Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Megítélt támogatás: 1.601.000.000,- Ft
Kedvezményezett hozzájárulása: 508.319.343 Ft

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.